Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Sep 2011 04:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: M31 prima runda |
|
|
|
Salutare
Dupa o absenta cam lunga de pe forum si dupa ce am primit mustrari pentru aceasta situatie de la un prieten....stie el cine, atasez spre vizionare ultima realizare.
M31 facuta pe cerul din Hateg unde m-am stabilit de curand si sper permanent.
20 light, 20 dark, 20 offset/bias, ISO - 800, expuneri de 5 minute.
Premiera personala ar fi autoghidajul si noul set-up
NEQ6 GoTo controlata din netbook cu un EQdirect usb, ED80 si corector/reductor 0.85x, luneta de ghidaj 70/250mm, camera de ghidaj Meade DSI I cu PHD guiding, Canon EOS 500D
Stacking-ul si calibrarea in DSS, postprocesare in Photoshop si reducerea zgomotului cu Noise Ninja.
Am sa mai trag cat de curand inca 20 de cadre la iso 800 dar la 10min, periferia galaxiei este foarte slaba iar zgomotul e prea mare.
Zonele de praf din centrul galaxiei imi pun unele probleme deoarece am reusit sa le evidentiez mult mai bine in alta versiune dar nu am notat procedura.....da stiu asa zic si eu.
Mai atasez si o imagine a setup-ului care isi are originile in atelierul lui Dragos N, el realizand inelele, placa Losmandy si placa tangentiala de ghidaj, tin sa mentionez si sa recomand cu cea mai mare caldura o placa tangentiala in locul inelelor, diferenta intre cele doua sisteme este chiar de la cer la pamant in ceea ce priveste usurinta cautarii si centrarii stelei ghid. Poza este veche de trei luni iar de atunci am trecu la controlul Canon-ului din calculator cu DSLR remote pro si am atasat un gamepad pentru a facilita alinierea din eqmod
Va multumesc
Descriere: |
|
Marime fisier: |
129.31 kb |
Vizualizat: |
de 5673 ori |

|
|
311.94 kb |
de 5673 ori |

|
_________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 04 Sep 2011 10:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: M31 prima runda |
|
|
|
bine ai revenit, aseara cand am mutat ghidajul (cu inelele de la tine) de pe newtonian pe ed80 tocmai ma gandeam ca ai disparut de pe forum
fain fain felicitari. eu am un setup asemanator, recent am luat si reducatorul 0.85x, inca nu l-am testat.
1). esti multumit de reducator?
2). setupul e excelent, mai solid ca al meu (dar imi merge ok) heq5/eq6 si prinderea losmandy. ai simtit nevoia? sau din cauza neq6-ului?
3). cauti stele de ghidaj cu meade dsi? eu nu a trebuit sa misc niciodata luneta de ghidaj.
4). ce temperatura aveau cadrele?
felicitari din nou si asteptam acum fotografii de pe cer negru cu 'minusculul' ed80
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 04 Sep 2011 11:29 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ma gandeam ca ca te-ai inecat intr-un parau cautand fosile...
Ma bucur sa vad ca totul iti merge bine.
Eu nu am atatea intrebari insa iti recomand "Dark Library" pentru dark (daca nu il ai deja).
Frumoasa poza si la mai mare.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
Trimis: 04 Sep 2011 13:18 Download mesaj |
|
|
|
Foarte tare Mihai, imi place mult si poza si setup-ul.
|
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

|
Trimis: 04 Sep 2011 13:28 Download mesaj |
|
|
|
@ auriga
1 - da sunt foarte multumit de el, poza asta a fost facuta cu reductorul, un pic cropuita sa scap de black border dar stelele erau bine corectate pana la margine, singurul punct slab este ca iti vigneteaza usor campul, am sa trag un desen 1/1 sa vad pozitionarea diafragmelor pe tub, cred ca ar trebui mutate daca se foloseste corectorul...nu sunt sigur dar....
2 - Neq 6 a venit cu doua puk-uri, losmandy si vixen, l-am preferat pe cel losmandy din motive tehnice si estetice, vreau la un moment dat sa trec la ceva mai mare si atunci se recomanda o placa losmandy.
3 - da, trebuie sa caut steaua dar nu intotdeauna, ocazional nu am stea de ghidaj pe chiop-ul dsi-ului dupa ce am centrat/pozitionat dso-ul in campul canon-ului si atunci mere de minune placa tangentiala
4 - nu am idee, am programul recomandat de psemil dar nu l-am folosit pana acum, am sa incep sa imi fac o librarie de dark-uri pt ca imi pierd o groaza de timp pozand capacul ed-ului, eu fac cate un dark pt fiecare light iar asta mananca serios timpul.
Multam fain pt urari, oricum in curand sper sa schimb ed-ul cu ceva mai mare, un 200 f4 de la GSO sau macar un 150 f4 dar la cum merg vanzarile/schimburile pe forum si in tara nu cred ca are rost momentan sa ma zbat. Marele dezavantaj al ed-ului in opinia mea este viteza fotografica, oricum ai tai-o, cu sau fara reductor e incet, avantajul in schimb este ca ai un sistem compact si usor de folosit fara batai de cap. Focuser-ul trebuie colimat daca esti obsedat de asta dar mere foarte bine si din fabrica iar daca ai live-view pe camera focuser-ul e foarte ok pr astrofoto in ciuda spuselor unor comercianti.
@psemil
ha ha ha funny funny, chair ieri era sa imi inec bocancii in paraul Sterminosu din Lunca Cernei facand niste masuratori de radioactivitate, precognoscentule
acu serios, am avut o groaza de treaba in ultimul timp dar a meritat, am sa pun niste poze din teren cu oase si Os
cand ai vreun weekend liber treci pe aici, loc de dormit si pozat avem fara probleme,
am vazut pozele tale din ultima vreme si am facut intindere de muschi la falci, dai clasa pe aici, jos palaria nu am ce zice
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 09:43 Download mesaj |
|
|
|
mersi de raspunsuri, am si eu reducatorul am vrut sa-l folosesc sambata noaptea dar nu am avut focus (am facut ceva improvizatii la conectarea lui - cu un adaptor baader 2"-1.25" in loc de adaptorul de la synta m48-m42).
eh, eu sunt uimit de ce poate scoate ed80-ul, uite de acasa (6km de centrul Clujului) un cadru neprelucrat cu atik 314L+ la 0 grade, 15 minute luminanta, totusi sunt curios ce ar fi iesit cu un newtonian de 20cm
|
262.67 kb |
de 5479 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 10:54 Download mesaj |
|
|
|
Uite cam ce ar iesi
http://www.astroimages.de/en/gallery-galaxies.html
Pe mine m-a lasat cu gura cascata sa vad ce poate scoate cineva cu un echipament relativ modest, montura e cea mai scumpa piesa din acel setup si totusi, fara optica de mii de euro cu un canon si un newtonian.
p.s. ai un atik......superb ce sa spun, sa il folosesti sanatos
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 11:39 Download mesaj |
|
|
|
p.s. ai un atik......superb ce sa spun, sa il folosesti sanatos[/quote]
i wish ... nu e al meu, e a lui Horatius
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 05 Sep 2011 11:55 Download mesaj |
|
|
|
Frumos M 31 felicitari . Ai fost pe Sterminosu ... Zona Ciucevelor , faine locuri uitate de timp , de cate ori am fost pe acolo in cateva zile cat stateam nu intalneam nici un singur om.
ai gasit radioactivitate ? Este si un cer maxim de negru pe acolo .
|
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 16:01 Download mesaj |
|
|
|
Paraul Sterminosu de la Lunca Cernei, nu stiu daca se numeste si Ciucevelor.
Am facut niste masuratori pentru cativa colegi de facultate care se gandesc sa cumpere pamant in zona dar erau in dubii datorita unei foste exploatari de uraniu in apropiere.
Cand zona a fost cartata prima oara au fost gasite cuiburi de mineralizatii cu uraniu si eronat au trasat pe harta un mare depozit crezand ca au gasit comoara, de fapt erau din loc in loc.
Fondul in zona este de 0.005-0.018 mR/hr (mili Roentgeni pe ora) adica in limitele normale, doar cateva pietre de prin fundatii au sarit la 0.048 mR/hr. Avand in vedere ca in Tg. Jiu fondul este de 0.050 mR/hr zona este superba si perfect curata atat dpdv al radioactivitatii cat si al curatenie, oamenii de pe acolo sunt probabil ultimii Romani din vechime nealterati de porcariile modernitatii romanesti.
Cerul imi imginez cum trebuie sa fie, acolo un observator ar fi sfant.
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 16:27 Download mesaj |
|
|
|
fondul asta contine si ce vine de sus?
|
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 19:40 Download mesaj |
|
|
|
@ auriga - dap, si ce vine de sus
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 05 Sep 2011 20:16 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie sa contina, nu cred ca poti face masuratori selective decat ecranat puternic cu 1-2 metri de Pb
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 09 Sep 2011 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Muuuuult mai bine. Acum ai protejat foarte bine centrul galaxiei, fara pierderi de detalii.
Felicitari!
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
|