Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 09 Aug 2013 07:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: halouri albastre ? |
|
|
|
Am urmatoarea problema, va rog o parere: in toate aranjamentele de mai jos, imi apar in imagini halouri in jurul stelelor, numai prin filtrul albastru.
Newton 200 F/5 + Baader RCC + roata de filtre + fereastra optica clear QHY + QHY9
Luneta Megrez 90 f/6.2 + TSflat2 + roata de filtre + fereastra optica clear QHY + QHY9
Luneta Megrez 90 f/6.2 + TSflat2 + roata de filtre + fereastra optica clear Astronomik + QHY9
Daca ar fi o simpla reflexie, dupa dimensiune ar trebui sa fie aproape de senzor. Suprafata cea mai apropiata de senzor e chiar fereastra CCD-ului, la cativa mm. Chiar admitand o posibila reflexie acolo doar in albastru, ar trebui sa fie foarte dependenta de magnitudinea B a stelei, ceea ce nu pare sa fie cazul. In plus, s-ar intampla la toti utilizatorii de QHY9/KAF-8300 ceea ce iar nu e cazul - doar sa am eu o camera foarte speciala. Nu elimin varianta asta, dar imi pare improbabila.
Reflexie in corector, sau intre filtru si corector, iarasi e greu de crezut, se intampla cu doua corectoare diferite, la distante diferite, si tot doar in albastru. Singura alta reflexie posibila e chiar intre suprafetele filtrului, dar nu am altul cu care sa testez.
Ceea ce ma duce la urmatoarea teorie: e posibil ca halourile sa fie IR ? Teoretic, filtrele Baader blocheaza IR pana la cel putin 1200nm. Daca ma uit insa la stelele care au halouri si iau magnitudinile J si K (1.22, 2.19 microni) din catalogul 2MASS, au magnitudini mult mai mici (5-7 in K) decat cele care nu au sau e mai slab. La cateva stele la care am gasit si magnitudinea in B, haloul e mai degraba proportional cu magnitudinile din IR decat B.
Am sa incerc sa montez de test filtrul UV/IR-cut (L) inaintea corectorului, numai ca si el e masurat tot pana la 1200nm.
Aveti vreo sugestie ? E destul de frustrant, imaginile in B sunt cu greu utilizabile.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
429.64 kb |
Vizualizat: |
de 4672 ori |

|
|
243.56 kb |
de 4672 ori |

|
|
41.4 kb |
de 4672 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 09 Aug 2013 07:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
filtrele de banda ingusta pot avea unele ferestre nedorite in alte benzi considerate de proiectant indepartate .incearca cu camera color si vezi haloul atunci exact unde bate .
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 09 Aug 2013 08:06 Download mesaj |
|
|
|
Da, e o idee sa incerc filtrul B asa, numai ca daca e IR 400D-ul are IR-block, iar la culorile vizibile filtrele sunt parfocale (acel halou nu e defocus in spectrul vizibil adica). Dar asta mi-a dat alta idee, pot sa incerc cu DMK-ul, cu si fara IR-block - am unul pe 1.25", multumesc.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 09 Aug 2013 11:33 Download mesaj |
|
|
|
Exact acelasi lucru am patit si eu cu filtru B (tot de la Baader) cand pozez stele foarte luminoase (vezi M45).
http://www.astronomy.ro/forum/files/m45_b_final3_113.jpg
Am observat insa ca nu filtrul este de vina, ci reflexia corectorului pe cipul camerei.
Incearca fara corector (in ambele cazuri)
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 13 Aug 2013 19:49 Download mesaj |
|
|
|
Intre timp, "s-a" stabilit ca e de la filtru, in sensul ca l-am incercat cu ambele camere de ghidaj (senzori diferiti), cu si fara IR-block, si apar halouri chiar la expuneri de 1-2 secunde la stele luminoase. L-am pus pana la urma si pe 400D si apar si acolo. Testele de ieri au fost toate fara vreun corector, si inca prin luneta de ghidaj. Practic, am schimbat tot ce se putea schimba in afara de filtru si de persoana mea
Mai trec pe lista un produs Baader care e bun la pret dar nu asa de bun la ce trebuie sa faca. E posibil sa fi scapat totusi ceva la fabricatie, unul din punctele lor tari de marketing era tocmai faptul ca nu apar reflexii cu filtrele astea, am sa le scriu sa-i intreb de sanatate.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 13 Aug 2013 22:06 Download mesaj |
|
|
|
Sa intrebi si de Ha 7 nm .... si ala baga reflexii. Deci, asa cum spui si tu din specificatia producatorului, nici nu ma gandeam ca este de la filtruu ... .
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 13 Aug 2013 22:28 Download mesaj |
|
|
|
Da Bader am si eu OIII si e tare slab rezultatul si la vizual . cum l-am luat (de pe forum de aici de la cineva) am privit filament de bec clasic si apar mai slab reflexii zeci de filamente lipite pe culoare rosu fata de verdele normal . prin inclinare reflexiile fug stanga dreapta .
e foarte dificila proiectarea si fabricarea filtrelor asta stiu , dar ei am impresia au facut pachet din doua filtre si nu se pot aduce la paraleleism perfect asa ca apar reflexii .
am avut in mana si de la Astronomik dar alta viata fara reflexii
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 14 Aug 2013 08:28 Download mesaj |
|
|
|
achy1978 a scris: | Sa intrebi si de Ha 7 nm .... si ala baga reflexii. |
Asa e. Cu alea insa pot sa traiesc, mie imi apar doar la stelele foarte stralucitoare si daca am doar 1-2 intr-un cadru cu reflexii deranjante, pot sa zic ca e arta Dar uita-te la B-ul pe care l-am pus mai sus, practic toate stelele sunt zob. Iti imaginezi, ce face asta cand combini culorile.
Asta e, o sa iau Astronomik, desi perspectiva de-a mai da inca o data bani pe filtre nu ma incanta deloc.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 24 Aug 2013 11:26 Download mesaj |
|
|
|
Postez un pic din rautate, sa le fac anti-reclama celor de la Baader Planetarium:a trecut o saptamana de cand le-am scris, n-am primit nici un raspuns. E a doua oara si probabil ultima din partea mea.
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 25 Aug 2013 11:14 Download mesaj |
|
|
|
cmatei a scris: | Postez un pic din rautate, sa le fac anti-reclama celor de la Baader Planetarium:a trecut o saptamana de cand le-am scris, n-am primit nici un raspuns. E a doua oara si probabil ultima din partea mea. |
Or fi si ei in concediu? Nu te pripi, asteapta pana in Septembrie. E destul de normal luna asta mai ales ultimele doua saptamani sa fie lumea plecata
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 25 Aug 2013 11:38 Download mesaj |
|
|
|
Vlad a scris: | cmatei a scris: | Postez un pic din rautate, sa le fac anti-reclama celor de la Baader Planetarium:a trecut o saptamana de cand le-am scris, n-am primit nici un raspuns. E a doua oara si probabil ultima din partea mea. |
Or fi si ei in concediu? Nu te pripi, asteapta pana in Septembrie. E destul de normal luna asta mai ales ultimele doua saptamani sa fie lumea plecata |
Are dreptate Vlad ... in luna august cam toata UE e in concediu.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 10 Sep 2013 12:51 Download mesaj |
|
|
|
am mai facut cu filtrul B ceva expuneri, in conditii slabe de seeing:
m33 B 15x500s, bin2
(dithering-ul pe "high" vad ca a luat-o pe o singura directie..)
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2914
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 20 Oct 2013 22:44 Download mesaj |
|
|
|
Am gasit ceva despre motivul aparitiei halourilor (dar la filtrele narrowband) pe site-ul ASTRODON.
Stars will be smaller with narrower filters, but the effects can be dealt with in processing. Processing will be required even if your bandwidths are the same. This arises because OIII and SII are much weaker signals than H-a. OIII and SII data must therefore be stretched during processing to match the intensity of the strong H-a. Stretching makes those stars larger, often even larger than the H-a stars. You may have seen magenta halos around bright stars in tricolor narrowband images. This is how they arise, since we often map OIII to blue and SII to red. Blue + Red = Magenta. Software methods such as deconvolution prior to color combining can offset some of these effects. Selective color correction that desaturate magenta is another means to reduce the problem.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5154
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 21 Oct 2013 07:46 Download mesaj |
|
|
|
Mai departe scrie clar:
There are two issues that need to be considered separately:
1 Halos around bright stars (ghosting) that come from internal refections between the two coated surfaces of the filter, and
2 Larger scale reflections between the filters and CCD or rear telescope optics.
Halos are typically 100 pixels in diameter or less and are centered or nearly centered around bright stars. They arise from a design problem in the filter - optical "crosstalk" between the surfaces that are 2-3 mm apart, i.e. the thickness of the filter.
...
http://www.astrodon.com/Orphan/astrodonfaqnarrowband/
Practic, acele halouri sunt reflexii defocalizate ale centrului stelei.
Am vazut si eu reflexiile filamentului de bec prin filtru la Tavi Stanescu.
Se vedea clar si a zecea reflexie, mai rau ca-n termopan.
Se pare ca spectrul "filtrat" este relectat de mai multe suprafete, in amandoua sensurile.
In acest caz, si raportul focal are un cuvant greu de spus.
|
|
Sus |
|
 |
|