Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Ian 2013 15:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ca sa iti faci o idee, decolimeaza mult telescopul pe care il ai, si vezi ce imagine obtii. O asemenea imagine vei obtine in fiecare ocular, dar cu aberatiile orientate in sens opus.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9532
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 01 Ian 2013 18:13 Download mesaj |
|
|
|
Aceasta schema iti cere sa renunti la imaginea de pe axa optica ,si zona vecina cu ea,singura zona a oglinzii parabolice lipsita de coma.
O oglinda de 10 toli F/5 are o zona centrala lipsita de coma de aprox. 6mm diametru -citez din memorie.Tu vei ,,culege'' imaginea formata pe doua ,,axe'',fiecare aflata la aprox. 30mm de axa optica.Deci ma tem ca dragos.n are dreptate.
Cumva trebuie sa despici lumina care vine de la oglinda mare,iti trebuie un ,,beam splitter'' si prisme/oglinzi care sa aduca apoi acel flux luminos in cele doua focusere.Si trebuie sa faci asta pastrand coerenta frontului de unda pana ce ajunge in diafragmele celor doua oculare.
E doar o parere,eu iti urez succes.Nu inseamna ca nu se poate face doar pentru ca nimeni nu a facut-o pana acum.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2940
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 01 Ian 2013 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Sistemele reflective dezaxate dau imagini orto (in focar) doar cu oglinzi toroidale .
De aici incepe un intreg tambalau care pune probleme foarte mari intr-un asemenea proiect. Cireasa de pe tort va fi bineinteles colimarea.
catalin.
|
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 01 Ian 2013 18:42 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred ca va functiona. Cand vei colima principala cu un focuser, celalalt va fi decolimat si invers. Oglinda principala furnizeaza doar o axa optica. Daca vei colima oglinda pe media dintre focusere tot vei obtine o imagine decolimata, dar cel putin la fel in ambele focusere.
Acest lucru se poate face doar in doua feluri: ori cu doua telescoape ori cu un binoviewer. Prima varianta este de preferat.
PS: Parerea mea
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2127
|
Trimis: 01 Ian 2013 19:16 Download mesaj |
|
|
|
@mircea pteancu: ce bine ar fi sa fie 6mm, din pacate formula in toli e 0.000433 * 5^3 = 0.054125 toli ~= doar 1.37mm
|
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 01 Ian 2013 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Problema axei optice furnizate de primara face parte din din reglajele de orientare ale primarei spuse anterior si ma gandeam tocmai la alinierea mediana a secundarei mentionata de Der Pirate intre axele optice ale focalizatoarelor pentru a obtine un compromis bun. Aici reiese de la sine ca eroarea de aliniere este invers proportionala cu distanta focala. Ma gandesc ca aceasta ar reduce mult si problema colimarii, chiar daca am limita aceasta solutie numai pentru focale lungi.
Legat de corectiile necesare focalizarii duale poate ca in loc de Barlow pentru focalizatorul cu focala mai lunga dat fiind diferenta destul de mica intre axele lor optice ma gandesc ca diferenta s-ar putea compensa din cursa focalizatorului si un prelungitor pentru ocular pentru a fi aduse la nivel.
Sa nu uitam ca exista oculare destul de scumpe dar a caror performanta optica este asigurata numai de la un anumit raport focal in jos iar pana la binoscop costul unei astfel de secundare si a unui focalizator suplimentar ar putea fi o alternativa atractiva.
Beam-spliter-ul pe care l-am studiat deja in cazul binoviewer-ului clasic are problema ca pe langa aceeasi pierdere de lumina nu furnizeaza vedere binoculara deoarece face split la un singur fascicul si acest factor este eliminatoriu pentru efectul stereo scontat. Si poate ca aceasta este doar o parere personala dar paralaxa minima asigurata de distanta intrepupilara, respectiv cele doua focalizatoare este suficienta pentru creier ca sa genereze un efect stereo minim oricat de departe ar fi corpul studiat.
Chiar daca binoviewer-ul asigura un confort oculat mai mare tot nu putem vorbi de efect tridimensional, inclusiv la stelele aparent punctiforme unde in cazul binoclului simpla diferenta in magnitudinea aparenta genereaza efectul stereo.
Oricum multumesc foarte mult tuturor pentru opiniile exprimate si desi este numai o idee si ma gandeam ca cei mai experimentati in ale opticii pot gasi solutii mai adecvate (cum a fost deja si exemplul dat de Der Pirate cu oglinda translucida).
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 01 Ian 2013 21:45 Download mesaj |
|
|
|
Daca vorbim la modul ideal,poate ca lucrurile stau cam asa cum s-a spus.
Unele pareri exprimate pe net sustin ca o mare parte a reflectoarelor de amatori functioneaza decolimate.
Sa obtii o buna colimare este posibil ,sa o mentii timp indelungat e insa putin probabil.
Dar atunci ce se intampla la un telescop binocular?
Amatorul mediu care are probleme in utilizarea eficienta a unui telescop monocular,oare se va descurca cu unul binocular?
Daca e unul mai maricel,va cara o jumatate de ora componentele cu roaba;le va asambla inca o jumatate de ora.O ora va tot colima,intai unul ,apoi altul,apoi impreuna.Asta daca totul merge bine.
In acelasi timp, altul s-a saturat de observatii si merge acasa.
Daca se merge pe varianta cu doua OTA,atunci o luneta dubla mi se pare solutia rezonabila.
Iar reflectoarele binoculare ,,open tube'' , pur si simplu nu sunt viabile.
Dar aici e mai mult chestie de gust personal si cele de mai sus sunt doar o opinie personala.
Deocamdata nu am citit pe forum despre asemenea telescoape binoculare realizate cu adevarat.
Daca sunt asa de bune si usor de realizat si de exploatat,de ce nu se raspandesc cu viteza?
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
Trimis: 01 Ian 2013 22:23 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Daca se merge pe varianta cu doua OTA,atunci o luneta dubla mi se pare solutia rezonabila.
Iar reflectoarele binoculare ,,open tube'' , pur si simplu nu sunt viabile.
Dar aici e mai mult chestie de gust personal si cele de mai sus sunt doar o opinie personala.
Deocamdata nu am citit pe forum despre asemenea telescoape binoculare realizate cu adevarat.
Daca sunt asa de bune si usor de realizat si de exploatat,de ce nu se raspandesc cu viteza?
Mircea |
Subscriu si eu la ce ati spus mai sus insa..., s-au construit astfel de binoscope si chiar se bucura de un real succes. Din pacate nu la noi unde costul unui astfel de instrument si precizia care o implica depaseste cu mult bugetul si timpul acordat unei astfel de minunatii. Mai multe aici:http://members.ziggo.nl/arie.otte/Website%...20Bino.htm sau http://stargazerslounge.com/topic/66123-diy-16-binoscope/.
Mai demult am gasit un site care producea asa ceva in masa dar momentan nu il gasesc.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
117.46 kb |
Vizualizat: |
de 9563 ori |

|
|
120.72 kb |
de 9554 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 01 Ian 2013 22:57 Download mesaj |
|
|
|
Costul a fost de asemenea un considerent important in abordarea mea.
|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca am rezolvat si problema axei optice si a deviatiei de la ea in cazul anterior prezentat. Mai exact, dupa cum se vede si in schita de mai jos, doua oglinzi secundare inegale plasate una in fata ceilalte. O proiectare riguroasa a celor doua secundare (marimea primei secundare in raport cu obstructia/marimea secundarei a doua) ar asigura reflexia unor fluxuri luminoase de aceeasi intensitate. Astfel pastram o singura oglinda primara si nu mai avem treaba cu binoscopul. In plus va disparea si limitarea focalelor lungi.
|
54.81 kb |
de 9467 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
Trimis: 02 Ian 2013 23:02 Download mesaj |
|
|
|
Ma tem ca nu prea. In primul rand tot ansamblul va functiona la 1/2 din apertura telescopului. Jumatate intr-un ocular si cealalta jumatate in celalalt. Dar asta este cea mai mica problema. Mutand oglinda secundara 2 mai in spate rezulta ca ocularul din focuserul 2 va atinge focusarea mai in afara tubului decat cel din focuserul 1. Cu cat mai inafara? Exact cu distanta dintre oglinzile secundare sau mai exact cu distanta dintre axul focuserelor. Deci ocularele nu vor fi pe linie.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5180
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 02 Ian 2013 23:40 Download mesaj |
|
|
|
In plus, pe ocularul 2 vei avea o apertura efectiva mai mica cu o obstructie mai mare (de la secundara 1).
Iar in ocularul 1 vei avea ce mai ramane ... adica portiunea centrala vignetata serios de secundara 2 ... adica obstructie efectiva mai mare si aici ...
|
|
Sus |
|
 |
|