Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Veilnebelkomklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236302
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Refractor 50x din obiectiv foto 500mm si ocular 10mm

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
bogdanbacila
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2010

Motto: Where there's a will there's a way

MesajTrimis: 30 Ian 2013 23:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Refractor 50x din obiectiv foto 500mm si ocular 10mm
Raspunde cu citat (quote)

Salut colegi, si pasionati de astro.

Poate ca numele subiectului nu este 100% corect... nu poti numi ceea ce vreau eu sa fac... un refractor veritabil... dar totusi mi-am propus sa finalizez acest mic proiect.

Voi incepe prin a va oferi o idee in ceea ce vreau sa fac, si de ce dispun: un refractor cu un factor de marire 50x, prin folosirea unui obiectiv foto 500m si a unui ocular 10mm Super Plossl.

Obiectivul este un Maginon 500m f8. Este intr-o stare excelenta.
Ocularul un Super Plossl 10mm (ceva ieftin, dar deocamdata suficient pentru pretentiile mele).

Deocamdata obiectivul are atasat si un adaptor M42, pentru aparate foto Canon EOS. (l-am testat pe aparatul meu, si se comporta bine).

As dori sa impreunez acest obiectiv foto, cu ocularul de care dispun.
Acum apare si problema, motiv pentru care va rog pe voi, cei mult mai experimentati ca mine in acest domeniu, sa imi oferiti cateva idei:

In ultima poza se vede ca distanta dintre capatul tubului obiectivului, si a ocularului, este destul de mica... plus ca nu stiu cum as putea atasa un ocular pe 1.25" la acel adaptor M42...

- Se poate demonta acel inel adaptor M42... dar atunci... cum pot face adaptarea ??
- Se poate demonta si tubul "final", dupa cum se vede in poza... in acest caz castig vreo 8-10 cm, spatiu in care ma pot incadra cu un focuser/prisma...sau alte obiecte "intermediare"... acesta varianta mi-ar conveni mai mult, dar din nou vine intrebarea, cum pot adapta/prinde acel ocular pe 1.25" la filet ?? (am impresia ca filetul e pe 46 mm...). As dori ca fixrea sa fie solida, de aceea evit banda izolatoare, sau alte invetii de genul Smile

Si as mai dori sa va intreb ceva: o lentila Barlow "aduaga" la distanta focala ? sau se pune intre obiectiv si ocular, fara a lungi distanta focala ?

Imi cer scuze daca explicatiile si intrebarile mele sunt cam incalcite...
Mi-am propus acest mic proiect personal, iar rezultatul sper sa fie cel asteptat.

O putere de marire de 50x mi-ar fi suficient pe moment, iar daca e necesar, pe viitor pot folosi un Barlow 2x sau 3x pentru o marire mai mare...

Multumesc, si cer senin (desi anotimpul nu ne prea ajuta),
Bogdan.

01_resize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  547.34 kb
 Vizualizat:  de 6997 ori

01_resize.jpg

02_resize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  589.58 kb

02_resize.jpg

03_resize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  594.18 kb

03_resize.jpg

04_resize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  607.93 kb

04_resize.jpg

05_resize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  573.78 kb

05_resize.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 31 Ian 2013 00:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Treaba ar putea fi destul de simpla. Tubul din spate il tai, la dimensiunea potrivita ca sa atasezi la el o diagonala prin intermediul unui inel cu interior de 1,25'' si exterior cat e interiorul tubului. Cauti un strungar care sa faca piesa, si il fixezi cu suruburi sau il lipesti.
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 31 Ian 2013 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Salut.

Ceea ce vrei sa faci este perfect valabil si fezabil, se poate incadra, bineinteles, in categoria refractoarelor convertite. Singura rugaminte este sa nu te complici cu improvizatii. Nu de alta, dar vei fi dezamagit de rezultat. Cel mai "sfant" este un adaptor M42-1.25" facut pe strung, care sa-ti tina ocularul, iar cand vrei foto sa-l poti indeparta cu usurinta.
Lentila Barlow normal ca introduce modificarea focalei rezultante. Daca acum ai f/8 (deci vreo 60 si ceva mm de sticla la obiectiv), Barlow-ul ti-l poate duce lejer cel putin la 750mm (daca atasezi direct celula lentilei la piciorul ocularului), sau 1000mm (daca montezi ocularul in tubul Barlow-ului), sau chiar 1500mm (daca folosesti un Barlow mai puternic sau o oglinda diagonala ca extensie a unuia nomal). Poti folosi orice ocular doresti, nu numai pe cel de 10mm, dar cu respectarea criteriului de putere maxima (2x apertura). Daca vrei mai multa putere s-ar putea sa nu-ti mai placa ce vezi.

Nu stiu nimic despre calitatea optica a obiectivului pe care-l ai. Eu folosesc Tair300/4.5 in cea din urma configuratie mai sus mentionata si mi se pare o solutie satisfacatoare de "grab&go". Mai sunt colegi pe forum care si-au transformat obiectivele foto mai vechi in lunete portabile - poti consulta si topicurile lor, poate te inspira.

Spor si cer senin!

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 01 Feb 2013 03:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Susțin ideea lui Saiph.
Nu știu precis unde, dar s-ar putea să găsești prisme diagonale cu filet, eu am una de 1.25" achiziționată anul trecut de aici de pe forum/bazar. Încă nu am făcut adaptorul (e prea frig acum în atelierul strungarului) dar intenționez s-o folosesc cu teleobiectivul rusesc MTO11-CA pe care l-am reparat și adaptat pentru vizual. Momentan am o prismă normală de 45 grade dar e mai potrivită pentru observații terestre. Obiectivul meu este un catadioptric maksutov-cassegrain+corector câmp dar performează destul de bine la observații vizuale deoarece diametrul e de 100mm (F/10). La al tău vei fi limitat oarecum de diametrul mic dar asta nu trebuie să te descurajeze, dacă lentilele sunt de calitate vei obține imagini frumoase la măriri potrivite pentru el. Experimentând poți găsi un ocular potrivit și o gamă întreagă de obiecte astro la care rezultatele pot fi excelente.
Spor și cer senin!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 01 Feb 2013 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista adaptoare T2 (m42 cu pas 0,75) la 1,25", fixe sau cu microfocalizator de la Baader.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 01 Feb 2013 12:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Daca obiectivul este "clasic" - rusesc, european etc - ii mai trebuie adaptor M42 de la 0.75 la 1mm.

Apropo, cat este un microfocuser din-acela?
M-ar interesa.

L.E.: Am vazut Wink Foarte interesant.

Sus
bogdanbacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2013 20:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut colegi,

In primul rand va multumesc tuturor pentru sfaturi. Chiar ma ajuta.

Cred ca cea mai buna idee ar fi sa renunt la adaptorul M42 + "teava" de care este prins, pentru ca, capatul acestei tevi, pe care este prins adaptorul M42, se afla aproape de punctul focal al obiectivului foto.. asta insemnand ca trebuie sa ma apropii cu ocularul foarte mult de acest adaptor....iar in 1-2 cm nu pre cred ca am loc de un alt adaptoar de la M42 la 1/25"... plus ca se mai pune si problema unui focuser, in ideea in care inelul de focalizare al obiectivului "nu face fata"... si toate acestea ar adauga o distanta suplimentara, de care nu dispun Sad

Mergand pe aceasta idee, ma gandeam sa renunt la teava, cu tot cu adaptorul M42 (pe care le pot tine doar pentru foto, ca si solutie separata), si sa incerc o adaptare de la acel filet de 36mm diametru (cred eu) la un 1.25"... apoi dupa ce am aceasta adaptare (preferabil cat mai scurta, ca sa nu iau prea mult din focala obiectivului), sa ma gandesc la o prisma sau la un focuser...

Ce ziceti ? S-ar putea face o adaptare de la acel filet (poza 4) la 1/25" ? Sau, s-ar gasi ceva pe piata, standard ?

Scuze daca tot insist cu intrebarile, dar as vrea sa iasa ceva frumos.

Multumesc,
si cer senin,
Bogdan.
Sus
mflorian
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011

MesajTrimis: 01 Feb 2013 21:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acel filet M42 de pe obiectiv este M42x1 sau M42x0,75?
bogdanbacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2013 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

buna intrebare... nu dispun de nici un fel de intrument de masura, din pacate... am vazut ca pe teava unde se infileteaza, in capat, scrie "T-PS"... atat... Sad
Sus
mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2013 21:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

T-PS ar putea fi un adaptor de la filet T la filet M42x1. Dacă este așa, atunci lucrurile ar putea fi foarte simple. Un adaptor Baader îți rezolvă problema.
alderamin59
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009

Motto: Totul este creat de Creator.

MesajTrimis: 01 Feb 2013 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut
Nu se poate atasa un focuser ? Intreb pentru ca am si eu un obiectiv asemanator si intentionez sa fac ceva cu el.
multumesc
alderamin59
Sus
mflorian
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Feb 2013 23:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Obiectivele foto au focuser din construcție. De asemenea, obiectivele foto au backfocus (foarte) scurt și nu prea ai unde să mai intercalezi și un focuser.
alderamin59
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009

Motto: Totul este creat de Creator.

MesajTrimis: 01 Feb 2013 23:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

OK multumesc
alderamin59
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 02 Feb 2013 22:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bogdan
nu te gandi la cine stie ce instrumente de masura complicate pentru a afla pasul filetului.
Foloseste o rigla obisnuita:numara cati pasi de filet (cate varfuri de spira) incap intr-un numar intreg de milimetri.
Daca filetul are pas de 1 mm,vei avea doi pasi in 2 mm,trei pasi in 3 mm etc
Daca pasul este 0.75mm,vei avea patru pasi in 3 mm.
Tu doar afla valoarea cea mai probabila a pasului ,strungarul a avut grija de precizia lui.

Nu ai spus nimic ,ce vezi cu ocularul tinut in mana sau,si mai bine,''inghesuit'' intr-un tub de carton,impanat cu ce-ti pica la mana...ma rog,e un pic riscant dar ,,cine nu risca ,nu frisca'' Very Happy

Succes,Mircea

Sus
bogdanbacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Feb 2013 20:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc tuturor colegilor pentru raspunsuri.

Pana la urma am comandat urmatorul adaptor: http://agenaastro.com/blue-fireball-1-25-t...-e-10.html (aprox 40$ cu tot cu transport in Romania)

Pentru a folosi acest adaptor, va trebui sa renunt la adaptorul meu M42 (pentru fotografie), pentru ca acest adaptor pe care l-am comandat, este pe filet.

Dar nu ma deranjeaza acest lucru, atata timp cat este pe 42 mm, cu pas de 1 mm (asta ca sa raspund si celogilor care m-au intrebat pe ce pas este filetul adaptorului pe care il detin).

Multumesc inca odata de sfaturi, si va tin la curent.

Cer senin,
Bogdan.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact