Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Jupiter.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234117
Numar de utilizatori inregistrati: 2836
Cel mai nou utilizator inregistrat: @urelian
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Vind obiectiv simplet de luneta

Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Vinde (privat)

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 05 Dec 2010 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Vind obiectiv simplet de luneta
Raspunde cu citat (quote)

Daca exista amatori interesati de construirea unei lunete precum cele din vremurile marilor mesteri opticieni Campani, Divini si altii (sec. 17), am de vinzare una dintre cele trei lentile pe care le-am slefuit recent.

Caracteristici:
- diametrul discului: 47mm;
- diametrul optic util (de precizie): 40mm;
- distanta focala: 2030mm;
- grosime axiala: ~6mm;
- material: Bk7.
Pret: 90 RON + taxe postale
Alte informatii in pm sau e-mail: tavi.florian@gmail.com

Pe baza considerentelor expuse de mine in topicul: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=30 , recomand doua diafragme, una permanenta (la 40mm) asigurata din montura obiectivului, iar a doua la 30mm, demontabila, plasata la 5..6 mm in fata acestuia.

Mai jos afisez niste imagini ale testului Ronchi efectuat lentilei, prin autocolimatie pe oglinda plana, deci cu dubla trecere prin componenta verificata, astfel incit aberatiile inerente si erorile suprafetelor ei dublindu-se.

In continuare am mai incercat o reproducere a unui test stelar pentru obiectivul 40/2030mm, utilizind acelasi set-ul cu dubla trecere. Pe criteriul echivalarii aberatiei cromatice, am aplicat o diafragmare la valoarea de 28mm. Numai ca sursa de lumina ar fi trebuit a fie mai mica (in cazul dispozitivului meu, sursa avea diametrul ~egal cu cel teoretic al discului Airy produs prin deschiderea de 28mm a pupilei… stiu ca mai exista posibilitati de micsorare virtuala a orificiului luminos).

Acum la final, un test Ronchi similar pt. o lentila de ochelari pe care am gasit-o prin casa. In baza aceleiasi teorii, a egalizarii aberatiei cromatice, stoparea am facut-o la 32mm (avind data focala de 127cm).
Presupunind ca as fi gasit una la +0.5 dioptrii, aberaita de sfericitate probabil s-ar fi ameliorat f. putin ca urmare a scaderii puterii optice. Factorul de forma are ponderea mare, iar raza minima de curbura (cea a suprafetei convexe R1), tipica acestor meniscuri de ochelari, ar fi avut valori apropiate de la o lentila la alta. Focala e reglata din raza partii concave, de fapt, factorul de forma se inrautateste la lentila mai slaba mentinind R1=~const…. in schimb, va creste scara imaginii in pl. focal si discul de difractie… tot cam acolo sint meniscurile astea (adoptind premisa aproximativa ca R1=ct.). Comparatia cu lentila biconvexa slefuita de mine e relevanta.
Cele doua puncte centrale sint niste semne prin care am marcat un defect central… pt. identificarea ulterioara a centrului optic, la pozitionarea diafragmei. Pe linga accentuarea subcorectiei, se mai observa zone inelare:
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 05 Dec 2010 22:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-a gasit amatorul. O cumpar eu. Laughing Iti trimit datele le PM.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 08 Dec 2010 12:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lentila a fost vinduta. Topicul poate fi inchis, conform regulamentului, desi s-ar putea sa mai slefuiesc alte lentile similare in aceasta iarna. Urmeaza sa studiez posibilitatea achizitionarii altor discuri BK7.
Daca cumva mai exista (sau mai apar) persoane interesate de subiect, ma puteti anunta in pm.

Multumesc.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Vinde (privat)

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact