| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242323 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2821 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: jackmarvia689 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 23 Mai 2011 13:47 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Alerta ISS |
|
|
|
Avand in vedere ca unii urmaresc mai atent anumite momente ar fi bine daca poate sa dea un bip si celorlalti.
Astfel am identificat pe 2 iunie o oportunitate ISS peste soare deasupra centrului Bucurestiului.
Succes.
|
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Mai 2011 13:59 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Mai multe detalii ... Cum ai identificat ?
_________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2302
|
Trimis: 23 Mai 2011 15:39 Download mesaj |
|
|
|
Valy, initiativa ta este buna dar din experienta iti spun ca acolo unde sunt multe persoane nu prea se leaga lucrurile. Adica cand mai ai 1 ora inainte de eveniment nu ai timp de taclale, etc si fiecare este pe instrumentul lui, si daca nu toata lumea este serioasa atunci o sa fii deranjat de ceilalti si nu o sa iti placa.
Spor!
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 23 Mai 2011 17:47 Download mesaj |
|
|
|
Nu neaparat la asta ma gandeam ci mai mult la urmatoarea sitruatie: stau, caut, gasesc ca peste 3 zile s-ar putea ca ISS sa tranziteze luna in Baicoi, dau de stire poate si alti baicoieni sa fie pe faza. Nu neaparat sa se intalneasca ci sa ia act de eveniment. Ca se intalnesc, fac treaba buna si nu iti cer un foc fix cand trece ISS, asta e alta treaba.
De exemplu poate eu urmaresc pe calsky dar fix cand trebuie nu sunt atent insa pe forum intru zilnic. In plus poate sunt si alte evenimente care nu sunt pe calsky si de care poate nu stiu. Asta cu ISS, calsky si cu Baicoi e doar de exemplu dar pot fi si alte situatii sau tipuri de exenimente.
Spor.
|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 23 Mai 2011 23:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: alerta ISS |
|
|
|
Sustin initiativa lui Valy
Desi sunt de acord si cu Catalin, nu pot sa nu recunosc ca de mult timp imi doresc sa prind un tranzit de statie, dar din lipsa de timp, nu mai intru pe Calsky sa verific cand va fi urmatorul. Si atunci, unde-s multi... :->
Nu neaparat sa fie multi intr-un singur loc, dar macar afla mai multi si cresc sansele ca >1 persoana sa reuseasca sa vada tranzitul. Si atunci cu siguranta macar una din acele persoane va avea si un document (o poza) cu trecerea.
Apropo, felicitari tuturor (4-5 pers. parca) celor care au reusit sa surprinda tranzitele de zilele astea.
Ati fost pe faza si pregatiti - v-au iesit niste poze faine!
Spor si bafta!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 24 Mai 2011 11:34 Download mesaj |
|
|
|
| De exemplu: pe 29.05.2011 trece ISS de la SV catre NE, maximul la 05:23, SE, 84'.
|
|
| Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 25 Mai 2011 18:50 Download mesaj |
|
|
|
Astazi am reusit si eu sa pozez ISS folosind calsky.com
Dupa cum spunea programul azi la ora 11:48:17 urma sa se vada ISS in Iasi, si la 11:48 si pana la ~11:50 am fotografiat in rafala. Doar in 2 cadre am reusit sa surprind ISS. Trebuie sa fii pe faza si sa tragi incontinuu cadre.
Din pacate nu am avut nici un telescop, sau macar un obiectiv tele, doar un 18-135mm pe un 50D.
ISS se observa in stanga.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
75.75 kb |
| Vizualizat: |
de 7954 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
90.79 kb |
| Vizualizat: |
de 7954 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 25 Mai 2011 19:26 Download mesaj |
|
|
|
Ideea topicului era sa dai de veste inainte de eveniment
Spor.
|
|
| Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 26 Mai 2011 00:05 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari Cristi. M.!!! La cat mai multe poate data viitoare te mobilizezi nitel si iei si niste scule dupa tine.
Eu tot nu inteleg topicul... adica in mare e ok, o informare asa a viitoarelor tranzite, ok. Dar mi se par aiurea mesaje gen "pe 29.05.2011 trece ISS de la SV catre NE, maximul la 05:23, SE, 84'." sunt extrem de vagi. Asta pentru ca persoanele de pe lista asta nu au o locatie fixa... suntem raspanditi pe toata suprafata romaniei... Iar tranzitele astea mai ales cele peste soare/luna, tin cont foarte mult de locatie.
Degeaba zic eu aici pe forum ca pe 2 Iunie va fi tranzit peste soare pe la 8:30 am in Bucuresti (si asta chiar se va intampla, nu e ipotetic, care sunteti din bucuresti, informati-va!!! ), ca nu il ajuta cu nimic pe gigicu din Oradea sau Timisoara...
Raman la parerea ca cel mi ok, si logic, mi se pare ca fiecare sa calculeze pentru locatia lui eventuale tranzite peste soare/luna, dar nu numai, ca si trecerile noaptea ale ISS-ului sau iridium sau alte evenimente, tin de locatie.
Oricum, am sa mai postez si eu viitoare evenimente, dar dupa cum ziceam mai sus acestea vor fi valabile numai ptr zona sudica a tarii...
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Mai 2011 01:15 Download mesaj |
|
|
|
| MikeC a scris: | | Dar mi se par aiurea mesaje gen "pe 29.05.2011 trece ISS de la SV catre NE, maximul la 05:23, SE, 84'." sunt extrem de vagi. Asta pentru ca persoanele de pe lista asta nu au o locatie fixa... suntem raspanditi pe toata suprafata romaniei... Iar tranzitele astea mai ales cele peste soare/luna, tin cont foarte mult de locatie. |
Posibil sa ai dreptate doar ca tranzitul respectiv se vede cam din toata tara, poate nu peste tot la 84 grade, dar pe aproape. Iar tranzitul peste luna/soare brazdeaza tara de la un cap la altul cu o zona de cativa km. Poate nu trece fix prin Bucuresti dar poate trece la 100 de km pe langa si cineva ar fi dispus sa se deplaseze.
Iar evenimentul din 2 iunie e valabil si pt. zona Timisoara daca n-am gresit eu ceva in calsky.
|
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 26 Mai 2011 08:25 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: | Posibil sa ai dreptate doar ca tranzitul respectiv se vede cam din toata tara, poate nu peste tot la 84 grade, dar pe aproape. Iar tranzitul peste luna/soare brazdeaza tara de la un cap la altul cu o zona de cativa km. Poate nu trece fix prin Bucuresti dar poate trece la 100 de km pe langa si cineva ar fi dispus sa se deplaseze.
Iar evenimentul din 2 iunie e valabil si pt. zona Timisoara daca n-am gresit eu ceva in calsky. |
pe bune? n-ar trebui sa fie o banda de vizibilitate lata de cativa km? mi se pare cam mult spus din toata tara, sau B+TM... cred ca ar trebui rafinata cautarea in calsky (sincer mi-am cam prins urechile prin el, n-am reusit sa previzionez nici un tranzit ISS favorabil din Buc. in viitorul apropiat )
sper sa prind macar un filmulet pe 2 - am pregatit un mic setup (webcam + pentacon 200/4 via adaptor SPC-M42)
spor la observatii!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 26 Mai 2011 09:14 Download mesaj |
|
|
|
Traiectoria pentru ISS-ul din 2 Iunie s-a modificat, destul de mult... avand in vedere ca acum 2 zile trecea fix prin centrul bucurestiului. Acum este la sud de bucuresti foarte aproape de soseaua de centura, dar foarte probabil sa isi mai modifice traseul. Cam in jur de 8h34m.
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 26 Mai 2011 10:28 Download mesaj |
|
|
|
saiph, tranzitul peste luna/soare e o banda de 5-6km dar trecerea (cea din 29) se vede de peste tot in tara. Atentie, pe 29 trece pur si simplu, o vezi pt. ca reflecta lumina soarelui.
ca sa vezi evenimentele ai grija la setari: zi, data, ora, locatie, abaterea fata de locatie.
MikeC, intr-adevar, se misca. Initial trecea fix prin centru, dupa aia a luat-o spre nord, acum coboara spre sud. Vedem atunci pe unde trece mai precis. Deja se va desprinde naveta, sper sa nu o devieze prea mult de la curs.
|
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4390
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 26 Mai 2011 10:46 Download mesaj |
|
|
|
| MikeC a scris: | | Traiectoria pentru ISS-ul din 2 Iunie s-a modificat, destul de mult... avand in vedere ca acum 2 zile trecea fix prin centrul bucurestiului. Acum este la sud de bucuresti foarte aproape de soseaua de centura, dar foarte probabil sa isi mai modifice traseul. |
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71590#71590
_________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|