Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236326 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2876 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: kacsa |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Iun 2011 22:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Autoutilare |
|
|
|
În atelierul ATM-istului amator sunt indispensabile câteva unelte de mână, binecunoscute, dar pe măsură ce avansăm spre proiecte mai complexe, acestea nu mai sunt suficiente. Desigur, accesul la un atelier mecanic este indispensabil, piese confecționate pe strung, de precizie și din materiale de calitate sunt lucruri de bază pe care nu toți ni le permitem acasă și apelăm la prieteni, cunoscuți, firme de profil mecanic. O serie de componente ale telescoapelor pot fi făcute acasă, chiar și la bloc, cu răbdare (și aprobarea nevestei... ), cu ajutorul unor mici mașini unelte printre care cea mai banală este mașina de găurit cu coloană. Dotarea atelierului propriu necesită uneori mașini sau unelte pe care nu ni le permitem, sumele alocate fiind spre optică și spre aparatură și atunci putem recurge la artificii și soluții "românești".
Scuze pentru lunga introducere, vă invit să vă descrieți aici aceste soluții, care vi se par utile și ingenioase și ar putea învăța și alții din experiența voastră.
Încep eu cu proiectul mini-freză, care a debutat acum cca. 20 de ani cu procurarea unui cap de frezat zburător cu cuțite. Am ținut acest cap de frezat mulți ani în pod și pe unde am putut, amânând mereu, încercând să găsesc o componentă esențială a mașinii: axa Z pe care să fixez fie o bohrmașină de mână, fie o freză manuală de tipul celor care se folosesc pentru lemn. Săptămâna aceasta, umblând prin piața de vechituri în căutarea unor materiale, am dat peste un suport de mașină de găurit solid, precis, nemțesc (AEG). Precizez că suporții din comerț de acest tip sunt niște palide imitații ale originalului pe care am pus mâna. Bine, există și suporți mai solizi, însă prețul se apropie de al unei mașini de găurit cu coloană și atunci nu se merită.
Uploaded with ImageShack.us
Capul de frezat avea un con de fixare pe mașina de frezat de care am scăpat cu ajutorul flexului, fiind fixat de placa de bază prin fretare. Deplasarea pe cele 2 axe este de 80mm, cu 1,5mm pe tură la șuruburile conducătoare iar gradațiile sunt de 2 sutimi. Desigur, necesită încă multe ore de lucru pentru punerea la punct a întregii mașini, reglaje, șuruburi de fixare pe placa de bază, bride pentru fixarea pieselor, un set de freze deget, alte câteva mărunțișuri.
Azi am confecționat o bucșă dintr-o mufă de plastic de instalații deoarece gaura de fixare a mașinii era pentru 56mm nu pentru 43 cât are o bohrmașină mai mică cum am eu. După ce voi fixa masa mini-frezei voi putea măsura abaterile și dacă se necesită voi face la strung o bucșă din aluminiu, mai precisă. Cam așa va arăta mașina:
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 11 Iun 2011 10:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Erwin draga ai comis-o din nou
Mult adevar ai grait in introducere , cred ca primul lucru de care m-am lovit si eu in bricolaj a fost imposibilitatea de a da niste gauri care sa nu arate ca si cum a batut vantul cand tineam masina de gaurit . Cum telescop=precizie (daca vrei ceva respectabil) cam esti fortat de imprejurari sa apelezi la scule mai de Doamne-ajuta
Faina tare bohrmasina! Initial si eu am vrut sa fac ceva asemantor dar in primul rand nu am gasit un suport (care sa nu ma coste mai mult decat masina de gaurit) si apoi nici masina de mana (Einhell) nu e cea mai tare de pe piata, chinezeasca..normal cam ca tot ce se gaseste la ora actuala. E destul de buna, isi face treaba cu brio dar nu are precizia si consistenta necesara pentru lucrari de calitate mai ales la fineturi. Asa ca am fost nevoit sa iau "the real thing" dar nu-mi pare rau de investitie (cam cat un Bosch de mana profesional). E portocalie, are vreo 18 kile si tureaza de la 580 la 2500.
Apropo cam cat de greu e capul tau de freza (mai degraba masa reglabila )?
P.S. Data viitoare poate vedem o freza de 500Kg in locul frigiderului .
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Iun 2011 12:22 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, te felicit pentru achizitie. Sunt invidios, trebuie sa recunosc
Dar sunt sigur ca daca am vreodata nevoie de ceva prelucrari...
PS
pe cand un strung in baie ? (bucataria vad ca e deja ocupata...)
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Iun 2011 17:14 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, eu folosesc o coloana asemanatoare, dar pentru o minifreza de la Proxon. Am realizat cateva lucruri cu ea, inclusiv o sina tip Losmandy, care a iesit foarte bine. E adevarat ca m-a ajutat mult faptul ca are posibilitatea de inclinare a masinii, si pot freza in unghi. Partea proasta, pe care sunt convins ca o s-o constati si tu, este ca nu are, la fel ca a ta, posibilitatea de reglare a adancimii de frezare decat la mana prin parghia respectiva, sau modificand pozitia de prindere pe coloana, dar care nu iti da mare precizie. Asa ca gandeste-te sa faci in sistem de reglare a pozitiei verticale cu surub.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 11 Iun 2011 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Mulțumesc, prieteni!
Desigur că m-am gândit la avansul pe axa Z, așa că am căutat un șurub conducător cu piulița lui și l-am găsit întâmplător la supermarket! Ghiciți? Nu?
Există un cric manual de 1 tonă cu șurub cu profil pătrat, o chinezărie nemțească (are TUV) ce costă doar 55lei. Dar nu l-am luat de-acolo, mă gândeam să mai caut, dar nu din piața de vechituri că unul uzat nu m-ar ajuta. Și bine am făcut, că azi am găsit același cric la 35 lei, în alt supermarket la preț redus! M-am gândit că face atâția bani, cam atât mi-ar lua și strungarul să facă unul, ăsta e gata făcut și fiind nou-nouț are piulița bună. Ce trebuie să fac e să-l adaptez cumva la pârgia de acționare a mașinii sau direct, între partea fixă și mobilă, să văd unde îi găsesc locul.
N-am pus piesele pe cântar, însă capul de frezat atârnă greu, când l-am primit nu aveam mașină, l-am demontat și am cărat piesele cu plasa, în 3 ture. Cred că are vreo 25kg cel puțin, e din fontă masivă. Trebuie să mă gândesc la un sistem de a-l prinde pe placa de bază a mașinii ca să-l pot demonta, altfel cu toată greutatea cumulată o să mă cocoșez când trebuie mutată.
*editat pt.diacritice
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 12 Iun 2011 00:34, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 11 Iun 2011 23:52 Download mesaj |
|
|
|
Wow ce s-a intamplat ca scrie in chineza??
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 12 Iun 2011 00:24 Download mesaj |
|
|
|
nu stiu, am folosit diacritice asa cum folosesc in mod obisnuit, pe forum s-a schimbat ceva, au sesizat si altii.
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 12 Iun 2011 00:42 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | N-am pus piesele pe cântar, însă capul de frezat atârnă greu, când l-am primit nu aveam mașină, l-am demontat și am cărat piesele cu plasa, în 3 ture. Cred că are vreo 25kg cel puțin, e din fontă masivă. Trebuie să mă gândesc la un sistem de a-l prinde pe placa de bază a mașinii ca să-l pot demonta, altfel cu toată greutatea cumulată o să mă cocoșez când trebuie mutată. |
Wow asa mult? Nu pare asa mare/greu in poza. Ii dadeam vreo 10 kile maxim .
Chiar..apropo, fiind vorba de freza 'home-made'..cum s-ar putea adapta o bormasina cu coloana sa primeasca un cap de frezat (dintre cele mai mici) pentru lucrari usoare pe aluminiu?
Stiu ca mandrina normala nu e indicata ca nu suporta forte laterale. S-ar putea pune cumva o mini ..mandrina de freza (sau cum se cheama ). La bohrmasina mea mandrina e presata pe cap conic pe ax nu cu filet.
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
admin Site Admin

Data inscrierii: 29 Iun 2004 Mesaje: 1899
|
Trimis: 12 Iun 2011 00:55 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | nu stiu, am folosit diacritice asa cum folosesc in mod obisnuit, pe forum s-a schimbat ceva, au sesizat si altii. |
Problema a fost rezolvata. Vezi: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=72598#72598
Multumiri lui Erwin pentru corectarea mesajului anterior.
Discutia aceasta poate astfel continua.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 12 Iun 2011 01:11 Download mesaj |
|
|
|
neox, mașina mea are mandrină normală, însă este prinsă cu filet pe stânga, nu e pe con. O să vorbesc cu strungarul să-l întreb dacă există vreo posibilitate. Eu la el am văzut că folosește și mandrine pentru frezele deget subțiri, nu numai pensetele speciale pentru freză. Ce diametru are conul de la mașina ta? E posibil să găsești cap de frezat cu plăcuțe pe con normal. Mai există IMAMUS Iași?
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2011 00:01 Download mesaj |
|
|
|
Azi am dat primele găuri cu mașina pe standul de găurire. Am făcut 4 găuri pe care le-am filetat cu M10 la placa de bază a viitoarei mese de frezat pentru fixarea ei pe placa standului. Altă viață decât la mână!
Un avans controlat de un șurub conducător este mai precis și mai lin decât prin apăsarea pârghiei. Probabil îl voi pune chiar în locul ei, după ce dezmembrez cricul.
P.S. Neox, pune o poză cu conul, să vedem.
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 15 Iun 2011 11:54 Download mesaj |
|
|
|
Pun o poza cu tot cu mandrina, nu prea am cum s-o scot fiind presata pe axul cu con. Nu prea as vrea s-o dau jos cu ciocanul, ma tem sa nu stric bruma de precizie nemteasco-chinezeasca . Am vazut odata un filmulet pe youtube cu un nene care a scos mandrina cu un soi de parghie (o cheie mai speciala) dar n-am asa ceva momentan. Axul are la baza 16mm chiar langa mandrina
Descriere: |
|
Marime fisier: |
169.15 kb |
Vizualizat: |
de 19781 ori |

|
|
174.29 kb |
de 19781 ori |

|
|
163.21 kb |
de 19781 ori |

|
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 15 Iun 2011 13:40 Download mesaj |
|
|
|
Aha, deci nu este un ax cu gaură conică? Atunci nu prea ai cum să pui alte scule. Mașinile industriale au axul cu gaură și se pot monta de pildă burghie cu coadă conică. Pentru asta mandrina are o coadă la fel iar axul are o fantă unde se introduce o pană pentru a scoate conurile. Nu se pierde nimic din precizie montând și demontând scule cu acest sistem.
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 15 Iun 2011 17:40 Download mesaj |
|
|
|
Aaaa nu, conul este pe exteriorul axului. Mandrina are un trunchi de con pe interior in schimb in locul gaurii filetate pe stanga la cele obisnuite, deci invers fata de ce ziceai. Din ce am gasit pe net se pare ca sunt multe moduri de prindere pentru scule de frezatm (nu numai sistem Morse) asa ca ma gandeam daca s-ar putea adapta ceva dar din cate vad si cujet cred ca nu prea am alta obtiune decat sa incerc asa cum este pentru lucrari foarte usoare care sa nu solicite prea mult mandrina.
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 12 Iul 2011 00:12 Download mesaj |
|
|
|
Zilele trecute am decupat din cricul auto două secțiuni cu șurubul cu profil pătrat, piulițele și 2 brațe. Mai am de fixat brațul din partea de sus, trebuie să găsesc o soluție de prindere rapidă ca să-l pot decupla când nu am nevoie de avansul cu șurub conducător:
Și prima piesă decupată cu pendularul și ajustată pe minifreză:
Este un disc din placaj gros pe care îl voi folosi drept șablon pentru construcția celulei primare de la cassegrain, am frezat câte puțin pentru a găsi diametrul interior al tubului de inox care în stare liberă se abate de la cilindru cu câțiva mm.
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|