Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235591 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2862 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: niezdradze |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 24 Aug 2010 18:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Zoth multumesc mult!
Aseara,fiind total nemultumit de refractorul meu,din cauza problemelor de colimare,am luat totul de la capat:
-am demontat focuserul si am reglat din nou centricitatea portocularului fata de corpul exterior,dupa care am verificat perpendicularitatea axei portocularului pe planul flansei de montaj,in felul urmator:am asezat focuserul pe o sticla groasa de 12mm,am introdus chesire in portocular si am verificat pe toata cursa portocularului ca reticulul sa fie centrat.Concluzia a fost ca tubul portocular culiseaza paralel cu corpul focuserului si axa sa este perpendiculara pe planul flansei de montaj.
-am montat tubul refractorului si cu un carton gaurit central,pus la capatul unde se monteaza celula obiectivului,am verificat din nou cu chesire ca totul sa fie concentric pe toata cursa focuserului.Reglajele pentru inclinarea focuserului au fost foarte mici.
-am montat celula obiectivului si am repetat chestia cu cartonul.Totul in regula.
-am montat obiectivul in celula si privind prin chesire am facut reglaje numai la celula pana am obtinut suprapunerea tuturor reflexiilor.Totul acum e centrat si reflexiile suprapuse.
Rezultatele fata de prima lumina:parca as avea un apocromat .Glumesc!Situatia e mult,mult mai buna desi coma si aberatiile cromatice exista in continuare dar mult diminuate.
Azi, dupa ce am citit postul tau,pentru care iti multumesc inca odata,am vazut ca roata se poate inventa oricand . |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5960
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Aug 2010 08:45 Download mesaj |
|
|
|
Asa este, o inventam oricand este nevoie
Coma si cromatismul longitudinal vor ramane in continuare si vor fi independente de starea de colimare.
Coma in principal pentru ca dubletul este lipit, iar cromatismul longitudinal ca o semnatura cvasiuniversala a unui acromat. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9540
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Aug 2010 19:08 Download mesaj |
|
|
|
danto1313
te-ai miscat foarte repede,felicitari,arata fain instrumentul.
Da-mi voie sa pun o vorba buna in favoarea obiectivului.Acesta este un obiectiv RFT,predestinat observarii campurilor vizuale largi la grosismente mici.Daca poti realiza aceasta la o buna calitate a imaginii,este un obiectiv bun.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 25 Aug 2010 19:27 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru aprecieri!Incerc sa scot maximum ce poate da.In final il voi contacta pe domnul Stanescu pentru indepartarea stratului antireflex original si punerea altuia normal. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|