Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Dec 2015 13:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: The Definitive Newtonian |
|
|
|
Un telescop newtonian construit de un amator american, Ed Turco, care mie imi pare de referinta, chiar daca pentru unii va parea dus un pic spre extrem in combaterea reflexiilor parazite.
http://www.cloudynights.com/page/articles/...ctor-r2983
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Dec 2015 14:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Si un alt model de newtonian care rezolva dificila problema a difractie, dar adauga problema unui pret foarte mare pentru ''oglinda secundara''. In avantaj in plus este ca obstructia centrala poate fi redusa destul de mult pentru telescoape mari, 300mm si peste.
http://www.cloudynights.com/topic/487017-a...elescopes/
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 09 Dec 2015 14:25 Download mesaj |
|
|
|
Eu am gasit un model de newt la care este eliminata 100% obstructia centrala prin mutarea secundarei chiar langa focuser, primara directionand conul de lumina in lateral astfel. O sa pun link cand ajung acasa.Bineinteles ca primara nu mai are niciun spider. Este tinuita cumva de lateralul tubului langa care se afla. Fascinant cat de multe customizari si variante suporta reflectoarele.
_________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1607
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Dec 2015 14:30 Download mesaj |
|
|
|
@OvidiuDanut: probabil un asa numit "off-axis newtonian"
Descriere: |
|
Marime fisier: |
25.91 kb |
Vizualizat: |
de 6350 ori |

|
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 09 Dec 2015 14:43 Download mesaj |
|
|
|
Da, asta e modelul. Numai ca in ce am vazut eu , secundara era langa focuser.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 09 Dec 2015 14:57 Download mesaj |
|
|
|
varianta cu secundara gaurita pusa in apropierea focarului e foarte buna alegere.
cea off axis s-a mai discutat si e un decupaj din oglinda mai mare parabolica ce va introduce niste deformari coma .
|
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 09 Dec 2015 15:32 Download mesaj |
|
|
|
Da, se numeste off-axis newtonian. Are cateva dezavantaje.
In primul rand, oglinda primara este un segment lateral dintr-o oglinda parabolica de 2 ori si ceva mai mare, ce il face destul de scump comparativ cu apertura. In al doilea rand, raportul focal este destul de lung. In plus, orice telescop newtonian are ceva coma, si e nevoie de un raport focal F8 ca sa devina neglijabila. Asta ar insemna ca dintr-o primara initiala de 300/2400, sa se scoata 4 telescoape de 113//2400, deci un raport focal de f21. Daca oglinda din care se taie e mai scurta, apare o coma asimetrica, care nu am idee cum ar putea fi scoasa.
Acum cativa ani, firma Orion USA a introdus in fabricatie un astfel de telescop, cu apertura de 113 mm. Nu mai stiu exact ce focala avea, oricum, destul de scurta, cred ca 1200. Probabil ca taiau 4 primare mici dintr-una de 300/1200 mm. Dar a fost scos relativ repede din fabricatie. Probabil ca defectul de coma asimetrica, mare la f4, si-a spus cuvantul.
De-a lungul timpului au mai fost create diverse modele de newtoniene fara obstructie, numite generic Schieffspiegler. Unele au multe oglinzi si o constructie mecanica destul de complicata, care din ce stiu nu a fost niciodata pus in fabricatie, iar numarul amatorilor care s-au incumetat la asa ceva este extrem de mic.
Singurul pus in fabricatie este Schiefspiegler-ul lui Ed Jones, un fel de off-axis, dar cu oglinda parabolica normala, cu raport focal f8, si cu lentile corectoare asferice. Acesta este fabricat in serie mica de o firma germana:
http://www.reise-teleskop.de/8-zoll-schiefspiegler/index.html
Insa se pare ca nu are succes. Cand l-au lansat, acum vreo 3-4 ani, aveau si pret pentru el, acum nu. Poate ca lentilele introduc ceva aberatii, si nu castigi nimic.
Din pacate, pana acum, in cautarea telescopului newtonian fara obstructie, nimeni nu a gasit o formula care sa se bucure de un succes real.
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 09 Dec 2015 15:38 Download mesaj |
|
|
|
da ...cu f/11 mai merge nu trebuie parabola. dar 6" e cam mic diametru . fara un 10 " nu prea are rost planetar. s-a demonstrat si la fotoplanetar ca sub 200mm diam orice super scump si bun refractor nu egaleaza un 10" reflector.
|
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 09 Dec 2015 16:00 Download mesaj |
|
|
|
Interesant, eu am citit intr un articol ca 250mm este apertura ideala si pentru stele double. Nu mai retin exact de ce ca sa va reproduc. Dar este in articolul pe carebl am pus la linkuri utile stelele duble. Un american si a confectionat un 250mm F/10 si l lauda la maxim:)
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 09 Dec 2015 16:36 Download mesaj |
|
|
|
''Don't believe anything you read on the internet'' - Abraham Lincoln
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 09 Dec 2015 16:41 Download mesaj |
|
|
|
Oglinda secundara se pune diametral opus cu observatorul pentru a mai reduce efectele curentilor de tub si a turbulentelor termice induse chiar de catre observator.
In principiu sunt doua modele off-axis, de baza, derivate din Newtonian:
- oglinda simetrica: Herschelian reflector http://www.telescope-optics.net/tilted2.htm
- oglinda asimetrica: Off-axis Newtonian http://www.telescope-optics.net/tilted3.htm
Amandoua modelele sufera de astigmatism, care nu e chiar simplu (sau practic) de corectat.
Vedeti unde apare intrebarea "The question is, is there a practical benefit from it?", in prima pagina.
Ray spot diagram for a 100mm ƒ/22.3 Herschelian with the mirror tilt τ=0.021 radians (1.2°). |
|
5.8 kb |
de 6279 ori |

|
Ray spot diagram for a typical small off-axis Newtonian (4" ƒ/10), for 0.3º field diameter. |
|
46.98 kb |
de 6279 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Cosmin Iftode Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015 Mesaje: 291
|
Trimis: 09 Dec 2015 18:23 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | Da, se numeste off-axis newtonian. Are cateva dezavantaje.
In primul rand, oglinda primara este un segment lateral dintr-o oglinda parabolica de 2 ori si ceva mai mare, ce il face destul de scump comparativ cu apertura. In al doilea rand, raportul focal este destul de lung. In plus, orice telescop newtonian are ceva coma, si e nevoie de un raport focal F8 ca sa devina neglijabila. Asta ar insemna ca dintr-o primara initiala de 300/2400, sa se scoata 4 telescoape de 113//2400, deci un raport focal de f21. Daca oglinda din care se taie e mai scurta, apare o coma asimetrica, care nu am idee cum ar putea fi scoasa. |
Chiar eram curios ce forma are oglinda la un astfel de reflector, nu m-as fi gandit la un "decupaj" de parabolica, desi acum ca ai explicat pare logic. Avand in vedere ca e atat de simplu m-am decis sa fac si eu unul - poftiti magnificul 50/1200, e un pic intunecos la F24 dar ma gandesc ca pentrul primul meu proiect a iesit destul de bine.
|
59.95 kb |
de 6236 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 09 Dec 2015 19:08 Download mesaj |
|
|
|
Da, un pic intunecos, dar daca ai o gaura in capac si in partea opusa, o sa fie mai luminos, si o sa ai trei telescoape intr-unul. Eventual faci 4 gauri, si e si mai tare
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

|
Trimis: 10 Dec 2015 22:35 Download mesaj |
|
|
|
Exista internet pe timpul lui Lincoln?...
|
Sus |
|
 |
|