Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233872 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
hpavictor Membru

Data inscrierii: 24 Sep 2013 Mesaje: 28
|
Trimis: 26 Oct 2013 16:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: Teleskop-Service Voyager-2 38-114x70mm |
|
|
|
Bine v-am gasit !
Incep primul meu subiect cu o intrebare de incepator :
Ce parere aveti despre " instrumentul terestru " Teleskop-Service Voyager-2 38-114x70mm
Desigur , am citit cu multa atentie majoritatea datelor tehnice :
Teleskop Service Voyager 2 (38-114x70)
Tip: Maksutov-Cassegrain
Obiectiv: 70mm
Grosiment: ocular zoom 38-114x
Distanta Focala: 860mm
Luminozitate: F/12.3 (se afla prin impartirea distantei focale la diametrul obiectivului
Exemplificare: 860/70= 12,2 ... adica foarte bine ?
Distanta Focalizare: de la 5 metri ( macro ) la infinit
Eye Relieful: 14mm ( distanta de la ocular la pupila ; foarte folositor celor care poarta ochelari )
Campul instrumentului: 1.4°
Puterea de Separare: 3"
Dimensiuni: Lungime 28cm, Latime 9cm, Inaltime 14cm
Greutate: aproximativ 700-750g
Posibilitate atasare trepied (format standard 1/4")
Majoritatea caracteristicilor tehnice le-am inteles ( multumesc pentru informatiile din celelalte subiecte asemanatoare http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...highlight= ) si sunt inca nelamurit de un lucru : de ce nu exista referiri la calitatile optice necesare in studierea cerului ?
In cazul cand se justifica aceasta achizitie , va rog sa-mi recomandati si un trepied , montura si ce mai este necesar pentru un incepator .
Intentionez sa achizitionez un asemenea instrument pentru observatii astronomice , nu ( neaparat ) pentru observatii terestre .
Va rog sa nu dati cu parul , sunt ( foarte ) incepator ...
Va multumesc anticipat , Victor |
|
Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 26 Oct 2013 19:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut si bine ai venit pe forum!
"Calitatea opticii in studierea cerului": Cu orice calitate optica poti studia cerul. De la binocluri de 1xx ron pana la binocluri de mii de euro. La fel si la lunete si telescoape ... bine ... acolo preturile sunt de la 350 si ceva de ron in sus. ( produse noi ma refer ). Majoritatea instrumentelor folosite de catre amatorii seriosi ( si nu numai ) sunt cu acoperiri Multi Coating sau Fully Multi Coating ... de la mai slab la mai bun. Cu oricare poti studia cerul fara probleme .... daca ai de la 50mm in sus obiectivul. Cu cat mai mare cu atat mai bine ... grad de marire mai ridicat, imagine mai clara mai luminoasa etc. Din cate stiu eu Maksutov ul pe care l ai mentionat tu este cu acoperiri Multi Coating pe optica. Este perfect pentru 90 la suta dintre utilizatori. Dar ... cum tu ai zis ... " daca se justifica achizitia " ... nu prea ... terestru da ... e portabil e usor de utilizat ... dar astronomic nu. La 500 lei ( nou ) iti poti cumpara o luneta ( telescop refractor ) de 70mm obiectivul ( ca si TS ul mentionat de tine ) dar cu lungimea focala de 900mm ... care e foarte utila la observatii planetare cat si terestre. Avatajul lunetei fata de TS este ca nu este la fel de fragil cum este un Maksutov ... nici pe departe. Un al doilea avantaj este ca o luneta ( refractor ) nu are obturatie cum are un Maksutov... mai pe scurt ... in realitate TS ul Voyager nu are 70mm ... dar luneta are. Cu un telescop poti face mai usor observatii solare ... gasind filtrul potrivit mult mai usor ... si avand grosismente mai mari. Unde mai pui ca poti pune oculare de diferite marimi.... la fel si cu filtrele colorate ... care se pun in ocular. La Voyager nu se poate. Luneta fata de Voyager mai vine si cu montura in pret. Daca nu te deranjeaza marimea de 90cm a instrumentului atunci ai numai avantaje facand achizitia. Daca tii neaparat la un spotting scope atunci eu as merge pe un binoclu tot de 70 ... sau 50 daca din nou ... daca vrei sa fie mai usor. Tot cu Multi Coating sunt si ele ... in gama de pret ( noi ) 400ron ( 70mm ) si 200 ron ( 50mm ). Alte variante de refractoare sunt: 70/500 70/700 ( 70/500 mult sub 500ron ). Bafta si te asteptam daca mai ai intrebari! |
|
Sus |
|
 |
hpavictor Membru

|
Trimis: 02 Noi 2013 04:18 Download mesaj |
|
|
|
Aceasta varianta Constellation PRO - Luneta astronomica si terestra 90/1000mm EQ2ST ar fi buna pentru un ( foarte ) incepator ca mine ?
