Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238267
Numar de utilizatori inregistrati: 2903
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

telescop

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alexandru Stanciu
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Apr 2011

MesajTrimis: 01 Mai 2011 09:07 Download mesaj
Titlul subiectului: telescop
Raspunde cu citat (quote)

M-am gandit la un dobsonian de 6" pentru inceput. Mi s-a parut bine cotat Orion : "Orion SkyQuest XT6 Classic". Strang bani sa-l iau. Deocamdata cu ce vine la pachet. Ulterior probabil vor fi investitii in oculare.
Zilele astea mi-a imprumutat cineva un TASCO, refractor cu F=800, altazimut. Are un set de oculare (4,10,15,25) si 2 Barlow( 2 si 3,3X). Imaginea e relativ buna. Cel mai rau lucru este insa "montura" care consta in niste suruburi ce (aproape) fixeaza telesopul in pozitia in care l-ai asezat. Am putut vedea Saturn destul de bine, in orice caz clar, dar cand am incercat cu Barlow 2X si ocularul de 4 nu am mai reusit sa centrez pe obiectiv. Cu Barlow 3,3 nici nu am mai incercat. Totusi o sa mai insist, poate ca reusesc mai mult pe viitor. Oricum, calul de dar... e foarte bun!!! Cer senin sa fie !
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 01 Mai 2011 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Alexandru
Bine ai venit in ''breasla''!
Eu am o luneta de 60x700mm,apropiata de cea cu care experimentezi tu.Sfatul meu este sa folosesti ocularul de 10mm,la o marire de 80x deja poti vedea multe lucruri.Ocularul de 4mm ,presupun SR4mm nu este recomandabil,mai ales cu amplificator Barlow2x.Ar trebui sa-ti rezulate o marire de 400x,sau 200x fara Barlow, ambele categoric exagerate.
Ceea ce poti sa incerci,pe Luna , pe Saturn sau pe stele duble luminoase (poate mai reusesti sa observi Castor in Gemenii,sigur poti Algieba/Gama Leonis si Alcor-Mizar in Ursa Mare si imediat spre Sud de ea Cor Caroli/Alfa din Cainii de Vanatoare),este ocularul de 15mm si Barlow 2x care iti vor da o marire de 107x,cam maximul pentru o luneta de 60mm.Dar acestea le vezi rezolvate si la 80x.
Succes si cer senin,Mircea

Sus
Alexandru Stanciu
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Mai 2011 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc!
Si mie mi s-a parut nerezonabil Barlow cu ocular de 4 la un instrument nu prea fin si cu montura asa de simpla. Era doar curiozitatea de incepator. Am sa ma uit la ce mi-ai spus mai ales ca sunt "bine plasate " pe cer oriunde as face observatiile.
Nu am incercat cu ceva deep-space descurajat de ideea ca refractoarele aduna putina lumina si nu prea ajung acolo. Totusi as fi incercat cu M1 si M45 insa sunt obstructionate de cladiri, copaci etc.
Oricum, aproape am bani de dobsonian asa ca de abia astept. Caut Orionul de 6", mai sunt si alte dobsoniene similare ( Celestron si altele ), nu stiu de ce m-am fixat pe Orion. Posibil pentru ca cei care l-au avut au fost incantati de el. Caut sa vad daca gasesc in Romania pentru ca mi se pare mai greoi ( riscant? ) sa-l comand de la mare distanta.
Cer senin! ( am auzit ca e de joi incolo)
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 03 Mai 2011 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit!
Nu rămâne fixat pe ce-ai pus prima dată ochii. Spre deosebire de alte domenii, în privința instrumentelor astronomice este bine să te gândești de 10 ori înainte de a face o achiziție! Caută să înțelegi foarte bine atât informațiile date de producători (de multe ori reclamă comercială) cât și recomandările făcute de amatorii care le dețin. Sunt suficiente astro-magazine în România, vezi chiar pe site reclamele lor și ai de unde alege. Cu un instrument mic poți vedea foarte multe lucruri pe cer, esențialul este să ai răbdare să le înveți și să ai condițiile atmosferice potrivite. Nu demult am văzut peste 33 obiecte Messier cu luneta homemade 80 F/11.25, asta pentru că m-am retras mai devreme din cauza oboselii și a frigului, nefiind pregătit corespunzător. Tehnic este posibil să le văd pe toate cu acest instrument, dar nu într-o singură noapte cum cere Maratonul Messier.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Alexandru Stanciu
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Mai 2011 13:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Drept este!
Probabil ca atractia pentru observatii astronomice vine (ca la multi ) din dorinta de a avea si folosi un instrument "magic" optic care a devenit in zilele noastre destul de acceptabil la pret. Si vazand multitudinea de astfel de aparate, multe minunat facute, nu m-am mai putut desprinde de domeniu. Probabil gresesc.
Un astronom amator adevarat ar trebui sa fie atras de cer nu de aparatura. Tocmai de aceea am inceput cu binoclul si nu cu cine stie ce instrument automatizat. Vreau sa-mi demonstrez ca imi place sa ma uit. Intre timp mai trag cu ochiul si la aparatura, Laughing .
Inca am multe de rezolvat: imbracaminte pentru noptile reci, lanterna, loc bun, un mod de a pune stellariumul aproape de binoclu/luneta.
Multe le-as pute rezolva daca m-as apropia de un star party dar nu-mi place sa bat oamenii la cap. In primul rand trebuie sa invat un pic sa ma descurc singur. Daca rezolv toate astea si inca mai ma uit pe cer inseamna ca am nevoie de telescop.
Cer senin ! Multumesc mult pentru idei!
P.S. Am schimbat optiunea: tot dobson, tot 6", insa SkyWatcher; ma gandesc in continuare, ganditul nu dauneaza Laughing .
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 04 Mai 2011 18:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alexandru Stanciu a scris:

Un astronom amator adevarat ar trebui sa fie atras de cer nu de aparatura.
P.S. Am schimbat optiunea: tot dobson, tot 6", insa SkyWatcher; ma gandesc in continuare, ganditul nu dauneaza Laughing .

Salut si bine ai venit !
Atrasi suntem toti de cerul noptii, caci aceasta ne este pasiunea. Pentru a putea patrunde mai adanc cu vederea si pentru a observa detalii din ce in ce mai fine si mai greu accesibile avem nevoie insa de instrumente din ce in ce mai performante.
Nu e nimic gresit sa iti doresti un instrument performant si scump. Important este ca treptat sa capeti experienta si sa strangi bani pentru achizitia lui.
Pana atunci insa, pune ochii pe un telescop bunicel strange bani si el cu siguranta iti va ocupa urmatorii 2-3 ani poate si mai mult...
Eu sunt foarte multumit de un telescop de 6 inch, Sky-Watcher. Ar fi o alegere buna pentru inceput. Fie ca e Dobson sau ecuatorial ori alt-azimutal.
Sus
alex2k10
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Oct 2011

MesajTrimis: 05 Oct 2011 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,mi-am luat si eu acum cateva zile un telescop http://www.skywatcher.ro/images/Imagini%20...PNEQ3Z.jpg
Caracteristici

Diametru 150mm
Tipul oglinzii Parabolica
Distanta focala 750mm
Raport focal f/5
Marire teoretica maxima 300X
Magnitudine stelara maxima 13,3
Rezolutie (arcsec.) 0,8
Cautator 6X30
Diametrul focalizatorului 1,25"
Montura Ecuatoriala EQ3-2
Controlul miscarii
RA si DEC
Trepied
aluminiu, 69-119cm
Suport pentru accesorii Da
Motor urmarire Optional RA/DEC
Adaptor piggyback Da
Oculare Super 25mm, 10mm
Dimensiunea tubului 18X110cm

dar nu prea stiu cum sa-l folosesc,am reusit sa ma uit doar la luna. Ma poate ajuta cineva cu informatii despre cum sa-l folosesc sa vad si planete sau constelatii?
multumesc
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Oct 2011 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

alex2k10 a scris:

dar nu prea stiu cum sa-l folosesc,am reusit sa ma uit doar la luna. Ma poate ajuta cineva cu informatii despre cum sa-l folosesc sa vad si planete sau constelatii?
multumesc

Salut si sa-l stapanesti sanatos !

Constelatii in intregime nu prea ai cum sa vezi cu el. Pentru asta ai nevoie de ochii liberi, sau de un binoclu cu campul foarte mare si marire foarte mica 2-3 X gen binoclurile pentru teatru sau opera. Very Happy

Din moment ce ai reusit sa vezi clar Luna, vei vedea si planetele si obiecte deep-sky.

Important este acum sa stii unde sa le cauti si sa ai un loc pentru observatii fara poluare atmosferica si cu cat mai putine lumini parazite.

Pentru identificarea obiectelor mentionate, descarca Stellarium si instaleaza-l pe calculator.

Descarca si un atlas al cerului de la rubrica " LINKURI UTILE " si printeaza-l.

Cu siguranta iti vor fi de folos.

Succes !

P.S. Poate ne spui si noua, doar ca o curiozitate, ce te-a determinat sa iti iei acest telescop.

Oricum, ai luat un instrument bun. Am si eu unul identic si sunt foarte multumit de el.
Sus
alex2k10
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Oct 2011 19:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

asa s-a nimerit,nu l-am ales dintr-un motiv anume
sub tub are niste rotite si deasupra scrie R.A. , imi poti zice la ce folosesc? ca nu am reusit sa-mi dau seama
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2011 01:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Te intrebasem cum ai ajuns sa iei acest telescop, in sensul, ca de unde a venit pasiunea aceasta.

Te pasiona mai demult observarea cerului sau pur si simplu te-ai gandit ca ar fi interesant sa iti iei un telescop si s-a nimerit acesta ?
In fine, important este acum ca il ai si e bine sa inveti a-l folosi, apoi sa te bucuri de imaginile pe care ti le ofera.

alex2k10 a scris:
asa s-a nimerit,nu l-am ales dintr-un motiv anume
sub tub are niste rotite si deasupra scrie R.A. , imi poti zice la ce folosesc? ca nu am reusit sa-mi dau seama

Jos are doua rotite. Una comanda miscarea de declinatie iar alta de ascensie dreapta. Cu alte cuvinte un fel de miscare pe orizontala si pe verticala, desi nu e chiar asa.

Pentru a intelege ce sunt aceste miscari va trebui sa citesti putin despre coordonatele astronomice si sa incerci sa iti insusesti niste notiuni de baza, cum ar fi: sfera cereasca, ecuatorul ceresc, planul meridian, planul orizontului, azimut, inaltime deasupra orizontului, ascensie dreapta si declinatie.

Toate se gasesc in manualul de astronomie de clasa a 11-a si in destule carti de popularizare a astronomiei, ori pe net.

Succes !
Sus
alex2k10
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2011 06:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
Te intrebasem cum ai ajuns sa iei acest telescop, in sensul, ca de unde a venit pasiunea aceasta.

Te pasiona mai demult observarea cerului sau pur si simplu te-ai gandit ca ar fi interesant sa iti iei un telescop si s-a nimerit acesta ?
In fine, important este acum ca il ai si e bine sa inveti a-l folosi, apoi sa te bucuri de imaginile pe care ti le ofera.

ma pasiona de mai mult timp,am sa caut niste carti sa vad ce reusesc sa fac, multumesc
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum