Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234077 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 21 Iul 2011 23:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: Stele perfect rotunde... |
|
|
|
Cum se obtin stelele perfect rotunde? Eu ce am vazut pana acum, oricat de bun ar fi ghidajul, tot exista o tendinta de drift (observata si in cadrele altora). Uneori am senzatia ca acest drift nici nu e direct proportional cu timpul de expunere.
backlash pe RA?
Flexura intre instrumentul principal si cel de ghidaj?
ghidaj incorect (PHD)?
Rotatia campului nu cred ca este, de obicei ghidez pe o stea aflata chiar pe obiectul fotografiat sau in imediata proximitate. |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 22 Iul 2011 09:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca si la expuneri scurte 20-30 sec stelele nu-s rotunde atunci ar putea fi ceva probleme optice de astigmatism . Flexura imi pare ca se manifesta mai grav dupa 3 min exp ca lungire in aceiasi directie mereu + migrare constanta . probleme asemanatoare pot fi si din cauza stelei de ghidare aleasa la distanta mare de obiectul pozat.
pot aparea alungiri fara migrare constanta din cauza unor oscilati pe directie preferentiala din cauza vantului sau a camioanelor grele ce trec 100-500m distanta.
Se aduna multe cauze ce contribuie negativ. chiar si schimbarea de temperatura a mediului poate cauza acomodari asimetrice in spider, tub barilet , piese din montura.
poate ghidare off -axis ar putea inlatura unele probleme sau o investitie supradimensionata in echipamente ultraperformante si Dom.
Eu personal nu-s pretentios la stele perfecte, bine sigur sa nu arate ca viermisori . |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 23 Iul 2011 11:41 Download mesaj |
|
|
|
Nu este chiar o solutie, dar daca tragi la o rezolutie f mare, gen 8-10 secunde /pixel, o sa fie mult mai usor sa obtii stele rotunde..
Daca ai un camp f mare, estetic nu o sa arate rau...Multa lume o face si este multumita cu rezultatele. |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 23 Iul 2011 14:12 Download mesaj |
|
|
|
Din ceea ce îmi mai amintesc de la cursul de teorie a erorilor, alungirea imaginii stelelor poate avea două cauze:
1- erori sistematice datorate opticii (a), datorate mecanicii (sistemului de urmărire)(b), sau neconcordanței între axa lumii și axa polară a instrumentului- imperfecta punere în pol (c)
(a) erorile optice se pot pune în evidență rotind instrumentul în jurul axei optice cu 90 de grade; dacă există astigmatism, alungirea imaginii stelei se va roti și ea cu aceiași valoare (vor trebui luate
clișee pentru cele două situații.
(b) erorile mecanice pot fi și ele datorate comportării monturii (trebuie urmărit graficul PEC) sau datorate flexării instrumentale (în cazul flexării, alungirea imaginii stelei se va face paralel cu verticala locului- direcția firului cu plumb.
(c) eroarea de punere în pol a instrumentului se pune în evidență cu ajutorul unui ocular cu reticul dublu și urmărindu-se steaua între repere pe o perioadă oarecare.
această eroare poate proveni și din afundarea treptată a monturii într-un sol moale (cu iarbă sau pământ); acum ceva vreme am făcut o experiență interesantă cu un teodolit de precizie Leica TC 1010 (6 kg) pus pe un trepied cu picioarele neafundate, am citit unghiul vertical la un semnal, după care m-am rotit în jurul instrumetului de câteva ori și apoi am recitit unghiul vertical la același semnal; unghiul vertical diferea cu secunde bune.
2 - erori accidentale datorate vântului, trepidațiilor. _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 08 Aug 2011 00:10 Download mesaj |
|
|
|
multumesc pentru raspunsuri.
intre timp, problema am rezolvat-o in modul urmator:
-am uns/reglat mecanic montura pana cand am ajuns intr-un punct in care imi place cum functioneaza.
-am nivelat trepiedul (multumita unui adaptor custom-made - mersi @gabi) intr-un fel accidental, nu vroiam sa fac asta dar am fost nevoit, terenul de unde am facut poze fiind in panta.
-alinierea polara foarte buna (la 3 minute drift nesemnificativ, 1-2 pixeli)
imaginile sunt acum perfecte, am petrecut 3 nopti pe un cer negru la bunici (Ciuta/Maramures) si toate cadrele imi sunt cu stele perfect rotunde (la 10 minute expunere). apropos de locatie, cerul acolo este fantastic, cu canon 400d si ed80 la iso 1600 in 10 minute se aduna doar 2% sky background! |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 08 Aug 2011 00:45 Download mesaj |
|
|
|
"imaginile sunt acum perfecte" - famous last words in astrofotografie. Prevad ca urmatoarea intrebare o sa fie "cum faci stelele MICI" (FWHM <= 3)  |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

|
Trimis: 08 Aug 2011 01:09 Download mesaj |
|
|
|
nu am probleme cu stele umflate deocamdata, fwhm este in jur de 4 dat de dss dar nu stiu cat de relativa este cifra aceasta. eventual pot oferi cadre raw pentru analiza, focusarea o fac asistat de soft tot cu o functie gen fwhm.
am uitat sa spun ca am inlocuit surubul din filmul acesta cu unul care nu are joc http://www.youtube.com/watch?v=qVk5rFOM-EQ&feature=related |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|