Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1281
|
Trimis: 11 Iul 2016 21:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: telemetrie Baikonur - Soiuz |
|
|
|
Exploratori-Moderni-SPACE a postat pe facebook fotografia de mai jos; cu ajutorul ei putem afla distanța dintre observatori și rampa de lansare (rachetă)?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
39.72 kb |
Vizualizat: |
de 8368 ori |

|
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11250
|
Trimis: 11 Iul 2016 23:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Calculezi. Ce inaltime are raketa?
|
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 12 Iul 2016 08:30 Download mesaj |
|
|
|
Distanta focala a obiectivului foto si distanta fotograf-subiect sunt factori, se pot face niste presupuneri de bun simt dar doar in imagine nu sunt suficiente informatii
_________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 08:37 Download mesaj |
|
|
|
Cosmin Iftode a scris: | Distanta focala a obiectivului foto si distanta fotograf-subiect sunt factori, se pot face niste presupuneri de bun simt dar doar in imagine nu sunt suficiente informatii |
Corect, așa este; lipsește un factor de amplificare. Funcție de acesta, distanța observatori-rachetă, poate fi mai mare sau mai mică. Nu cunoaștem „grosismentul” imaginii.
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 09:49 Download mesaj |
|
|
|
Am senzatia ca nu e neaparat nevoie de focala.
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie, numai cu unghiul vizual nu se poate.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 11:04 Download mesaj |
|
|
|
Mai ai o informatie suplimentara, raportul inaltimilor celor doua obiecte: om - racheta, asta nu o poti obtine decat cu o anume focala, cred ca e un sistem cu doua ecuatii si doua necunoscute. Dar ne trebuie inaltimea rachetei.
|
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 11:20 Download mesaj |
|
|
|
Înălțimea rachetei se poate afla simplu din rețea.
50 metri.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 11:42 Download mesaj |
|
|
|
Era mai simplu daca avea geotagging .
valy a scris: | Am senzatia ca nu e neaparat nevoie de focala. | Sau e?
|
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 12 Iul 2016 13:02 Download mesaj |
|
|
|
Cu imaginea originala si modelul camerei (mai exact dimensiunea pixelilor) se poate determina dimesiunea proiectiei fizice pe senzor - cu dimensiunea proiectiei+dimensiunea fizica (grosismentul) si distanta focala se poate determina distanta fizica pana la obiect (desi n-am idee care e formula, dar se poate gasi) - aplicand cele de mai sus atat pe oameni cat si pe racheta se poate determina diferenta de distanta dintre fotografi si racheta. Daca nu se cunoaste focala dar se cunoaste distanta fotograf-oameni se poate lua invers dar e oricum nevoie cred de fotografia originala si modelul camerei.
_________________ Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 13:37 Download mesaj |
|
|
|
Folosesc o riglă gradată în plan vertical la distanța brațului întins, față de ochi.
Distanța ochi-riglă este 66 cm. Dacă o persoană vizată acoperă 6,5 cm pe riglă și acea persoană are 1,7 m înălțime, atunci se află la o distanță de 16,6 m de mine.
6,5/66=170/(66+x); 66*170=6,5(66+x); 11.220=429+6,5x; 6,5x=10.791; x=1.660 cm=16,6 m
Dacă racheta vizată acoperă 10 cm pe riglă și racheta are 50 m înălțime, atunci se află la o distanță de 329,3 m de mine.
10/66=5000/(66+x); 330.000=660+10x; 10x=329.340; x=32.934 cm = 329,3 m
Dacă folosesc alte distanțe ochi-riglă, la aceleași citiri, distanțele vor fi proporțional mai mari. Pe noi ne intereseză diferențele, care și ele vor crește proporțional. La o scară de mărire de 10x vor fi, în loc de 17 și 330 metri, 170 și 3300 metri; diferența 3130 metri pare rezonabilă.
Ceeace nu știm este tocmai grosismentul telemetriei sau al pozei.
|
Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 12 Iul 2016 15:33 Download mesaj |
|
|
|
Din poza postata nu se poate deduce nimic.
Dar din poza originala, aflam ca a poza a fost facuta cu un Nikon D4 (senzor full frame) la o focala de 300mm
Nu am reusit sa gasesc inaltimea exacta a rachetei, dar am gasit undeva ca boosterele au 19.6m si rezulta astfel ca distanta camera-racheta este de aproximativ 1480m
Daca consideram inaltimea celui de al doilea om din stanga ca fiind 1.8m, distanta camera-oameni este de aproximativ 75m
nota: calculelele nu-mi apartin. eu nu am facut decat sa numar pixelii pe poza originala
restul a fost facut de: http://www.scantips.com/lights/subjectdistance.html
_________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 16:05 Download mesaj |
|
|
|
Corect.
Înseamnă că grosismentul telemetriei este mai mic de 10x; ceva mai mic de 5x.
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3102
|
Trimis: 12 Iul 2016 17:07 Download mesaj |
|
|
|
Teleobiectivele aplatizeaza imaginea creand impresia ca toate obiectele din planuri foarte indepartate unele fata de celelate sunt aproape in acelasi plan. Astfel teleobiectivele maresc obiectele din fundalul imaginii in comparatie cu obiectivele de camp larg. Daca fotograful ar fi facut o poza dar cu un obiectiv de 20mm, perspectiva s-ar schimba si racheta ar fi undeva la orizont parand foarte mica si indepartata. Dar daca imaginea ar fi fost facuta cu un obiectiv echivalent cu 50mm, pe un body full frame, imaginea rezultata ar avea cam aceeasi perspectiva cu a ochiul uman adica cam ce vedea fotograful cu ochii liberi in momentul respectiv. Parerea mea ca fotograf este ca aici s-a folosit un teleobiectiv (adica de la 50mm in sus) judecand dupa perspectiva imaginii. Dar distanta focala a teleobiectivului o pot doar estima: pot spune ca este cel putin 100mm. Poate va ajuta la ceva informatiile astea
Ultima modificare efectuata de catre tudor la 12 Iul 2016 22:55, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Andi Membru

|
Trimis: 12 Iul 2016 19:05 Download mesaj |
|
|
|
Unghiul vizual al rachetei și al unui observator sunt în același raport indiferent de modul de observare: cu ochiul liber sau cu un instrument optic (aparat de fotografiat, binoclu, lunetă, ...). Dar sunt mărimi relative și dacă nu am date suplimentare, nu pot afla distanța dintre rachetă și observator.
|
Sus |
|
 |
|