Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
barnie-complete2_s.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241840
Numar de utilizatori inregistrati: 2935
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ovx
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ajutor in achizitionarea unui telescop

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 06 Sep 2010 17:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mike23 a scris:
Si urmatoarea intrebare, vine de la sine, cifra mai mare e mai buna sau cea mica? Adica 0,77 e mai bun decat0,57. Daca nu e acelasi lucru ca la fotografie la ce se refera?

N-are rost sa iti bati capul cu cifrele, oricum in gama entry-lever cam toate sunt pur teoretice. In cazul concret probabil te referi la "Putere de separare (Rezolutie): 0,58 secunde de arc". Cu cat mai mic cu atat mai bine...teoretic distinge detalii mai mici. Practic rezultatul depinde de calitatea cerului, poluarea luminoasa si nu numai, calitatea oglinzilor/lentilelor, calitatea ocularelor si mai putin de cat "poate" teoretic respectivul instrument. Iar acestea nu apar in specificatii si mai important nu prea le poti controla (cerul, poluarea) decat alegand o alta locatie.

PS: nici la foto nu-i chiar asa de simplu - adica ai rezolutie mai buna dar daca obiectivul e soft degeaba o ai, dai tu zoom dar degeaba ca tot in ceata sa vede
Sus
Mike23
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010

MesajTrimis: 06 Sep 2010 19:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

carstea a scris:
Daca Mike este interesat o sa mai imi dau cu parerea.
Dan

Sigur ca ma intereseaza opinia oricui. poate ca nu e topicul adecvat, dar si parerea ta ca proaspat posesor al unui telescop e folositoare. Spune ce telescop ai si ce ai observat cand ai inceput sa-l folosesti adica fata de ce asteptai sa obti conform caracteristicelor aparatului si sfaturilor celor de specialitate si ce ai descoperit tu personal. A crscut entuziasmul, esti dezamagit si de ce. Astfel poate primesti si raspunsuri. atat tu cat si eu.
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Sep 2010 20:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vinerea trecuta am facut o vizita la observatorul astronomic Vasile Urseanu din Bucuresti si pe langa doua stele duble am reusit sa ne uitam si la Jupiter. Luneta e una veche, antica si de demult. http://www.astro-urseanu.ro/imagini/prezentare/IMG_2139.jpg . Jupiter s-a vazut interesant usor portocaliu si foarte difuz s-au vazut inelele specifice lui, dar inca odata,....neclar. Intrebarea la care vreau sa ajung este daca cu Dobsonianul de 203mm/1200mm sau cu Maksutovul de 127mm/1500mm o sa am acelasi rezultat sau, ......sper eu,.....mai bine. Adica ma gandesc ca acel instrument o avea lentilele usor matuite de vreme,...habar nu am. E adevarat ca au fost si putini nori dar la inceput nu era planeta opturata de ei.
Deci pot face treaba mai buna instrumentele enuntate de mine mai sus? Respectiv cele cu care am deschis topicul.

Multumesc mult si...cer senin
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 07 Sep 2010 01:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Luneta de la Observatorul Urseanu este o luneta excelenta. Desi are apertura de 90 mm, are o optica foarte buna, facuta de firma germana Goertz. Pacat ca nu v-a lasat sa va uitati prin luneta mare ( Bertha ) sau prin telescopul donat de ALPHA- BANK de 300 mm apertura.
Am facut parte din ASTROCLUBUL BUCURESTI in 2001-2002 si iti spun ca nu sunt lentilele matuite la acea luneta. Cauza pentru care se vede asa, este cerul poluat din Bucuresti si eventualele turbulente atmosferice. Bineinteles ca, daca vei folosi un telescop de vreo 150 mm diametru ( reflector ) si vei merge undeva la tara , unde cerul e negru ca pacura, sa ai noroc si de turbulenta minima, vei vedea mult mai bine si mai clar Jupiter, decat s-a vazut in Bucuresti.
Eu consider apertura de 150 mm cea mai optima ca si portabilitate, la un telescop reflector. Iar cea de 120-150 mm pentru un refractor.
Sus
carstea
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Mar 2008

MesajTrimis: 07 Sep 2010 08:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike veau sa-ti spun ca la Jupiter nu vorbim despre inele (exista dar nu sunt vizibile din sectorul 1 Smile) ci de benzi pe discul planetei.
Revenind la achizitia telescopului...Eu inteleg ca aici vorbim de instrumentul de baza. Ca pe langa el e foarte bun un binoclu sau/si un refractor( zis comun luneta) de camp larg, e perfect adevarat. Asadar daca vorbim despre instrumentul de baza, vorbim de fapt despre apertura( diametrul obiectivului). Eu gandesc ca trebuie sa cumperi un instrument cu apertura cea mai mare pe care ti-o permiti ( citeste despre febra aperturii) si de o calitate buna, pe care sa nu vrei sa-l schimbi in urmatoarele 3 luni!( uita-te cati vand "telescop nou, putin folosit")! Dar , in cazul nostru, mai trebuie sa fie si transportabil. echilibrul intre acesti trei factori( apertura, portabilitate si pret) si-l stabileste singur fiecare. In cazul meu, dupa ce am strins bani timp de doi ani, mi-am cumparat un C9.25 pe montura GO TO. Zici ca nu te-am convins de avantajele unei monturi GO TO...mai vorbim:)
Dan
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Sep 2010 08:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intr-adevar erau ceva nori la orizont, acolo unde era jupiter, dar ma refeream la faptul ca se vedea totul cam sters si difuz. Legat de turbulente la ce te referi la cele datorate aerului poluat din Bucuresti, ca de lumina prea multa sti ca dauneaza observatiilor astronomice. Observatul planetelor o sa fie interesant de facut mai mult pentru prietenii mei care nu au mai vazut cu ochii lor planetele(doar la tv sau articole prin reviste), pe mine personal ma intereseaza si ma fascineaza obiectele Deep Sky. Sunt convins ca nu o sa am parte de prea multe galaxi sau nebuloase din bucuresti(poate daca merg intr-un parc unde nu am multa lumina in jur(fara iluminat al aleilor), dar sper totusi ca o sa aleg instrumentul potrivit ca sa-mi satisfaca aceasta placere si din oras. Inainte de a vedea cum arata un instrument astronomic tot ce aveam in minte era o luneta (un refractor), dar cand am vazut si altceva, iar de 2-3 saptamani de cand citesc parametrii si opinii pe acest forum se pare ca astronomia nu se rezuma doar la lunete si...la cat de mult mareste , la cat de mult pot sa ma apropii de obiectul luat in colimator.

Multumesc mult pentru opiniile si sfaturile tuturor si astept cu mare placere si altele. Sunt deschis la orice varianta de instrument sau poate ca daca se pun anumite accesorii la un instrument care nu e prea performant sa aibe rezultate excelente. De exemplu dupa ce m-am tot invartit pe la instrumente destul de maricele ca apertura si distanta focala incepusem sa ma uit destul de serios la un instrument mic Skywatcher Dobson 130/650 BlackDiamond Heritage si chiar la fratiorul lui mai mic SKYWATCHER HERITAGE 76 SERIA BLACK DIAMOND, doar ca nustiu efectiv ce pot vedea cu ele. Asta avand in vedere ca sunt destul de ieftine mai ales cel mic.

Cer senin si fara turbulente.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Sep 2010 13:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike23 a scris:
incepusem sa ma uit destul de serios la un instrument mic Skywatcher Dobson 130/650 BlackDiamond Heritage si chiar la fratiorul lui mai mic SKYWATCHER HERITAGE 76 SERIA BLACK DIAMOND, doar ca nu stiu efectiv ce pot vedea cu ele. Asta avand in vedere ca sunt destul de ieftine mai ales cel mic.

Daca vrei sa arunci banii pe jucarii si sa fii dezamagit, sigur ca poti opta pentru SKYWATCHER HERITAGE 76 SERIA BLACK DIAMOND.
Daca vrei sa ai satisfactii cat de cat, mergi pe o apertura serioasa...... de minim 150 mm si un f/d de cel putin 6.
Eu cam asta am avut de spus. Daca vei merge pe "ghioace sau chistoace", cum le zic eu in gluma, te vei satura repede de ceea ce poti vedea pe cer.....si vei avea doua variante: 1. Iti va displacea total ceea ce ai vazut.
2. Vei fi tentat sa cumperi un instrument mai bun.

Sfatul meu : Nu face greseli scumpe. Instrumentele astronomice costa ! Investeste de la inceput in ceva bun, atat cat iti permiti dar nu te juca cu " jucarele " Wink
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Sep 2010 21:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
Sfatul meu : Nu face greseli scumpe. Instrumentele astronomice costa ! Investeste de la inceput in ceva bun, atat cat iti permiti dar nu te juca cu " jucarele " Wink

Am vazut cateva review-uri la adresa acestor mini instrumente care erau laudate performantele avand in vedere dimensiunile minuscule ale lor. Nu intentionez sa dau banii pe niste "jucarii", desi sunt convins nu e o jucarie. Sunt convins totusi si ca e un foarte frumos cadou pentru un copil clasele 1-5, pentru initiere. Altfel desi imi face cu ochiul un refractor ca si modele tip Macsutov parca tot Dobsonianul are mai multe performante doar ca nu am citit inca despre posibilitatea de astrografie la Dobsonian. sau poate mai repede sa iau un Newtonian pe montura ecuatoriala....150mm/750 ( http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP150750EQ5W )
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Sep 2010 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike23 a scris:

Am vazut cateva review-uri la adresa acestor mini instrumente care erau laudate performantele avand in vedere dimensiunile minuscule ale lor.

Iti spun sincer, ca toti de aici, am inceput candva cu instrumente mici, slabe, dar pentru ca ne-am lovit de limitele lor, si din dorinta arzatoare de a vedea mai mult si mai bine, pretentiile au crescut. Asa ca nu te invatam de rau. Crede-ma. Pe masura ce am evoluat in aceasta frumoasa pasiune am constatat ca nu faci mare lucru cu aperturi mici. Jucariile, tot jucarii raman. Sigur, sunt bune pentru initiere, pentru educarea ochiului sa exploateze la maxim tot ce se poate vedea si pentru a starni dorinta de a avea un telescop mai performant, dar atat. Daca nu ar fi asa, nimeni de aici nu ar fi progresat, toata lumea s-ar fi multumit cu instrumente minuscule si " performante ". Eu mi-am spus punctul de vedere, ca pasionat de peste 15 ani in domeniul asta. Eu am inceput in urma cu 15-16 ani cu o luneta de 5 cm diametru, de tip turistic , ruseasca si nu marea decat de 20 X, dar la vremea respectiva, fiind prin clasa a 9-a mi-a oferit mari satisfactii. Am putut vedea singur satelitii lui Jupiter ( e drept, cu greu ), petele de pe soare cu filtru din floppy disk, craterele de pe Luna sau M 31 Andromeda ori fazele lui Venus.
Pentru toate exista un inceput, dar ce m-as fi bucurat eu atunci sa am un telescop ca cel de azi ( 200 mm apertura ). Nici nu visam... erau alte timpuri ( in care unii isi faceau lunete din lentile de ochelari ). De ce sa nu oferim un inceput cat mai performant, chiar si pentru un copil de clasa a 5-a ? Nu se stie daca va fi pasionat de astronomie, dar....cand faci o investitie, e bine sa faci una buna de la inceput. Cam atat am avut de spus.
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Sep 2010 23:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
De ce sa nu oferim un inceput cat mai performant, chiar si pentru un copil de clasa a 5-a ? Nu se stie daca va fi pasionat de astronomie, dar....cand faci o investitie, e bine sa faci una buna de la inceput. Cam atat am avut de spus.

