Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233883 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Sorin Sfartz Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 407
|
Trimis: 20 Ian 2010 10:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Aberatia longitudinala? |
|
|
|
Am o neclaritate legata de aberatia longitudinala la oglinzile parabolice.
Citind despre testarea oglinzilor parabolice cu aparatul Foucault, am intalnit atat in cartea lui Alexescu cat si in Texereau, urmatoarea formula pentru calcularea aberatiilor longitudinale:
aberatia=h*h/R, unde h este raza zonei testate, iar R este raza de curbura a oglinzii.
Insa am gasit prin niste site-uri si cred ca este si usor de demonstrat ca aberatia longitudinala este jumatate din valoarea de mai sus (h*h/2*R).
?
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 20 Ian 2010 12:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am verificat si eu in Texereau si la alte surse si tot h^2/R am gasit.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 20 Ian 2010 13:25 Download mesaj |
|
|
|
Asta e formula dar folosindu-se si la parbolizare la citirea zonala apare si cealalta formula unde se injumatateste valoare cand sursa de lumina a aparatului Foucault e mobila , adica e pe aceasi sanie cu lama.
|
|
Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 407
|
Trimis: 20 Ian 2010 17:11 Download mesaj |
|
|
|
Aha! Am inteles acum. Multumesc. Deci pentru un aparat Foucault in care sursa de lumina este fixa si lama mobila, aberatia este h*h/R, in timp ce pentru un aparat precum cel al carui proiect se gaseste in site-ul Stellafane, unde atat sursa cat si lama sunt aproximativ coincidente si se misca solidar, aberatia este h*h/2R.
Aberatia pentru varianta a 2-a de aparat (pe care de altfel mi l-am incropit si eu), cu sursa solidara cu lama, este usor de dedus. Am atasat o mica demonstratie. Si intr-adevar in punctul A se gaseste atat sursa de lumina cat si ochiul.
Insa nu imi imaginez cum rezulta h*h/R in varianta sursei fixe.
Oricum - multumesc inca odata. Nici nu realizasem diferentele intre tipurile de proiecte Foucault si nici nu observasem faptul ca sursa e fixa in proiectele date de Texereau si Alexescu.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
67.32 kb |
Vizualizat: |
de 2723 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|