Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234080 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 30 Apr 2011 08:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: Leo triplet |
|
|
|
25 x 5 minute (2h5m), 8" F/5, canon 400D, iso 1600, de data asta ghidat off-axis, TS-OAG9 cu DMK21. Se vede o imbunatatire, de la FWHM de 6+ pixeli am ajuns la < 4.5, insa gasitul unei stele de ghidaj a devenit iar o problema.
Inca nu m-am lamurit pe deplin cu OAG-ul. Desi tot in spatele coma correctorului la distanta corecta, stelele de ghidaj au aspect comatic. Nici design-ul TS-OAG nu e foarte fericit, am impresia ca in pozitiile blocate ale turelei si focusului camera de ghidaj nu sta perfect perpendicular, s-ar putea sa fie (si) asta cauza. Sper sa ma mai imprietenesc pe parcurs cu el, pentru ca pare sa dea rezultate.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
182.71 kb |
Vizualizat: |
de 5037 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 30 Apr 2011 11:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da, arata bine ,felicitari. se pare ca la orice sistem de ghidare exista avantaje /dezavantaje . acum trebuie sa modifici incadrarea functie de ce stea gasesti pentru ghidare ....
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 02 Mai 2011 19:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Leo triplet |
|
|
|
cmatei a scris: |
Inca nu m-am lamurit pe deplin cu OAG-ul. Desi tot in spatele coma correctorului la distanta corecta, stelele de ghidaj au aspect comatic. |
Distanta corecta este fata de cipul camerei de ghidaj?
Uneori folosing un OAG, cele doua cipuri nu coincid sa fie la aceeasi distanta, si chiar daca cel al camerei principale este la distanta corecta (55mm pt mpcc), celalt nu este si atunci nu coretcteaza bine
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 02 Mai 2011 20:50 Download mesaj |
|
|
|
Nu ar trebui sa fie la aceeasi distanta ambii senzori ca sa fie simultan in focus ?? Nu vad cum altfel, nu mai e nici un element optic pe parcurs.
Intre timp am vazut pe lumina ca intr-adevar camera de ghidaj nu sta dreapta (de fapt, capatul T al OAG-ului) cu surubul de focus strans, ceea ce explica aspectul stelelor. O sa vad ce pot sa-i fac, tot pe lumina.
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 06 Mai 2011 12:52 Download mesaj |
|
|
|
frumos arata, m-ar interesa daca poti sa dai detalii despre prelucrare.
din experienta ta, e mai bine la iso 1600 sau la iso 800?
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 06 Mai 2011 19:23 Download mesaj |
|
|
|
Faine stele punctiforme. M-ar tenta si pe mine un OAG pentru Dslr cu Baader MPCC. Daca poti detalia experienta cu TS OAg - gasirea stelelor de ghidaj...
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 06 Mai 2011 22:57 Download mesaj |
|
|
|
@auriga: la expuneri lungi eu folosesc aproape intotdeauna iso 1600. Trade-off-ul e intre erorile de cuantizare la iso mai mic (intensitatile apropiate nu pot fi reprezentate prin ADU distincte) vs gama dinamica. La 5 minute (cerul mi-ar permite mai mult, montura nu prea) nu am un numar suparator de stele saturate, mai multe stric eu oricum la procesare, asa ca prefer histograma un pic mai "labartata" folosind un iso mare. Daca iti pui problema de zgomot, tine cont ca iso e un factor de multiplicare si la zgomot si la semnal, SNR-ul nu se schimba.
Cu procesarea mai am mult de sapat; aproape tot timpul fac cam asa, dupa calibrare si stack: 1) cu Levels cobor whitepoint pana putin mai sus de punctul in care stelele incep sa se umfle. 2) Gamma stretch cu gamma intre 1.8-4. 3) Din levels, pick gray pentru neutralizat background. 4) curves, dupa gust - aici e partea de magie neagra - 5) ridicat black point pana putin sub punctul unde incep date pe histograma. Pana aici, pe 16 biti sau 32 bit float. Conversie la 8 bit in gimp, si prelucrarile finale sunt pentru marit saturatia, resize si unsharp mask. In imaginea finala incerc sa am background pe la ~20, neutru. Pentru marit saturatia, fie direct din Hue/Saturation fie ca in cazul asta, decompose to Lab, marit contrastul cu 25% in a si b si Recompose.
Unde incerc sa-mi dau mereu peste degete, e sa nu mai fac stretch asa de mult la nivelele apropiate de background ca sa scot detalii (tentatia e foarte mare, dar creste zgomotul prea mult), sau ca aici, unde am exagerat cu saturatia si arata un pic nenatural.
@psemil: si pentru mine e o experienta noua, l-am folosit doar de 2 ori pana acum. Aduce o imbunatatire clara fata de sistemul cu luneta de ghidaj, insa suspectez ca e vorba strict de montura si greutatea in minus. Din ce am vazut la altii, ar trebui sa fie posibil un FWHM de 2.5-3 pixeli la 1000mm focala, si nu am ajuns acolo cu el. Cu stelele de ghidaj pana acum a fost neplacut m-am fatzait in jurul tintei pana am gasit ceva, cu un DMK21 alb/negru. Teoria spune ca-l poti roti sau muta radial, insa e tare nepractic (refocus, alte flat-uri, nu pot automatiza).
Dupa numai 2 utilizari, la mine urmatorul pas va fi un tune-up al monturii, in speranta ca totusi voi obtine rezultate ok cu luneta de ghidaj, diferenta de confort e cam mare. Daca nu va da rezultate, asta e, sufera baba la frumusete. Optic totul e ok, MPCC-ul isi face in continuare treaba la F/5-ul meu + canon 400D. O sa-i fac niste poze weekend-ul asta sa vezi cum arata.
Cred ca asta e cel mai lung post de-al meu pe forum.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 11 Mai 2011 12:51 Download mesaj |
|
|
|
Ramasesem dator cu niste poze. Tubul pentru guider (focus si miscare radiala) se deplaseaza un pic la strangerea suruburilor. Scuze pentru scoci, imi lipseste a o mia flansa de care e nevoie in hobby-ul asta, filet T2 la montura C, cu adaptor de ocular nu ajunge in focus.
|
269.13 kb |
de 4632 ori |

|
|
257.36 kb |
de 4632 ori |

|
|
195.42 kb |
de 4632 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Alex Gaina Membru

Data inscrierii: 02 Iul 2004 Mesaje: 217
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 20 Ian 2012 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Domnule Alex Gaina
va rog pe aceasta cale sa nu deturnati subiectul topicului (Leo Triplet) pentru mesaje de tipul celui postat exista rubrica "Link-uri utile"
Cu stima
Emil Kolbert
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|