Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233889 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
vladut0294 Membru

Data inscrierii: 30 Dec 2010 Mesaje: 39
Motto: Cerul e infinitul! Localitate: sat Fumureni Judet Ramnicu Valcea
|
Trimis: 29 Dec 2011 10:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: intrebare |
|
|
|
Salut am si eu o intrebare referitoare la oculare: Am un telescop Dobson 8" si nu m-am uitat niciodata printr-un ocular de 4 sau 5mm. Acum am strans destui bani cat sa imi achizitonez un ocular pe care il voi folosi la observatii plantare si lunare. Bugetul meu este de 250 Ron daca nu primesc nici o oferta in sectiunea Cumpara imi voi achizitiona unul nou. Acum intrebarea mea ar fi: Pentru telescopul meu care este pe o montura Dobson si imaginea se misca un grosisment pana la 240X ar fi potrivit? sau 300X ajunge cat sa redea imagini clare si imaginea sa nu "fuga" din ocular foarte repede. Si va mai rog sa imi dati si mie niste firme bune de oculare incadrandu-ma in bugetul meu pentru astfel de observatii in afara de Planetary pe care le stiu deja
Multumesc si astept sfaturile dumneavoastra _________________ Skywatcher Dobson 200/1200 Pyrex |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5878
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Dec 2011 10:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu cat grosismentul folosit este mai mare cu atat obiectul vizat va fugi mai repede prin campul ocularului. Telescopul tau rezista la ambele grosismente insa la 300x te apropii mai mult de capriciile si limita atmosferei.
Teoretic te-ar ajuta un ocular cu camp mai mare dar paradoxal ocularele planetare de mare performanta au de regula un camp mic si un pret mare, asa incat vei fi nevoit sa recurgi la un compromis. |
|
Sus |
|
 |
vladut0294 Membru

|
Trimis: 29 Dec 2011 18:08 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru raspuns zoth da stiu ca cu cat grosismentul e mai mare imaginea fuge mai repede de aceea imi si este frica deoarce ma gandesc ca la 300X imaginea poate sa fie una clara dar nu stiu cat de stabila va fi in ocular de aceea as opta pentru un ocular de 5 mm..
Daca imi mai poate spune cineva care are un astfel de telescop cum se prezinta imaginiile obtinute cu oculare 4-5mm m-ar ajuta foarte mult in alegerea unui ocular.
Mentionez ca ocularul cu cel ma mare grosisment pe care il am este cel de 10 mm de 120X care a venit cu telescopul. _________________ Skywatcher Dobson 200/1200 Pyrex |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Dec 2011 20:03 Download mesaj |
|
|
|
In principiu telescopul tau poate sa dea imagini bune pana la 400x. Asta daca cerul permite, si daca optica oglinzilor depaseste un anumit prag, numit si limita a difractiei, astfel incat sa aiba un raport Strehl de cel putin 0,80. Fiind insa un reflector, si avand obstructie centrala, ar trebui ca oglinda primara sa aiba un Strehl de vreo 0,90, lucru care nu prea se intampla mereu. In practica, multi constructori livreaza telescoape cu primara la 80%, si spun ca tot telescopul este ''difraction limit'', fara sa mai tina cont de pierderile datorate obstructiei centrale.
Asa ca in practica, o marire de 300 e mai abordabila, iar una de 250 este destul de des accesibila, atat din punct de vedere al opticii cat si al transparentei cerului. Evident, cand vorbim de o limita de marire, ne referim la marirea maxima care da detalii in plus fata de alta mai mica. Altfel poti pune si 600x sau 800x, dar fara nici un castig, ba chiar cu ceva pierderi. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 29 Dec 2011 20:46 Download mesaj |
|
|
|
vladut0294 a scris: |
Daca imi mai poate spune cineva care are un astfel de telescop cum se prezinta imaginiile obtinute cu oculare 4-5mm m-ar ajuta foarte mult in alegerea unui ocular.
|
Am avut si eu un telescop Dobson de 200/1200 mm.
In continuare folosesc aproape 90 % din timp, o montura azimutala fara motorizare.
Pot sa spun ca 250 X este marirea maxima pana la care planetele nu incep sa " alerge " prin ocular.
Peste 250 X trebuie ceva viteza sa te tii dupa ele si devine incomod.
Depinde ce focala are instrumentul tau. Daca are 1000 mm, atunci un ocular de 4 mm ar fi maximul .
Daca are 1200 mm, atunci e bine sa te opresti pe la un ocular de 5 mm focala.
In fine, poti mari pana la 300 X foarte frumos dar, la urma urmei tu decizi cat esti de rapid in urmarirea miscarii aparente diurne a boltii ceresti. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9515
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 30 Dec 2011 01:57 Download mesaj |
|
|
|
Salut
Eu am primit azi-vara de la Alin Tolea un dobsonian de 203mm F/6.
Ocularul de 6mm ,venit cu el,asigura o marire de 200x.
In Arad,in cele mai multe seri,chiar si 200x este prea mult.
L-am folosit uneori si la 400x,la stele duble, dar acela nu-i un sport relaxant si pentru toate serile.
Nu iti recomand un ocular care sa te arunce direct la 300x.
Ti-as sugera unul de 6mm pentru 200x sau,cel mult, de 5mm pentru 240x.
Cu o buna lentila Barlow ,pe care o poti cumpara in viitor cand vrei ,poti sa treci de la marirea mai mica la una mai mare.
Dar nu vad cum vei micsora o marire care s-ar putea dovedi, aproape tot timpul, prea puternica.
Succes,Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
vladut0294 Membru

|
Trimis: 30 Dec 2011 20:17 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru sfaturi cred ca o sa aleg ocularul de 5mm acum ramane de vazut ce ocular o sa iau si de unde.. oricum nu este nici o graba deoarece nu se anunta o vreme prea frumoasa si atunci cand il primesc nu cred ca o sa am rabdare sa astept sa se risipeasca norii ca sa il probez  _________________ Skywatcher Dobson 200/1200 Pyrex |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|