Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
toriqo Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2008 Mesaje: 263
|
Trimis: 21 Apr 2008 09:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: webcamera CCD |
|
|
|
salut!
sunt interesat de astrofotografie dar, cu-n simplu adaptor pentru o camera DSLR nu obtin cine stie ce, avand in vedere ca trebuie sa scot lentila barlow si ocularul ca sa o pot folosi.
prin urmare, m-am hotarat sa-mi iau un webcam CCD dar am vazut ca si ea, se monteaza-n locul ocularului, deci iar raman cu o marire modesta. camera pe care am pus eu ochii e aceasta:
http://astromagazin.ro/catalog/product_inf...37a4699577
dar eu caut o camera care sa "vada" ceea ce vad si eu prin ocular.
ceva sfaturi?
multumesc,
Flavius |
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 21 Apr 2008 11:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut!
Camera DSRL se foloseste pentru Deepsky(objecte cu
suprafata mai mare) si webcamul este bun pentru planete
sau objecte mici si mai luminoase.
Trebuie sa decizi ce vrei sa fotografiezi si in functie de
aceasta alegi si optica potrivita(nu ai scris ce optica ai).
Intre cea ce vezi prin ocular si ce reda un CCD este mare
diferenta in mai multe sensuri,iti recomand informarea pe
internet,deoarece aici nu se poate descrie toate amanuntele.
Clear sky Hans |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 21 Apr 2008 12:15 Download mesaj |
|
|
|
pai... vreau sa le fac pe ambele. si deep sky dar vreau sa fotografiez si planete/luna.
cat despre optica:
telescop: skywatcher T25 70mm/700mm si oculare de 10mm, respectiv 25mm si un adaptor T pentru camera DSLR
camera: canon eos 350D cu un obiectiv tamron 18mm - 300mm f/4-5.6 cu filtru UV si un obiectiv canon 18-55mm f/3.5-5.6 |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 21 Apr 2008 12:46 Download mesaj |
|
|
|
Salut. Eu nu iti recomand sa investesti inca intr-o camera, mai ales una no-name atit de scumpa. Aici ai doua variante :
1. Faci fotografie lunara cu o scara a imaginii care iti permite detalii destul de bune fara o lentila barlow in fata senzorului, cu ajutorul unei camere din comertz cu o sensibilitate de <5 lux. Aici ai multe variante, philips a cam iesit din joc cu ultimele generatii, incearca orice produs care poate fi adaptat manual sa fie aliniat cu axa optica. Gama de pret este pe la 100 de RON. (daca reusesti sa gasesti CCD in loc de CMOS - Aleluia)
2. Investesti suma initiala intr-o montura ecuatoriala (EQ2 ajunge pt webcam) eventual cu un motor. Montura este oricum superioara unei furci cum ai acum. In aceasta situatie este mai practic sa canibalizezi vreo camera pe care o ai acum, sau vreun amic (nu se transfoma permanent). Daca reusesti sa tii obiectul (luna, planeta) in vizor, asta este mult mai important decit sa obtii imagini de rezolutie si luminozitate mare (care vor fi miscate).
Ceea ce nu vei putea decit cu o camera de genul Philips SPC900, care nu se mai gaseste , este sa folosesti luneta cu un amplificator barlow.
Luminozitatea imaginii va fi mult prea mica chiar si pentru luna.
Bafta. _________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 21 Apr 2008 12:53 Download mesaj |
|
|
|
eu momentam am o montura AZ2, pot folosi una EQ2 in loc de ea? |
|
Sus |
|
 |
Claudiu Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2007 Mesaje: 232
Motto: Og say aperture always win and Durk say central obstruction bring contrast demons” Localitate: High Wycombe, UK
|
Trimis: 21 Apr 2008 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Sigur ca da, daca faci rost si de inele de montare a tubului (plus placa) _________________ Science without religion is lame, religion without science is blind. -- Albert Einstein |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 21 Apr 2008 14:52 Download mesaj |
|
|
|
1. nu vin cu tot cu montura+trepied?
2. placa? ce placa?
imi cer scuze ca-s atat de ignorant, dar mi-am luat telescop abia acum vreo 3 saptamani... inca sunt la-nceput de drum  |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 21 Apr 2008 16:22 Download mesaj |
|
|
|
Bine venit pe forum.
Din pacata ai cumparat intai, si pui intrebarile dupa
Montura azimutala nu este optimala pentru poze astronomice si este prea slaba.
Si instrumentul nu este optimal pentru astrofotografie.
Cel putin ti-ar trebui un Newton 130/650 pe o montura EQ5, unde aici ai putea incepe sa faci primii pasi fotografic.
Daca cauti o Web-Cam, incearca sa cumperi o Philops ToU 740 sau 840 sau SPC900, dar direct cu adaptor pentru telescop.
Cum a scris deja Hans, Web-Cam se propune pentru poze astronomice planetare, si cu DSRL poti face Deepsky, dar aici in primul rand trebue sa ai o montura bune si stabila cu o telecomanda fina. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 21 Apr 2008 17:02 Download mesaj |
|
|
|
multumesc de urare. si bien v-am gasit.
am cumparat intai si intreb dupa din cauza ca eram in franta cand am vazut telescopul in vitrina si, fiind foarte ieftin, l-am cumparat instant
cat despre fotografii. voi incerca sa gasesc una din acele camere philips. momentan sunt in tratative cu un coleg de breasla din brasov de la care voi achizitiona un motor si, sper, o montura EQ2. pot pune pe aceasta montura eos-ul meu? daca da, cum? mai am nevoie de alte accesorii? |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1204
|
Trimis: 21 Apr 2008 19:01 Download mesaj |
|
|
|
Ca si camera ccd pentru fotografie planetara si lunara iti recomand o camera NexImage: http://www.skywatcher.ro/Cel/neximage.htm. E acelasi chip Sony folosit ca si in camerele Philips ToU 840, 900N, insa intr-un corp ce are deja adaptorul pentru oculare. In plus mai primesti impreuna cu camera ceva ce camera Philips nu are: un cd cu softul necesar pentru captura imaginilor, suprapunerea lor, prelucrarea lor si un tutorial de folosire astfel incat va fi mai usor sa faci primele imagini. |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 21 Apr 2008 22:04 Download mesaj |
|
|
|
multumesc skywatcher, chiar imi voi cumpara acea camera
ca sa mai larumim o chestie, ca sa fotografiez o galaxie sau o nebula DOAR cu eos-ul, ce fel de montura imi trebuie? banuiesc ca un simplu trepied nu-i de ajuns... |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 21 Apr 2008 22:23 Download mesaj |
|
|
|
toriqo a scris: | multumesc de urare. si bien v-am gasit.
am cumparat intai si intreb dupa din cauza ca eram in franta cand am vazut telescopul in vitrina si, fiind foarte ieftin, l-am cumparat instant
cat despre fotografii. voi incerca sa gasesc una din acele camere philips. momentan sunt in tratative cu un coleg de breasla din brasov de la care voi achizitiona un motor si, sper, o montura EQ2. pot pune pe aceasta montura eos-ul meu? daca da, cum? mai am nevoie de alte accesorii? |
Eu nu as recomanda sa cumperi aceasta montura EQ2, cu gandul sa o pui fotografic. Nu-ti ajuta nimic. Nici motorul si nich montura. Este prea slaba si un motor nu ajunge nici asa si asa.
Iti trebue cel macar o montura rigida, stabila, cel putin o EQ5 (daca zici sa dai putin bani pe ea). Pe langa montura iti trebue cel putin 2 motoare (adica ambele axe motorizate) si pe langa asta (cel mai important) iti trebue o telecomanda care este in stare a putea corecta cat de mai fin posibil, in caz ca trebue sa corectezi poza (asta gandind la long time exposure pentru deep sky).
Asa ca, nu cheltui bani pe un motor care si asa nu-ti ajuta, strange bani si urmareste telul a obtine o montura cat de stabila posibila cu un handbox potrivit. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 22 Apr 2008 14:26 Download mesaj |
|
|
|
sa spunem ca m-am descurcat cu montura, m-am hotarat la asta:
http://www.skywatcher.ro/SK/EQ5.htm
dar motoarele? de care trebuie sa cumpar?
si mai este o chestie... am vazut pe aici pe forum pe undeva ca apar "erori" de ghidaj la monturi/motoare. asta inseamna ca nu voi putea face fotografii cu expuneri mari? de ordinul orelor? |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 22 Apr 2008 18:12 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
referitor la monturi sa stii ca nu exista vreo montura, indiferent cat de scumpa, care sa poata ghida pe durate mari de timp fara eroare. Aceste erori sunt de ordin mecanic (erori de productie a angrenajelor mecanice) cat si de ordin fizic sa zic asa, produse printr-o punere in pol insuficient de corecta. In cazul in care punerea in pol este corecta atunci montura ar trebui sa corecteze pe o singura axa si nu pe doua ca in cazul in care nu este bine “polimata”. Prin corectii pe doua axe vei avea dupa o anumita durata de timp un efect de rotatie al campului vizual datorita corectiilor facute pe a doua axa.
Tocmai din acesta cauza, in cazul in care vrei sa faci expuneri cu durata mare de timp este necesara o verificare a pozitiei monturii folosind o stea de ghidaj care se poate considera stea de referinta. Aceasta implica folosirea a unei optici suplimentare sau a unul off-axis guider in acest gaz se poate folosi aceasi optica atat pentru fotografie cat si pentru ghidaj. Deoarece ochiul uman nu este deosebit de rezistent cand este vorba de expuneri de durata mare recomand folsirea unui webcam pe post de autoguider in locul unui ocular cu colimator iluminat. Am facut la inceput acest lucru, adica corectiile le-am facutr folosind un ocular colimator de 12 mm de la Meade si pot sa te asigur ca dupa 15 minute iti cam piere cheful de fotografie plus ca, la corectiile facute optic, ai tendinta de a supracorecta ceea ce duce la aparitia de mingi de rugby in loc de stele deoarece montura in general trebuie corectata mai des pe axa RA (daca nu ma insel, intotdeauna le-am incurcat!) deci stelele vor face un dute-vino pe o axa “manjindu-se” astfel pe cip.
Ca software de autoghidare cel mai bun pare a fi PHD-ul dar nici MaximDL-ul nu este de lepadat dar aici trebuie facute niste setari ale softului. PHD-ul face conexiunea cu camera de ghidaj si montura dupa care face o calibrare si asta a fost incepe sa autoghideze.
Referitor la autoghidaj, din experienta proprie, rezultate bune obtii cand focala opticii de ghidaj este apropiata de focala opticii principale sau chiar are o valoare mai mare.
Rezumand important este in cazul in care folosesti 2 optici:
1. o montura suficient de puternica pentru a “duce” cele 2 optici fara a se gasi la limita de incarcare
2. camera de autoghidaj sa fie sufient de sensibila pentru a “vedea” stelele de ghidaj
3. montura sa aiba posibilitatea de conectare la calculator (pentru drivere vezi ASCOM)
4. soft de autoghidaj
Si sa nu uit montura trebuie sa aiba posibilitate de a face corectii fine sub viteza siderala pentru a obtine un ghidaj bun.
Sper ca informatiile date sa te poata ajuta cu ceva.
Numai bine
Emil
P.S. 70/700 ca optica fotografica....aici poti sa uiti de DSLR, mai bine pui camera piggy-back pe telescop cu una din obiectivele ei. O sa ai rezultate mai bune si folosesti telecopul pe post de guider. |
|
Sus |
|
 |
toriqo Membru

|
Trimis: 22 Apr 2008 23:11 Download mesaj |
|
|
|
multumesc mult de info, Emil. prin piggy-back te referi la montarea camerei pe luneta? |
|
Sus |
|
 |
|