Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236623 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2880 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex7 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Stacescu Membru

Data inscrierii: 08 Ian 2012 Mesaje: 116
Motto: DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI Localitate: Mangalia
|
Trimis: 08 Ian 2012 21:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ce sa aleg? |
|
|
|
Va salut stimati colegi!
Sunt posesorul unui telescop Omegon cu specificatiile:
tipul: reflector
obiectiv: 114 mm
distanta focala: 900 mm
raport focal: f/7.9
Il am de cca 6 luni, timp in care am reusit sa ma familiarizez cu el, sa rasfoiesc 433563534535635 de site-uri si forumuri, si sa ma documentez in domeniul astrofizicii.
Am reusit sa fac cateva observatii la Luna, Jupiter, Great Nebula in Andromeda (foarte slab), si Great Nebula in Orion.
Dupa o asteptare indelungata, mi-am luat inima in dinti sa imi creez cont si sa va cer sa ma ghidati in arta astrofoto.
Am inceput prin a modifica cateva webcam-uri dar fara rezultate satisfacatoare, asa ca m-am hotarat sa trec pe DSLR sau camera compacta. Aici intervine problema:
1. Pentru camera compacta (posed un Sony Cyber-shot dsc s730 ) stiu ca imi trebuie un brat cu care o pot fixa in dreptul ocularului.
2. Intentionez sa achizitionez de la un prieten, daca raspunsul dvs. este favorabil, o camera Fuji Finepix 5600 care da o eroare la deschidere: focus error. Din ce am citit despre camera obiectivul nu este detasabil, dar ma gandesc sa o desfac si sa il scot prin metoda barbara
Intrebarile mele sunt:
a) Ce varianta sa aleg? sa imi cumpar un adaptor pentru camera compacta, sau sa imi incerc norocul cu Fuji?
b) Ce setari trebuiesc camerei in general pentru astrofoto?
Va multumesc anticipat, si imi cer scuze pentru dimensiunea lecturii.
Cu respect, Alex Stacescu |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11398
|
Trimis: 08 Ian 2012 23:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit!
Sunt cateva aspecte aici:
- in primul rand partea cu webcamul ar trebui sa mearga, ar fi cea mai simpla. Poti detalia, sunt curios ce anume n-a mers.
- un P&S e bun in spatele ocularului, chiar tinut in mana. Ideal cu un adaptor gen http://skywatcher.ro/Cel/adaptor_fotodigitala.htm . Poti face unul daca te pricepi putin la partea tehnica, nu e greu deloc.
- un P&S daca ii scoti obiectivul s-ar putea sa nu mai mearga. Si eu m-am intrebat daca renteaza. M-as baga la o asemenea operatie daca as gasi unul gratis. Si mai e o problema: nu prea ai standard de conectare prime focus decat tot printr-un adaptor http://skywatcher.ro/Cel/adaptor_fotodigitala.htm .
Cel mai ieftin incerci cu ce ai si il ti in mana in spatele ocularului, vezi cam cum sta treaba.
Ca setari: expunere si focus maual, daca suporta aparatul Daca nu il lasi pe el sa decida ce si cum, eventual mai setezi compensarea expunerii daca o ia razna.
Pentru inceput incearca pe zi ca sa vezi ce faci. Dupa aia pe Luna, e mai simplu. Ulterior poti incerca pe Jupiter. Incearca sa si filmezi si sa procesezi filmul in registax, ar trebui sa ai rezultate mai bune decat simpla poza.
Cu bine. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 09 Ian 2012 00:04 Download mesaj |
|
|
|
Mai e o problema cu acel FUJI. Am si eu unul, 5700 (deci cam aceeasi generatie si clasa). Fata de un DSLR, la un astfel de aparat nu poti sa setezi un timp de expunere mai mare de 4 secunde. Deci nu faci nici un spanac cu el la obiecte ceresti, unde ai nevoie de timpi de expunere de minim 30 secunde ca sa aiba valoare ce faci.
Sa nu mai vorbim de dificultatea de a intervenii in interiorul aparatului sa faci tu cine stie ce modificari - eu am avut o problema odata, am pierdut aparatul in apa cateva secunde intr-o expeditie cu canoele si am incercat sa-l repar singur si dupa primele 15 surublele scoase, mi-am prins urechile fara drept de apel. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9765
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Ian 2012 00:12 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit! Cu Fuji nu merită să te complici, deoarece camerele (bridge sau p&s) au în obiectiv ceva motoare și senzori și fără ei camera nu mai merge dacă procesorul nu primește semnalele corespunzătoare. Ce webcam-uri ai modificat și ce n-a mers? Cu un webcam obișnuit fără modificări, doar cu lentila obiectivului scoasă, păstrând eventual filtrul IR, poți face poze la Lună cel puțin. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 09 Ian 2012 00:14 Download mesaj |
|
|
|
Daca e vorba de expuneri lungi atunci e recomandat minim un DSLR dar aici e problematic telescopul, f/8 e cam "intunecat" pentru asta. |
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 09 Ian 2012 01:41 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri. Cu webcam-urile a mers, dar nu am reusit sa obtin decat imagine cetoasa, ca si cum nu ar fi fost focalizat desi mai aveam cursa la focuser (ma refer numai la Luna). Ca si modele nu mai retin exact doua vga-uri, si un a4 tech pk-635m. Cu cea din urma a fost mai ok, dar nu cum am vazut la altii. Sa inteleg ca telescopul meu imi va face probleme chiar si cu un DSLR?
Si inca ceva. Montura. A reusit cineva sa se descurce cu ea in astrofoto? Am sanse sa o felosesc? |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 09 Ian 2012 10:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Salut Alex.
Bine ai venit pe forum.
In primul rand, nu am vazut unde ai descris montura. Poate ai pus undeva info, dar eu nu am gasit.
Daca ai luat instrumentul "la pachet" cu montura, probabil e un EQ2, ceea ce nu te avantajeaza pt astrofoto, in primul rand din cauza sarcinii prea mari pt asa ceva, dar nici mecanica monturii nu permite rezultate satisfacatoare la focala pe care o ai.
Apoi, pt astrofoto, altceva decat luna, soare (cu filtru in fata telescopului!!!) si cateva planete, iti trebuie timpi de expunere mai mari decat iti poate oferi maxim orice aparat compact (15s). Si chiar daca ar avea t-e>15s tot nu ti-ar fi util, din motivele expuse mai sus.
Deci, te poti orienta la un DSLR mai accesibil, si la o montura mai solida (EQ3-2, CG4, EQ5, pe-acolo, daca nu esti dispus sa dai mai mult pe monturi foarte solide) - ar trebui si motorizata (eventual si ghidata, depinde de asteptari, cat de luminoase vrei sa fie obiectele fotografiate - daca-ti permite si cerul de unde vrei sa faci obs foto).
In legatura cu webcamul, da, asa iti arata imaginea fara filtrul IR-cut - are un glare ciudat, ca si cum nu ai avea imaginea focalizata. Pune-i un astfel de filtru si ai sa observi o imbunatatire "miraculoasa" a imaginilor.
Succes si spor la observatii! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 09 Ian 2012 14:57 Download mesaj |
|
|
|
Imi cer scuze, intradevar nu am mentionat tipul monturii. Este un EQ1, care a venit la pachet cu telescopul. M-am gandit ca o sa reusesc ceva, dar nu cred ca fac mare branza
Am ajuns la concluzia ca nu se merita sa ma chinuiesc cu astrofoto fara un minim de aparatura. Voi reveni cu intrebari, daca se poate, dupa ce imi voi fi achizitionat o montura motorizata si un dslr.
Va multumesc inca odata pentru amabilitate.
Cu stima, Alexandru Stacescu |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 09 Ian 2012 16:51 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Stacescu a scris: | ....... Cu webcam-urile a mers, dar nu am reusit sa obtin decat imagine cetoasa, ca si cum nu ar fi fost focalizat desi mai aveam cursa la focuser (ma refer numai la Luna). ..... |
In primul rand ai nevoie de o oglinda parabolica (eventual o poti paraboloza pe cea existenta) ca sa rezolvi aceasta problema si sa treci mai departe! _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5207
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 09 Ian 2012 17:19 Download mesaj |
|
|
|
Cat de cetoasa era imaginea ? Vedeai ceva detalii sau doar o pata de lumina ?
Ce metoda de proiectie ai folosit (focal/afocal) ?
La f/8 nu-i chiar asa grav cu parabolizarea. |
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 09 Ian 2012 17:49 Download mesaj |
|
|
|
@archy1978 - sa inteleg ca o oglinda parabolica este mai buna decat a mea? daca da, cine poate face operatiunea, si cat m-ar costa estimativ?
@nobody - se vedeau ceva detalii, dar total nesatisfacator (sigur ca asteptarile mele nu sunt gen "Hubble"). Camerele le-am pus in locul ocularului, cu senzorul expus direct, intradevar fara filtru IR.
ps. in ce sens se modifica performantele oglinzii prin parabolizare? |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 09 Ian 2012 18:07 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
saiph a scris: |
In legatura cu webcamul, da, asa iti arata imaginea fara filtrul IR-cut - are un glare ciudat, ca si cum nu ai avea imaginea focalizata. Pune-i un astfel de filtru si ai sa observi o imbunatatire "miraculoasa" a imaginilor.
|
E vorba de cazul lui Alex sau e general valabil pt. orice telescop si orice webcam(ccd)?
Webcamurile nu au toate filtru IRcut in fata senzorului?
Alexandru Stacescu a scris: | @archy1978 - sa inteleg ca o oglinda parabolica este mai buna decat a mea? daca da, cine poate face operatiunea, si cat m-ar costa estimativ? |
Pune un anunt la sectiunea "Servicii" si vezi ce iese. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4276
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 09 Ian 2012 20:29 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc. Am citit, dar nu am reusit sa gasesc practic unde se pun acele lentile de corectie ale aberatiei de sfericitate. Pot afla aberatia de sfericitate a oglinzii mele? |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9765
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Ian 2012 23:30 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Webcamurile nu au toate filtru IRcut in fata senzorului?
|
La toate camerele pe care le-am demontat filtrul IRcut se află fixat pe celula filetată care ține și lentila, așa că atunci când scoți lentila nu mai ai nici filtru, senzorul este expus direct. Pentru a repune filtrul trebuie să detașezi numai lentila, fără celula ei. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|