Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
9aug2020_2334.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 237591
Numar de utilizatori inregistrati: 2893
Cel mai nou utilizator inregistrat: zimaxim
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Noi coduri MPC in Romania

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Procyon
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Ian 2013

MesajTrimis: 18 Dec 2013 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Noi coduri MPC in Romania
Raspunde cu citat (quote)

Salut ! Ultimele coduri MPC obtinute in acest an, in Romania sunt:

- L04 - ROASTERR-1 Observatory; detinator: auriga
- L15 - St. George Observatory; detinator: jimao22
- L22 - Barlad Observatory; detinator: Ciprian Vintdevara
- L23 - Schela; detinator: Procyon(eu)

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 18 Dec 2013 23:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru necunoscatori: la ce te referi?
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 19 Dec 2013 08:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

@valy exista un centralizator al observatiilor la asteroizi comete (si sateliti artificiali indepartati), numit Minor Planet Center (MPC). Pentru a trimite observatii acolo trebuie sa ai un cod de observator. Ajungem din nou la definitia unui observator (astronomic). MPC intelege prin asta un telescop cu locatie fixa ce poate produce observatii astrometrice si fotometrice corecte. Este bine de aminitit ca tot ei recomanda un 18" ca un minim de start. Bineinteles ca la noi in tara nu exista un >=18" cu cod MPC, deci ca sa ramanem cinstiti contributia e minima, singurul lucru ce poate avea o oarecare importanta e confirmarea asteroizilor posibil apropiati de Pamant noi descoperiti (follow-up), ce sunt de obicei la magnitudine > 18 si se misca relativ rapid sau in in domeniul studierii curbelor de lumina ale asteroizilor.
O alta posibilitate de contributie ar fi un survey cat mai larg (in zone nesupravegheate inca de alte survey-uri) ce sa ajunga macar la mag. 20-21 pentru a putea descoperi noi comete si asteroizi, dar aici este nevoie de bani mai multi decat pentru un singur telescop de 20cm sau de o colaborare intre mai multi amatori, ambele putin probabil sa se intample la noi in tara. Merita poate amintit ca avem o deja o tendinta de asociere intr-un grup numit Romania Sky Survey initiat de C73-Galati (cu dotarea tehnica cea mai buna ASA DDM85/RC40cm/SBIG 6303E - capabil sa atinga mag. 20 in timp rezonabil - vezi asteroidul 2013 UX11 descoperit de ei).
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Dec 2013 10:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un survey relativ ieftin s-ar putea realiza spre exemplu cu cateva telescoape dobson goto Skywatcher de 40cm si niste ccd-uri functionand in drift-scan mode. Telescoapele ar fi ieftine (pt clasa 40cm), usor de controlat, in schimb ccd-urile ar fi putin mai scumpe (ar trebui sa fie un SBIG, FLI, Apogee, etc) in schimb se elimina nevoia monturilor (ecuatoriale) scumpe ce ar trebui sa suporte telescoape de 40cm.
Este nevoie de un grup de entuziasti (macar 4-5) ce sa aibe resurse financiare, cunostinte si ceva timp la dispozitie. In USA Roy Tucker facea asta de unul singur de ex. acu' multi ani (http://gpobs.home.mindspring.com/gpobs.htm)
Ei, gasim asa ceva la noi?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 19 Dec 2013 11:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru asa ceva iti trebuie o oarecare liniste sufleteasca. Nu telescopul(propriuzis) e problema ci timpul, locatia, banii pt. investitia initiala si mentinerea ei in viata. Astea ar fi defapt problema la noi (in romania). Adica nu e ca si cum ai iesi cu telescopul in curte odata pe luna, ai face 2-3 filme si gata.
Multumesc pt. explicatii Smile
Sus
Procyon
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Dec 2013 12:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

auriga a scris:
@valy exista un centralizator al observatiilor la asteroizi comete (si sateliti artificiali indepartati), numit Minor Planet Center (MPC). Pentru a trimite observatii acolo trebuie sa ai un cod de observator. Ajungem din nou la definitia unui observator (astronomic). MPC intelege prin asta un telescop cu locatie fixa ce poate produce observatii astrometrice si fotometrice corecte. Este bine de aminitit ca tot ei recomanda un 18" ca un minim de start. Bineinteles ca la noi in tara nu exista un >=18" cu cod MPC, deci ca sa ramanem cinstiti contributia e minima, singurul lucru ce poate avea o oarecare importanta e confirmarea asteroizilor posibil apropiati de Pamant noi descoperiti (follow-up), ce sunt de obicei la magnitudine > 18 si se misca relativ rapid sau in in domeniul studierii curbelor de lumina ale asteroizilor.
O alta posibilitate de contributie ar fi un survey cat mai larg (in zone nesupravegheate inca de alte survey-uri) ce sa ajunga macar la mag. 20-21 pentru a putea descoperi noi comete si asteroizi, dar aici este nevoie de bani mai multi decat pentru un singur telescop de 20cm sau de o colaborare intre mai multi amatori, ambele putin probabil sa se intample la noi in tara. Merita poate amintit ca avem o deja o tendinta de asociere intr-un grup numit Romania Sky Survey initiat de C73-Galati (cu dotarea tehnica cea mai buna ASA DDM85/RC40cm/SBIG 6303E - capabil sa atinga mag. 20 in timp rezonabil - vezi asteroidul 2013 UX11 descoperit de ei).

Daca ar putea intra cu totii in acel grup ar fi o minune...

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013

MesajTrimis: 20 Dec 2013 13:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma bucur sa aud de noi observatii profesioniste si coduri MPC in Romania, care acum sunt mai multe de amatori decat cele 2-3 observatoare profesioniste! Smile)

Insa ar fi super daca ati pune si nume de persoane acestora:

- L04 - ROASTERR-1 Observatory; detinator: auriga
- L15 - St. George Observatory; detinator: jimao22
- L23 - Schela; detinator: Procyon(eu)

Cer senin!

Ovidiu
Sus
Procyon
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2013 13:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai daca doriti....
auriga: Lucian Hudin
jimao22: Cristian Danescu
Procyon: Stoian Andrei-Marian

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Dec 2013 13:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

L04 - Cluj - Lucian Hudin
L15 - Ploiesti - Cristian Danescu
L22 - Schela - Andrei-Marian Stoian

P.S. cu NEOWISE si GAIA functionale, mai ramane follow-up daca nu va apucati de fotometrie, succes.
Sus
ovidiuv
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2013

MesajTrimis: 08 Ian 2014 18:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pt precizari, si felicitari inca odata voua celor 3 si celorlalti cativa din Romania care-au obtinut coduri MPC in ultimii ani!

Pentru ca un astronom acum profesionist se cam indoia de mag limita atinsa de unul dintre voi, imi puteti zice macar aprox fiecare ce telescoape detineti (diam, CCD de firma sau privat), locatia (poluarea luminoasa) si mag limita atinsa (macar aprox) la observatiile de asteroizi/NEAs?

Ovidiu
Sus
Procyon
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Ian 2014 18:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna seara !

Eu am un telescop de 15cm(planuiesc un upgrade la 30cm f/5 sau 20cm f/4) f/8 si un D-SLR Canon EOS 500D. Locatia observatorului meu este la 18km de Galati (C73). Poluarea luminoasa este acceptabila(in noptile cu transparenta maxima si fara , cu ochiul liber se pot vedea stele cu mag. 5). Eu ating mag. ~15 fara stack in expuneri de 30 de secunde, iar maximul cu stack de 30cadre X 30sec pe care il pot avea este ~16.5-17.

Andrei.

Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Ian 2014 12:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

La L04 am folosit diverse telescoape printre care 0.1m f/9, 0.2m f/5, 0.25m f/5.
Am folosit ccd-uri de amatori Atik cu senzori KAF8300 si Sony ICX424/ICX429AL.

Mag. limita este 18-19 dar depinde de viteza asteroidului, timpul de expunere si zona de cer, am facut observatii NEOCP la 19 cu track/stack si multe cadre, exemplu:
http://www.scirocco.ro/tmp/2013WX24.jpg

Nu trimit observatii cu SNR sub 3 de obicei si fac un control al calitatii (cand este posibil) observatoarele profesionale gen CSS lucreaza sub SNR 3 si mai cunosc cazuri.

Rezidualele se pot urmari aici:
http://www.minorplanetcenter.net/iau/special/residuals.txt
Sau la Neodys (http://newton.dm.unipi.it/neodys/index.php) unde se pot vedea separat pentru MBA si NEAs.

Conditiile sunt confirmate si de ce am vazut pe alte telescoape de amatori (ex. cmatei cu 20cm f/5 si acelasi cip ccd).

Mag. limita se poate calcula de ex. cu un tool profesionist folosit si la CFHT: http://madawaskahighlandsobservatory.com/ccd-limit-tool.html
Mie in conditiile date (cer, fwhm, oglinzi, eficienta ccd, etc) pt snr 3 imi rezulta foarte aproape de rezultatele reale.

Am imagini in care ajung la mag. 20.5 in 160min de expunere spre N cu 0.1m f/9, http://www.scirocco.ro/tmp/383/m8182_a.jpg

sau mag. 20 in 120min spre S: http://www.scirocco.ro/tmp/383/leotrio_a.jpg

Daca exista neincredere pot sa dau FITS-urile originale pentru masuratori independente.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 10 Ian 2014 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Observatorul meu ( L15 ) este dotat cu un telescop Maksutov-Newtonian MN190 (190 mm oglinda principala, F/5.2) pe montura EQ6 / EQMOD upgradata cu curele de transmisie, camera ATIK 314L+ mono cu senzor Sony ICX-285AL, avand 1392 x 1024 de pixeli (1.33 arcsec/pixel).
Telescopul ca si observatorul este in curs de automatizare. Momentan focuserul este actionat de un motor pas-cu-pas de un controler SELETEK Platypus de la LUNATICO Astronomia, folosind ca si softuri MaximDL pentru achizitie calibrare si stacare, TheSky6 ca si planetariu, FocusMax ca si program de focusare automata, iar de curand am implementat MaxPilote ca si program care dirijeaza si automatizeaza toata sesiunea de observatii. Totul este controlat remote prin internet.
Ca sa termin in totalitate cu partea de automatizare, urmeaza sa fac controlul acoperisului, al calculatorului, a panoului de flat-field si a altor catorva periferice mai putin importante prin controlerul principal (SELETEK), ce poate fi actionat prin ethernet (avand adresa IP) si momentan sunt in curs de a construi o statie meteo DIY avand la baza un ARDUINO UNO R3, cu care sa fac controlul observatorului in caz de schimbare a conditiilor meteo pe parcursul sesiunilor de observatii, independent de prezenta umana.
Ca si observatii la asteroizi, sunt abia la inceput, codul MPC luandu-l cu ajutorul lui Alex Dumitriu, care m-a ajutat mult in acest sens (meritul meu fiind cel al achizitiei imaginilor mai mult).
Cerul este destul de bun la mine pentru o zona suburbana (sunt la 6 km in linie dreapta de Ploiesti), problema mare fiind ca orasul este chiar la sud de mine. Pot sa spun ca am multe nopti in care Calea Lactee este vizibila. Nu am facut niciodata o estimare a magnitudinii vizuale/fotografice de la mine, preocuparea mea principala de pana acum fiind astrofotografia deep-sky in narrowband.

Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 10 Ian 2014 15:01, modificat de 1 data in total
Sus
auriga
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Ian 2014 14:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce poate un 20cm f/5 cu KAF8300 se poate vedea si in topicul Obiecte trans-neptuniene accesibile fotografic aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=45
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 10 Ian 2014 21:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

auriga a scris:
Daca exista neincredere pot sa dau FITS-urile originale pentru masuratori independente.

Colegul lui Ovidiu e invidios Smile E incredibil cat ne e accesibil datorita evolutiei tehnicii. Acum 10-12 ani, prima mea intalnire cu astronomia a fost un prieten care facea astrofoto cu ghidaj manual la 1-2 ore de expunere pe film Smile
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Comete, Asteroizi, Meteoriti si Meteori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact