Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Mofi-03-11-09.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234035
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara!

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 98, 99, 100  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 11 Noi 2010 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Probabil sa fie Jupiter. O sa mai sap un pic, sa imi dau si eu seama in ce constelatie ma uitam, comparam apoi cu pozitiile publicate etc. Smile

Cat despre lucru cu binoclul, si eu sper acelasi lucru.

chataros
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2009

Motto: Many are born, but a few really live...

MesajTrimis: 11 Noi 2010 21:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sigur era Jupiter, ni l-au aratat la obseratorul Urseanu prin luneta de 60.
se vedea destul de sters.
in afara de asta am mai vazut pleiadele prin luneta si binoclu

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Noi 2010 11:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aveti dreptate, era Jupiter. Am sucit un pic o harta ca sa imi recreez cerul; constelatia in cauza era Pesti, si p-acolo e Jupiter acum.
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 13 Noi 2010 03:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

tocmai ma intorc de la o sesiune de observatii cu telescopul newtonian de 254mm, am facut o tura mai detaliata a urmatoarelor obiecte: M81/M82/NGC 3077, NGC 404, M52, M31/32/33/110, M97/108/109, NGC 6946/6939.
Nereusita notabila - Bubble nebula la diverse grosismente si cu diverse filtre OIII, UHC, Neodymium Moon&SkyGlow.
Reusita notabila: componentele E si F din Trapezium, la 210x.

Cerul a avut turbulenta mica dar transparenta nu foarte buna. Multa poluare luminoasa (nu este ceata pe Cluj).
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 13 Noi 2010 05:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai m-am intors de afara cu telescopul. Am carat la lucruri pana am innebunit, toata lumea dormea, prietena m-a injurat cand am trezit-o la 4 sa o rog sa ma ajute sa car telescopul in casa, asa ca l-am carat singur Razz ... am vazut cateva ngc-uri si niste m-uri. Cerul era nepoluat luminos insa avea uneori o pacla fina, ca o ceata. Darele de la avioane devin o problema, trec multe avioane pe aici si darele lasate se largesc si se imprastie.

Noapte buna tuturor...

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 13 Noi 2010 23:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

A doua seara de observatii la tara.

Poluare luminoasa zero, la propriu, lumini in sat nicaieri, nici in case nici pe drum, nicio masina, totul e intr-o vale la fel de intunecoasa, deci nici un oras care sa lumineze indirect. Nici semnal la mobil nu am.

Problema e ca desi e senin e ca o pacla care acopera tot cerul, iar darele de la avioane chiar sunt o problema mai mare decat credeam. Trec avioane mereu pe cer, practic daca ma uit undeva pe cer aproape mereu se vede u avion intr-o directie, si darele lasate de avioane straluceau in lumina lunii. Pare frumos la inceput, dar apoi se intind pe un sfert de cer fiecare.

In seara asta am facut o jmecherie ca sa nu mi se mai abureasca optica: am acoperit telescopul cu capacul sau si astfel era inchis tubul. L-am lasat afara o ora doua pana s-a racit la temp mediului si apoi am facut observatii. Acuma cand m-am intors in casa oglinda nu avea nicio urma de apa / condens pe ea desi tubul metalic era ud. Bine, aseara am stat pana la 4 astazi doar pana la zece.

In seara asta am vazut (si i-am aratat prietenei):

M38
NGC 1907
M36
Roiul dublu din Perseu
M57
M56
M33 Galaxia din Triangulum
Pleiadele
si Luna

M44 M31 M34am vazut ieri

Vroiam sa vad si mai multe chestii, ca se putea desi cerul nu era cum am spus prea grozav, dar ii era frig si prietenei mele si eu calcasem mai devreme pe un cui (dintr-o scandura lasata de cineva in drum) care mi-a intrat prin pantof in talpa si ma cam durea piciorul...

Am facut poza la M42, din pacate nu am putut focaliza prea clar si neavand cum sa expun prea mult, rezultatul e nu prea grozav, poza e pe blog. Urmeaza sa procesez candva pozele cu Luna.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 14 Noi 2010 00:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vineri dimineata am mai aruncat un ochi catre nebuloasa din Orion si catre Pleiade. Inainte de rasarit, am luat la ochi si Venus.

Cea mai placuta sesiune am avut-o in seara asta, pe la 22:14. In afara de Luna, unde am ramas surprins de cate cratere am reusit sa vad, am reusit sa vad si Jupiter si 3 sateliti!

Din ce mi-am dat seama, in genul asta de observatii conteaza mult cum anume prinzi binoclul, ca sa nu tremure prea mult imaginea.

---- edit ----
M-am uitat acum pe Stellarium, erau toti 4 satelitii acolo, numai ca la 10x n-aveam eu cum sa separ pe Ganimede si Europa ...

Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Noi 2010 05:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Abia ce ne-am întors de la Chevereș, locul de observații cel mai aproape de Timișoara, am fost mai mulți membrii ai astroclubului Antares. Am început sesiunea de observații cu Luna și Jupiter, cu refractorul din dotare, am probat toate ocularele (de fapt a fost o sesiune dedicată evaluării unei game largi de oculare - mai multe poate spune Laurențiu, a muncit din greu la asta!). Am testat noul ocular home-made pe care l-am făcut din 2 dublete recuperate, inegale. Ansamblul mecanic este impecabil și imaginea este bună, comparativ cu ocularul Meade de 40mm Kelner, focala este mai lungă un pic, câmpul mai îngust, aberații reduse dar reflexii puternice în interior, numai unul din dublete fiind acoperit anti-reflex. Cu toate acestea, imaginea Lunii a fost extraordinar de bine detaliată, chiar nu mă așteptam la un rezultat atât de bun cu un ocular experimental. Chiar și la Jupiter, deși grossissmentul obținut este mic, am putut distinge clar sateliții și banda ecuatorială nordică. De asemenea, s-a comportat foarte bine la observarea lui M42 de mai târziu.

Am observat cu ocularul Hyperion de 8mm planeta Uranus, care nu s-a văzut foarte bine la acea oră. Terminatorul lunii, foarte bogat în detalii, l-am observat cu ocularele de 5mm, 8mm și cel nou, de ~45mm. Multe cratere spectaculoase, forme de relief selenar foarte clar vizibile, atunci când norii cirrus au permis. Între observațiile prin lunetă am mai privit prin binoclul 8x30 din dotare.

Sesiunea de observații a fost mereu întreruptă de frig, n-am fost echipat corespunzător. Pe la ora 1 s-a format condens pe lentile, așa că am dus luneta în mașină și ne-am încălzit la aerotermă amândoi... Smile Am observat Pleiadele cu ocularul Hyperion de 24mm, când cerul s-a înseninat complet am putut distinge lumina difuză din roi. Luna a apus prin niște nori subțiri prin care părea să treacă, foarte aproape de orizont.

La M42, după ce Luna a apus, am avut prilejul să văd cel mai frumos spectacol oferit vreodată de refractor. Se putea distinge forma nebuloasei, până acum am văzut doar nucleul central. Se vedea și M43 și stele de magnitudine foarte slabă lângă trapez și una lângă șirul de 3 stele din vecinătate.

Am încheiat sesiunea observând galaxiile M81+M82 care la acea oră erau destul de sus ca să poată fi observate. Erau evidente nucleul lui M81 și forma de trabuc a lui M82. Alte obiecte vizitate: M31, M110, M32, constelațiile Lyra, roiul deschis Hyades, Taur, Auriga, Gemini (am încercat și dubla Castor, dar din cauza turbulenței și a ocularului prea lung nu se separa prea bine), alte câmpuri stelare.

De-a lungul serii am observat 4-5 meteori, din diferite direcții, un satelit trecând chiar pe lângă Jupiter, multe avioane dintre care unul a aterizat pe aeroportul Traian Vuia, am văzut farurile de aterizare cu ochiul liber pe traiectoria descendentă.

Le-am prezentat și colegilor ultimele îmbunătățiri aduse trepiedului și noul suport al lunetei căutătoare. Am privit și prin telescoapele lor, cu diferite oculare Jupiter, M42, Luna.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
bogdan69
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2008

MesajTrimis: 14 Noi 2010 05:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum am intrat si eu in casa. Ma pot numi incepator, cu toate ca m-a preocupat astronomia din copilarie. Dar pana acum am foloit doar instrumentul natural si ,hat cu multi ani in urma, o luneta facuta de mine din lentile de ochelari Smile
Deci practic este prima seara in care am privit cerul print-un instrument mai serios. Ca sa nu ma ia "ametelala" m-am rezumat doar la Jupiter cu cei patru sateliti. L-am admirat printr-un ocular de 12mm cu care se vede foarte bine banda nordica. Insa ocularul are mici aberati cromatice, probabil treuie sa iau un Super Plossl. Apoi am trecut la Luna care mi s-a parut spectaculoasa, nu am mai vazut atatea detalii pana acum, chiar daca am privit-o ani de zile cu lentilele de ochelari in tub de carton si cu ocular dintr-o lupa. Am intrerupt pentru cateva ore pentru ca voiam sa incerc si ceva deepsky, asa ca am asteptat sa apuna Luna. Pe la ora 3.30 am iesit iar si am reusit sa localizez M31. Chiar daca o vedeam cu ochiul liber mi-a luat ceva timp pentru ca nu sunt obsinuit cu telescopul. Din pacate am reusit sa vad doar nucleul si restul ca un norisor. Important este ca am identificat-o, rezultatele slabe au fost, probabil, din cauza unei usoare nebulozitati a cerului si a faptului ca incepuse sa condenseze pe optica. Mult mai usor mi-a fost cu Nebuloasa din Orion si cu Pleiadele. Un adevarat spectacol. Pentru deepsky am foloit un ocular de 25mm mult mai bun decat cel de 12.
M-am oprit din cauza condensului si oricum e destul pentru o prima incercare.
Instrumentul folosit un Newton home made de 150/1000 si cele doua oculare amintite mai sus, totul pe o montura Dobson. Locatia este periferia Giurgiului, intr-o curte de 6000m destul de aparata de poluarea luminoasa, un cer destul de bun dar nu asa cum e de obicei, sunt seri in care Calea Lactee se vede aproape asa cum o vedeam eu acum 25 de ani undeva la tara pe langa Tulcea.
Pot spune ca am noroc ca fiul meu de 7 ani e pasionat de astronomie, practic el m-a tras de maneca sa ma reapuc de aceasta pasiune. La prima sesiune de observatii a particiat si el, binenteles.

PS Am vazut si noi satelitul cu pricina,foarte stralucitor, si unul din meteori.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 15 Noi 2010 13:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara a fost un cer de cristal in Bucuresti. Am facut observatii la Jupiter si la Luna, cu luneta de 80 mm homemade. Am inceput cu un grosisment de 90 X folosind ocularul super Plossl de 10 mm focala apoi am mers pana la 150 X cu un ocular Kellner de 6 mm focala.
Turbulenta a fost minima iar imaginile la ocular pot sa spun ca au fost cu adevarat de cristal, mai ales la grosismentul de 90 X.
Varfurile unor cratere de la terminatorul lunar sclipeau efectiv ca o aureola minuscula si luminoasa deasupra noptii lunare.
Mai jos va prezint si un film pe care l-am facut la Jupiter tot aseara, cu mentiunea ca discul planetar apare foarte turtit. Aceasta turtire provine de la conversia fisierului din Avi in Mpeg 2.

Iata si linkul :
http://www.youtube.com/watch?v=_P6J9OtYRyU
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 15 Noi 2010 14:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pot sa confirm, vremea a fost superba si in cartierul meu. Sambata seara am stat 3 ore cu ochiul in jupiter si luna, intre 21 si 24. La sfarsit parca trecusera doua minute, as mai fi stat dar din pacate coborau destul de jos si s-au ascuns dupa blocuri.
Am plecat de la 176x (deh, mai jos nu se poate) si am folosit si 250x. Daca la 176x era ok, peste 200x parca fortam, era la limita daca nu chiar dincolo de limita. Eram pe terasa intrarii in bloc (etaj2) si in fata erau doua blocuri de 4 etaje care radiau o perdea fina de caldura. Dar chiar si asa:
- jupiter se vedea superb, toti satelitii in cadru, benzi si alte detalii. Am modificat poza asta http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1 si am atasat-o ca o idee de ce vedeam in ocular
- luna si mai superba, desi era o perdea fina de nori si intra printre pomi, totusi impresionant. Mergea inclusiv 440x. M-a uns la suflet. Sper sa repet figura in seara asta mai ales ca va avea o pozitie mai inalta si iese de sub incidenta blocurilor de visavis.
- in mod accidental "m-am lovit" si de andromeda. Cred ca ea era, fix deasupra mea. Dupa ce ma indestulasem de planete am luat cautatorul in mana si m-am plimbat pe cer. Pe langa o multime de stele am zarit la un mom dat un fel de norisor mic si dens. L-am potrivit si in telescop, la fel de mic si dens, nici un detaliu in plus, ca o ceata.

Din pacate nu sunt chiar pregatit pentru pozitia de observare specifica casului sau refractoarelor lungi: stai practic intins pe jos, ocularul vine undeva la 30-50 cm de sol, am facut febra ca trebuia sa ma sprijin in maini. Teoretic pot extinde picioarele terpiedului de la EQ5 ca sa mai inalt pozitia ocularului dar nu cred ca tine toata greutatea tubului si a contragreutatilor (~20kg).

4184713-Jupiter f27 RGB2000 11 13 10.jpg
 Descriere:
Un fel de preview la ce se vedea la 176x. Poza preluata de aici http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4184713/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 si editata
 Marime fisier:  7.29 kb
 Vizualizat:  de 3305 ori

4184713-Jupiter f27 RGB2000 11 13 10.jpg

Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 15 Noi 2010 19:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sambata seara am facut observatii in zona Busteni. Transparenta a fost exceptionala facand foarte vizibila Calea Lactee. Cum se intampla in asemenea situatii insa, atmosfera a fost foarte agitata, facand observatiile planetare aproape imposibile (la Jupiter am vazut doar o banda si nici aceea tot timpul).
Am folosit MN-ul din dotare care mi-a aratat foarte bine Clusterul Dublu din Perseu (care a lasat cu gura cascata pe cativa curiosi), M31, M32, M110, M33, Gamma Andromedae, M78 si M42/43. Acestea doua din urma s-au vazut exceptional, mult mai bine decat cu C8-ul la Otopeni.
E incredibil ce inseamna un cer curat fara poluare luminoasa.
Azi de dimineata am incercat sa vad de la Otopeni Ikeya-Murakami cu un binoclu 15X70, fara succes insa.
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 15 Noi 2010 19:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
Aseara a fost un cer de cristal in Bucuresti.

Si in Iasi a fost la fel. Pentru prima data am facut o sesiune de observatii mai indelungata cu Mak-ul 150. Tentatia era prea mare! Am montat telescopul pe montura AZ5 si am trecut la treaba. Avantajul acestei monturi e ca ai o libertate de miscare extraordinara, insa daca nu cunosti cerul doar te plimbi pe el cu aceasta montura. Evident reversul medaliei e ca nu poti localiza precis obiecte ca in cazul goto si nu poti regla fin pe axe ca in cazul monturilor care beneficiaza de asemenea sisteme. Eu personal fac parte din categoria care prefera sa admire frumusetile Universului, atat cat imi permite instrumentul, si nu tin asa de mult la denumirea lor. Dar intr-un fel esti obligat sa inveti un minim necesar pentru orientare.
Pentru ca asa cum am spus nu am invatat prea multe denumiri de obiecte, voi putea trece pe lista de observatii doar Jupiter cu satelitii sai, Orion care m-a vrajit, Pleiadele si Luna cu binoclurile 10x50 si 20x80. Intr-un mod deosebit am perceput Orion prin 20x80. Vederea prin ambii ochi chiar conteaza. Cu un singur ochi prin Mak am perceput o imagine fixa, insa prin TS 20x80 , Orion-ul zbura. Senzatia a fost una deosebit de placuta.
Vreau doar sa mai mentionez ca Mak 150 isi face treaba mult mai bine decat ma asteptam. Din punctul meu de vedere isi merita fiecare leut! Singura problema pentru mine in acest moment e ca nu am o gama de oculare care sa-l exploateze eficient.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 17 Noi 2010 10:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sambata, duminica si luni am ramas in Brasov, in loc sa merg la Sanpetru. Cerul a fost senin, poluare luminoasa insa din belsug. Asa ca m-am multumit cu tinte mai usoare: Luna si Jupiter cu satelitii lui.
Spre satisfactia mea, am avut ocazia sa vad toti cei 4 sateliti galileeni.
Luni insa am dormit la Sanpetru. Nu de alta da' aveam cerul acoperit, si dupa ce am asteptat o fereastra in stratul de nori, am avut parte de una: in dreptul Lunii si a lui Jupiter. Am prins tintele in binoclu, dar nu era chiar ce speram eu.
Spre dimineata am vrut sa prind planeta Venus. Ma trezesc la 6 jumate, ma uit pe geamul din hol spe est: nori ... Din toate punctele cardinale posibile, eu am nori la est cand ma intereseaza sa prind planeta Venus ...

Herr_Alien
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Noi 2010 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte ciudat, miercuri, cand am mers la Sanpetru, pe cer doar nori. Joi insa, din Brasov, i-am vazut pe Calisto, Ganymede, Europa pe langa Jupiter. Da' nu-i nimic, o sa prind nopti ca lumea si din afara Brasovului ...

O sa ma trezesc un pic mai devreme vineri dimineata, sunt curios cum o sa se prezinte cerul.

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 32, 33, 34 ... 98, 99, 100  Urmatoare

Download topic
Pagina 33 din 100

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact