Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 28 Noi 2011 00:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Tuning - EQ6 pe curele |
|
|
|
Salut,
As vrea sa continui aici o discutie inceputa pe forum de VLAD referitor la modificarea monturii (EQ5/EQ6) de la transmisie cu roti dintate la transmisie pe curele ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=79501#79501 ) .
Mi s-a parut o idee extrem de interesanta asa incat nu am mai stat pe ganduri si am trecut la fapte.
Am comandat rotile si curelele de la aceeasi sursa iar dupa primirea lor, am facut modificarile specificate pe forumul englezesc - am subtiat roata mare cu 3 mm si i-am majorat alezajul de la 5 la 12 mm, iar la roata mica am majorat alezajul de la 3 la 5 mm. Strungul pe care se fac operatiile astea trebuie sa fie BUN, toleranta, in special la roata mica este si ea mica si o greseala poate sa strice roata dintata.
M-au costat cam mult modificarile astea (50 de ron) pentru o treaba de 1/2 ora pe strung dar eram foarte nerabdator sa vad "tunarea" inceputa in week-end-ul asta.
Nu speram sa o si termin...
Nu am mai desfacut montura niciodata (ea a fost desfacuta de fostul proprietar care i-a schimbat rulmentii cu unii nemtesti si i-a schimbat vaselina) si m-am pregatit temeinic pentru operatiune. Informatiile le-am luat de aici - http://www.astro-baby.com/EQ6%20rebuild%20...20Home.htm - e cel mai bun manual on-line pentru treaba asta.
Sambata am facut modificarea la axa de declinatie si duminica la cea de ascensie. Operatiunile ce trebuiesc urmate sunt destul de asemanatoare asa ca duminica am facut operatiunile de tuning la axa de ascensie in circa 1/3 din timpul necesar operatiunilor in ziua de sambata.
Rezultatul - deocamdata cel vizibil (audibil) - il vedeti aici : http://www.youtube.com/watch?v=DyuMpbOTvgc
Am facut culegere de date pentru analiza PEC inainte de tuning si zilele astea, fiindca se anunta vreme buna, o sa fac acelasi lucru in noua configuratie, ca sa vad diferenta si la precizie.
Cand o sa am rezultatele, o sa le postez aici.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am reusit sa definitivez analiza de care va spuneam, avand la dispozitie niste date achizitionate pe 19 noiembrie pentru montura actionata prin roti dintate (gear drive) si spre comparatie, ce am obtinut analizand montura dupa modificarea pe curele (belt drive), datele fiind cules in data de 4 decembrie.
O sa postez graficele si am sa incerc sa dau niste explicatii in masura in care nu imi depasesc competentele.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:22 Download mesaj |
|
|
|
Primul e graficul cu datele brute de la montura cu angrenaj dintat la care a fost aplicata regresia liniara, pentru a scoate din grafic tendintele de drift.
Al doilea e corespondentul sau pentru montura cu curele dintate.
Este evidenta diferenta - angrenajul dintat induce oscilatii cu frecvente scazute dar de amplitudine mai mare in timp ce montura "tunata" are ampltudinea oscilatiilor mult mai mica dar frecventa e mai ridicata.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
56.32 kb |
Vizualizat: |
de 6457 ori |

|
|
122.66 kb |
de 6457 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre jimao22 la 09 Dec 2011 23:49, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:28 Download mesaj |
|
|
|
Graficele urmatoare sunt elocvente. Este vorba de datele brute dar care au fost trecute prin filtrul de "netezire". Am pastrat si datele brute pe fundal (cu gri) pentru a vedea mai bine diferentele.
|
59.46 kb |
de 6440 ori |

|
|
56.42 kb |
de 6440 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 09 Dec 2011 23:29 Download mesaj |
|
|
|
Daca nu esti abonat deja la grupul eq6 http://tech.groups.yahoo.com/group/eq6/, in ultimele zile a fost o discutie in care se intrezaresc doua solutii pentru a folosi alte rapoarte de transmisie cu hand-controller-ul synscan, nu doar prin eqmod.
EDIT: acum vad ca tu ai rotile cu raport identic cu originalul. In orice caz, e bine de stiut ca exista solutie si cand nu e
EDIT 2: cand masori curba PE, ghidajul trebuie dezactivat. Nu stiu cum se face in Maxim DL, la PHD exista o optiune 'disable guide output'. In graficele tale se vede doar ce a ramas din PE dupa ghidaj, cu sistemul tau si cu expunerea pe care ai folosit-o, nu e interpretabil mai general.
Ultima modificare efectuata de catre cmatei la 09 Dec 2011 23:44, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:36 Download mesaj |
|
|
|
Aici sunt graficele "zgomotului" - diferenta intre graficul albastru si cel rosu.
Daca aveam mai multe date (macar 10.000 de puncte - asta insemnand la expunere de 1.5 secunde pentru camera de ghidaj plus o secunda pentru download date in calculator - circa 7 ore de tracking), poate s-ar fi detectat si in analiza acestui grafic existenta unui semnal care sa duca la vre-o concluzie.
Altfel, relevanta lui e destul de scazuta, cel putin la nivelul meu de cunostiinte.
|
53.57 kb |
de 6432 ori |

|
|
54.25 kb |
de 6432 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:39 Download mesaj |
|
|
|
Nu sunt abonat acolo, o sa ma uit, dar intentia mea este sa comand montura strict prin calculator in ideea in care vreau sa-mi fac acel observator "remote controled". Daca te uiti pe VANZARI, am de vanzare modulul hand control pe care nu am de ce sa-l mai pastrez.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:44 Download mesaj |
|
|
|
Revenind la grafice, ultimul din serie postat aici este graficul analizei spectrului. Este interesant de observat ca avem la montura cu curele multe oscilatii cu frecvente mari (perioada mica, intre una la 4 si una la 11 secunde), spre deosebire de cea cu roti dintate, unde armonicele astea aproape lipsesc (de fapt sunt dar sunt mici si au disparut la prelucrarea datelor) dar cele ce raman au amplitudine mare, asa cum se vede din graficele precedente.
|
46.96 kb |
de 6414 ori |

|
|
116.58 kb |
de 6414 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 09 Dec 2011 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | EDIT 2: cand masori curba PE, ghidajul trebuie dezactivat. Nu stiu cum se face in Maxim DL, la PHD exista o optiune 'disable guide output'. In graficele tale se vede doar ce a ramas din PE dupa ghidaj, cu sistemul tau si cu expunerea pe care ai folosit-o, nu e interpretabil mai general. |
Eu stiu (dar poate ma insel - nu intru in polemica daca nu sunt pregatit si informat perfect) ca analiza PEC se face cu camera de ghidaj activata, daca remarci, cand incepi sa introduci datele in program, se cer dimesiunea pixelului camerei, lungimea focala a lunetei de ghidaj si daca se face compensare pentru declinatie marita a stelei de ghidaj (nu vad de ce s-ar face referire la o stea de ghidaj daca autoguidingul este inactiv) - caz in care oscilatiile date de guiding ar fi mult atenuate tocmai ca miscarea stelei la declinatie mare este mult redusa (imagineaza-ti la extrem de exemplu sa faci analiza asta la Steaua Polara).
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 10 Dec 2011 00:58 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat sa specific ca am avut la dispozitie cam acelasi volum de date, circa 1600 de date achizitionate pentru fiecare analiza.
Pentru rotile dintate au fost achizitionate datele cu PHD iar pentru curele cu MaximDL.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 10 Dec 2011 06:49 Download mesaj |
|
|
|
jimao22 a scris: | Citat: | EDIT 2: cand masori curba PE, ghidajul trebuie dezactivat. Nu stiu cum se face in Maxim DL, la PHD exista o optiune 'disable guide output'. In graficele tale se vede doar ce a ramas din PE dupa ghidaj, cu sistemul tau si cu expunerea pe care ai folosit-o, nu e interpretabil mai general. |
Eu stiu (dar poate ma insel - nu intru in polemica daca nu sunt pregatit si informat perfect) ca analiza PEC se face cu camera de ghidaj activata, daca remarci, cand incepi sa introduci datele in program, se cer dimesiunea pixelului camerei, lungimea focala a lunetei de ghidaj si daca se face compensare pentru declinatie marita a stelei de ghidaj (nu vad de ce s-ar face referire la o stea de ghidaj daca autoguidingul este inactiv) |
Se face cu camera de ghidaj intr-adevar. Acele informatii sunt necesare pentru a converti deplasarea in pixeli dx, dy a stelei de ghidaj in deplasare unghiulara si a compensa deplasarea pe RA cu cos(DEC).
Motivul pentru care se dezactiveaza controlul monturii din programul de ghidaj e ca te intereseaza ca in fiecare punct (expunere) sa ai deplasarea totala a stelei fata de pozitia de referinta initiala, nu deplasarea fata de ultima pozitie corectata prin ghidaj. Doar asa poti sa vezi cat de bine urmareste montura la rata siderala. Altfel vezi doar ce ramane din erorile periodice si neperiodice, DUPA ghidaj la o anumita frecventa (timp de expunere). Trebuie de asemenea sa ai PEC dezactivat din controller, daca e cazul.
E important si comportamentul corectat al monturii (prin ghidaj sau PEC), dar pentru a avea o imagine mai clara sau a calcula o curba PEC vrei in primul rand curba necorectata.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 10 Dec 2011 21:53 Download mesaj |
|
|
|
Ai avut dreptate, Chris, dezvoltatorul lui EQMOD mi-a raspuns asta la intrebarea mea.
Din pacate, nu o sa mai am posibilitatea sa fac un ghidaj pentru montura cu angrenaj (ar trebui sa o remontez la loc si nu am chef, nu mi se pare o idee buna, im place cum merge cu curele) dar o sa refac PEC-ul cu curele fara autoguiding.
|
49.95 kb |
de 6319 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 11 Dec 2011 01:14 Download mesaj |
|
|
|
Perfect. Daca o sa refaci testul cu cureaua (eu nu renunt usor la o ora de telescop , sa stii ca cel putin eu as fi interesat sa-l vad.
Din ce ne-ai aratat pana acum, singurul lucru dubios e semnalul cu perioada de ~10 secunde (se vede cel mai bine in noise-belt). Cred ca sunt dintii curelei. Ai tensionat-o corect ? Nu e mare, dar evident nu-l poti ghida.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
|
Sus |
|