Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234025 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Acotiga Membru

Data inscrierii: 07 Oct 2009 Mesaje: 22
|
Trimis: 03 Mai 2010 23:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: 1 Mai muncitoresc. Mici, bere, galaxii si globulare |
|
|
|
In primul rand bine v-am gasit. Cativa de p-aci s-ar putea sa-si mai aduca aminte de mine, la un moment dat (cred ca acum 4 ani) activam in SARM Bucuresti. La un moment dat firul s-a rupt si nu ne-am mai auzit.
Dar timpul nu a fost pierdut. Intre timp am continuat cu hobbyul, am achizitionat alte aparate si accesorii si mi-am tras Observator .
Buun, si dupa o prea-minunata iarna in care n-am vazut stelele la ochi, in care am construit asiduu observator si l-am echipat, iata ca a venit 1 mai cu cer senit vineri si sambata (da, ok, a fost luna 75% dar ce mai conteaza).
Acum este foarte tarziu, abia am terminat procesarea asa ca postez repede. Mai multe detalii mai incolo.
200 f5 Skywatcher
EQ6 Pro montura
80/400 RFT Skywatcher as guidescope cu QHY5v
Canon 350 (unul IR mod si peltier mod si altul normal - asta folosit acum a fost cel nemodificat)
Sa incepem cu inceputul:
NGC3718, NGC3729 si Hickson56
59 x 5 min
ISO800
M51
9 x 5 min
ISO800
M13
5 x 5 min (cam in luna)
ISO800
Cam asta pentru acum. Astept comentarii si sugestii.
Andrei
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 03 Mai 2010 23:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
felicitari sunt foarte reusite. observator unde ai facut ? sper ca nu in Bucuresti.. ai pus ceva corector de coma la 200 f5 Skywatcher daca prin el sunt pozele?
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6863
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Mai 2010 02:38 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru fotografii, si bine ai venit printre noi.
Asa cum probabil ai vazut, pe aici se contureaza deja un nucleu din ce in ce mai puternic de astrofotografi, asa ca vei avea si companie si concurenta. Si cred ca in domeniul asta, ambele sunt bune.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 04 Mai 2010 07:47 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru aprecieri. Voi pune diseara si pozele la o rezolutie mai mare.
@Octavian: daca este in Bucuresti si obtii poze ca astea ce mai conteaza Nu, nu e in Bucuresti, e la Valenii de munte, in oras, in gradina. E destula poluare luminoasa dar dupa cum se poate vedea ma pot duce la 5 min fara mari probleme chiar si cu luna aproape plina. Cand oi mai avea si Astronomik-ul CLS pe care-l ochesc va fi alta poveste.
Din experienta mea, daca tragi din bucuresti de pe un bloc (nu de la nivelul solului) te poti duce la 2 minute fara filtru iar cu filtru probabil la 3 min, poate chiar 4 cu unul mai sever. La expunerile astea cred ca poti face destule lucruri interesante (macar M-urile). Coteaza sa-l ai...
Corector de coma nu are inca. Ce i-am facut de curand a fost sa tai din tub 6 cm ca sa-i pun si un flip mirror si pot spune ca nu am iesit din secundara, desi vignetingul s-a accentuat putin, dar se poate indeparta usurel cu Gradient XTerminator. O alta chetie a fost sa inlocuiesc focuserul lui standard cu unul ORION (skywatcher nu era pe stoc) low profile cu ratio 10:1. Este mult mai solid si tine actual cam 1,5kg fara probleme.
Oricum, coma la 200 nu e chiar atat de grava pe cat se vorbeste. E adevarat, stelele de pe margine ies rusinoase dar cu un crop 80% se rezolva. Restul se corecteaza cand le micsorezi in Photoshop. Atata timp cat stau momentan departe de nebuloase de emisie sau reflexie e bine.
Pe lista de achizitii pentru viitor se numara:
- Baader MPCC
- Astronomik CLS EOS clip-on
- EL Pannel (pt flat-uri).
- Gradient XTerminator
Observatorul este bun ca nu mai stai sa strangi si sa intinzi tot timpul. Esti gata de fotografie in 10 minute si de culcare in 5 min. Saptamana asta am reusit sa fentez 1 ora de aliniere pe stele pentru ca am folosit Plate Solve din MaximDL si in felul asta nu-ti mai trebuie nici o aliniere pe stele, doar una polara dar si pentru aia, cea prin Polar scope e suficienta.
Bine v-arm gasit,
Andrei
|
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Mai 2010 09:30 Download mesaj |
|
|
|
superbe
Imi place la nebunie M13 cum ies in evidenta stelele fara a satura prea mult centrul, asta incerc si eu sa obtin dar nu cred ca pot deocamdata cu echipamentul actual.
Doar galaxiile din grupul Hickson sunt cam...violete si violente
Cer senin in continuare
_________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
Sus |
|
 |
creizi Membru

Data inscrierii: 04 Feb 2009 Mesaje: 95
|
Trimis: 04 Mai 2010 09:50 Download mesaj |
|
|
|
Vălenii de munte este o zonă foarte frumoasă . Eu fac observații în Aluniș, la câțiva kilometri de tine.
Oricum, extraordinare fotografii! Felicitări!
_________________ Black holes are where God divided by zero. |
|
Sus |
|
 |
hans602 Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006 Mesaje: 812
|
Trimis: 04 Mai 2010 13:40 Download mesaj |
|
|
|
Frumos Andrei,numai balansul culoriilor in primele doua
poze mai trebuie sa-l faci.
Si eu folosesc comacorectorul MPCC de la Baader la un
newton 190/800,merge bine pana in colturi.
Ca filtru contra poluarii luminoase folosesc un IDAS LPS P2
care permite timpi de expunere intre 2-3 mai lungi.
Succes in continuare.
Clear sky Hans
|
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 04 Mai 2010 17:04 Download mesaj |
|
|
|
hans602 a scris: | Frumos Andrei,numai balansul culoriilor in primele doua poze mai trebuie sa-l faci.
Clear sky Hans |
Multumesc pentru aprecieri. Balansul l-am facut pe o stea G2V. Problema este ca l-am aruncat in aer cand am tras nitzel de level-uri sa mai estompez din gradient. O sa-mi iau luna viitoare Gradient Xterminator si dupa aia o sa le refac.
In rest multumesc tuturor pentru aprecieri si comentarii.
@Lilienternus. Nu stiu daca a contat foarte mult (nu m-am jucat inca sa vad) dar M13-le a fost combinat Drizzle.
Oricum, NGC3718 a fost facut fara dither. Dupa aceea m-am mai jucat un pic si am reusit sa fac reglajele in MaximDL asa ca restul au fost cu dither si plate solve pentru drizzle. La M51, drizzle nu a iesit minunat asa ca l-am last cu combinare Sigma.
Andrei
|
|
Sus |
|
 |
Acotiga Membru

|
Trimis: 28 Mai 2010 23:50 Download mesaj |
|
|
|
Mi-am batut capul cu var-miu de-am innebunit dar am modificat workfow-ul. Acum este cam asa:
Achizitie si stack MaximDL
DDP - Maxim DL
deconvolve Fat tail (script de MaximDL)
Eventual un FFT - dar foaaaarte bland
Strech gamma => Photoshop
Curves putin.
Gradient XTerminator (l-am cumparat)
Curves mai multe.
Poate sharpen sau mai stiu eu ce
Noise Ninja
Cam gata. La M13 in schimb am facut mai intai deconvolve si apoi DDP ca a fost mai bine. Dupa poze si la alte roiuri poate gasim un pattern.
Si acum pozele refacute:
Descriere: |
|
Marime fisier: |
85.46 kb |
Vizualizat: |
de 2677 ori |

|
|
78.87 kb |
de 2677 ori |

|
|
60.68 kb |
de 2677 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|