Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Cata Mircea Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2009 Mesaje: 117
|
Trimis: 05 Apr 2010 18:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ce metode exista pentru curatarea ocularelor ? |
|
|
|
Intrucat am inceput sa stau tot mai mult cu ochii in telescop ( cred ca m-a prins febra mai mult decat doream initial ) , au aparut si inevitabilele particule de praf si diverse scame pe suprafata ocularelor . Cum imi sugerati sa le curat ?
Cu Magelanul de 8 mm m-am descurcat ...dar cu ocularul de 25 mm , care are o chestie de cauciuc peste el , la o distanta considerabila de lentila si nu permite stergerea fina , n-am nici o idee . _________________ Celestron Omni XLT 120
Binoclu SkyWatcher 12X50 |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2117
|
Trimis: 05 Apr 2010 19:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Ce metode exista pentru curatarea ocularelor ? |
|
|
|
eu folosesc o solutie ieftina - kit Giottos pt. aparate foto, contine o pompita de praf, o perie fina, un spray cu solutie de curatat si o carpa din microfibra.
functioneaza destul de bine.
poti apela la o solutie dedicata de la Baader - Optical Wonder. |
|
Sus |
|
 |
KLK Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008 Mesaje: 190
Motto: Nihil sine Deo Localitate: Buzau
|
Trimis: 05 Apr 2010 19:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu folosesc un spray cu solutie Lens Cleaner cumparata de la un magazin de optica medicala impreuna cu servetel textil cumparat tot de acolo. Toata treaba m-a costat pana in 20 lei acum 2 ani. Pentru mine au fost suficient de bune dar daca esti mai pretentios poti gasi la magazinele on-line de astro kituri dedicate. |
|
Sus |
|
 |
Cata Mircea Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2009 Mesaje: 117
|
Trimis: 05 Apr 2010 20:18 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pentru sugestii. Am sa caut pe la magazinele de optica medicala din Brasov sa vad ce gasesc , desi as fi preferat sa comand on-line ...ca-mi veneau direct acasa . _________________ Celestron Omni XLT 120
Binoclu SkyWatcher 12X50 |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 06 Apr 2010 01:41 Download mesaj |
|
|
|
Eu folosesc alcool izopropilic, se gaseste la magazinele de piese electronice, cu rezultate excelente. Daca e vorba de pete de grasime mai grosiere, o picatura de acetona rezolva treaba. La lentile mari folosesc bile de vata de bumbac chirurgical cu fibra lunga iar la cele mici, betisoare cu vata. Nu e indicat de folosit betisoare din comert in combinatie cu acetona pt. ca e posibil sa dizolve adezivul cu care e prinsa vata. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Andrei Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007 Mesaje: 218
|
Trimis: 06 Apr 2010 08:40 Download mesaj |
|
|
|
Nu e cam periculoasa acetona? Cred ca afecteaza coating-ul antireflexiv.
Iar cu alcool izopropilic intr-adevar, este folositor, insa conteza puritatea, depinde ce cumperi/de unde, si e bine de facut proba pe un ocular mai ieftin inainte. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 06 Apr 2010 10:45 Download mesaj |
|
|
|
Eu unul nu va sfatuiesc sa experimentati cu tot felul de solventi in genul acetonei sau alcoolului izopropilic. De ce ? raspunsul e simplu: desi e putin probabil sa dizolve acoperirile de pe optica, impuritatile din solventi pot lasa pe lentile, dupa uscare, un "film" greu de indepartat. De asemenea, e posibil ca acesti solventi sa dizolve vopseaua sau plasticul monturii lentilelor.
Cel mai bine este sa folositi solutii concepute special pentru asa ceva cum ar fi cele pentru obiective foto (eu folosesc Giottos si sigur mai sunt si altele). Nu folositi solutii "generice" (cum ar fi cele care se vand in magazinele de optica medicala pentru curatarea lentilelor de ochelari).
La fel de importante sunt si materialele cu care stergeti lentilele. Dupa mine, lavetele de microfibra si asa numita "hartie optica" (care se cumpara sub forma unor mici caietzele) sunt de departe cele mai bune.
Inainte de toate insa, e bine sa indepartati particulele de praf prin suflare cu o para sau cu ajutorul unei pensule foarte fine (se pot cumpara ieftin tot de la magazinele foto). Altfel orice particula de praf prinsa intre materialul cu care faceti curatarea si lentila poate zgaria iremediabil acoperirile optice. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 06 Apr 2010 11:26 Download mesaj |
|
|
|
Sa va spun sincer ,( nu sunt genu ce are grija dumnezeiesca pt obiecte oricare ar fi) in multe situatii pe teren folosesc aburirea cu gura si apoi servetel fin gen batistute albe neparfumate.
in caz de grasimi alcol etilic sau spirt sanitar, e ieftin....
acetona poate ataca vopseaua si cauciucul .
In zilele de sarbatoare fericesc ocularele cu ce se curata si la fabrica lor mama : dietilether ( eter etilic ) 99,9 % pur . relativ scump si pe comanda la Merck.
se pare ca e singura substanta ce chiar nu lasa nimic . la fel si la oglinzi.
servetelele Zewa in cutie mi-au fost recomandate si de o firma producatoare de optica.
stratul antireflex nu este atacat de nimic chimic doar de abraziv dur .
cele din oculare scumpe au un strat foarte dur de protectie. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 06 Apr 2010 11:39 Download mesaj |
|
|
|
Stanescu Octavian a scris: | In zilele de sarbatoare fericesc ocularele cu ce se curata si la fabrica lor mama : dietilether ( eter etilic ) 99,9 % pur . relativ scump si pe comanda la Merck.
|
Nu prea cred ca se gaseste decat cu mare greutate si e posibil sa fie pe lista substantelor tinute sup lupa de autoritati (parca se folosea la rafinarea heroinei sau cocainei - asa am citi pe vremuri in nu mai stiu ce carti politiste ) _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Dan Stanciu Membru

Data inscrierii: 06 Mai 2010 Mesaje: 219
Motto: nihil sine...telescop... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Mai 2010 22:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: solutie curatare |
|
|
|
Kit-ul "Optical wonder" produs de Baader Planetarium cuprinde laveta microfibra si solutie cu alcool izopropilic. O gasiti la magazinul Starmax din Cluj- www.skywatcher.ro
Eu il folosesc de un an; cititi si instructiunile traduse din germana... |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 09 Mai 2010 18:09 Download mesaj |
|
|
|
Acetona clar nu ar trebui folosita la oculare de care mai aveti nevoie.
Acoolul izopropilic este bun daca este pur. Cel folosit in electronica nu este chiar asa pur.
Solutiile de curatat ochelarii contin substante care lasa un film de protectie dar care altereaza proprietatile optice. Deci nu este recomandat.
Alcoolul sanitar contine coloranti care vor ramane pe lentile.
Praful si scamele neaderente trebuie suflate inainte de orice curatare mecanica. Cele aderente merg si cu metoda lui Ovidiu Stanescu cu conditia sa suflati cu gura larg deschisa pentru a preveni antrenarea salivei (adica sa nu scuipati).
Ce este important sa curatati imediat: sebumul. Adica amprentele lasate de contactul cu pielea si urmele lasate de gene. Acesta ataca destul de rapid (zile) straturile depuse la suprafata lentilelor.
Servetelele cu care stergeti trebuie sa fie perfect curate si sa fie folosite o singura data. Tot timpul, umeziti servetelul, nu lentilele. Lichidele patrund usor (capilar) printre lentilele ocularului si nu mai ies de acolo decat prin demontarea ocularului. Cand stergeti, stergeti radial cu miscari liniare, nu circulare, si apasati foarte slab pe servetel. Daca mai raman pete, nu stergeti mai energic ci repetati curatarea. |
|
Sus |
|
 |
Adrian M Membru

Data inscrierii: 05 Mai 2010 Mesaje: 4
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9694
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Mai 2010 13:09 Download mesaj |
|
|
|
Cu ce se poate curăța lipiciul de la bandă izolatoare? Am încercat cu terpinol, pe vremuri era ideal pentru așa ceva, acum are altă compoziție... :p
Nu, n-am contaminat ocularele de firmă!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5151
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|