Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 27 Mai 2014 19:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: 10 Micron 1000 HPS |
|
|
|
Prin bunăvoința firmei Baader Plantarium și a lui Horațiu Fluieraș de la Starmax am avut posibilitatea ca la întâlnirea astronomy.ro de la Plaiul Lisei din 23-25 mai 2014, să testez montura ecuatoriuală 1000 HPS produsă de firma 10 MICRON.
Este o montură din categoria mică putând să suporte instrumente de până la 25 kg și se adresează astronomilor care nu fac nici-un compromis când este vorba de calitate și nu vor să facă astronomie cu instrumente mari.
Montura vine într-o căptușală care se poate adapta într-o cutie de transport și nu mai este nevoie ca să cumperi o cutie de transport specială care costă de la 155 €.
Talpa monturii acceptă atât standardul Vixen cât și pe cel Losmandy ceea ce este un mare avantaj mai ales pentru cei care dețin mai multe modele de telescoape.
La prima vedere este impresionantă, materiale sunt de calitate foarte înaltă iar designul te atrage din primul moment.
Handpadul este mare și luminat frumos, nu ai cum să îl ratezi noaptea, butoanele lui mi se par un pic cam mari dar răspund foarte bine la comenzi, iar meniul nu este deloc complicat, se învață repede.
Prima noapte, 23-24 mai 2014
În prima noapte, m-am familiarizat cu montura, am deschis cutiile, am montat-o, am echilibrat-o dar am greșit setările la timpul local și montura era setată cu 2 ore înaintea timpului local, ceea ce mi-a dat niște erori mari la calibrarea pe stele.
Au fost probleme mari cu norii care nu m-au lăsat să folosesc toată noaptea. Veneau, plecau, acopereau stelele de calibrare și într-un final au venit și nu au mai plecat deloc.
A doua noapte, 24-25 mai 2014
S-a anunțat senină încă de pe zi, când a plouat puțin apoi norii au început să se risipească.
După mai multe încercări nereușite am descoperit eroarea de setare a orei locale iar după ce am remediat-o lucrurile au început să se desfășoare în cel mai frumos mod cu putință.
Am început cu alinierea polară ochiometrică a monturii și am îndreptat-o către steaua Polară cu ajutorul RDF-ului montat pe refractorul William Optics.
Am continuat cu alinierea pe 3 stele unde spre surprinderea mea stelele de aliniere erau aduse în câmpul vizual al camerei foto care la sistemul meu are 2,87⁰x1,91⁰.
Am rafinat alinierea cu ajutorul a 10 stele, aici cel mai mult m-a surprins controlerul care după fiecare stea adăugată și centrată pe reticul cu ajutorul butoanelor îmi arăta eroarea RMS în minute și secunde de arc. Ei bine această eroare scădea după fiecare stea de rafinare adăugată. Nu am adăugat numărul maxim de stele pentru rafinare, care este 25, din cauza timpului scurt ci m-am rezumat la 10 stele.
Apoi am aplicat rutina de aliniere polară care este în memoria controlerului și am refăcut alinierea pe 3 stele. La a doua aliniere pe 3 stele deja nu mai era nevoie să centrez steaua pe reticol cu ajutorul butoanelor controlerului, montura mi-o aducea chiar în centrul reticolului. Am mai adăugat încă 10 stele pentru rafinarea alinierii. La final, am verificat eroarea de aliniere polara si era undeva pe la 10’ arc-secunde. În condițiile respective și mai ales având în vedere timpul limitat pe care l-am avut la dispoziție eu cred că m-am încadrat foarte bine.
Au urmat apoi testele:
- Refractor William Optics 90mm F/6.2
- Corrector/Reducător TeleVue TRF-2008
- Ultimate 600D
- În PixInsight am aplicat un crop 1:1 din zona centrală
Concluzii:
După cum se vede în toate cele trei teste stelele sunt aproape perfect rotunde. Impresionant dea dreptul.
Ce mi-a plăcut:
- Deschiderea și înțelegerea pe care am primit-o din partea firmei Baader Planetarium și căreia îi mulțumesc pe această cale.
- Calitatea materialelor.
- Asamblarea foarte ușoară și ușurința în utilizare.
- Rutina de balansare a monturii care te ajută la o balansare perfectă.
- Alinierea deși durează o perioadă destul de lungă este foarte precisă iar controlerul te anunță cum stai cu eroarea RMS ceea ce este foarte util pentru astrofotografie și rigurozitatea alinierii.
- Alinierea polară se face foarte ușor și nu trebuie obligatoriu steaua Polară.
- Funcția de compensare a refracției atmosferice.
- Funcția de corecție a flexurii tubului și a erorii de con.
- 900 secunde expunere neghidată cred că spune tot despre ceea ce este în stare să facă această montură.
- Viteza de slew maximă este de 15⁰ dar cu toate acestea montura este foarte silențioasă iar la o viteza normală de slew de 7⁰ aproape că nu se aude.
- Controlerul monturii se poate conecta la calculator și cu cablu de rețea printr-o conexiune Ethernet, ceea ce o face ideală pentru sistemele automatizate.
- Am avut posibilitatea să facem și un test de viteză deoarece un coleg deține deja o montura ASA 60 DDM iar 10 Micron 1000 HPS s-a descurcat foarte bine, facând slewingul către steaua aleasă aproape în același timp la viteza maximă.
Ce nu mi-a plăcut:
- Cablul dintre montură și controler este prea scurt, nu l-am măsurat dar mai mult de 30 cm nu are. Înțeleg că sistemul este proiectat ca să stea sub montură, agățat de trepied, dar la unele trepiede nu este posibil acest lucru, sau unii utilizatori care au sisteme astro mobile poate ar fi vrut ca să îl protejeze mai bine.
- Montura pe care am testat-o eu nu avea cablul de alimentare, nu stiu daca asa vine de la producator sau a fost o scăpare. Faptul că nu are sursă de alimentare în dotarea standard doar îl menționez aici, nu îl mai comentez dar mie mi se pare o abordare de marketing greșită deși am înțeles că aceiaș politică există și la concurență.
- Aș fi vrut să găsesc pe CD un soft de aliniere astrometrică dar era doar un firmware.
- Prețul de achiziție este mult prea mare pentru condițiile social-economice din România.
Descriere: |
test1, 300sec neghidate - crop 1:1 M106 |
|
Marime fisier: |
481.71 kb |
Vizualizat: |
de 6820 ori |

|
test2 600sec neghidate- crop 1:1 - M106 |
|
471.09 kb |
de 6820 ori |

|
test3 900sec neghidate - crop 1:1 - NGC6960 |
|
593.03 kb |
de 6820 ori |

|
|
453.04 kb |
de 6820 ori |

|
|
522.26 kb |
de 6820 ori |

|
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2919
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 27 Mai 2014 23:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Super montura, am avut ocazia sa o vad live si sa asist la cursa "telescop-viteza" cu ASA DDM60.
Este optiunea pe care as face-o fara gres, daca as avea posibilitatea. Dar probabil ca un EQ8 va fi tot ce o sa pot in viitorul deceniu.
Oricum, am vazut ce inseamna o montura (chiar doua) care sa faca niste stele rotunde fara ghidaj, la timpii astia de expunere. E cu totul altceva decat EQ6...
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11280
|
Trimis: 28 Mai 2014 18:49 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | E cu totul altceva decat EQ6... | E, dar si pretul e cu totul si cu totul altceva.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3631
|
Trimis: 28 Mai 2014 19:25 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca in tarile cele mai avansate si prospere amatorii de astro-foto achizitioneaza prin credit bancar echipamente de zeci de mii de Euro (telescop , montura , camere racite filtre H-alpha, dom -observator ) se aduna poate 30-60-200 mii E . similar cum "cumpara " casa, masina, iaht .
Astro fotografia performanta cu echipamentele de varf ce tot mai mult apar bine colorate, fin prelucrate si computerizate e un "sport" domnesc pentru oameni cu mare potential financiar.
|
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3180
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Mai 2014 23:45 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca cele mai importante lucruri sunt mecanica si electronica. Softul firmware, cu putina intelegere dinspre Skywatcher, ar fi putut fi adus la acest nivel, al lui 1000 HPC, chiar si pt mecanica slabuta gen EQ6 (cred eu).
Bravo Sabin. Veil a iesit bine la atmosfera dificila de la Lisa (daca e doar un cadru si urmeaza procesari pe mai multe, ne asteptam la surprize frumoase).
Octavian are dreptate cand spune ca astrofotografia de performanta este "sport" domnesc pentru oameni cu mare potential financiar.
Totusi, din cate am vazut pana acum, putini dintre cei care-si permit sa abordeze acest "sport", fac si performanta. Pot depasi un nivel important dupa care intra in rutina si asteapta mereu sa fie aplaudati. Atat. De fapt, procesarea este o adevarata stiinta, imbinata cu arta. Chiar daca au sculele ei nu pot cumpara "skill"-ul, atunci cand nu-l pot avea nativ.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 28 Mai 2014 23:57 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | ..astrofotografia de performanta .. | Ce ar insemna astrofotografia de performanta?
|
|
Sus |
|
 |

|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 29 Mai 2014 12:31 Download mesaj |
|
|
|
Aproape ca uiti de micul dezavantaj al pretului, care defapt nici nu mai pare asa de mare
|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1606
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 29 Mai 2014 13:51 Download mesaj |
|
|
|
tare de tot !
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 29 Mai 2014 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Pai poza ca asta se poate face si cu o ASA / Paramount / Astro-Physics ... nu trebuie sa arunci atatia bani pe un 10 Micron ?
PS: Arata foarte bine poza ... cred ca ghidata iesea mai rau, daca nu erai prin OAG
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3180
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Mai 2014 19:41 Download mesaj |
|
|
|
Excelent, Sabin! Imi place Veil-ul final.
Felicitari.
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 30 Mai 2014 08:23 Download mesaj |
|
|
|
Poza frumoasa , normala de camp larg ce se poate face linistit si cu EQ6 cu autoghidare .
Ceva coma se vede la marginile din dreapta poate e cropuit asimetric aparand dreapta netaiata si pare tras spre rosu poate intra ceva poluare luminoasa la expunere asa lunga.
poate iese mai bine cu mai multe poze de 5min decat 3x15min .
in mod sigur iesea mai urat cu 1x45min (cu ghidare probabil chiar si la acesta super montura ).
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2119
|
Trimis: 30 Mai 2014 08:39 Download mesaj |
|
|
|
frumos intr-adevar, dar nu ma pot abtine si eu sa zic ca imaginea asta se poate obtine lejer si cu eq6 autoghidata, iar eq6 e putin peste 1000 eur. iar nu ma pot abtine sa zic ca de banii unui 1000 hps se pot cumpara doua monturi eq8 cu sarcina totala de 100kg.
ce zgomot putin ai la d-slrul acela in cadru de 15min!
|
|
Sus |
|
 |
|