Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236302 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
oldboy oldboy Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2012 Mesaje: 53
|
Trimis: 03 Ian 2013 00:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructie telescop parabolic |
|
|
|
Ce ziceti,se poate construi asa cv?Vreau sa construiesc ceva de dimensiuni mici,de exemplu oglinda principala de 15 cm in diametru sau mai putin.Vreau sa folosesc pe post de oglinzi ,oglinzile de la faruri sau lanterne.E buna ideea?E bun desenul?Stiu ca trebuie o precizie de aliniere extraordinar de mare dar.......se poate face asa ceva acasa?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
20.25 kb |
Vizualizat: |
de 9409 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Ian 2013 09:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Precizia necesara telescoapelor este intr-o gama diferita cu mult. Fa un mic experiment: uita-te intr-o oglinda din asta. Daca fata ta arata ca la balci sigur distorsiunile imaginii sunt asa de mari incat oglinda e inutilizabila pentru obiecte aflate la o distanta enorma, practic la infinit.
Da, principiul e bun, in mare. Cassegrain clasic. Dar trebuie sa citesti despre aberatiile optice.
Bine ai venit! Spor la lectura!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 03 Ian 2013 10:06 Download mesaj |
|
|
|
Cand eram copil prin clasele primare in anii 1970 -si ceva ma intrebam si eu acest lucru . dar neavand net sa intreb am facut un experiment am luat oglinda de barbierit si am focalizat imagine de afara pe perete si am comparat cu imagine focalizata de obiectiv de binoclu (chinezesc de jucarie ) .
am vazut diferenta oglinda dadea o imagine proasta cetoasa blurata pe cand lentila obiectiv dadea ceva curat inteligibil .
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5994
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Ian 2013 11:58 Download mesaj |
|
|
|
Fie buna sau rea, orice idee are valoarea ei
In 1905 Schwarzschild dezvolta teoria telescoapelor cu doua oglinzi (a se intelege ca ambele sunt active) cu ajutorul careia se pot calcula nivelul aberatiilor de ordinul 3 (sfericitate, coma, astigmatism, curbura de camp si distorsii geometrice) functie de combinatia dintre conicitatile celor doua oglinzi componente ale telescopului.
Te invit asadar la putina lectura si de ce nu, la putin exercitiu matematic.
In felul asta iti vei putea evalua singur ideea prezentata mai sus.
Satisfactia va fi maxima, iti garantez!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 12:28 Download mesaj |
|
|
|
Pana sa ajunga la calculul telescopului cu doua oglinzi sunt necesare cunostinte de fizica si optica si un pic de intuitie nativa.
|
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 13:56 Download mesaj |
|
|
|
Paiiii................. da,sunt deschis la orice lectura Chiar ma gandeam,cum voi calcula eu unde trebuie sa asez cea de a doua oglinda (ma gandeam ca trebuie sa iau in considerare in primul rand curbura primei oglinzi etc).In fine,cred ca m am hotarat sa mi fac prima oara un newtonian pentru ca e mai simplu si apoi sa trec la avansati.Dar prima oara am sa mai citesc despre aberatii etc.Am gasit un programel ,nu stiu daca e bun,cum sa ti faci un telescop newtonian.Tu introduci distanta focala si diametrul si apoi el iti da toate datele. http://www.softpedia.com/progDownload/myNe...45847.html .Daca stiti un site cum pot calcula toate aceste date la un newtonian lasati mi link va rog,as prefera sa le face cu creionasul. :)Dar mai intai voi citi despre ce mi ati recomandat:).Respect!
