Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M33.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241683
Numar de utilizatori inregistrati: 2933
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binoclu Teleskop Service 10x50 FMC

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Daniel Simion
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Ian 2012

MesajTrimis: 04 Mar 2014 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului: Binoclu Teleskop Service 10x50 FMC
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara,

Am vandut binoclul 15x70 (skymaster) de ceva timp deoarece am avut nevoie de bani pentru un obiectiv foto.Intre timp am facut rost de un buget de 250 ron iar in cursul zilei de ieri am vazut acest binoclu( Teleskop Service 10x50 FMC) disponibil pe un site de profil la pretul de 248 de lei asa ca l-am cumparat.
In comparatie cu 15x70-ul este mult mai usor de folosit fara trepied iar diferenta de apropiere mie unul nu mi se pare atat de mare...
Mi se pare superior ca si optica(contrast si rezolutie) binoclului Celestron 15x70
Are putine aberatii cromatice in zonele de contrast si ceva distorsiuni dar la acest pret nu cred ca pot cere prea mult...
Am avut de ales intre acesta si Bresser 10x50 BaK4 fully coated.Acesta din urma are optica mai slabuta in sensul ca era mai intunecat decat TS-ul dar ca si calitatea a constructiei este mai bun.
Nu am avut vreme favorabila sa vad ce rezultate are in domeniul astro, sper sa fie ok.
Ca si calitate a constructiei are un defect enervant la modul ca atunci cand presez ochii pe cupele de cauciuc se pierde focusul, nu stiu daca este de vina exemplarul meu si pot sa rezolv la garantie sau este o problema generala.
Am vrut sa fac o scurta prezentare acestui binoclu si o comparatie sumara cu modelul Bresser.
Vreau sa stiu daca am facut o alegere buna si daca este o diferenta mare intre binoclul 15x70 si cel cumparat in termeni de luminozitate tinand cont ca 10x50-ul este FMC iar Celestronul era doar MC.
Mai jos sunt atasate cateva poze cu binoclul Teleskop Service 10x50.
Multumesc.

IMG_1976 (Large).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  232.32 kb
 Vizualizat:  de 9800 ori

IMG_1976 (Large).jpg

IMG_1975 (Large).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  245.78 kb

IMG_1975 (Large).jpg

IMG_1977 (Large).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  251.31 kb

IMG_1977 (Large).jpg

Sus
needweed
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011

MesajTrimis: 05 Mar 2014 01:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut,luminozitatea e jumate fata de 70mm daca faci calculele,chiar daca e fully multy coated aia face o diferenta de 3 4%, acum evident ca avantajul e ca il poti tine in mana dar totusi nu la fel de usor ca si un 7x , daca se misca focusul inseamna ca lasi greutatea binoclului prea mult pe ochi nu pe maini
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 05 Mar 2014 03:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Depinde despre ce luminozitate vorbim ...
La obiecte extinse luminozitatea este data in primul rand de pupila de iesire, nu neaparat de apertura.
10x50 -> pupila de iesire 50/10 = 5 mm (un pic mai luminos)
15x70 -> pupila de iesire 70/15 = 4.66 mm
Pe timp de zi, pupila ochiului este oricum mai mica, iar pe timp de noapte diferenta este nesemnificativa.

La obiecte punctiforme (stele) luminozitatea perceputa este data de apertura, dar nu este direct proportionala cu suprafata aperturii (ca'n reclame). De ce ? In primul rand, raspunsul retinei este invers patratic. Si mai sunt alti multi factori.
50 mm -> limita stelara de 11.2 magnitudini
70 mm -> limita stelara de 11.9 magnitudini

Teoretic, in conditii ideale, exista o diferenta de 0.7 magnitudini.
Practic, in conditii medii aplicate la binocluri, s-a observat o diferenta de doar 0.3 magnitudini. Si, desigur, magnitudini limita mult mai mici.
Sus
needweed
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011

MesajTrimis: 05 Mar 2014 04:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

chiar daca 15x70 are pupila mai mica el da o imagine mai luminoasa, 15x70 e chiar deranjant de luminos in natura, magnificatia fata de 10x50 creste doar cu 50% insa lumina colectata cu 100%
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Mar 2014 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspunsurile edificatoare.Oricum presimt ca o sa fie mai des folosit decat 15x70-ul din cauza ca este mult mai usor de tinut in mana fara sa tremure imaginea si daca o sa-l folosesc mai mult inseamna ca este mai bun Very Happy .Poate pe viitor bugetul o sa mai creasca suficient pentru un 10.5x70 pe care eu il vad perfect pentru astro.
Sus
tavi 84
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013

MesajTrimis: 05 Mar 2014 10:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

needweed a scris:
chiar daca 15x70 are pupila mai mica el da o imagine mai luminoasa, 15x70 e chiar deranjant de luminos in natura, magnificatia fata de 10x50 creste doar cu 50% insa lumina colectata cu 100%
Deoarece in timpul zilei apertura de intrare e stopata la o valoare egala cu magnificatia ori diametrul pupilei ochiului(chiar si 2 mm in lumina puternica,adica cer senin cu soare),evident ca la o marire cu 50% mai mare,cantitatea de lumina care intra in ochi va fi de 2,25 ori mai mare.In ce priveste binoclurile ieftine,cum sunt acestea,apertura reala de intrare este oricum considerabil mai mica decat cea declarata,din cauza vignietarii introduse de prisme,posibil chiar proportional mai redusa la binoclul mai mare.Adica sa fie circa 85% din cea nominala la cel de 50 mm,si numai 75% din cea nominala la cel de 70 mm,explicand diferentele mici de magnitudine limita observate.
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Mar 2014 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum pot masura apertura reala de intrare?
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 05 Mar 2014 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daniel Simion a scris:
Cum pot masura apertura reala de intrare?

Teoretic , daca stii cu precizie grosismentul si diametrul pupilei de iesire , le inmultesti si obtii apertura reala.

Dar e destul de greu sa masori precis diametrul pupilei de iesire.

Poti face insa altceva .

Cu binoclul reglat pentru infinit si indreptat spre o sursa de lumina suficient de puternica si de indepartata , proiectezi pupila de iesire pe ceva in genul unui geam mat foarte subtire.

Iti recomand o foitza de hartie de orez din alea pentru rasucit tutunul. Hartia trebuie sa fie bine intinsa si musai foarte subtire pentru a o putea folosi ca ecran de proiectie prin transmisie

Daca sursa de lumina e soarele , e bine sa montezi in fatza obiectivului un filtru cenusiu , altfel discul pupilei de iesire va fi prea luminos pe micul ecran de hartie.

Dupa ce instalezi toate astea , intri cu un varf ascutit intre filtru si obiectiv si cu o lupa privesti pupila de iesire deja bine focalizata pe ecran.

In momentul cand varful ascutit incepe sa ''ciupeasca '' din imaginea pupilei de iesire , pui frana si masori cat a muscat varful din raza obiectivului , fara a ciupi din pupila de iesire.

Restul e matematica de doi lei.

Metoda iti va da diametrul real al pupilei de intrare , indiferent de grosisment si diametrul pupilei de iesire . Trebuie insa oleaca de rabdare si putina munca.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012

MesajTrimis: 05 Mar 2014 16:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Daniel
Era interesant sa faci o comparatie intre TS si Bresser Hunter 10x50 BK7 (cel cu BAK4 nu este un etalon) !
Sus
Daniel Simion
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Mar 2014 17:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Catalin, multumesc pentru instructiuni, o sa incerc cand o sa fie soare

@Dbird, nu am luat in considerare acel model gandindu-ma ca cel cu bak4 este mai bun dar observ ca nu este chiar asa.Acum sunt si eu curios sa vad cum este in comparatie cu al meu...
Sus
Dbird
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012

MesajTrimis: 05 Mar 2014 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, as spune ca nu este bine sa eliminam bk7 ca fiind mereu inferior bak4.
Si daca tot intru intr-un magazin de binocluri, nu ma pot abtine sa privesc prin cat mai multe modele.
Nu am avut ocazia sa testez 10x50 de la TS.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Mar 2014 03:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti linistit ignora asemenea "sfaturi", la fel cum cei care le dau ignora ca un obiect extins isi mareste suprafata (si se intuneca datorita maririi) patratic cu grosismentul.
Adica 1.5^2 = 2.25 (+125%) este raportul de suprafata, 2 (+100%) raportul de lumina colectata. Rezulta un "castig" de luminozitate de 2/2.25 = 0.89 (-11%) ... Rolling Eyes

tavi 84 a scris:
needweed a scris:
Deoarece in timpul zilei apertura de intrare e stopata la o valoare egala cu magnificatia ori diametrul pupilei ochiului(chiar si 2 mm in lumina puternica,adica cer senin cu soare),evident ca la o marire cu 50% mai mare,cantitatea de lumina care intra in ochi va fi de 2,25 ori mai mare.
Sus
tavi 84
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Mar 2014 12:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
Poti linistit ignora asemenea "sfaturi", la fel cum cei care le dau ignora ca un obiect extins isi mareste suprafata (si se intuneca datorita maririi) patratic cu grosismentul.
Adica 1.5^2 = 2.25 (+125%) este raportul de suprafata, 2 (+100%) raportul de lumina colectata. Rezulta un "castig" de luminozitate de 2/2.25 = 0.89 (-11%) ... Rolling Eyes

tavi 84 a scris:
needweed a scris:
Deoarece in timpul zilei apertura de intrare e stopata la o valoare egala cu magnificatia ori diametrul pupilei ochiului(chiar si 2 mm in lumina puternica,adica cer senin cu soare),evident ca la o marire cu 50% mai mare,cantitatea de lumina care intra in ochi va fi de 2,25 ori mai mare.
Afirmatia mea in sine este corecta,gresit este cum o interpretezi.De altfel este si un alt mod de a vedea cum stau lucrurile.Sa zicem ca aprinzi o lanterna si o indrepti spre ochi,tinuta la o anumita distanta(am presupus ca sursa de lumina nu e punctiforma,are o anumita intindere).Dupa aceea o apropii la jumatatea distantei.Cantitatea de lumina care va intra in ochi va fi de patru ori mai mare,nu?Totusi,unghiul intins de sursa de lumina in raport cu ochiul s-a dublat,iar suprafata sa aparenta a crescut de patru ori.Deci raportul suprafata/lumina a ramas acelasi.Insa in cel de-al doilea caz,cred ca iti dai seama ca lumina lanternei va fi pe drept perceputa ca fiind mai puternica.Am ales special un exemplu pe care il poate incerca oricine oricand.Afirmatia lui Needweed ramane deci una corecta.Parca s-a tot discutat pe aici aspectul asta teoretic,ca imaginea unei galaxii vazute cu telescopul,nu e mai stralucitoare decat vazuta cu ochiul liber,doar imaginea e mai mare,,dar vad ca degeaba.De altfel,in contextul afirmatiei mele,nu inteleg de unde ai scos ca lumina e doar dubla,si nu de 2,25 ori mai mare?
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Mar 2014 19:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Raportul de apertura: (70mm/50mm)^2 = 1.96 Wink
Sus
tavi 84
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Mar 2014 20:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vad ca insisti cu raportul de aperturi nominale,in timp ce ignori complet aspectul principal mentionat,si anume ca pentru observatii in timp de zi,raportul dintre aperturile reale de intrare este cel dat de maririle celor doua binocluri.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact