| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238249 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2903 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
alex.tudorica Membru

Data inscrierii: 09 Iun 2011 Mesaje: 98
|
Trimis: 17 Iul 2014 11:33 Download mesaj |
| Titlul subiectului: 4m DECam - sugestii |
|
|
|
Salut,
In mai putin de o saptamana voi pleca din nou in Chile pentru observatii, de data asta pentru proiectul meu cel mai important. Din pacate, desi am cerut 4 jumatati de noapte, TAC-ul (time allocation committee) mi-a oferit 2 nopti intregi. Spun din pacate pentru ca zona care ma intereseaza pe mine se vede in a doua jumatate a noptii. Desi am gasit pentru prima noapte ce sa observ, am in principiu o fereastra de aproximativ 1h/noapte (verificati atasamentele) in care pot sa fac ce vreau, asa ca as vrea sa fac si o imagine frumoasa (in atasamente se poate vedea ce au fost ei in stare sa scoata ca "first light" pentru outreach... mi se pare ca e de plans in conditiile in care ei se mandresc cu ele).
Campul DECam este de 2.2 grade, pixel scale 0.27"/pixel (=570 Mpix in total) iar Blanco are 4m in diametru. Gasiti toate detaliile aici: http://www.darkenergysurvey.org/DECam/DECam_add_tech.shtml
Sugestii in privinta unui obiect de pozat sunt binevenite
Dupa CTIO am norocul sa merg si doua nopti la VLT, dar acolo e alta poveste si nu pot face ce vreau eu.
Toate bune,
Alex
| Descriere: |
| Vizibilitatea celor doua zone pe care le voi observa. |
|
| Marime fisier: |
244.39 kb |
| Vizualizat: |
de 6676 ori |

|
|
38.48 kb |
de 6676 ori |

|
|
451.66 kb |
de 6676 ori |

|
|
110.49 kb |
de 6676 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2146
|
Trimis: 17 Iul 2014 12:37 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: 4m DECam - sugestii |
|
|
|
Ce fel de filtre ai la dispozitie? Doar g, r, i, z, and Y?
Un exemplu, IC 4603 recent vazut pe Cloudy Nights.
http://www.pbase.com/tango33/image/156383686
Cred ca merita cautate ceva obiecte exotice de pe cerul sudic.
P.S.
Ceva asteroizi frumosi? Fiind P.I. poti sa ne pui la dispozitie imaginile pentru cautarea de asteroizi? Eu unul m-as implica in proiectul asta, bineinteles daca te intereseaza si nu cumva faci tu singur si treaba asta.
|
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 17 Iul 2014 12:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| NGC3372 (carina nebula) are 120x120 arcmin, e bright deci ai timp de mai multe culori, si daca n-am gresit la ore e destul de sus la 3-4 UTC.
|
|
| Sus |
|
 |
Manu72 Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2013 Mesaje: 546
|
Trimis: 17 Iul 2014 13:15 Download mesaj |
|
|
|
Ceva ARP-uri poate? 120, 271, 244, 153?
_________________ If the world didn't suck we'd all fly into space. |
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 17 Iul 2014 13:23 Download mesaj |
|
|
|
| auriga a scris: | Ce fel de filtre ai la dispozitie? Doar g, r, i, z, and Y?
Un exemplu, IC 4603 recent vazut pe Cloudy Nights.
http://www.pbase.com/tango33/image/156383686
Cred ca merita cautate ceva obiecte exotice de pe cerul sudic.
P.S.
Ceva asteroizi frumosi? Fiind P.I. poti sa ne pui la dispozitie imaginile pentru cautarea de asteroizi? Eu unul m-as implica in proiectul asta, bineinteles daca te intereseaza si nu cumva faci tu singur si treaba asta. |
Filtrele disponibile sunt u, g, r, i, z, y, din pacate nici un narrowband nu e disponibil. Obiectele ar trebui sa fie cat mai intinse ca suprafata (gen nebuloase/galaxii mari, e.g. NGC 6744 - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...C_6744.jpg) si sa nu aiba stele prea stralucitoare in preajma.
Sigur, pot pune imaginile la dispozitia voastra, dar trebuie tinut in minte ca ar fi cam 1000 de campuri de 2048 X 4096 pixeli si in total probabil undeva in jur de cateva sute de Gb de analizat. Eu nu mai observ asteroizi din doua motive: urmatoarele mega-survey-uri sunt chiar dupa colt, si atunci s-a cam terminat cu precoverat/recoverat/descoperit asteroizi; al doilea motiv fiind ca stiintific vorbind observatiile astea izolate nu au mare importanta.
Matei, Carina/LMC/SMC nu sunt sus din pacate. RA optim e undeva in jur de 18 ore. Un exemplu de imagine pe un telescop similar (WHT 4.2m), dar cu seeing prost, in crepuscul si cu putine cadre pe o camera CCD mult inferioara DECam poate fi vazut aici: http://www.ing.iac.es/PR/press/ngc660.html In principiu obiectele ar trebui sa fie putin stralucitoare, ca sa beneficiem de 4m si de cer absolut superb.
|
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 17 Iul 2014 13:24 Download mesaj |
|
|
|
| Manu72 a scris: | | Ceva ARP-uri poate? 120, 271, 244, 153? |
Ma uit acum sa vad daca sunt sus cand am eu timp si care de mari/interesante sunt, mersi
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2927
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 17 Iul 2014 13:31 Download mesaj |
|
|
|
| alex.tudorica a scris: | | ..... ca sa beneficiem de 4m si de cer absolut superb. |
Nu vreau sa fiu rautacios, dar sper sa nu nimeresti tu exact cele 2-3 nopti noroase din an chiar atunci.
Altfel, trebuie sa fie extraordinar !
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 17 Iul 2014 13:39 Download mesaj |
|
|
|
| jimao22 a scris: | | alex.tudorica a scris: | | ..... ca sa beneficiem de 4m si de cer absolut superb. |
Nu vreau sa fiu rautacios, dar sper sa nu nimeresti tu exact cele 2-3 nopti noroase din an chiar atunci.
Altfel, trebuie sa fie extraordinar ! |
Sunt sanse bunicele de vreme proasta din pacate. Ultima oara cand am fost, in 2008, din 10 zile am observat cam 6.5 si am avut si ninsoare, de se speriasera Chileenii (3-4cm maxim ).
Dar ce e mai important e ca fara pregatire, chiar si daca e senin, tot nu fac nimic, asa ca mai bine am un plan de rezerva pentru cele ~doua ore libere.
|
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 17 Iul 2014 18:58 Download mesaj |
|
|
|
| Am vazut Pluto cu 2 metri si se pare ca nu putea focaliza pentru a scoate discul clar . Pe la finalul lui Julie , la EST rasar dupa 0:00 Pluto , Neptun , Uranus in ordine . Ma intereseaza si un mic film luat la intimplare video , s-ar vedea raze cosmice (superb ) luat din NORD unde sint mai putine stele . Mie mie rusine sa indrept telescopul spre pluto , uranus , neptun .....
|
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 17 Iul 2014 19:01 Download mesaj |
|
|
|
| 2SKY a scris: | | Am vazut Pluto cu 2 metri si se pare ca nu putea focaliza pentru a scoate discul clar . Pe la finalul lui Julie , la EST rasar dupa 0:00 Pluto , Neptun , Uranus in ordine . Ma intereseaza si un mic film luat la intimplare video , s-ar vedea raze cosmice (superb ) luat din NORD unde sint mai putine stele . Mie mie rusine sa indrept telescopul spre pluto , uranus , neptun ..... |
Ar fi o irosire grozava a campului de trei grade patrate sa facem poze lui Pluto Mai degraba fac o poza de aici din Bonn, cu 0.5m, ca oricum de rezolvat sigur nu il rezolvam nici macar cu seeing de 0.5" cum e rareori la CTIO.
Nu am inteles la ce va referiti cu filmul din nord si cu razele cosmice.
|
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 17 Iul 2014 19:13 Download mesaj |
|
|
|
| Acum citiva ani , NASA dadea un reportaj pe Discovery , despre telescoape si erau luate imagini live care erau explicate de ei . Spuneau ca sint asa sensibile ca vedeau si razele cosmice . In imagine apareau intradevar mai putine stele .
|
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 17 Iul 2014 19:17 Download mesaj |
|
|
|
| 2SKY a scris: | | Acum citiva ani , NASA dadea un reportaj pe Discovery , despre telescoape si erau luate imagini live care erau explicate de ei . Spuneau ca sint asa sensibile ca vedeau si razele cosmice . In imagine apareau intradevar mai putine stele . |
Razele cosmice apar in orice expunere mai lunga, cu atat mai multe cu cat camera se afla mai sus. De exemplu, data viitoare cand mergeti la munte la 2500m, expuneti 30 minute cu camera acoperita si garantat vor fi si destule raze cosmice in imagine.
|
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2146
|
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

|
Trimis: 21 Iul 2014 14:35 Download mesaj |
|
|
|
Am atasat inca o figura care arata altitudinea obiectelor in functie de timpul local. Intre cele doua linii verticale rosii se afla timpul (maxim) disponibil pentru astrofoto.
Cele patru obiecte asupra caruia m-am oprit in cele din urma sunt:
1. NGC 6744 - o galaxie foarte frumoasa si relativ mare, ~ 30-40 arcminute in diametru. A mai fost fotografiata cu WFI 2.2m: http://www.eso.org/public/images/eso1118a/ si http://www.spiegelteam.de/ngc6744.htm, dar sunt sigur ca se poate face (mult!) mai bine.
2. Barnard's galaxy, NGC 6822. E o galaxie pitica din apropierea MW, dar nu prea are cine stie ce detalii in afara unor nori de hidrogen. E asemanatoare in dimensiuni cu cealalta galaxie si o imagine poate fi vazuta aici: http://en.wikipedia.org/wiki/NGC_6822#medi...Galaxy.jpg
3. NGC 6188 - nebuloasa, suficient de mare
4. M8 - nebuloasa, suficient de mare
Problema este urmatoarea - nu am filtre narrowband, mai ales Ha nu e disponibil. Oare are rost sa fac poze unor nebuloase? Nu sunt convins ca fara Ha imaginile vor iesi prea grozav. La fel si pentru NGC 6822.
Urmatoarea dificultate consta in alegerea timpilor de expunere. Diferenta intre un telescop de 40cm si cel de 4m este ca ultimul colecteaza aproximativ de 100 de ori mai multa lumina. Asta inseamna ca o expunere de doar 36s "echivaleaza" o expunere de o ora cu cel de 40cm (vorbind in linii mari). Cel mai ingrijorat sunt de supraexpunere, oarecum paradoxal daca ne gandim la astrofotografia obisnuita. Ideea mea ar fi sa expun 20*120s in u, 10*120s in g si 20*120s in r. Cu acesti timpi de expunere, o stea de magnitudinea 25 ar putea fi detectata la un raport semnal/zgomot de 9.8, 18.5 si respectiv 16.0! Toate stelele mai stralucitoare de magnitudinea 17-18 vor fi supraexpuse, probabil incepand sa apara efectul de bleeding (pentru fiecare expunere individuala de 120s). Totalul de timp pentru acest plan, pentru un singur pointing, ar fi cam de 8000s (~2.2h).
Voi ce parere aveti? Eu deocamdata inclin sa fotografiez un singur obiect, dar bine ( ), anume NGC 6744, asta mai ales pentru ca nu am Ha disponibil.
|
322.95 kb |
de 6372 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11515
|
Trimis: 21 Iul 2014 23:25 Download mesaj |
|
|
|
| Cei care au mai fotografiat obiecte similare cu telescoape similare ce setari au folosit?
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|