Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc7000klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239154
Numar de utilizatori inregistrati: 2916
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Prima lumina refractor 80mm

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Gabriel Muranca
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009

MesajTrimis: 13 Dec 2009 00:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pe eBay gasesti lucruri comerciale predominant ieftinituri. Fisa tehnica reala tine de lucrurile profesionale. Trageti voi concluziile ...
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 13 Dec 2009 11:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

La 279 euro (+ transport) va pot oferi asa ceva:
http://cgi.ebay.de/Omegon-ED-Apo-Refraktor...439b0ae0b6
http://cgi.ebay.de/ED-APO-66-400-REFRAKTOR...5ad5706fa0
Pretty neat, huh Rolling Eyes
Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2009 17:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Omegon ?

Omegon Residential Treatment Center is a nonprofit, co-educational, dual-diagnosis facility which offers specialized treatment services for male and female adolescents, ages 12 to 17, who are experiencing serious emotional, social and/or behavioral disorders, combined with the abuse/dependency on mood-altering chemicals.

Omegons - The Omegons of Omegon are a race of purple skinned, four armed humanoids with a hybrid feudal/technological culture. The murdered hero "Voltro the Champion" was born on Omegon.

Domnu' Doru ... Laughing
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 13 Dec 2009 17:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un brand ca oricare altul (sau aproape) Smile
Fie ca sunt TS, Omegon sau Astro-tech e vorba de acelasi instrument construit de Long Perng Taiwan:

http://www.longperng.com.tw/product_in2.asp?id=453

Optica e buna pentru marimea lunetei iar mecanica de 10 plus plus!

AT66ED.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  54.23 kb
 Vizualizat:  de 5108 ori

AT66ED.jpg

Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2009 17:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Zoth ... am descoperit ca astia au si un design mai putin cunoscut:
25x30mm 4-section pirate telescope
http://www.longperng.com.tw/product_in2.asp?id=423

Ce zici, analizam ? Laughing
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2009 17:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca este o jucarie Smile
Nu am mai analizat pana acum un ochean de pirati ... Laughing Laughing
Incercam!
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 13 Dec 2009 17:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ia-ti tu un Meade, Celestron sau Skywatcher Smile Tot acolo-s facute Very Happy Se mai lipeste o eticheta si ... se dubleaza pretul Laughing In ceea ce priveste luneta de pirat ... ia d-aici:
http://www.bizrate.com/binoculars-telescopes/brass-spyglass/
Daca se cere si se vinde ...
Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2009 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lasand gluma mai la o parte, firmele care asigura o anumita calitate sau garantie selecteaza produsele, chiar daca sunt facute de acelasi chinez, ori macar le schimba daca observi defecte serioase.

Restul ajung pe piata sub diferite "brand"-uri de ocazie (pirat) de-ti crapa net-ul cand incerci sa le gasesti.

Singura sansa sa gasesti ceva valabil pe eBay este sa prinzi un astronom amator ce-si schimba instrumentele sau a intrat in belea financiara. Oricum, sansele sunt foarte mici deoarece acestia prefera sa le puna la vanzare pe site-uri specializate regionale. Cand este vorba de instrumente optice, si cumparatorul tinde sa doreasca sa vada fizic starea instrumentului inainte de a da banii.

Eu unul prefer sa cumpar ceva sub un "nume" care-l mai gasesc si maine, si care nu-si permite sa scrie chiar orice pe "fisa tehnica". Asta i-ar afecta reputatia. Se poate ca este doar o deformare profesionala.

Iar "pretul dublu" cu alta eticheta este un mit urban. In realitate este acelasi pret daca iei in calcul toate accesoriile si riscul de a te pomeni cu o lentila colorata pe care scrie "APO". Wink
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2009 19:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu vad o mica mare diferenta Smile
Daca la capitolul optica produsele chinezesti sunt cam tot pe acolo cu cele taiwaneze, la capitolul mecanica cei din urma sunt mult, mult mai sus, atat la functionalitate cat si la designul si finetea prelucrarii.
Din experienta pe care o am la capitolul accesorii si instrumente va spun ca aceasta diferenta e mare Shocked

Asa, acum luneta de pirat.
Am facut cateva presupuneri:
-distanta focala obiectiv 300mm
-designul optic dublet acromat Fraunhofer construit din sticle obisnuite (BK7 si F2)

Concluzia in acest caz ar fi ca raspunsul este foarte bun, mica luneta bucurandu-se de avantajul aperturii mici.
Pe diagrama spoturilor observam ca putem gasi o verticala notata cu 0.10 (in realitate 0.095) unde avem cea mai buna focalizare (unde se mediaza sferocromatismul) si unde spotul intra in discul principal de difractie (prezent in grafic in stanga sus).
Nivelul comei este mai mult decat acceptabil chiar si la marginea campului de 1,1 grade.
Celelalte planuri verticale sunt planuri de defocalizare si nu are rost sa le luam in calcul.
Mica luneta ar trebui sa furnizeze imagini fara aberatie cromatica vizibila (sub rezerva presupunerilor de mai sus).