Sunt 100% de acord cu tine. Din aceasta cauza nu vreau nici eu sa incep cu ceva mic. Chiar daca am citit pe alte topicuri ca e bine sa incepi cu un instrument mic, sa inveti cerul cu binoclul (acest sfat l-am primit si eu), totusi sunt de parere ca cerul il poti invata si cu un instrument performant. Eu personal ma orientez bine in spatiu si am observat saptamanile aste in care caut un instrument astronomic bun, dupa ce am aruncat ochii pe o harta stelara, ca le gasesc relativ usor constelatiile pe cer. Asta e un motiv sa nu ma arunc la o montura cu sistem GoTo. Nu ca nu ar fi buna sau nu m-ar ajuta, dar putinii bani pe care ii detin (pentru acest obiectiv), prefer sa-i dau pe optica. daca ma ajuta Dumnezeu o sa-mi permit si o montura din aceasta. Binoclul sunt de acord ca poate folosi la studiatul cerului (am auzit ca se poate vedea galaxia Andromeda cu un binoclu de vanatoare), dar nu cred ca se compara cu un telescop. Si eu am aceasta pasiune cam din 1995 eram in clasa a 11 a Very Happy Am intrat din curiozitate la observatorul astronomic Vasile Urseanu din Bucuresti ne stiind la ce sa ma astept, asta pana sa-mi arate cineva de acolo intr-o directie si intrebandu-ma daca vad ceva. Nu erau decat 2 sau 3 stele, nu prea stralucitoare, si cand ma pus sa privesc prin luneta (aveau altele si erau 2), am zarit, defapt, o aglomeratie de stele. Mai ridicam capul incercand sa le vad si cu ochiul liber, dar..... Very Happy nimic, si mi-a spus acelea sunt Pleiadele. Asta a fost tot ce mi-a trebuit. De atunci a fost un chin ca nu-mi permiteam sa-mi cumpar nici un amarat de binoclu darmite un telescop. Acum s-au mai schimbat lucrurile si vreau sa recuperez, dar vreau sa o fac cu se cuvine. Un aparat suficient de potent cat sa-mi zbarleasca parul pe mine si sa ma treaca fiori cand ma uit prin el (limitat la bugetul meu, nu mai mult de 2000RON)
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2010 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

E perfect ! Smile Atunci mergi pe un instrument serios pe care ti-l doresti de mult timp. Binoclul poate veni si dupa aceea, pentru studierea campurilor largi de cer, dar oricum constelatiile se invata cu ochiul liber, iar mai profund patrunzi cu telescopul.
Succes !

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 08 Sep 2010 20:47, modificat de 1 data in total
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2010 13:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Teo Scuze dar o sa te mai sacai cu o intrebare. Eu abia acum am observat ce instrumente folosesti, care e diferenta dintre dobsonian si newtonian? Ma refer dpdv tehnic(apertura , montura, distanta focala) si ce diferente sunt la observatii. Banuiesc ca sunt diferente daca le ti pe amandoua. Ca defapt de aici cam pleaca dificila de cizie de a cumpara unul sau altul.

Mersi mult. si cer cat mai senin

Mihai
Sus
dyazzz
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Iun 2010

Motto: Keep looking up!

MesajTrimis: 08 Sep 2010 13:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Singura diferenta este montura.Dobsoniana se numeste montura ,nu telescopul in sine.El este tot un newtonian.La dobsoniane ai posibilitatea sa folosesti aperturi si tuburi mai mari deoarece tubul este aproape de pamant.
Telescop:TS 76/700,Omegon 130/900 EQ2
Binoclu:Breaker 7X50
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Sep 2010 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Corect, dar la astrografie cum se comporta dopsonianul?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 08 Sep 2010 13:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike23 a scris:
Corect, dar la astrografie cum se comporta dopsonianul?

Daca e vorba de foto, sunt cam doua categorii principale:
- foto cu timpi scurti (foto terestra de zi, obiecte stralucitoare, planete, luna, soare)
- foto cu timpi (foarte) lungi (obiecte mai intunecate, DSO, etc)
Daca in primul caz se folosesc timpi de expunere mici (1/100 sec de ex.), in cel de al doilea sunt necesari timpi de ordinul minutelor sau chiar orelor.
Pentru primul caz ai nevoie de o montura care sa nu vibreze in timpul declansarii. In acest caz o montura Dobson e ok, ieftina, stabila (nu are tripod), se manuieste intuitiv. Pentru al doilea caz (avand in vedere ca pamantul se roteste) iti trebuie un sistem de compensare a miscarii si de urmarire a obiectului. In acest caz iti trebuie o montura EQ cu motorizare sau urmarire manuala. O montura Dobson ar merge motorizata pt. timpi relativ mici (zeci de sec, minute) sau transformata in montura EQ (ecuatoriala) pentru expuneri mai lungi.

Pentru ambele cazuri ai nevoie de optica de calitate, fie ea de focala mai mica (unghi mare de cuprindere, cadre largi, obiecte mai intinse) fie de focala mai lunga (detalii fine, planete). Dupa cum vezi nu prea exista un sistem bun la toate. In plus ca sa minimizezi timpul de expunere ai nevoie de F relativ mic (f/4, f/6) dar cu cat scazi F-ul cu atat optica devine mai scumpa, apar probleme (coma, aberatii cromatice, multe altele).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 17

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact