Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
leo3-ps.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236721
Numar de utilizatori inregistrati: 2884
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Obstructie centrala Cassegrain

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 06 Oct 2009 09:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Obstructie centrala Cassegrain
Raspunde cu citat (quote)

Am o nelamurire legata de obstructia centrala in telescoapele Cassegrain, mai precis, este posibil sa se construiasca un Cassegrain cu obstructie centrala de maxim 20% fara sa fie probleme cu lumina "parazita"?
Din cate am vazut, obstructia centrala maxima e data de tubul secundarei care e conic. Daca se reduc diametrul si/sau lungimea acestuia, scade obstructia centrala relativa, dar apare vignetare la marginea campului datorita micsorarii tubului primarei si exista riscul de a avea imaginea afectata de lumina parazita. Mai era o "smecherie" citita nu mai stiu unde care zicea ca la observatiile prin Cassegrain fara tub la secundara se poate folosi o diafragma dupa ocular pentru a reduce efectele luminii parazite (lucru care ar permite o reducere a obstructiei centrale).
Am facut niste calcule in MODAS (sau mai bine zis, el a calculat ceva pentru mine Laughing ) pentru un Cassegrain clasic de 6" f/18 (primara f/3) si mi-a iesit o secundara de 30 mm (adica 20%). Mai trebuie calculate tuburile secundarei si primarei si trebuie facut compromis intre vignetare la marginea campului si protectie suficienta impotriva luminii parazite.
Am vreo sansa sa obtin ceva utilizabil cu configuratia de mai sus? Stiu ca are o curbura a campului serioasa datorita secundarei, dar nu conteaza prea mult pentru vizual.
Diafragmele din interiorul tubului telescopului (cele care seamana cu cele de la refractoare) ajuta cu ceva?
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Oct 2009 09:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate obtine si 11% obstructie daca se mareste raportul F/d la 40.
Da , si eu folosesc diafragma (disc in loc de tuburi ) la cass Nasmyth de 250mm
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 06 Oct 2009 10:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak a scris:
...se poate folosi o diafragma dupa ocular pentru a reduce efectele luminii parazite.

Poti sa detaliezi putin?
Nu inteleg la ce ajuta diafragma dupa ocular.

Vezi ca umbreluta secundarei si tubul de perforatie sunt calculate tot de MODAS, ai optiune pe fisa de calcul.
In principiu umbreluta secundarei poate fi mult scurtata dar la tubul de perforatie nu are rost sa umbli, important e ca el sa fie foarte bine inegrit sau tapetat cu velur.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2009 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de raspunsuri.
Eu ma gandeam la un telescop "planetar" care sa poata sa fie folosit si la deep-sky de dimensiuni aparente mici. Daca e si relativ scurt, cu atat mai bine. La f/40 e cam lung tubul.

Am bifat optiunea in Modas si mi le face mari rau. Am un articol din Astronomy Technology Today legat de calculul tuburilor la Cassegrain si era si un programel pentru Zemax. Zemax nu am, dar o sa folosesc algoritmul repetitiv descris in articol. Am mai gasit si niste fisiere excel cu calcule de genu asta, dar trebuie sa le incerc sa vad ce obtin.
In articol se zicea ca cele doua tuburi nu trebuie sa aiba acelasi diametru la capetele invecinate, lucru care este folosit ca punct de plecare in alte modalitati de calcul.
O sa fac un calcul in excel cu metoda descrisa in articol cand am timp si o sa postez fisierul si sursa metodei. Articolul nu cred ca il pot posta fara sa am probleme de copyright.

Cat despre diafragma dupa ocular, cred ca Octavian Stanescu poate sa ne spuna mai multe la amandoi. Eu doar am citit despre asta. Cred ca se incearca reducerea campului ocularului pentru a nu mai putea vedea efectele negative date de compromisurile facute la tuburi.

Nu m-am lamurit cum e cu diafragmele de la interiorul tubului telescopului, merita efortul sau velurul autoadeziv isi face treaba bine?
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 06 Oct 2009 12:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak a scris:
Nu m-am lamurit cum e cu diafragmele de la interiorul tubului telescopului

O vorba romaneasca spune cam asa: "cum n-ajuta nici nu strica"
Cam asa si cu diafragmele astea.
Concret protectia la iluminare parazita in cazul cass-ului este dat de ansamblul umbreluta - tub de perforatie, restul sunt cam frectii ...

mak a scris:
Cred ca se incearca reducerea campului ocularului pentru a nu mai putea vedea efectele negative date de compromisurile facute la tuburi.

Ingustarea campului ocularului se face corect doar prin modificarea diafragmei de camp in planul focal.
O ingustare a campului vizual mai are loc atunci cand indepartam ochiul de ocular mai mult decat relieful ocular al acestuia, altfel nu vad cum.
Da-mi te rog un link pentru iluminare ...
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2009 12:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din pacate nu am reusit sa gasesc adresa de web unde am citit. Ce imi aduc aminte e ca ziceau ca se poate pune o diafragma peste ocular.
Cum ziceam, poate ne spune Octavian Stanescu mai multe.
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Oct 2009 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu am spus ca folosesc diafragma dupa ocular . folosesc diafragma in loc de tub , adica diafragma e un disc cu gaura ce trbuie sa-ti arate doar secundara iar diametru exterior sa mascheze cerul vazut pe langa secundara. la F/40 de unde-ti pare ca iese tubul prea lung (doar cativa cm se pune scundara mai aproape de focar)??
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Oct 2009 13:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze, am inteles eu gresit cu diafragma.

Mie imi da diferenta de aproape 20cm intre f/21 (primara f/3) si f/40 (primara f/5) la distanta intre oglinzi. Ambele au primara 150mm, campul cu iluminare maxima 30 arcmin si back working distance 200mm.
As vrea telescopul cat mai compact (sub 50cm lungime tubul daca e posibil), din cauza asta am spus ca e cam lung tubul. La f/40 iese un tub de ~600mm fara focuser.
Stiu ca ce vreau eu sunt cerinte contradictorii (adica tub scurt, obstructie secundara cat mai mica, focala sub 3500mm), dar sper sa gasesc o varianta (facand niste compromisuri) care sa fie foarte buna pentru vizual.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Oct 2009 09:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am gasit mentiunea legata de observarea cu diafragma dupa ocular. E in Rutten & van Venrooij, la capitolul 19.

p.jpg
 Descriere:
Paragraful cu mentiunea
 Marime fisier:  35.46 kb
 Vizualizat:  de 3321 ori

p.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la: