Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233877 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 27 Sep 2011 23:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: Filtre planetare |
|
|
|
Am deschis acest topic deoarece nu am experienta in utilizarea filtrelor la observatiile planetare.
De cand ma stiu, mi-a placut sa fac observatii fara filtre. Bineinteles, nu si la Soare...
As avea cateva intrebari ale caror raspunsuri sper sa fie utile si altor astronomi amatori.
Ce culori de filtre folositi sau recomandati pentru observarea planetei Marte ?
Dar pentru Jupiter si Saturn ?
Am citit pe un site ca filtrul albastru ar fi potrivit la Jupiter si Marte. Asa este ?
https://www.all-startelescope.com/sales/pr...ceea13a931
Ma intereseaza filtre strict pentru vizual, nu pentru astro-foto.
Am in dotare 5 filtre din sticla . Unul albastru 80 A, altul rosu-portocaliu nr.21, altul galben nr.21 si unul verde pt Luna ( pe care nu il mai fotografiez, pentru ca imi este clar pentru ce e facut ).
Este evident, ca m-as putea juca cu ele si as putea constata singur care dau rezultate mai bune, dar vreau sa va cer si voua parerea, celor cu mai multa experienta in utilizarea filtrelor la vizual.
Atasez mai jos o imagine, poate ma lamuriti la ce le-as putea utiliza cel mai bine.
Unul din filtre, putin fumuriu (pare un fel de filtru neutru ) nu stiu pentru ce este.
Pe el scrie 96-0.9.
Atasez mai jos imagini cu ele : |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4203
|
Trimis: 28 Sep 2011 00:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Filtre planetare |
|
|
|
Teo a scris: | Unul din filtre, putin fumuriu (pare un fel de filtru neutru ) nu stiu pentru ce este.
Pe el scrie 96-0.9. |
96 este codul pentru filtrele neutre (ND, Neutral Density), iar -0.9 arata fractiunea de lumina transmisa (se mai numeste densitatea optica a filtrului): 10^(-0.9)=0.125=12.5% din lumina incidenta trece dupa filtru... |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 18 Feb 2012 12:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru cei interesati, am gasit un tabel util care arata la ce planete putem folosi anumite filtre colorate si ce detalii evidentiaza ele mai bine.
Atasez tabelul aici. El poate fi salvat ca si poza jpg. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Feb 2012 16:38 Download mesaj |
|
|
|
Salut Teo
Experienta mea in folosirea filtrelor este redusa si dateaza cam de multisor ,din vremea dobsonianului meu ''Ninja'' de 160mm F/9.
Iata insa ce pot sa-ti spun,din amintiri:
-am folosit la Venus filtru neutru si filtru albastru intens si am vazut mult mai bine limbul si terminatorul decat fara ele
-la Jupiter am folosit filtru oranj,benzile joviene si detaliile din ele fiind in mod clar mult mai vizibile.
Nu pot sa dau nici o explicatie de ce nu le-am mai folosit,nu am.
Mersi ca mi-ai amintit de ele,bun topic.
Cer senin va doresc ,(poate diseara reusim sa facem observatii).
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 18 Feb 2012 17:09 Download mesaj |
|
|
|
Nici eu nu sunt un adept al filtrelor, dar daca tot am cateva in dotare, cand va veni vremea calda, merita sa ma joc putin cu ele la observatiile planetare.
Cine stie...poate reusesc sa vad ceva detalii suplimentare. |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1203
|
Trimis: 18 Feb 2012 23:21 Download mesaj |
|
|
|
Detalii suplimentare nu vei vedea, ci anumite detalii vor fi puse mai bine in evidenta de filtrul colorat, prin filtrarea selectiva a luminii. Am scris si eu un material pe acest subiect, inspirat din diferite surse si experienta personala, dar din pacate se pare ca formul acesta are probleme cu inserarea linkurilor. Poate fi gasit pe siturile mele la rubrica Educatie - Intrebari frecvente - Accesorii _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4203
|
Trimis: 18 Feb 2012 23:44 Download mesaj |
|
|
|
@horatius: cred ca ai vrut sa scrii link-ul de mai jos:
http://www.skywatcher.ro/Educatie/Intrebar...ce%20ajuta
Nu e nici o problema cu inserarea link-urilor pe forumul acesta. Nu ti-a mers din cauza ca link-ul contine spatii, pe care trebuie sa le inlocuiesti cu codul hexa, adica %20 si apoi o sa mearga. Mozilla Firefox inlocuieste automat dupa copy/paste, cel putin asa a facut la mine... |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Feb 2012 23:50 Download mesaj |
|
|
|
Total de acord cu Horatius, tot asa spune si experienta mea la ocular, nu apar detalii suplimentare prin folosirea filtrelor colorate ... _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|