Cateva specificatii tehnice :
Material corp tub optic: Aluminiu
- Culoare tub optic: negru
- Diametrul lentilelor obiectiv: 90mm, dublet acromat Fraunhofer
- Acoperiri suprafete optice: Acoperiri antireflex Blue Fully Coated
- Distanta focala: 1000mm (f/11,1)
- Lumina colectata, comparativ cu ochiul liber: 165x
- Puterea de separare (Rezolutia): 1,27 arcsecunde
- Magnitudine vizuala maxima: 11,3
- Grosisment maxim util: 180x
- Montura ecuatoriala EQ2 ST DeLuxe
- Trepied din otel-inox, cu inaltime reglabila
- Focuser 1,25"
- Luneta cautatoare 6x25
- Prisma roof 90grade (pentru observatii atat astronomice, cat si terestre)
- 3 oculare de foarte buna calitate optica: Kellner K20mm, Kellner K9mm, Kellner K4mm
Puteri de marire obtinute cu ocularele din dotare:
- 50x cu ocularul K20mm (pentru observatii deep-sky)
- 111x cu ocularul K9mm
- 250x cu cularul K4mm (pentru Luna si planete)
- Lentila Barlow 3x format lung - nu recomandam utilizarea ocularelor K9mm si K4mm in combinatie cu lentila Barlow 3x, grosismentul maxim util fiind mult depasit.
Alte accesorii incluse:
- DVD
- Ochelari 3D
- Harta Lunii
- Harta sistemului solar
Multumesc pentru interes , Victor _________________ Binoclu 1 : Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30
Binoclu 2 : IOR B7x40
Binoclu 3 : PENTAX SP 8x40 WP
Reflector 1 : inca nu
Reflector 2 : inca nu |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 02 Noi 2013 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Dimensiunile de 90/1000 sunt potrivite pt astro in special la luna.La planete se pot vedea detaliile de baza daca ai un cer bun.sunt de vazut si ceva DSO..
Eu am un telescop asemanator si folosesc un plössl de 9mm+ barlow ce mareste de 2ori daca conditiile permit.in rest 190 ori cu acelas barlow si un ocular cu zoom,eventual filtre colorate.
Luneta mea costa 200euro.Si pretul poate spune ceva..
Recomandarea mea ar fi sa-ti iei de la o firma consacrata in domeniu.90/1000 skywatcher n-am vazut,dar exista celestron,omegon sau altele de aceste dimensiuni. |
|
Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 02 Noi 2013 17:00 Download mesaj |
|
|
|
Refractoarele mici sau medii, toate, sunt foarte bune pentru incepatori. Iar acea luneta postata de tine e mult mai utila decat un spotting scope. Ai dreptate sternchen, 90/1000 de la SW nu este... dar este 90/900 care e la fel de bun daca nu mai bun ca opticonul 90/1000 mentionat mai sus. Ok .. nu da decat doua oculare ( de 10 si 25 ) si un barlow 2x mai avansat ( SW7500 ) dar decat mult grosisment ... mai bine mai putin ... la refractoare mici sau medii... Mergi pe un refractor SW sau Celestron. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 02 Noi 2013 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Mars Boy a scris: | 90/1000 de la SW nu este... dar este 90/900 care e la fel de bun daca nu mai bun ca opticonul 90/1000 mentionat mai sus. |
Poate o fi mai bun ca Opticonul,dar eu ma refeream la raportul focal.Un f11,11 teoretic e mai bun ca f/10,00.Si practic am observat de la cei din forum ce au avut 90/900 si abia vedeau luna la 220ori,motiv intemeiat de a renunta la telescop.Desi nu-i vorba de grosisment,totusi se poate aprecia si din latura asta calitatea unui telescop.
Desigur nu sunt toate la fel de bune/rele,poate sa fie un 90/900 mai bun ca 90/1000.depinde de situatie. |
|
Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 02 Noi 2013 19:00 Download mesaj |
|
|
|
sternchen a scris: | Mars Boy a scris: | 90/1000 de la SW nu este... dar este 90/900 care e la fel de bun daca nu mai bun ca opticonul 90/1000 mentionat mai sus. |
Poate o fi mai bun ca Opticonul,dar eu ma refeream la raportul focal.Un f11,11 teoretic e mai bun ca f/10,00.Si practic am observat de la cei din forum ce au avut 90/900 si abia vedeau luna la 220ori,motiv intemeiat de a renunta la telescop.Desi nu-i vorba de grosisment,totusi se poate aprecia si din latura asta calitatea unui telescop.
Desigur nu sunt toate la fel de bune/rele,poate sa fie un 90/900 mai bun ca 90/1000.depinde de situatie. |
La raportul focal evident ca e bine sa fie mai mare ... corectii mai bune ... dar la 9cm diametru ... un grosisment mai mare nu e mai util ... din contra ... Iar la faza cu 220x ... e normal ... iti dau dreptate ... puterea maxima a unui 90 este de 180x dupa cum stii si tu si majoritatea din noi. Asta in conditii de seeing bune ... de obicei si atunci ... sub 180x clar. El fiind incepator ... 100 si ceva x e destul si pentru planete si pentru luna. Saturnul cu ocularul de 10mm se vede bine pe un seeing bunicel. Iar ocularul de 4mm este inutil la 90mm. |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 02 Noi 2013 21:18 Download mesaj |
|
|
|
Pana la urma fiind aceeasi apertura diferente colosale n-ar fi intre f/10 si f/11.Poate ai dreptate,o focala de 900mm e mai usor de manevrat pt inceput,decat una de 1000.rezultatele tot cam acolo..
Mie mi s-a parut ca am vazut mai mult decat m-as fi asteptat cu focala de 1m.sa zicem ca am folosit scule potrivite-atat barlow-urile,ocularele si altele au fost cumparate extra( un plössl 9mm cam 100 euro) si pretul investitiei s-a dublat.. |
|
Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

|
Trimis: 03 Noi 2013 00:32 Download mesaj |
|
|
|
sternchen a scris: | Pana la urma fiind aceeasi apertura diferente colosale n-ar fi intre f/10 si f/11.Poate ai dreptate,o focala de 900mm e mai usor de manevrat pt inceput,decat una de 1000.rezultatele tot cam acolo..
Mie mi s-a parut ca am vazut mai mult decat m-as fi asteptat cu focala de 1m.sa zicem ca am folosit scule potrivite-atat barlow-urile,ocularele si altele au fost cumparate extra( un plössl 9mm cam 100 euro) si pretul investitiei s-a dublat.. |
De acord cu tine. Altfel nici nu puteam fi aici fara sa fiu absurd  |
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 532
|
Trimis: 04 Noi 2013 02:21 Download mesaj |
|
|
|
hpavictor a scris: | Bine v-am gasit !
Incep primul meu subiect cu o intrebare de incepator :
Ce parere aveti despre " instrumentul terestru " Teleskop-Service Voyager-2 38-114x70mm
|
Bine ai venit, am avut si eu voyagerul, pot sa spun despre el ca a fost cel mai portabil instrument dar la banii astia o montura era buna, eu m-am chinuit cu un trepied foto dar fara mare succes, magnificatia a fost prea puternica chiar si la 38x, deci trebuie o montura buna , in rest optica foarte clara ,de recomandat? pentru astronomie e slab (mult mai slab decat un refractor de 70mm) iar in natura doar daca vrei sa te uiti la pasari, pentru ca campul este exagerat de micut
Dar pentru ca ai postat la Binocluri / Spottingscope sfatul meu este sa nu uiti sa cumperi un binoclu pe langa telescopul ales,te va ajuta mult |
|
Sus |
|
 |
hpavictor Membru

|
Trimis: 04 Noi 2013 05:50 Download mesaj |
|
|
|
Pai am deja un binoclu Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30 in stare perfecta ( cumparat de magazinul din poarta fabricii in 1984 , cu 180 marci ReDeGiste , sper ca-mi amintesc corect suma ! ) dar...trebuie sa invat stelele cerului .
Oricum nu se prea vede mare lucru cu el , cerul in Bucuresti este aproape permanent acoperit cu nori si poluat din belsug cu lumina de la becurile cu vapori de sodiu , din pacate .
Multumesc pentru sfaturi , am inceput sa studiez ofertele magazinelor de pe net in speranta ca nu voi fi un incepator-terminator , adica sa termin inainte de a incepe .
Cu siguranta nu ma atrag ofertele entry level - low cost , e absolut clar ca ele contin o serie de compromisuri pentru a oferi un pret cat mai accesibil , in detrimentul calitatii .
Din pacate , nu dispun de o suma prea mare de bani disponibila pentru achizitia unui instrument optic cu apertura mare si o montura cu tracking computerizat ( dar imi doresc asa ceva ... ) , asa ca ma voi limita la o investitie rezonabila .
Mai caut , mai strang bani , mai invat ...
Va rog sa-mi recomandati ceva asemanator cu Luneta astronomica (Telescop Refractor) BRESSER Quasar 80/900mm EQ-Sky , daca considerati ca se justifica ... mie imi place , dar costa ceva , ceva . O sa-i strang , nu ma grabesc .
Oare cum este mai avantajos : tub optic separat de montura sau trebuie achizitionate separat ?
Multumesc pentru interes si sfaturi , Victor _________________ Binoclu 1 : Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 532
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
|
Sus |
|
 |
hpavictor Membru

|
Trimis: 05 Noi 2013 10:03 Download mesaj |
|
|
|
Ce accesorii ar fi necesare ( exeptand ocularele standard low cost care sunt livrate o data cu luneta ) pentru a putea beneficia de performantele maxime limitate de optica si de turbulenta atmosferica , in cazul cand as achizitiona luneta din link-ul de mai sus ?
Ma refer la faza a doua a achizitiei ( dupa luneta si montura ) adica la : oculare de calitate ( marca , tip , focala si factorul de marire pentru balow ) , eventual filtre : solar , lunar , planete , anti poluare luminoasa sau pentru marirea contrastului in cazul DSO sau altele pe care ( inca ) nu le cunosc inca ...
Multumesc anticipat si cer senin , Victor _________________ Binoclu 1 : Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 05 Noi 2013 12:21 Download mesaj |
|
|
|
Un ocular 7,5mm plössl (FMC) pt luna si planete.Daca vezi ca ar merge mai mult,adica imaginea e suficient de buna la marirea asta,poti incerca un barlow+ocularul de 10mm.de ex-http://magazin.telescop-expert.ro/barlow-gso-2x---317mm.html. La DSO valoarea de 25mm ar fi buna,dar nu stiu ce calitate are ocularul ce il primesti odata cu telescopul.Un plössl sau SP ar fi mai bun,dar ca sa nu investesti prea mult intr-un acromat de 80,pt inceput ar fi destul.
Si ceva f important-daca poti avea un cer cat mai bun sau la tara sa faci observatii ar fi ideal. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|