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 14:28 Download mesaj |
|
|
|
poti incepe teoria cu http://www.telescope-optics.net/wave.htm si daca vrei sa slefuiesti singur oglinda poti cauta cartea lui Matei Alexescu "Laboratorul Astrofizicianului Amator"
nu se poate adapta nimic care sa inlocuiasca oglinda telescopului gen faruri reflectoare lanterna sau alte obiecte. precizia necesara este de fractiuni din lungimea de unda a luminii.
|
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 14:34 Download mesaj |
|
|
|
wow..........am inteles.Deci sa inteleg ca trebuie sa gasesc cumva o oglinda care daca ma uit in ea,sa redea perfect realitatea sau ceva de genu?Si nu in ultimul rand,oglinda primara trebuie sa fie neaparat putin concava,nu?
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 03 Ian 2013 14:45 Download mesaj |
|
|
|
Da. Nu poți sări peste etapa documentare temeinică înainte de a construi un telescop sau orice altceva de fapt. Găsești cărți și informații atât pe net cât și la biblioteci. Pe urmă trebuie să te înarmezi cu răbdare, să faci rost de materiale și SDV-urile necesare. Urmărește topicurile din această secțiune unde sunt descrise în amănunt procedeele și problemele întâmpinate de colegii ATM-iști care și-au făcut singuri telescoapele.
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 03 Ian 2013 15:58 Download mesaj |
|
|
|
Oricum,oglinda principala nu vreau sa o fac eu.Stiu ca e mare bataie de cap sa faci asa cv,slefuire etc.Aveti idee cat costa o oglinda concava cu diametrul intre 15-20 cm?
|
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9616
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 03 Ian 2013 22:52 Download mesaj |
|
|
|
oldboy
Toate sfaturile de mai sus sunt bune.
Pe langa ele,iata si o sursa foarte buna de carti:
http://sarm.astroclubul.org/carti/
Poti sa le descarci gratuit,citeste,intreaba si discuta aici pe forum,experimenteaza acasa si vei reusi.
Trebuie sa avem rabdare,chiar in iarna aceasta stravechea intrebare despre oglinda de barbierit ca oglinda de telescop a reaparut si pe Cloudy Night.
Ori daca aia n-au oferte de telescoape si totusi...
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 03 Ian 2013 23:22 Download mesaj |
|
|
|
Toți am trecut prin faza de începător, de căutări, de încercări și de greșelile inerente începutului. Dar numai încercând practic am înțeles și ceea ce citeam teoretic. M-am jucat multă vreme cu lentile recuperate înainte de a trece la lucruri mai serioase. Optica o poți cumpăra de gata, chiar și second-hand și dacă te pricepi la bricolaj te poți încumeta la partea mecanică. Domeniul e vast și ai de unde alege. Totul e să fii perseverent.
|
Sus |
|
 |
oldboy oldboy Membru

|
Trimis: 04 Ian 2013 00:28 Download mesaj |
|
|
|
nu exista nici o problema cu partea mecanica,ma pricep sunt mare, am si scule e totul ok.Asa ma gandeam si eu sa cumpar lentilele numai ca dupa 3 zile de cautari continue si documentri,nu mi mai ramane decat sa astept pana voi reusi sa mi strang banii pentru o oglinda principala de 150 mm si una secundara complementara celei primare.Cu cititul merg inainte pana atunci.Presimt ca o sa treaca mult timp pana voi face rost de bani )) asa sunt vremurile...........
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 04 Ian 2013 11:51 Download mesaj |
|
|
|
@oldboy:
Incearca sa intelegi bine ceva inainte sa te apuci de proiectare.
Stii de ce se foloseste o oglinda parabolica si nu una sferica la Newton ?
Iar problemele mecanice nu sunt chiar asa de simplu de rezolvat, cum ar parea la prima vedere.
Doar un exemplu, degeaba ai o oglinda perfecta din punct de vedere optic daca ea se deformeaza mecanic la schimbara pozitiei telescopului.
Si as incerca sa fiu mai moderat cu afirmatii de genul:
"nu exista nici o problema cu partea mecanica,ma pricep sunt mare, am si scule e totul ok"
Cred ca mai ai mult de invatat si la acest capitol.
Succes !
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|