Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 09 Noi 2010 12:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: O noapte superba - 5 obiecte |
|
|
|
Acotiga a scris: |
Noi in Valeni (eu si var-miu) avem din observator vedere buna spre est si mai putin fericita spre vest. |
Detalii, detalii, vrem detalii si - evident - poze !
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 09 Noi 2010 12:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pai tocmai. Nu pentru electronica imi puneam probleme, ci strict pentru senzor. Camera cu oglinda nu e etansa, circula aer prin ea chiar daca pe "obiectiv" am un coma corector pe post de dop. Senzorul sensibil mai rece decat aerul => ... Cand o sa am o a doua camera sigur il matrasesc, mai ales ca zici ca nu ai avut probleme Nu ma sperie ca-s piese mici, l-am mai demontat cand i-am pus baader-ul.
Ce grosime are bucata ta de cupru ? Eu am facut niste teste cu un peltier mai mic (36W) si o tablita de cupru foarte subtire (cred ca 0.1-0.2mm), izolata cu "plastic cu bule" de ambalaje (imi scapa numele) si temperatura la capatul celor 8-10cm de cupru abia scadea cu cateva grade dupa minute bune.
Cand ai timp, daca i-ai face niste poze ar fi grozav.
|
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

Data inscrierii: 07 Oct 2009 Mesaje: 22
|
Trimis: 09 Noi 2010 13:13 Download mesaj |
|
|
|
Peltier-ul meu are 72W. Nu raceste imediat dar raceste dupa cam 25 de minute si raceste destul incat sa scada cam cu 20 de grade la capat. Puteam pune doua peltier, una peste alta, dar radiatorul cu ventilator de tip CPU vechi nu mai face fata. Ar trebui atunci ceva mai mare si mult mai greu, asa ca am last-o balta.
Teste finale si concrete despre efctele cu/fara peltier nu am apucat sa fac pt. ca sursa de 12v e la Valeni si acolo cand ajung intru mai intai in beri si tigari si apoi ne trezim ca a trecut timpul si inca n-am pregatit aparatele asa ca incepe febra sa scoatem telescopul, sa facem flaturi (asta-i recenta), sa verificam punerea in pol, sa mai verificam o data focalizarea, etc, asa ca numai la peltier nu ne sta gandul.
Dar eu zic ca nu-i mare chestie sa-l faci daca ai un aparat dedicat si indiferent cat de putin conteaza, tot conteaza.
Poze n-am facut cand il construiam iar acum e la valeni asa ca o sa mai dureze pana ajung acolo si sa-l pozez din exterior.
In mare pot sa-ti spun ca este o varianta a urmatorului model: http://www.markshelley.co.uk/Astronomy/Pro...ltier.html
Observatorul e un stalp de fier infipt 1m in pamant cu fundatie de beton, un esafodaj construit in jurul lui cu grinzi de 12cm si scanduri (baituit wenge sa fie sic si mai inchis la culoare). Apoi pe stalp sta montura si telescopul (evident) si un cotet din OSB a fost construit in jurul lui. Acest cotet are o usa mare cat telescopul care se deschide si apoi toata smecheria se lasa pe spate cu niste balamale. E foarte firava si arata ca un WC de curte cocotat mandru pe un podium
Sursa de curent este o sursa de PC de 400W care a fost modificata si scoate +12; -12; +5; -5 si +3 + GND. Curentul e regulat si are protectia normala anti-scurt, etc.
Toate firele isi trag curentul din sursa, sau prize trase loco, am un hub usb de 7 pozitii din care pleaca 1 singur usb de 5m si un card PC de serial pt. montura. Asta inca n-am reusit s-o trec cu succes pe USB.
Asa ca procedura este: trag doua scaune, o masa, laptop, prize, 1 usb si un card, dat drumul la prize si gata. 20 minute maxim. Noaptea il lasam sa merga si noi mergem la culcare pe la 3 cand ne prinde oboseala, frigul sau berea.
N, V si sunt acceptabile dpdv al poluarii, S e nasol, E e beton. N, E si S am deschidere buna, V am un copac cam aproape. Mai trebuie tuns la primavara pana ajunge cat un bonsai
Poze iar n-am. Am facut la un moment dat dar nu mai stiu unde le-am pus.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 09 Noi 2010 20:48 Download mesaj |
|
|
|
Baga poze ca vreau sa fac si eu unul si poate va fur ceva din ideile voastre.
Din pacate nu am un var pasionat de asa ceva,dar am unul pasionat de bere asa ca ....
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 06 Ian 2011 17:58 Download mesaj |
|
|
|
achy1978 a scris: | Baga poze ca vreau sa fac si eu unul si poate va fur ceva din ideile voastre.
Din pacate nu am un var pasionat de asa ceva,dar am unul pasionat de bere asa ca .... |
A trecut ceva vreme dar am facut poze la observator....
Dupa cum se vede ideea e destul de simpla. Si foarte practica cand vine vorba sa strangi dupa o noapte rece si lunga. O platforma mai inaltata din scanduri pe niste patrati de 10x10cm. prinsi la colturi cu scoabe in cate o fundatie mica de beton. In centru, "pier"ul, adica o teava metalica bagata in beton cam 1m in pamant. La partea superioata a tevii, nu se vede, este flansa de legatura intre pier si montura. Seamana oarecum cu un cap de trepied. Am ales sa o "betonam" deoarece era cam subtire flansa si se balansa. Asa ca am prins in jurul ei o sticla de plastic de 5litri si am turnat un beton mai moale in ea. Dupa decofrare, rezultatul e "beton". Nici o vibratie. Pierul nu are nici o legatura cu platforma, asa ca atunci cand mergi pe ea nu se transmite nici o vibratie. Cutia de protectie e din OSB simplu. In spate are 2 balamale prinse de ea si de platforma. Cand e de deschis, dechidem usa si o "basculam" pe spate. Curent am adus de la casa.
Cam atat ar fi ca detalii mai importante, in rest se vede prin poze, sper.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
151.1 kb |
Vizualizat: |
de 3868 ori |

|
|
411.79 kb |
de 3868 ori |

|
|
151.84 kb |
de 3868 ori |

|
|
145.85 kb |
de 3868 ori |

|
|
34.18 kb |
de 3868 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 06 Ian 2011 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Ura, poze !
Interesant. Mai ales solutia cu cimentul turnat in sticla de plastic, e o solutie ingenioasa.
Ce nu-mi place este faptul ca structura din osb e mai mult inalta decat lata si din cazul asta s-ar putea ca un vant puternic sa o smulga cu totul. Cum ati ancorat-o ?
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 06 Ian 2011 19:55 Download mesaj |
|
|
|
Intradevar, dupa ce am terminat "ansamblul", ne-am dat seama si noi ca o sa fie cam usor de smuls. Si asa deschisa cum e nu se vad ancorele. De prin e prinsa in spate in balamalele de basculare de platforma, iar cand e inchisa are la fiecare colt sus cutia cate un inel de metal prins in surub si piulita. Platforma are la fel la colturi. Asa ca intre inelele de sus ale cutiei si cele ale platformei legam niste sfori, sarme, lant, ce avem la indemana. Stiu ca nu pare, dar chiar a rezistat la ceva "teste" cu umarul, cat si la cateva rafale serioase de vant cu ocazia ultimelor furtuni de vara-toamna. Si cu ocazia asta mi-am amintit sa va spun ca e si "water resistant" fara nici o tratare cu silicon sau altceva pe la imbinari. Pana acum nu am avut probleme de nici un fel. Fingers crossed sa nu fie de acum inainte.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Enache Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2009 Mesaje: 127
Motto: Bunul simt nu face bani ,dar face toti banii Localitate: Arges
|
Trimis: 06 Ian 2011 20:12 Download mesaj |
|
|
|
Despre care Valeni vorbesti, Valeni de Munte (Prahova) Valeni (Arges) sau alt Valeni
|
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 06 Ian 2011 22:27 Download mesaj |
|
|
|
E vorba de Valenii de Munte din Prahova
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Enache Membru

|
Trimis: 06 Ian 2011 22:49 Download mesaj |
|
|
|
Aha langa ''CATA'' ala cu oglinda de 1m D de povestea pe forum si ''marius78'' care a activat si el pe forum pana la suparat pe preamaritul ''Admin'' de fapt ''marius78'' sta la 7 km de Valeni de Munte . Va cunoasteti cumva ?[/b]
|
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 07 Ian 2011 13:49 Download mesaj |
|
|
|
@ Catalin Enache: Nu vad care e legatura intre intrebarea ta si subiectul threadului sau forumului....
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Enache Membru

|
Trimis: 07 Ian 2011 14:05 Download mesaj |
|
|
|
Nu are nici o legatura practica dar dupa cum am scris vezi topic'' Care sunt cele mai negre ceruri de la noi din tara'' ma gandeam ca va cunoasteti fiind din aceiasi zona acolo propuneam un star party unde sa ne cunoastem sa socializam ca se pare ca asta lipseste astronomiei de amatori din tara .La noi este altfel ,citeam pe alte forumuri, in America dezvoltarea astronomiei de amatori sa produs tocmai din cauza faptului ca au socializat mai avem mult de lucrat la mental .Un prieten isi cumpara un tel de 200 mm ,prima reactie a fost ''nu se atinge nimeni de el'' nu las pe nimeni sa priveasca '' Si atunci de unde sa iasa un star-party cu altfel de oameni.Noi vb aici si ne povestim dar nu ne cunoastem si nu ne stim principiile de viata tocmai ptr acest lucru sunt bune iesirile si socializarea .Dupa cum observi sunt inscris pe forum de aproape 2 ani si nu cred ca am 30 de mesaje .De ce ? ptr ca imi place sa privesc.
|
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 07 Ian 2011 14:28 Download mesaj |
|
|
|
Aha.... Acum am inteles . Sincer eram cam in ceatza...
Nu, nu cunosc pe nimeni din zona (in afara de var-miu) pasionat de astronomie sau astrofoto. Ai dreptate ca nu prea se socializeaza pe la noi, si nu numai in astrofoto ci in general. Poate ca e de vina si "alergatura" din societatea in care traim. Acum serios vorbind, in general astrofoto este cam scump ca investitie chiar si pentru entry level (pentru Romania vorbind). Si daca te prinde "bug"ul, tot fac cu ochiul update-uri. Poate ca sunt mai multe star-party prin afara pentru ca se intalnesc mai usor si sunt mai "linistiti"... Citat: | Un prieten isi cumpara un tel de 200 mm ,prima reactie a fost ''nu se atinge nimeni de el'' nu las pe nimeni sa priveasca ''... | Trist dar adevarat.. . Mai avem mult pana o sa socializam cu adevarat.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 07 Ian 2011 14:53 Download mesaj |
|
|
|
@ Acotiga
Frumos, imi place, chiar mi-ai dat niste idei, urmeaza sa vad cam cum reusesc sa le pun in practica, ramane sa conving Nevastosaurus Rex-ul, ca fara unda verde din partea ei nu risc sa misc prea mult in front
@ off topic
referitor la socializare din nefericire aveti dreptate, prea mult egoism, mai ales ca este un hobby in care prin forte proprii nu se ajunge foarte departe... Poate pana la urma totusi se va vedea luminita de la capatul tunelului.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 07 Ian 2011 15:14 Download mesaj |
|
|
|
Acotiga a scris: | ... Citat: | Un prieten isi cumpara un tel de 200 mm ,prima reactie a fost ''nu se atinge nimeni de el'' nu las pe nimeni sa priveasca ''... | Trist dar adevarat.. . Mai avem mult pana o sa socializam cu adevarat. |
Intr-un fel ii dau dreptate: initial ma gandeam sa ies in parc, e mai intuneric, departe de blocuri si de lumina, ne intalnim si privim linistiti cerul. Dar dupa un moment de reflexie mi-am zis ca daca in afara de prieteni, apare o gasca de "baieti de baieti" si vor si ei sa vada stelele, ce fac? Iar daca vin de la una mica si mai sunt ametiti nu vreau sa imi imaginez ce ar putea sa iasa. Plus ca si daca ar fi bine intentionati, lovesc trepiedul si poc... Nu mai zic de caini sau de gardienii care pazesc fantana arteziana.
Iar iesiri in afara, mai demult am avut cateva incursiuni catre munte si numai iesitul din Bucuresti costa vreo 2 ore asa ca iti vine sa nu mai pleci nicaieri. Acum decand cu criza s-a mai calmat situatia, mai nasol cu pretul benzinei.
|
|
Sus |
|
 |
|