pirat spot diagram.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  46.78 kb
 Vizualizat:  de 5055 ori

pirat spot diagram.jpg

Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Dec 2009 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Zoth, era o gluma Laughing

Dar daca tot ai inceput, studiaza si efectele decolimarii ?
La 4 segmente telescopice cred ca avem o mica problema Wink

Scuze lui Mak pt. off-topic.
Ideea era ca eu unul nu m-as baza pe "informatiile" de pe eBay la fel cum nu m-as duce la un supermaket sa caut un obiectiv "APO". Iar, daca din intamplare, as vedea intr-un supermaket un obiectiv "ieftin" pe care scrie ca are lentile asferice, primul reflex ar fi acela sa incerc cu unghia sa vad daca se duce scrisul. Laughing
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 13 Dec 2009 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cineva de aici de pe forum a intrebat deja despre aceasta luneta terestra.Eu am una similara 10x30mm,ruseasca,din doar doua sectiuni ,nu patru.Asa cum a spus zoth,pe axa imaginea este foarte buna,spre margine apar aberatii-eu cred ca majoritatea acestora sunt adaugate sau amplificate de catre redresorul cu lentile.Probabil de aceea lunetele de zi folosite de ofiterii maritimi din perioada 1700-1800,aveau dimensiuni tipice cam asa:diametru obiectiv 40mm-50mm-60mm dar lungimea totala in jurul a 800mm-1000mm.
Daca luneta prezentata ar fi fost construita nu pentru a fi o fita ci pentru a ajuta un comandant sa decida impotriva cui,cand si cum sa deschida focul celor 60 de tunuri de sub comanda sa,atunci ,la acelasi diametru ar fi avut o lungime de 40-50cm.Si deci si aberatii inerente mai mici.
Cu lunetele de noapte a fost o alta poveste.
Mircea
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 13 Dec 2009 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Numai o mica precizare despre ebay...renteaza daca sti ce cauti si mai ales daca gasesti la vanzatori privati instrumente valoroase, chiar si second-hand dar in stare excelenta. Oculare, barlow, Powermate sunt iarasi foarte rentabile, daca esti stramtorat cu banii. Mai mereu gasesti cate un Nagler care se merita luat. Personal nu ma deranjeaza sa cumpar accesorii second daca sunt in stare f. buna; mi-am facut in felul asta un set de Meade Superplossl + oglinda diagonala de 2", varianta japoneza, si toate sunt in stare imaculata.
La capitolul instrumente am vazut multe tuburi optice (de obicei Cat) de Celestron sau Meade practic noi sub pretul pietei.
Oricum se pot cere detalii de la vanzator iar daca pe pagina lui este stipulata politica retunarii produselor atunci in caz de vreo problema este obligat de eBay sa primeasca produsul inapoi si sa returneze banii.

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 13 Dec 2009 23:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

și cred că e indicat să iei din Europa, nu din State. Costurile de transport/vamă ar fi mai mici. Am văzut pe ebay.de o mulțime de telescoape/accesorii interesante și dacă eram hotărât, puteam apela la cineva de dincolo să se ocupe de tranzacție și transport. Dar am studiat forumul de aici și am descoperit că mai am multe de învățat înainte de a mă "arunca" la așa ceva. Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 14 Dec 2009 08:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am incercat si eu sa vad cat costa un obiectiv triplet apo de 80mm de la Intane Optical si au zis ca e aproape 300USD cu tot cu transport. Chiar ma gandeam sa iau unul sa vad cat de rau poate sa fie. Cand au vazut ca vreau doar unul, au renuntat brusc sa mai raspunda la mail-uri Laughing .
Aveau si ei o fisa cu performantele obiectivului, dar de la proiectare la executie e cale lunga.

Oricum, luneta o sa ramana asa, nu stiu daca are rost sa mai investesc intr-un obiectiv ED sau APO (80 de mm sunt totusi 80 de mm) mai ales ca 99% din timp va fi folosita ca instrument de camp larg.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 14 Dec 2009 11:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu cred nici eu că după luneta de 80 mm aș mai face tot una de 80, chiar dacă e APO, sunt mulțumit de ea așa cum este. Dar m-ar tenta un Mak-Cass, dacă optica s-ar găsi pe-aici pe-aproape... Smile N-am auzit pe nimeni să încerce să construiască unul, e așa de greu? Dl.Tavi? Rolling Eyes
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact