Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234633 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2847 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1606
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Mai 2011 09:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: StarChild |
|
|
|
salutari
sunt Liviu, din Timisoara,33ani, inginer mecanic...
pasiunea ptr astro m-a apucat acu vreo 17-18 ani, cand intr-o vacanta am citit toata colectia de popularizare din biblioteca satului de la bunici (Nadolschi & Co.)
Bineinteles primul "instrument" a fost o luneta din carton cu o lentila de ochelari (dioptrie +1 si sticla Zeiss, mi-am dat alocatia pe vreo 4 luni si ceva bani de buzunar de la bunica ca sa-mi cumpar lentila aia) si un ocular de microscop.
Intre timp am mai avut cateva incercari (inclusiv sa fac o oglinda dintr-un ecran TV, m-am oprit dupa o febra musculara crunta de la taiatul sticlei cu un "burlan" de tabla zincata imprumutata de la Tavi Stanescu). Am mai avut niste tentative cu diverse lentile si oculare , elemente de la obiective foto, etc, dar fara nici o finalitate.
Acum m-a reapucat microbul (cam la batranete stiu, da' mai bine mai tarziu decat niciodata). Momentan am planuri (si o oglinda+secundara in lucru la Tavi Stanescu) ptr o montura ecuatoriala(furca) cu un Newton 300 F6 pe ea. Montura ecuatoriala vreau sa o fac fiindca ma pasioneaza si fotografia si as vrea sa incerc si astrofoto.
cam atat... cer senin (si negru) ! 
Ultima modificare efectuata de catre StarChild la 09 Mai 2011 10:30, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Mai 2011 10:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit Liviu !
Ai ambitii mari, 30 cm diametru e ceva la care eu inca mai visez desi nu ma mai pot numi incepator.
O observatie: montura aceea tip potcoava este interesanta insa masiva prin natura ei (iau un tel de 30 calare pe ea = mamut siberian in bloc de gheata ). Daca ai casa la tara, in loc cu cer negru, curat, merita - iti tragi un mini-observator si problema e rezolvata. Daca nu ai casa, atunci mai bine axeaza-te pe ceva portabil care poate fi incarcat si descarcat usor in / din masina.
Spor ! _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Mai 2011 10:26 Download mesaj |
|
|
|
stiu ce zici, doar ca am niste schite in cap care ar putea sa rezulte intr-o montura portabila.
inca la 30cm nu e asa "mamut"... e la limita superioara de "mobilitate".
uite aici niste variante care pot fi simplificate si adaptate ptr ecuatorial. ceva in genul asta va iesi. momentan nu pun aici mai multe detalii, o sa le postez cand o sa incep topic-ul ptr constructia telescopului. Atunci sper sa aveti rabdare cu mine, ca sigur o sa va bazai cu intrebari  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Mai 2011 10:47 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit, Liviu! Pentru acest diametru îți recomand un dobson pus pe o platformă ecuatorială, ar fi mult mai ușor de realizat și transportat. Când nu faci poze nu folosești platforma, e simplu! Sau, poate găsești un piston de locomotivă pe undeva?  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
cluci Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005 Mesaje: 300
|
Trimis: 09 Mai 2011 11:00 Download mesaj |
|
|
|
StarChild a scris: | stiu ce zici, doar ca am niste schite in cap care ar putea sa rezulte intr-o montura portabila.
inca la 30cm nu e asa "mamut"... e la limita superioara de "mobilitate".
uite aici niste variante care pot fi simplificate si adaptate ptr ecuatorial. ceva in genul asta va iesi. momentan nu pun aici mai multe detalii, o sa le postez cand o sa incep topic-ul ptr constructia telescopului. Atunci sper sa aveti rabdare cu mine, ca sigur o sa va bazai cu intrebari  |
Doar ca pe site-ul ala pe montura sta un tub catadioptric care prin definitie e scurt (probabil 40-60cm). La 30cm F:60 tubul tau va avea o lungime de 1.80 metri ceea ce complica dupa parerea mea problema. _________________ https://www.researchgate.net/profile/Lucian-Curelaru
https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=574300
http://www.euronear.org/ |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 09 Mai 2011 11:08 Download mesaj |
|
|
|
@cluci: monturile din link-urile de mai sus sunt montate pe niste picioare de trepied, lucru complet nefezabil ptr tubul care doresc eu sa-l construiesc...de acord...sau poate ca voi folosi o scara sa ajung la ocular/focuser glumesc desigur.
@Erwin: sincer nu am cunostinta legate de piston de locomotiva, poate imi recomanzi tu o sursa, sau macar de la un motor american
montura va fi clar EQ (m-am gandit si la platforma dar imi ridica telescopul prea sus atunci cand va fi in configuratie "dobson")... cat mai joasa si demontabila in 3 elemente: baza, axa RA cu motorizarea si furca cu motorizarea ptr declinatie....na bine, 4 elemente ca mai e si tubul
probabil voi folosi placi de AL frezate, initial m-am gandit la sudura ptr imbinari, dar e prea complicat (trebuie sa apelez la sudori in Al, si in general astia lucreaza pe principiul "merge si asa" ) asa ca voi folosi stifturi de centrare (ptr asigurarea preciziei) cu suruburi ptr fixarea primara si adeziv ptr aluminiu ptr fixarea de durata.
ptr a reduce dimensiunile bazei si a nu afecta stibilitatea, voi folosi baza si pe post de suport ptr 1-2 baterii de masina ptr alimentarea sistemului&laptop&etc... greutatea aditionala imi va permite sa restrang distanta dintre punctele de sprijin necesare, si deci si gabaritul.
tubul va fi truss, si va fi gata primul, sper pana la inceputul lui iunie sa il am gata "colimat"
legat de transportat...cel mai probabil voi achizitiona o remorca sau macar un suport ptr plafon unde sa pun o parte din echipament. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Mai 2011 12:57 Download mesaj |
|
|
|
StarChild, in imaginile din link-uri ai o montura tip furca (fork mount, in engleza), nu potcoava cum spuneai initial.
Montura potcoava (horseshoe mount) arata cam asa: http://ben.davies.net/Equatorial%20Mount.htm
De aceea ziceam ca e un mamut
Furca e buna si pentru telescoape lungi daca reusesti sa aduci, cumva, centrul de greutate al tubului mai spre mijlocul acestuia, altfel accesul la ocular/camera foto devine dificil.
Edit: Problema e ca in felul acesta vei avea o furca mai masiva (bratele mai lungi) si, deci, o montura mai grea.
Si mai e o problema cu furca: tubul lung va insemna un brat al fortei lung, cu impedimentele de rigoare asupra monturii (trebuie sa fie solida).
Daca vei face telescopul in sistem "truss tube" (sau Serrurier: http://en.wikipedia.org/wiki/Serrurier_truss) inevitabil centrul de greutate va fi in zona oglinzii principale, deci jos (daca vrei sa-l ridici trebuie sa adaugi greutate in partea superioara - dar asta e deja o complicatie in plus daca vrei portabilitate !). De aceea furca nu-i, in opinia mea, o idee buna pentru telescop lung, cum vrei sa fie al tau.
Platforma ecuatoriala, cum au zis colegii mai sus, e o idee mai buna daca vrei mobilitate. Vezi ca pe forum is niste baieti harnici, din Mures, care au facut asa ceva cu rezultate promitatoare (unele informatii ai aici: http://mures.astroclubul.org/Articole/jurnal_platf.html).
O alta solutie ajutatoare este sa faci primara f/4 in loc de f/6 (focala 1200 mm, diferenta se va simti mult la capitolul portabilitate, dar parabola e mai greu de facut bine).
LE
cum spuneam, si insist, daca nu ai o "statie fixa" portabilitatea este "paramount" (ca sa folosesc un termen consacrat in materie de monturi
Asta e premisa nr. 1 de la care trebuie sa pleci atunci cand faci un proiect de acest gen. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 10 Mai 2011 13:44 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu: multumesc de sfaturi. am sa tin cont de ele.
Nu am pomenit niciunde de motnura "potcoava", stiu montura respectiva (am vazut-o "live" la Tavi si clar nu e portabila ptr dimensiuni mari de telescop - dar ramane in carti ptr un proiect viitor )
ptr montura furca, uite aici un link (primit tot de la Tavi) cu ceva oarecum asemanator cu ce am eu in plan (ma refer la montura). mi se pare un concept transportabil, si poate fi facut destul de solid.
tubul optic ceva in genul celor de aici: http://www.reginato.it/telaltmanualie.html doar ca partea dinspre oglinda o voi face mai "finuta", iar inelul de la secundara va fi mai putin masiv decat cel din link. dar ca idee, asa ceva va fi.
sincer am vazut platforma ecuatoriala a celor de la Tg Mures (din link-uri poze, nu "live") am mai studiat pe net varianta asta, dar pe mine nu ma convinge. Montura furca este dpdv al maselor mult mai bine echilibrata deci teoretic ar trebui sa poti obtine o ghidare mai buna. E adevarat ca e si mai complexa, dar asta e o provocare nu?!? 
Ultima modificare efectuata de catre StarChild la 10 Mai 2011 14:30, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 10 Mai 2011 14:12 Download mesaj |
|
|
|
Curios, in mesajul tau initial pot sa jur ca am vazut ca vorbeai de potcoava. Nu cumva l-ai editat ulterior ?
Oricum, am vazut ca te intereseaza sa faci foto. In cazul acesta trebuie sa stii ca montura tip furca este, de fapt, o montura alt-azimutala. Daca doresti sa faci expuneri lungi, chiar in cazul in care ai motorizare pe ambele axe (alt si az), trebuie sa stii ca va apare un fenomen nedorit numit rotatie de camp (field rotation). Pentru a elimina acest efect, axa azimutala trebuie inclinata in directia polului nord ceresc iar montura alt-az se transforma astfel in montura ecuatoriala. Poti realiza lucrul acesta folosind asa-numita pana ecuatoriala (equatorial wedge: http://sctscopes.net/Photo_Basics/Accessories/Wedges/wedges.html ). Insa sper ca iti dai seama ca vor apare unele probleme de stabilitate care se complica daca vrei un sistem portabil pentru viitorul tau telescop.
De aceea, pentru telescoape mari (cum e si al tau) montura furca cu pana ecuatoriala se foloseste in principal in observatoare, mai putin in sisteme mobile (eu nici nu cred ca am vazut asa ceva).
Daca vrei neaparat un telescop de 30 cm cu focala lunga si instalat pe o montura furca, poate ar fi util sa te gandesti la un Cassegrain - tubul e mai scurt, se preteaza mai bine pe o astfel de montura - dar optica e mai dificil (si mult mai scump ) de facut in diametre de mari.
Este bine ca ai ambitii mari, dar trebuie sa stii la ce anume te inhami.
PS
Daca vrei sa fotografiezi doar obiecte luminoase (luna, planete) atunci iti trebuie timpi scurti de expunere (fotografierea este de fapt filmare ) si asta reduce din complicatii - poti merge, pana la un punct, si pe o montura alt-az, fara pana, motorizata pe ambele axe.
Dar daca vrei sa faci foto la obiecte "deep-sky" atunci reciteste cele de mai sus  _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|