Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M45,_Pleiadele,_mic.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235926
Numar de utilizatori inregistrati: 2869
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Roiuri Perseu

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 22 Aug 2010 11:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Roiuri Perseu
Raspunde cu citat (quote)

Lasand sa apuna Luna, am iesit azinoapte la 3:30. La inceput, cerul nu parea promitator asa ca m-am relaxat cu Pleiadele si Roiul Dublu (pe care l-am observat la 29x, 92x si pe la vreo 200x cu binocularul). Am trecut apoi pe la M34. Toate acestea vazandu-se bine, am simtit ca pot gasi si NGC-uri. Majoritatea observatiilor le-am facut la 29x, care devine o marire mult mai facila decat 92x, atat pentru gasirea obiectelor cat si pentru observarea lor incadrate de campuri stelare.

Primul dintre ele a fost NGC1245 aflat in centrul constelatiei. Nu s-a zarit din prima, desi eram chiar in dreptul lui. Am schimbat atunci ochiul, trecand la cel drept si roiul a aparut imediat. As observa mereu cu ochiul drept care are o sensibilitate mai mare la lumina si o mai mare senzatie de plutire in spatiu, dar in schimb mi se pare inconfortabil si obosesc repede cu el. Am pus Ethos-ul pentru marirea de 92x si intunecarea cerului, putand observa roiul si cu ochiul stang. Este din categoria roiurilor fantomatice, la care nu puteam vedea stele individuale ci mai degraba o ceata alba cu usoara textura de zgomot.

Al doilea a fost NGC1342, langa piciorul drept al lui Perseu. Acesta este un roi mediu, cu forma unui cap de dinozaur. Prin zona se afla si nebuloasa California pe care am incercat sa o observ cu filtrul O-III. E posibil sa fii vazut ceva. Dar trebuia sa misc constant telescopul stanga-dreapta pentru a face comparatii rapide cu zonele de langa. Si parca in zona unde e nebuloasa, vedeam si eu o zona mai alba. A vazut-o cineva ? Ma gandesc ca daca eu chiar am zarit-o azinoapte, de pe cerul prost de oras, din afara ar trebui sa se vada imediat (cu un filtru O-III cel putin).

Am revizitat galaxia NGC1023 ce imi placuse tare mult cand o vazusem prima data, aratand foarte mult cu Andromeda. Dar de data asta era aproape doar o pata.

Langa piciorul stang al lui Perseu se aflau foarte apropiate 3 roiuri deschise. Din pacate crepusculul de dimineata deja venise si am putut observa doar unul din ele: NGC1528. Este un roi mediu, fara vreo forma speciala.

Sesiunea de observatii a fost imbogatita de 2 perseide vazute cu ochiul liber si una ce a trecut prin ocular lasand si urma. Bolta a fost traversata si de ISS, pe care am reusit sa o prind pentru cateva clipe si in ocular la 92x, dar pana sa apuc si sa focalizez, nu am vazut vreo forma clara, dar se vedea ca nu e doar un punct ca ceilalti sateliti. Iar la sfarsit am stat cateva minute si pe Jupiter cu binocularul cu plossl-urile de 25mm (200x), pe care vedeam din cand in cand destule detalii, cum ar fi ondularile benzii principale, furtuni mici de o parte si de alta si multe alte benzi.

Totusi nu sunt multumit de cer. Vara asta nu am vazut deloc calumea Calea Lactee din oras. Cel mult doar la limita vizibilitatii. Ceilalti care sunteti prin zona asta de sud, cum vi se pare anul asta ? Am fost acum 2-3 zile la Sinaia si am ramas uimit de cerul de acolo. Cu tot cu Luna pe cer, becurile multe din gara care imi bateau direct in ochi, si cerul tot era negru si Calea Lactee se vedea. Sunt conditiile meteo mai proaste in zona de sud ? Sau or fi construit astia prin Calarasi cine stie ce fabrica ce o elimina ceva in aer ?

achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 22 Aug 2010 12:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Confirm faptul ca anul acesta, in zona de S-V a tarii (Gorj), au fost doar cateva nopti cu cer intradevar bun.
Excelente observatii!

Cer senin,
Marian

Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 22 Aug 2010 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Forever_Man: eu fac observatii in zona (Esechioi/Ostrov) si pot sa-ti confirm ca am avut conditii in general proaste vara asta, in general din cauza umiditatii (transparenta redusa). Asta cand nu a plouat de-a dreptul Smile Iar eu nu am de-a face si cu luminile orasului...
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 22 Aug 2010 17:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Forever Man
foarte interesante observatiile.Cand vorbesti despre necesitatea de a schimba ochiul ,ai observat in modul mono?
Observatiile descrise le-ai efectuat cu telescopul de 200mm?
Acusica vine toamna,sa speram ca de acuma o sa ai parte de cer senin.
Mircea

Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 22 Aug 2010 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, ma refer la modul mono. Si observatiile le-am facut cu telescopul de 200mm. Da, vine toamna, dar aproape la fel de repede o sa vina si scoala si iar nu o sa mai fiu la telescopul meu de 200mm. Very Happy
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum