Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Eclisa_Soare_03_10_2005.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235581
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Binoclu Sakura

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Andrei Sabie
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Apr 2011

MesajTrimis: 15 Mai 2011 19:37 Download mesaj
Titlul subiectului: Binoclu Sakura
Raspunde cu citat (quote)

ce spuneti de un binoclu Sakura 20-180x100 ? Tin sa precizez ca am un trepied pe care l-as putea amplasa .
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 15 Mai 2011 19:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se pare ca are zoom,deci nu te sfatuiesc.
Mircea

Sus
KLK
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 15 Mai 2011 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nici gand sa iei asa ceva. In primul rang diametrul obiectivelor e de 80 de mm nicidecum de 100. Si acoperiri portocalii Confused . Zoom ?? Am pus mana o data pe un model mai mic sakura tot cu zoom (70 mm), era prea usor, impresia era de tub gol. Plus mecanica praf, parea intepenit ca o cheie franceza imbacsita de vasilina si nefolosita de mult timp. Nu ma astept sa fie nici acesta mai bun. Ce poate fi bun la dimensiunile astea la pret in jur de 200 ron (banuiesc la ce model te-ai uitat). Si mie imi plac la nebunie mocaciunile dar nu stricaciunile Wink
Bine ca ai intrebat inainte de a lua, ai evitat de aruncat banii. Gasesti pe aici la bazar-forum binocluri bune. Si eu cred ca voi scoate ceva acceptabil la vanzare cu diametrul de 80 mm dar nu-s hotarat inca ce sa-mi iau in loc si nu insist aici ca nu e locul....
Spor la cautat si cumparat!
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 16 Mai 2011 09:17 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Very Happy tin minte ca m-am uitat si eu odata, din pura curiozitate, acum vreun an parca, printr-o "pocnitoare" de genul asta. prima reactie a fost "WTF??!?". iar a doua a fost sa il inmanez cu un calm auto-impus si un zambet condescendent vanzatorului (care, la fel ca toti ceilalti vanzatori din comertul autohton - doar vindea (no pwn intended); nu putea oferi nici o informatie suplimentara).

in primul rand, asa cum spune si KLK, te atrage pretul, raportat la aspect. apoi cifrele: 180x!!! "wooooow.. e pe bune?". ei bine, normal ca nu. zoom-ul din dotare se misca aproape in trepte, abia daca amplifica de 3 ori marirea initiala (care e undeva la 10x-12x cred, dar din cauza diafragmelor de la prisme pupila de iesire e mai mica), acoperirile "ruby" dadeau o tenta verzuie imaginii de o claritate mult sub acceptabil (cel putin 4-5 tipuri de aberatii optice), iar pentru dimensiunile lentilelor (confirm - 80, nu 100mm) era "too light to be any good".

deci, Andrei: poate ce am vazut eu (si KLK si altii...) a fost doar un exemplar mai nereusit, dar un lucru e sigur - oricat de tentant pare, poti spune linistit "nu" modelului astuia. nu pierzi nimic bun. poti incerca ceva mai "cuminte", in genul SkyMasterului de la Celestron, sau altele similare, dar in orice caz sa nu aiba zoom, sa aiba acoperiri macar albastre-mov (fully coated) si sa sa-l simti cat-de-cat in mana cand il tii Very Happy sticla e destul de grea..... a, si sa nu uit: puteri de marire ceva mai pamantene. in definitiv, cu binoclul vrei sa vezi cat mai mult/clar, nu sa-l folosesti pe post de luneta stereo Smile e de preferat ca raportul intre diametrul lentilelor (obiectivelor) si puterea de marire sa fie peste 4 - 4.5.

succes la cautari si spor la observatii!
cer senin!

Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 16 Mai 2011 12:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai e o chestiune peste care se trece cu vederea cand se iau in calcul binoclurile cu grosisment mare in general, si mai ales la cele zoom (si mai ales cele cu zoom maxim exagerat): colimarea celor doua lunete.

Ochiul poate "sa suprapuna" doua imagini intre anumite limite:
- eroare de aliniere pe verticala 15 minute
- convergenta pe orizontala 45 minute de arc
- divergenta pe orizontala 20 minute

Luand un zoom de 30x, asta inseamna o aliniere mecanica de 0.5 minute (15 / 30 = 0.5' = 30'') pe verticala, 1.5 minute convergenta si 0.66 minute divergenta orizontala. Sunt curios sa vad ce sistem mecanic au binoclurile respective pentru a pastra o aliniere mecanica atat de precisa, si sa si permita reglarea distantei interpupilare. Si la ce cost Wink

La un zoom de 180x, cerintele sunt de 6 ori mai stringente.

Asta e unul din motive pentru care la puteri mari de marire se prefera binoviewer-e puse la un telescop normal in locul unui binoclu.

saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 16 Mai 2011 13:47 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

inca mai visez la ziua in care vom putea obtine informatiile astea si de la tejghea, odata cu instrumentul Smile desi la magazinele de specialitate mai poti primi unele sfaturi si ponturi utile.

ai punctat foarte bine, HerrAlien, dar realizezi ca date de genul asta cer (nu mai zic si primesc) sub 10% din cumparatori, chiar si de la magazine dedicate. din pacate nu toate binoclurile incep cu ZE si se termina cu ISS, iar pretul pt un binoview sare de dublul unui Sakura "mutant". dai un ban, da' stai in fata..
intr-adevar, o planeta, o luna, un soare, prin b-v, la >120x, nu se compara cu niciun binoclu 180000x, sau macar cu ceva mai real, ca un Fujinon (uite Andrei, ce zici, te tine: http://www.bigbinoculars.com/150fmtsx.htm ? Very Happy)

dar pe de alta parte, la observatii, un binoclu e oarecum indispensabil (cam pe acelasi loc cu harta si lanterna cu bec rosu Wink ) pe langa instrumentul propriu-zis - daca observatiile necesita altceva decat binoclu. deci atentie mare pe ce dam banii, pentru ca, desi pare mare, in loc sa aduca o mare satisfactie si observatii reusite, sa fie doar o mare pacaleala..

cer senin!

Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 16 Mai 2011 20:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista totusi si binocluri bunicele la preturi de 170 - 200 RON.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71362#71362

Dl. Pteancu a fost placut surprins de Sakura 9x60 (vezi topic-ul de mai sus). Trebuie insa mentionat ca binoclul respectiv a suferit o "operatie de 'marire' (a campului) ocularelor": ocularele originale au fost inlocuite cu unele mai bune (Erfle, daca imi aduc bine aminte?).

Sunt destule review-uri, atat p-aici cat si pe cloudynights.com.

Pana te hotarasti la un model insa, cam ce te astepti de la un binoclu? Domeniul ideal de folosinta ar fi "camp larg" - fragmente intregi de constelatie, sau chiar constelatii intregi.
Eu unul am fost placut surprins cand nu am mai recunoscut zonele de cer la care ma uitam cu ochii liberi Smile

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Mai 2011 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ma indoiesc de faptul ca acel binoclu Sakura ar avea lentile de 80mm.Si pe binoclul meu sunt scrise chestii irationale (60x90 de exemplu,care ar trebui citit marire de 60x si lentile de 90mm diametru).Ori el este un binoclu 9x60mm.Ca greutate insa,acest binoclu mi-a dat probleme la ''bizooka'' incat a trebuit sa maresc contragreutatea.

Pentru ca suntem la subiectul Sakura,chiar in aceasta seara m-a sunat prietenul Csillag ca sa-mi comunice faptul ca a primit la reparat un binoclu Sakura care dubla.L-a pus sa faca strip-tease de imbracamintea de cauciuc si atunci a descoperit ca pe casa prismelor exista cate un surub cu cap crestat pentru colimarea fiecarei prisme.Cele doua suruburi dinspre obiective sunt inspre articulatie deci mai greu accesibile.Cele dinspre oculare sunt spre exteriorul binoclului,deci usor accesibile.
Eu am in luneta stanga niste cozi luminoase la obiecte stralucitoare gen Saturn,asa ca am sa folosesc suruburile de reglaj cat de curand.Fiind cel mai ieftin binoclu,il folosesc des la cautarea obiectelor pentru telescop.De multe ori ,aplecandu-ma la ocularul cautatorului,l-am auzit pe sarmanul binoclu pe post de ''Big Bang'' si probabil ca atunci s-a ales cu acel astigmatism.
Dar asta-i viata vedetelor,dintr-o operatie estetica in alta.

La alegerea unui binoclu trebuie avuta in vedere si ''ce viata va avea'', un binoclu scump nu cred ca merita sa participe la inevitabilele partide de box cu montura telescopului,masa accesoriilor si scaunul.Sunt stapan rau,vreau rezultate,dau bice...
Dar daca as face observatii de doua ori pe an si as umbla in varfuri ''sa nu strivesc corola de minuni a lumii''...
Mircea

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Ian 2012 21:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

La acest link se gaseste o comparatie intre binoclul Tako 9x60mm/vandut la noi drept Sakura si binoclul Bresser 10x50mm,comparatie efectuata de catre Toth Janos din Asociatia Astronomica Maghiara ,pe scurt MCsE.
In Ungaria ,binoclul Bresser 10x50mm este comercializat in reteaua magazinelor Lidl la un pret echivalent de 20 euro.
Pentru ca nu toata lumea intelege limba maghiara,am sa va prezint concluziile autorului.
Atat din punct de vedere optic cat si mecanic, binoclul Tako/Sakura depaseste binoclul Bresser.
Binoclul Bresser deformeaza mult mai puternic stelele la marginea campului ,in schimb campul vizual efectiv in Tako este mai mic cu aprox. o jumatate de grad si, datorita grosismentului mai mic ,vignetarea produsa de prisme este mai usor de evidentiat la ultimul.
La testele pe cer,efectuate prin observarea Nebuloasei America de Nord ,a nebuloasei intunecate LBN 142-143 din Vulturul,a lui M11 si M17,toate obiectele au fost vazute cu ambele binocluri.Dar binoclul Tako a prezentat si detalii ale acestora.

http://www.mcse.hu/a_tavcsovek_vilaga/2010...teszt.html

In incheiere ,Janos ne spune ca probabil va pastra binoclul Tako/Sakura in arsenalul sau permanent.Hotarare pe care si eu am luat-o mai de multisor,mai ales dupa imbunatatirea contrastului prin upgradarea ocularelor.

Retea Lidl exista acum si in Romania.Stie cineva despre vanzarea binoclului Bresser 10x50mm si la noi?
In Ungaria se intampla cam de doua-trei ori pe an.
De cate ori am putut,cu ocazia delegatiilor in Ungaria, am verificat dar ...n-a fost dat ca eu si acel binoclu Bresser sa ne intalnim.
Eu tot as fi curios sa studiez un exemplar.
Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum