Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236301 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
picard Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2012 Mesaje: 2
|
Trimis: 30 Apr 2012 22:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: Binoclu cu imagine incetosata (pe un ocular) |
|
|
|
Buna Seara!
Am constat la binoclul meu ca pe unul dintre oculare imaginea este mult incetosata fata de imaginea vizibila pe celalalt ocular.
Am sters apoi spalat (stolutie si materila speciale) lentilele exterioare; aceasta insa nu rezolvat decat cu vreo 10% problema.
Am demontat obiectivul la ocularul respectiv si am aplicat acelasi tratament; din nou imbunatatirea imaginii a fost destul de mica.
Daca ma uit invers prin cele doua oculare vad ceva mizerie in ocularul cu problema.
Binoclul este construit dupa sistemul - Porro Prism System - asa cum apare in schema de aici.
http://www.bushnell.com/products/binoculars/tech-talk/
Dupa parerea mea acele impuritati nu mai pot exista in mometul de fata decat intre cele doua prisme interioare.
Este posibila presupunerea mea?
Cum as putea rezolva problema cu minim de interventii?.
(Am inteles ca demontand una dintre prismele interioare risc sa decolimez binoclul.)
Va rog sa ma ajutati in solutionarea acestei probleme.
Va multumesc. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 02 Mai 2012 10:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut. Da afara obiectivul si ocularul de pe partea cu probleme si apoi priveste prin ce a ramas . Daca ai mizerie intre prisme (destul de putin probabil) nu ramane decat sa le extragi si sa le cureti. Daca obiectivul si ocularul sunt in regula , e mai probabil sa fie murdare suprafetele reflectante ale prismelor.
Ai putea incerca sa le cureti si fara sa le demontezi dar cred ca nu are sa-ti placa rezultatul.
Da-le afara daca sunt murdare si fa-le o toaleta onorabila . Curaj ca nu e operatie pe creier ! .
Pentru recolimare poti citi ceva de pe aici sau ne poti cere ajutorul .
Succes.
catalin. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Mai 2012 22:18 Download mesaj |
|
|
|
Dacă procedezi cu mare atenție și desfaci și remontezi pe rând toate piesele în ordine și exact pe locul în care au fost ai mari șanse să nu trebuiască să recolimezi binoclul la sfârșit. Și mie mi s-a părut o treabă dificilă până am desfăcut unul vechi achiziționat din piață tocmai spre a face școală pe el. Am desfăcut și curățat prismele murdare din cauză că lamelele din oțel care le fixează s-au oxidat s-a depus și pe suprafața prismelor un voal de rugină. L-am remontat și n-a trebuit recolimat, doar atenție ca prismele să stea exact în poziția originală. La curățare trebuie procedat cu grijă în special dacă prismele sunt tratate antireflex, folosește tehnologia prezentată în blog pentru curățarea oglinzilor de telescop. Dacă la sfârșit constați că totuși ai decolimat binoclul vezi că există aici un topic cu detalii despre colimare. Nu e musai să ai un banc optic pentru asta, deși ajută mult. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
picard Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2012 Mesaje: 2
|
Trimis: 13 Mai 2012 18:38 Download mesaj |
|
|
|
Se pare ca o parte din ce vedeam eu ca fiind scame (mizerie) dupa spalare erau urme de solutie de curatat. Dupa cateva zile am constata ca o parte au diaparut (s-a evaporat solutia).
Nu am fost complet multumit de rezultat asa ca am demontat binoclul si am curatat prismele;
Acum e mult mai bine si nici nu am decolimat binoclul.
Multumesc pentru sfaturi! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|