Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovi_astro Membru

Data inscrierii: 26 Ian 2010 Mesaje: 100
|
Trimis: 17 Mar 2012 21:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructie Luneta 40/2000m obiectiv simplet |
|
|
|
Buna Seara. Dupa o indelungata fascinatie legata de istoria telescopului si in special a refractoarelor din sec al XVII-lea mereu mi-am dorit sa-mi construiesc un refractor similar instrumentelor care le utilizau astronomii din acel secol.
Ei bine zis si facut, am reusit s procur o lentila de ochelari cu o dioptrie de +0.50, necesara pentru lansarea noului proiect de ATM.
Lentila am procurat-o de la un un optician care prelucreaza lentile de ochelarii de marca Ziess, lentila am primit-o gratis iar apoi mi-a taiat-o la dimensiunea necesara.
Am inceput sa construiesc montura lentilei, celula primara in care va sta, apoi urmeaza tubul optic si montura care va semana ca o montura cu potcoava la inaltime mare.
Montura lentilei o fac din materiale simple precum plastic si carton, lentila am diafragmat-o la 40mm iar focala telescoplui este de 2000 mm adica 1/la0.50= 2 ( 2m focala).
Jos atasez niste poze cu montura lentilei.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
295.61 kb |
Vizualizat: |
de 9606 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2012 Mesaje: 616
|
Trimis: 17 Mar 2012 22:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut Ovi. Vreau sa iti spun ceva. Nu stiu eu prea multe, nu prea le am cu lentilele, dar iti spun ca nu prea o sa mearga 40mm la o focala asa mare(2m) . Nu te grabi sa construiesti luneta. Asteapta sa mai primesti cateva pareri. Pe aici exista lume care stie destul de multe despre asa ceva.
Asa ca nu te grabi.
Asteapta informatii
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 17 Mar 2012 22:21 Download mesaj |
|
|
|
Alex, sa stii ca Ovidiu este un astronom cu experienta destul de mare activand de mai multi ani in acest domeniu .
A construit mai multe instrumente astronomice pana acum si stie foarte bine ce face !
Nici nu ai idee cu cine te pui !
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 17 Mar 2012 22:22 Download mesaj |
|
|
|
Dar nu inteleg cum e posibil? O lentila asa mica pentru o focala asa mare.....
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 17 Mar 2012 22:26 Download mesaj |
|
|
|
Pai lasa ca o sa vezi pe parcurs.
Sper sa ne prezinte treptat toate detaliile si la sfarsit imagini sau clipuri luate prin aceasta luneta cu obiectiv simplet, Carl Zeiss.
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 17 Mar 2012 22:32 Download mesaj |
|
|
|
o sa fie ceva asemanator cum era luneta aceea lunga a lui Galileo din cate tin eu minte. era o poza, nu mai stiu.
Dar cam cat costa o lentila de ochelari din aceasta cu dioptrie 0,50(in cazul meu vreau cu focala mai mica, adica dioptrie 1.50-2)? Ca sunt curios
|
|
Sus |
|
 |
Ovi_astro Membru

|
Trimis: 17 Mar 2012 22:43 Download mesaj |
|
|
|
Da. pai cel mai important lucru la un refractor simplet este focala, apertura dupa cum stim trebuie redusa pentru a elimina aberatiile optice,dar se reduce si luminoziatea, sa nu uitam cu cat un refractor are o focala mai lunga, adica mai pe intelesul tutoror tubul e mai lung cu atat razele de lumina se focuseaza mai bine, se unesc mai bine intr-un singur punct, dar sa nu exageram cu aceste focale, Spre de exemplu un refractor de 40mm simplet cu o singura lentila are nevoie de o focala minima de 2000mm adica 2 m, ca imaginea sa fie satisfacatoare.
- o apertura de 50mm are nevoie de o focala de 3000mm si asa mai departe, deobicei lentilele de ochelari nu-s prea bune induc multe aberatii de sfericitate si mai ales cromatice culori false, dar daca focala este lunga aceste aberatii scad dar tot raman persistente.
Pentru a a le elimina aproape definitiv as-i putea alege o lentila de +0.25 de 40mm adica 1/la 0.25 da 4 ( 4 m focala) ei bine atunci aberatiile scad aproape in intregime la acea focala, acel intrument ar fiii echivalent cu un acromat de 40/500.
Ei bine astronomii din sec al XVII-lea foloseau lentile plan convexe si bionvexe ca obiectiv ei au realizat intrumente care au ajuns aproape la o focala de 45mm sau 150 picoare.
De obicei cu astfel de telescoape care folosesc o singura lentila ca obiectiv is bune la Luna, la Soare (filtru sau proiectie) si eventual la planete, dar la Luna se comporta cel mai bine.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 17 Mar 2012 22:52 Download mesaj |
|
|
|
Ovi_astro
succes in construirea lunetei.
Daca folosesti carton si hartie,poti sa folosesti tus negru de stampile pentru innegrire,costa vreo 4 lei flaconul.
Eu iti sugerez sa pregatesti mai multe diafragme.De pilda eu as face unele de 35mm si de 30mm.
O asemenea luneta de sapte picioare,cu o marire de 50x,a folosita de Hevelius la elaborarea cartii si hartii selenare din ''Selenographia'' sa.
Va invit sa aruncam o privire pe furis pe terasa observatorului sau...
Succes,Mircea
|
30.84 kb |
de 9540 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Ovi_astro Membru

|
Trimis: 17 Mar 2012 23:03 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de sfat Dom. Mircea, da refractorul va fii un instrment similar cu cea ce a avut johannes Hevelius, poza respectiva o stiu,is foarte interesante telescoapele din vremea aceia, normal cu timpul au aparut refractoarele acromate , reflectoarele cu oglinda, tehnica sa dezvoltat au aparut noi solutii in construirea telescoapelor, dar cateodata mai tragem cu ochiul la aceste intrumente si ne imaginam ce puteau observa astronomii din acel secol cu aceste telescoape primitive solutia e construind telescoape asemanatoare cu cea ce exista in perioada respectiva.
|
|
Sus |
|
 |
tudorandu Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012 Mesaje: 234
|
Trimis: 18 Mar 2012 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Alex daca te uiti pe forum , Tavi F a facut o luneta dintr-o lentila simplet de 40 mm F-2400mm si a postat si cateva fotografii facute prin ea (am si eu un asemenea simplet)
Ovi si eu vreau sa fac o luneta asemanatoare dar m-am lovit de o problema : ce tub sa folosesc? cele de plastic de canalizare flexseaza la lungimea asta. Sa vad de unde pot lua unul de carton
Tu din ce faci tubul?
|
|
Sus |
|
 |
alex1209 Membru

|
Trimis: 18 Mar 2012 11:53 Download mesaj |
|
|
|
Vreau sa va intreb ceva. Eu am un tub de carton cu diametrul interior de 75mm si peretele gros de 7mm, adica in total 82mm. Daca mi-as lua un obiectiv acromat de la astrovest de 83mm cu dist focala de 900mm. Mi-ar mai trebuii doar ocularele, nu? Am deja cateva. Si bineinteles un focuser.
Mi-ar iesi o luneta buna?
|
|
Sus |
|
 |
Ovi_astro Membru

|
Trimis: 18 Mar 2012 13:54 Download mesaj |
|
|
|
Tudorandu- Eu voi folosi un simplu tub de canalizare diametrul deschideri de 5 cm obiectivul simplet al lunetei la-m diafragmat la 40mm pe parcus voi face si alte diafragme de 35 si 30mm, se poate folosi si tub de carton,ca prim test e bine sa faci tubul din carton dar important este ca lentila sa fie bine pozitionata in celula ei iar intrg sistemul lentila primara si ocular sa fie bine colimat.
Mica probelma e la tuburile din PVC este ca se deformeaza, atunci trebuie facut o montura mai speciala, si mi-a venit o ideie geniala cum sa montez luneta mare, solutia este simpla o montura in forma de potcoava, la o inaltime mai mare, mai pe scurt 2 lemne mai groase de o parte si de alta a tubului care il tine, si intre ele se poate pune ceva care sa nu impiedice ca montura sa stranga extrem de tare tubul ca apoi sa nu se deformeze, sub tubul optic o scandura pe care sa se sprijine, la scandura aceia pe care se va sprijini tubul se poate face un mic canal de sustinere a tubului, pur si simplu 2 leaturi prinse de o parte si de alta ca forma cailor ferate, in care sa se sprijine tubul, si cam atat, atunci tubul mai greu se poate deforma.
Pt Alex- Dupa parerea mea iti va iesi o luneta pe cinste, un obiectiv acromatic de 83mm focala de 900 cat are e perfect, deci 900/la 83 da un f/d de 10,8 daca doresti sa-ti achizitionezi obiectiul eu zic ca merita, important este ca optica lui sa fie buna, eu ma-m uitat pe siteul Astro Vest la Obiective au un pret bun dar nu stiu de cine is produse si daca is bune.
|
|
Sus |
|
 |
Ovi_astro Membru

|
Trimis: 18 Mar 2012 20:58 Download mesaj |
|
|
|
Celula lentilei primare este gata urmeaza sa realizez focuserul, care nu va fii cu cremaliera ci dor un simplu tub in care se gliseaza ocularu inainte si inapoi tipic refractoarelor vechi.
|
304.09 kb |
de 9392 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 18 Mar 2012 22:14 Download mesaj |
|
|
|
O provocare destul de mare pentru colimare. Te-ai gandit cumva sa imbini/racordezi mai multe elemente tubulare de lungime mai mica si mult mai rigide ? In regiunea lor de racordare poti prevedea mansoane mai solide si mai rigide care sa mentina liniaritatea...
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 18 Mar 2012 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Aveti grija ca am impresia ca la umezeala cartonul se face ca o carpa moale.
|
|
Sus |
|
 |
|