Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Istrati Cristian Membru

Data inscrierii: 28 Dec 2013 Mesaje: 45
|
Trimis: 24 Ian 2014 13:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cumpar Erector |
|
|
|
Cumpar erector. Din cate cunosc sunt doua tipuri. Cel care este ocular erector de 10mm si alt tip ce este doar un adaptor pentru orice ocular si intoarce imaginea plus ca face zoom 1,5X. Ma intereseaza in special tipul adaptor. Multumesc. Eu sunt din Bucuresti.
_________________ Clear sky |
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

Data inscrierii: 04 Mar 2013 Mesaje: 125
|
Trimis: 24 Ian 2014 14:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Modelele acestea care se gasesc in mod curent pe la noi sunt foarte slabe optic, lentile din plastic si f. mici, claritate si luminozitate f. proasta etc.
Exista o varianta Vixen care e mai buna calitativ, dar e cel putin 100 euro:
http://www.astroshop.ro/vixen-lentila-inversoare-1-25-/p,5909
Si eu sunt preocupat de lentilele erectoare, ele se pot construi din doua lentile acromate sau poti folosi pe cele din lunete rusesti gen Turist-3 care sunt excelente.
O schema de erector 1,5x este in atasament
Descriere: |
|
Marime fisier: |
46.21 kb |
Vizualizat: |
de 4856 ori |

|
Ultima modificare efectuata OptikOla la 24 Ian 2014 14:57, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 14:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: Schema de la erectorul Vixen |
|
|
|
Daca te decizi pentru erectorul de la Vixen...
Iti pot trimite si schema de la Turist-3.
|
424.79 kb |
de 4849 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 15:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Erector simplu |
|
|
|
In principiu, se poate construi un erector si cu o singura lentila, dar calitativ e mai bun cel cu doua. La lunetele de calitate se mai foloseste si o a treia lentila, corectoare, biconvexa de obicei, in fata erectorului.
Mai jos ai si o varianta de erector simplu, cu o lentila.
|
14.54 kb |
de 4841 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Istrati Cristian Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 16:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: Erector |
|
|
|
Muuama... optikola..multe informatii. Iti multumesc, dar nu sunt chiar atat de "pro" ca sa zic asa in datele tehnice ale ocularelor... . Si adevarul este ca 100 de euro (cel putin) este cam mult pentru mine.. E adevarat ca am un dobson de 12" si un ocular hyparion baader care am dat doar 350 lei pe el , Da defapt as cumpara un Vixen, dar second hand, asa imi permit.... si totusi cineva cu un Vixen erector ? am detinut un erector de 10mm, si da pot spune ca este proasta calitate...rau de tot..
|
Sus |
|
 |
Istrati Cristian Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 16:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Erector Vixen |
|
|
|
Si da caut mai degraba un ERECTOR VIXEN care are de vanzare . OFER PRET BUN !! second desigur
|
Sus |
|
 |
Istrati Cristian Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 16:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Intrebare Erector OMEGON |
|
|
|
OptiKol daca te pricepi asa bine raspunde-mi daca merita un Erector Omegon (de pe aceasi pagina care mi-ai dat link). Omegon stiu ca fac lucruri bune. Tinand cont cum ca nu poti face un zoom mai mare de 120-150 X (terestru),si sa pastreze o calitate buna, datorita atmosferei. Deci la un Dob de 12: 305mm deschiderea fiind mare, pana in 150 X nu cred ca pierd chiar asa multa lumina nu ? Legat STRICT de acel Omegon.. Iar calitativ nustiu cum se comporta... Deci ? Ar merita ? MS
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 16:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Rederesor |
|
|
|
Nu cred ca are nimeni pe la noi redresorul Vixen... dar cine stie...
Tocmai pentru ca ai un telescop bun si un ocular OK, nu poti strica totul intercaland acel redresor 1,5x ce se gaseste in mod curent pe la noi, la preturi de la 80 pana la 145 lei... Culmea ca nici atat nu face, atat de rau strica imaginea... Ocularul erector de 10 mm este alta catastrofa, dar este bun, pentru refractoare, acel prelungitor cu care vine in set (pentru a se putea obtine focus, direct cu ocularele, fara diagonala sau prisma).
Daca preferi redresarea imaginii cu lentile si nu cu prisme, incearca si varianta de a optine la un pret bun acel redresor de la lunete telescopice rusesti, gen Turist, si adapta la luneta/telescop... Se vede excelent prin el. Avand in componenta dublete acromate bine tratate, plus lentila de corectie de care spuneam mai sus se merita.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2924
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 24 Ian 2014 19:29 Download mesaj |
|
|
|
Erectoarele de la lunetele turist au un mare neajuns . Diametrul lentilelor este ingrozitor de mic , sub 2 centimetri , ceea ce va produce o vignetare zdravana chiar si la grosismente mici.
Lentila din fatza erectorului e o plan convexa montata cu partea plana spre erector, dar ea nu apartine erectorului.
Ea este de fapt lentila de camp a obiectivului si pentru a fi eficienta trebuie musai sa aiba aceeasi focala cu a obiectivului si sa fie montata in planul focal al obiectivului.
In acest fel , conform formulei de compunere a focalei unui sistem dublu , nici focala obiectivului nu va fi modificata.
Rolul ei este acela de a reduce unghiul razelor ce parasesc focala obiectivului si in felul acesta se poate folosi un erector din lentile cu diametru mai mic.
Daca schimba cineva obiectivul cu unul cu alta focala, din cauza acestei lentile amplificarea data de erector va fi alta.
Se poate face erector foarte bun si cu un singur acromat dar acesta trebuie sa fie un triplet PNP de o anumita structura.
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 22:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: Erector cu lentile |
|
|
|
Discutia a devenit interesanta, dar ar merita un subiect separat, nu la sectiunea de cumparari...
Prietenul Catalin Dumitru, tot din Piatra Neamt, e de asemenea pasionat de redresoarele cu lentile si un adevarat expert in domeniu.
Acum trebuie spus ca lentilele ce compun erectorul din lunetele Turist sunt cu diametru cam mic, dar nu "ingrozitor" de mic... Ingrozitor de mic e diametrul la lentilele erectoare din adaptorul chinezesc de care am vorbit in postarile anterioare... Au vreo 2 mm maxim...
Dar am vazut lentile la fel de mici si in redresoare de luneta de arma de peste 100 euro, dar acolo sunt si alte cerinte...
La Turist-3 diametrul e OK in raport cu ocularul cu care lucreaza luneta (Plosll). Daca s-ar incerca montarea unui ocular de peste 68 grade, evident ca ar aparea vignetarea. Lentila de corectie de care a vorbit si Catalin ajuta mult la evitarea aparitiei acestui fenomen chiar si la oculare cu camp mic. Pe de alta parte, crescand diametrul lentilelor ar creste aberatia cromatica si de sfericitate. Fenomenul ar putea fi contracarat prin cresterea focalei lentilelor din redresor... Ar rezulta o luneta mai mare si ca lungime si ca diametru... Acesta e si unul din motivele pentru care se prefera redresarea cu prisme...
Dar mie tot astea cu lentile imi plac mai mult.
Sunt tare curios sa vad lentilele din erectorul Vixen...
|
|
Sus |
|
 |
OptikOla Membru

|
Trimis: 24 Ian 2014 23:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: Erector cu lentile |
|
|
|
Cristian, scuze ca nu am raspuns cu privire la erectorul Omegon... Daca vrei sa fiu sincer "e aceeasi Marie cu alta palarie"...
|
|
Sus |
|
 |
Cristi65 Membru

Data inscrierii: 10 Dec 2013 Mesaje: 106
|
Trimis: 25 Ian 2014 12:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: erector Turist-FL |
|
|
|
Eu am achiziotanat un erector rusesc Turist-FL care are propriul ocular, cu focala totala rezultata de 9mm, personal sunt foarte multumit de el, insa are filet M42 pt a se potrivi pe teleobiective foto.
Am vazut relativ recent pe ebay de vanzare. Pt detalii tehnice: http://www.hupra.com/Turist_FL_info_EN.htm
_________________ Binoclu 7x50, MTO 11CA 100/1000, Tair 66/300, adaptor ocular Turist FL, montura Alt-Az Merlin MMF |
|
Sus |
|
 |
Istrati Cristian Membru

|
Trimis: 25 Ian 2014 15:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: ? |
|
|
|
Okok baieti.. Interesant topicul intradevar.dar pana la urma ce-mi iau ? . Si mda.. sa sti ca eu folosesc baader hyparion de 21mm cu 68 grade si cred ca ar afecta intradevar.. vignetare.. Pana la urma ce-mi iau? . Trebuie neaparat sa dau 450 de lei ca sa imi iau un Vixen? sau mai bine nu , un erector pana in 145 lei?... chiar nimic intre cele doua extreme?, caci nu prea am gasit pe net.. Ceva poate, hai la un 270 lei maxim,caci na... sacrificiul ar fi cam mare in aceasta perioada pentru un Vixen... Deci ? Eu totusi ma gandeam la acel Omegon sau prisma Amici... caci erector de 10mm e cam varza si am avut ce-i drept pe un skywatcher de 127mm, facea o intunecare de toata frumusetea.. deh..acum nustiu cum s-ar comporta pe 305mm... Dar tinand cont cum ca focala este de doua ori mai mare , zoom-ul fiind de doua ori mai mare, cam tot acolo m-ar duce nu ?.....of...
|
Sus |
|
 |
Istrati Cristian Membru

|
Trimis: 27 Ian 2014 18:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sfat... |
|
|
|
Pana la urma ce-mi recomandati..? Nimeni cu un erector Vixen la second hand?....
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2924
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 27 Ian 2014 19:39 Download mesaj |
|
|
|
Recomand sa-ti construiesti unul.
Cauta doua acromate lipite identice , de vreo 4-5 cm focala si cu diametru 22-25 mm , pe care le montezi cu crown-urile (adica fetzele de intrare, daca provin de la obiectivele vreunui mic binoclu) fatza in fatza , unul in focarul celuilalt , intr-un tub adecvat si inegrit la interior .
Ai foarte mari sanse sa iti iasa ceva mult mai bun decat ce e prin comert .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
|