Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
16.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233896
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce metode exista pentru curatarea ocularelor ?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cata Mircea
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2009

MesajTrimis: 05 Apr 2010 18:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Ce metode exista pentru curatarea ocularelor ?
Raspunde cu citat (quote)

Intrucat am inceput sa stau tot mai mult cu ochii in telescop ( cred ca m-a prins febra mai mult decat doream initial Rolling Eyes ) , au aparut si inevitabilele particule de praf si diverse scame pe suprafata ocularelor . Cum imi sugerati sa le curat ?

Cu Magelanul de 8 mm m-am descurcat ...dar cu ocularul de 25 mm , care are o chestie de cauciuc peste el , la o distanta considerabila de lentila si nu permite stergerea fina , n-am nici o idee .

auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 05 Apr 2010 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Ce metode exista pentru curatarea ocularelor ?

eu folosesc o solutie ieftina - kit Giottos pt. aparate foto, contine o pompita de praf, o perie fina, un spray cu solutie de curatat si o carpa din microfibra.
functioneaza destul de bine.
poti apela la o solutie dedicata de la Baader - Optical Wonder.
Sus
KLK
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 05 Apr 2010 19:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu folosesc un spray cu solutie Lens Cleaner cumparata de la un magazin de optica medicala impreuna cu servetel textil cumparat tot de acolo. Toata treaba m-a costat pana in 20 lei acum 2 ani. Pentru mine au fost suficient de bune dar daca esti mai pretentios poti gasi la magazinele on-line de astro kituri dedicate.
Sus
Cata Mircea
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2009

MesajTrimis: 05 Apr 2010 20:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult pentru sugestii. Am sa caut pe la magazinele de optica medicala din Brasov sa vad ce gasesc , desi as fi preferat sa comand on-line ...ca-mi veneau direct acasa .
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 06 Apr 2010 01:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu folosesc alcool izopropilic, se gaseste la magazinele de piese electronice, cu rezultate excelente. Daca e vorba de pete de grasime mai grosiere, o picatura de acetona rezolva treaba. La lentile mari folosesc bile de vata de bumbac chirurgical cu fibra lunga iar la cele mici, betisoare cu vata. Nu e indicat de folosit betisoare din comert in combinatie cu acetona pt. ca e posibil sa dizolve adezivul cu care e prinsa vata.

www.cloudynights.com
Sus
Andrei
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2007

MesajTrimis: 06 Apr 2010 08:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e cam periculoasa acetona? Cred ca afecteaza coating-ul antireflexiv.
Iar cu alcool izopropilic intr-adevar, este folositor, insa conteza puritatea, depinde ce cumperi/de unde, si e bine de facut proba pe un ocular mai ieftin inainte.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 06 Apr 2010 10:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu unul nu va sfatuiesc sa experimentati cu tot felul de solventi in genul acetonei sau alcoolului izopropilic. De ce ? raspunsul e simplu: desi e putin probabil sa dizolve acoperirile de pe optica, impuritatile din solventi pot lasa pe lentile, dupa uscare, un "film" greu de indepartat. De asemenea, e posibil ca acesti solventi sa dizolve vopseaua sau plasticul monturii lentilelor.

Cel mai bine este sa folositi solutii concepute special pentru asa ceva cum ar fi cele pentru obiective foto (eu folosesc Giottos si sigur mai sunt si altele). Nu folositi solutii "generice" (cum ar fi cele care se vand in magazinele de optica medicala pentru curatarea lentilelor de ochelari).

La fel de importante sunt si materialele cu care stergeti lentilele. Dupa mine, lavetele de microfibra si asa numita "hartie optica" (care se cumpara sub forma unor mici caietzele) sunt de departe cele mai bune.

Inainte de toate insa, e bine sa indepartati particulele de praf prin suflare cu o para sau cu ajutorul unei pensule foarte fine (se pot cumpara ieftin tot de la magazinele foto). Altfel orice particula de praf prinsa intre materialul cu care faceti curatarea si lentila poate zgaria iremediabil acoperirile optice.

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Apr 2010 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa va spun sincer ,( nu sunt genu ce are grija dumnezeiesca pt obiecte oricare ar fi) in multe situatii pe teren folosesc aburirea cu gura si apoi servetel fin gen batistute albe neparfumate.
in caz de grasimi alcol etilic sau spirt sanitar, e ieftin....
acetona poate ataca vopseaua si cauciucul .
In zilele de sarbatoare fericesc ocularele cu ce se curata si la fabrica lor mama : dietilether ( eter etilic ) 99,9 % pur . relativ scump si pe comanda la Merck.
se pare ca e singura substanta ce chiar nu lasa nimic . la fel si la oglinzi.
servetelele Zewa in cutie mi-au fost recomandate si de o firma producatoare de optica.
stratul antireflex nu este atacat de nimic chimic doar de abraziv dur .
cele din oculare scumpe au un strat foarte dur de protectie.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 06 Apr 2010 11:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stanescu Octavian a scris:
In zilele de sarbatoare fericesc ocularele cu ce se curata si la fabrica lor mama : dietilether ( eter etilic ) 99,9 % pur . relativ scump si pe comanda la Merck.

Nu prea cred ca se gaseste decat cu mare greutate si e posibil sa fie pe lista substantelor tinute sup lupa de autoritati (parca se folosea la rafinarea heroinei sau cocainei - asa am citi pe vremuri in nu mai stiu ce carti politiste Shocked )

Sus
Dan Stanciu
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mai 2010

Motto: nihil sine...telescop...

MesajTrimis: 08 Mai 2010 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului: solutie curatare

Kit-ul "Optical wonder" produs de Baader Planetarium cuprinde laveta microfibra si solutie cu alcool izopropilic. O gasiti la magazinul Starmax din Cluj- www.skywatcher.ro
Eu il folosesc de un an; cititi si instructiunile traduse din germana...
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 09 Mai 2010 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acetona clar nu ar trebui folosita la oculare de care mai aveti nevoie.
Acoolul izopropilic este bun daca este pur. Cel folosit in electronica nu este chiar asa pur.
Solutiile de curatat ochelarii contin substante care lasa un film de protectie dar care altereaza proprietatile optice. Deci nu este recomandat.
Alcoolul sanitar contine coloranti care vor ramane pe lentile.

Praful si scamele neaderente trebuie suflate inainte de orice curatare mecanica. Cele aderente merg si cu metoda lui Ovidiu Stanescu cu conditia sa suflati cu gura larg deschisa pentru a preveni antrenarea salivei (adica sa nu scuipati).

Ce este important sa curatati imediat: sebumul. Adica amprentele lasate de contactul cu pielea si urmele lasate de gene. Acesta ataca destul de rapid (zile) straturile depuse la suprafata lentilelor.

Servetelele cu care stergeti trebuie sa fie perfect curate si sa fie folosite o singura data. Tot timpul, umeziti servetelul, nu lentilele. Lichidele patrund usor (capilar) printre lentilele ocularului si nu mai ies de acolo decat prin demontarea ocularului. Cand stergeti, stergeti radial cu miscari liniare, nu circulare, si apasati foarte slab pe servetel. Daca mai raman pete, nu stergeti mai energic ci repetati curatarea.
Sus
Adrian M
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Mai 2010

MesajTrimis: 10 Mai 2010 12:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asta folosesc eu, sper sa nu fie considerata reclama
http://swfa.com/Zeiss-Lens-Cleaning-Products-C1154.aspx
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Mai 2010 13:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu ce se poate curăța lipiciul de la bandă izolatoare? Am încercat cu terpinol, pe vremuri era ideal pentru așa ceva, acum are altă compoziție... :p

Nu, n-am contaminat ocularele de firmă! Cool

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 10 Mai 2010 15:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca suprafata este rezistenta la solventi poti dilua lipiciul cu diluant nitro ori cu acetona.
O metoda pentru suprafete sensibile: neutralizarea aderentei cu ceva de genul http://www.vitacom.ro/Products/3265/SPRAY-...200ML.html
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum