Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234481 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2844 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Gabriel Catalin |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 750
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9713
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Iul 2011 01:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Felicitări, Robert! Din câte se vede, firul de păianjen e foarte subțire! Am însă o recomandare pentru îmbunătățirea lunetei: să pui 2-3 diafragme în tub pentru că ai cam multă lumină parazită => lipsă de contrast.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iul 2011 10:46 Download mesaj |
|
|
|
O diagonală ieftină te scutește de dureri de gât, și eu trebuie să-i pun una la al meu, fiind mic poate aluminizez o prismă de binoclu în acest scop. Cum ai manevrat firele de păianjen?
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 15 Iul 2011 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Asa cum cred ca tu scriai pe aici pe undeva, firele de paianjen sunt destul de rezistente. Chestia e ca tre' sa eviti sa le intinzi si sa le eliberezi de mai mult de 2x, caci se scamoseaza. Deci, observand asta, am rupt un fir de cam 20 cm lungime, am tinut piesa de poliamida care e suportul reticulului indreptata spre o zona umbrita ca sa pot observa firul de paianjen si am intins prima diagonala avand grija sa nu tensionez prea tare firul. Am centrat firul pe diametru si i-am aplicat doua puncte de oja alba (pensula o aveam pregatita in mana) si am asteptat sa se usuce. Dupa 2 minute am taiat firul (cu o forfecuta) si am aplicat identic cealalta diagonala fixand-o la fel. Apoi am introdus piesa port reticul in ocular la locul ei (intra usor presat). Ce sa mai zic mi-a iesit un reticul pe cinste si sunt tare multumit de el. Am facut o modificare de plan, led-ul de iluminare a reticulului il voi fixa pe una din diafragmele ce le voi pune.
Eu cu diagonalele la cautatoare nu prea ma impac. De regula prefer sa mai privesc pe directia de vizare si cu ochiul stang pana la apropierea obiectului de vizat in campul cautatorului, altfel, ma cam pierd "in spatiu" . M-am lamurit de asta folosind putin timp bresser-ul de 76 ca si cautator .
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 15 Iul 2011 13:43 Download mesaj |
|
|
|
Am montat si sistemul de iluminare al reticulului pana la urma am ramas la planul initial caci e robust ceea ce am focut, singurul lucru ce nu-mi place e ca e cam voluminos, dar asta e dimensiunea mufei. Oricum nu cred ca e problema caci nu obtureaza prea mult. Urmeaza reglajele, si doua diafragme care ma tot gandesc din ce sa le fac...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
299.45 kb |
Vizualizat: |
de 9419 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iul 2011 17:59 Download mesaj |
|
|
|
din carton negru de copertă (120gr/mp), se găsește la magazinele de papetărie. Dacă nu găsești, poți înegri cartonul obișnuit cu vopsea negru mat - îi conferă și rezistență bună la umezeală. Decuparea se face cu un compas cu 2 vârfuri bine ascuțite (de la trusa de compase Richter sau similar).
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 15 Iul 2011 18:49 Download mesaj |
|
|
|
Robert,
iluminarea reticulului fa-o dinspre ochi spre obiectiv sau mascheaza led-ul cumva ca sa nu-ti umple ochiul de lumina.Se poate si din lateral sau oblic.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9520
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 15 Iul 2011 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Cautatorul este fain ,felicitari.Ledul insa il va face ineficient,in solutia prezentata.Jumatate din totalul stelelor observabile cu orice telescop,inclusiv acest cautator,se afla in ultima jumatate de magnitudine.
Danjon si Couder recomanda iluminarea cu sursa complet inafara vederii,de fapt luminand slab obiectivul a carui fata interioara va reflecta suficienta lumina inapoi spre reticul pentru a-l face vizibil.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 15 Iul 2011 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Stiu la ce va referiti in legatura cu iluminarea reticulului. Dar am sa ma explic de ce am procedat asa, Daca va uitati cu atentie, lipit langa mufa se afla un semireglabil de 10kohm. Pe valoarea maxima ledul abia se mai vede aprins si in intuneric. Eu m-am inspirat de la reticulul lunetei polare care are un sistem de iluminare cam cum am facut eu. Firele de paianjen sunt translucide si am observat ca in iluminare slaba se vad binisor, deci, daca am judecat corect ar trebui ca regland ledul la o intensitate convenabila firele se vor vedea bine fara a deranja vizual. Acelasi efect l-am observat si la reticulul lunetei polare. Iar led-ul fiind cam la 4x distanta focala a ocularului nu mai apare ca o sursa de lumina punctiforma. Acum nu mai am timp de teste dar sper ca maine sa reusesc sa testez daca teoria e valabila. Va tin la curent.
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 16 Iul 2011 01:03 Download mesaj |
|
|
|
Nu am rezistat tentatiei si am iesit la experimente... Din pacate tentativa mea de a ilumina reticulul intr-un mod neconventional a esuat. Stiam ca reticulul trebuie iluminat dinspre ochi spre obiectiv dar am zis ca poate merge si asa... fals! Panza de paianjen nu se comporta din punct de vedere optic asa cum mi-a facut mie impresia . Iar despre cum sa plasez led-ul intre lentila ocularului si reticul, nici nu vreau sa ma gandesc acum la asa ceva. Pe moment raman cu reticulul neiluminat
P.S.
Si multumesc tuturor pt. sfaturi! M-am documentat putin si metoda expusa de dl. Mircea Pteancu cu iluminarea obiectivului pare promitatoare, ramane sa mai studiez problema.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 16 Iul 2011 09:43 Download mesaj |
|
|
|
Ocularele de fabrică au un geam de sticlă pe care este trasat reticolul, la acelea merge sistemul tău. Când cerul nu este complet negru (ceea ce de fapt e foarte rar...) nu ai nevoie de iluminare.
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 16 Iul 2011 12:21 Download mesaj |
|
|
|
Din ce am vazut intr-o carte de optica (nu ma retin acum titlul) la reticulul iluminat cu placa de sticla sursa de lumina este chiar pe cantul reticulului. Prin reflexia totala de marginea geamului de sticla reticulul este iluminat dar in camp intunecat, efectul seamana cumva cu semnele de reclama facute din plexiglass unde apare iluminat numai scrisul sau ce-o fi in centru.
Cred ca singura posibilitate in cazul tau ar fi sa plaseszi ledul in..ocular. Dai o gaura chiar deasupra reticulului unde amplasezi o bucatica mica de teava cu ledul+un potentiometru?...daca se gaesesc variante miniaturale . In final solutia e ca cea folosita la ocularele cu reticul din comert.
P.S. Arata superb cautatorul in exterior, mai bine ca cele de fabrica
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9520
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 16 Iul 2011 17:32 Download mesaj |
|
|
|
Ai putea sa pui ledul si intr-un parasolar,in fata obiectivului,dar tot inafara vederii directe.Chiar aseara am citit despre aceasta solutie folosita de un amator pentru a ilumina reticulul unui teodolit.El a folosit pur si simplu o lampa (era sec XIX) si o jumate -de-parasolar,o bucata de carton legata la capatul de sus al teodolitului.Tu poti face un parasolar complet in care sa inglobezi LED-ul.
Succes deplin,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

|
Trimis: 16 Iul 2011 17:36 Download mesaj |
|
|
|
Tubul(bucata centrala) e din PVC din teava de instalatii, cel care tine obiectivul, dur-aluminiu, iar cel negru port-ocular e de la un microscop si adaptata la tubul PVC. Primele doua tuburi le-am invelit in folie de plastic albastra autocolanta. Am rezolvat si cu diafragma, nu a fost nevoie decat de una singura deoarece tubul port-ocular vizibil in exterior se mai prelungeste in tubul principal 2,5-3cm si actioneaza si el ca o diafragma. Diafragma am confectionat-o din cauciucul de la capatul tubului PVC de 50mm(pe care era sa o arunc), am taiat-o astfel incat a intrat presat in tub si am reglat distanta in asa fel incat sa elimine reflexiile parazite fara a limita campul obiectivului. A iesit la fix! Iar diferenta se vede vizual.
In prima faza, voi experimenta varianta cu iluminarea obiectivului, din cate am citit pe net se pare ca da rezultate, apoi, daca nu sunt multumit voi incerca gaurirea laterala a ocularului (chestie la care nu prea vreau sa ajung). Pun si o poza cu cautatorul aliniat cu telescopul .
P.S.
Dl. Mircea Pteancu, am sa incerc diferite variante de iluminare, nu prea vreau sa renunt la iluminarea reticulului. cred ca orice cautator care se respecta trebuie sa aibe reticul iluminat .
Am sa incerc un compromis intre iluminarea optima a reticulului fara ca sa reduc magnitudinea limita obsevabila prin el (pe cat posibil). Probabil ca o sa-i pun si buton de on-off la iluminare.
Merci Neox! As mai putea sa-l mai "bibilesc" p-aci p-acolo, da' merge si asa...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
492.34 kb |
Vizualizat: |
de 9275 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|