Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 233882 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2834 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
SDM Membru

Data inscrierii: 10 Feb 2009 Mesaje: 79
|
Trimis: 23 Apr 2009 14:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Măsurarea distanței focale. |
|
|
|
Dragi prieteni
Vă propun o discuție pe tema distanței focale a telescoapelor Newton.
Știu că aceasta se măsoara de la centrul oglinzii principale și până la centrul oglinzii secundare.
Uneori cumpărăm telescoape newton sau newton-schmidt second hand, cărora probabil li s-au făcut dereglaje ale distanței focale.
Cum putem să măsurăm practic distanța focală ?
Mulțumesc
SDM |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3624
|
Trimis: 23 Apr 2009 14:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Distanta foacala nu se poate modifica la un Newton decat prin reslefuirea oglinzii primare .
Iar masurarea DF nu are leg cu secundara sau nu depinde de secundara ci e o valoare proprie a Og primare .
Masurarea ar putea fi facuta folosind luna dar cu anumite precautii si folosind soarele.
scoti ocularul indrepti spre luna si pui peste gaura portocularului hartie de calc sau geam mat. cand luna are contur clar esti cu hartia in focar, masori distanta pan la secundara si aduni cu distanta secundara primara.
La soare e necesara acoperierea partiala a intrarii tubului se lasa lateral vreo 4 cm .ca energia concentrata sa fie mai mica sa nu arda piesele de plastic la portocular. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6849
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Apr 2009 18:48 Download mesaj |
|
|
|
Sau poti face un capac pentru partea din fata a telescopului, cu doua gauri simetrice, fata de centru, si acolo unde petele de lumina date de cele doua gauri, se suprapun perfect, acolo e focarul. Masori cum a spus Octavian Stanescu, si gata. Asta la newton.
La catadioptrice ai oglinda primara cu f/d de aproximativ 3, si apoi secundara care multiplica distanta focala de cateva ori. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
DaJackal Membru

Data inscrierii: 08 Feb 2006 Mesaje: 32
|
Trimis: 24 Apr 2009 18:04 Download mesaj |
|
|
|
Salutari!
SDM a scris: Citat: | Știu că aceasta se măsoara de la centrul oglinzii principale și până la centrul oglinzii secundare. |
Intrebarea mea este: Distanta focala a unu Newton nu este distanta de la centrul principalei la focuser, prin centrul secundarei? _________________ So let's break free from these chains
Of fear, hate and greed
And join together singing our Celestial Dream |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Apr 2009 19:31 Download mesaj |
|
|
|
Da, la newton focarul este undeva un pic in afara focuserului. Cand se proiecteaza telescopul, se calculeaza focarul sa fie cam 6-10 mm inafara focuserului complet strans pentru vixual, sau la 56-60 mm inafara, pentru foto. Daca se doreste proiectarea unui newton capabil sa suporte si un divizor binocular, se mai adauga la distanta pentru vizual, 70-75mm. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
SDM Membru

|
Trimis: 24 Apr 2009 19:32 Download mesaj |
|
|
|
Revin
Mulțumesc celor ce au intervenit până acum.
Nu vreau să reinventez eu acum roata, pentru că a fost inventată de alții, dar solicit câteva lămuriri legate de colimare, reglaje, performanțe, etc.
În consecință pun câteva întrebări.
Este important ca oglinda principală să concentreze lumina captată într-un punct ?
Dacă răspunsul este da, unde trebuie să fie acest punct ?
Cât este de important este ca distanța între oglinda principală să fie exactă ?
Pun această întrebare pentru că în procesul de ,,reglare" al oglinzii principale și chiar secundare implicit se modifică distanțele între cele două oglinzi.
Pentru că distanța se măsoară între două puncte, unde este plasat punctul căutat de noi pe oglinda principală și unde este plasat punctul pe oglinda principală ?
Cum putem să măsurăm acestă distanță dacă ea contează în calitatea observațiilor.
Mulțumesc
SDM |
|
Sus |
|
 |
SDM Membru

|
Trimis: 24 Apr 2009 19:35 Download mesaj |
|
|
|
Revin cu o rectificare.
Nu vreau să reinventez eu acum roata, pentru că a fost inventată de alții, dar solicit câteva lămuriri legate de colimare, reglaje, performanțe, etc.
Este important ca oglinda principală să concentreze lumina captată într-un punct ?
Dacă răspunsul este da, unde trebuie să fie acest punct ?
Cât este de important este ca distanța între oglinda principală și cea secundară să fie exactă ?
Pun această întrebare pentru că în procesul de ,,reglare" al oglinzii principale și chiar secundare, implicit se modifică distanțele între cele două oglinzi.
Pentru că distanța se măsoară între două puncte, unde este plasat punctul căutat de noi pe oglinda principală și unde este plasat punctul pe oglinda principală ?
Cum putem să măsurăm acestă distanță dacă ea contează în calitatea observațiilor.
Mulțumesc
SDM |
|
Sus |
|
 |
SDM Membru

|
Trimis: 24 Apr 2009 19:39 Download mesaj |
|
|
|
Revin cu o altă rectificare.
Scuze pentru rectificările repetate... !!!
1. Este important ca oglinda principală să concentreze lumina captată într-un punct ?
2. Dacă răspunsul este da, unde trebuie să fie acest punct ?
3. Cât este de important este ca distanța între oglinda principală și cea secundară să fie exactă ?
Pun această întrebare pentru că în procesul de ,,reglare" al oglinzii principale și chiar secundare, implicit se modifică distanțele între cele două oglinzi.
4. Pentru că distanța se măsoară între două puncte, unde este plasat punctul căutat de noi pe oglinda principală și unde este plasat punctul pe oglinda secundară ?
5. Cum putem să măsurăm această distanță dacă ea contează în calitatea observațiilor.
Mulțumesc
SDM |
|
Sus |
|
 |
octopus Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2009 Mesaje: 223
Motto: Carpe diem! Localitate: Targoviste
|
Trimis: 24 Apr 2009 19:57 Download mesaj |
|
|
|
SDM , vezi ca ai posibilitatea sa faci modificarile pe textul initial apasand butonasul "edit" !  |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 24 Apr 2009 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Daca dai cautare pe site sau pe web la cuvintele Newton telescope, vei vedea ca distanta dintre primara si secundara este una constructiva, nu optica. Deci, in functie de cum vrei sa faci un telescop, vei alege aceasta distanta. Secundara are doar rolul de a devia fascicolul spre focuser si ocular.
Evident primara trebuie sa dirijeze lumina intr-un punct cat mai mic. Din cauza asta ea are forma parabolica si nu sferica. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9514
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Apr 2009 18:53 Download mesaj |
|
|
|
1. Este important ca oglinda principală să concentreze lumina captată într-un punct ?
Oglinda principala nu concentreaza lumina intr-un punct.Pentru sursele punctiforme creeaza imaginea numita ''de difractie''.Oglinda ,ca orice alt obiectiv,formeaza imaginea intr-un plan numit plan focal;denumirea de ''plan'' sa nu o iei decat in sens figurativ deoarece foarte rar este un plan in sensul geometric.
2. Dacă răspunsul este da, unde trebuie să fie acest punct ?
Pentru obiecte situate la infinit,imaginea finala se formeaza in planul focal mentionat mai sus si aflat ,pe axa,la o distanta egala cu distanta focala.
3. Cât este de important este ca distanța între oglinda principală și cea secundară să fie exactă ?
Distanta dintre oglinda principala si cea secundara nu este critica,poate varia intre limite.Nu poate fi prea aproapiate deoarece secundara nu mai poate cuprinde toata lumina trimisa de primara dar nici nu pot fi prea indepartate deoarece secundara tre sa ''scoata'' planul focal in afara tubului si unde sa ''ajungi'' cu ocularul.Mai exact planele focale ale ocularului si primarei tre sa coincida.
4. Pentru că distanța se măsoară între două puncte, unde este plasat punctul căutat de noi pe oglinda principală și unde este plasat punctul pe oglinda secundară ?
Punctul pe oglinda principala este chiar centrul suprafetei optice a oglinzii si unde tre sa faci un ''punct'' de 3-5mm diametru cu un marker permanent.Pe secundara nu te intereseaza,la capatul celalalt punctul este gaura de diametru mic ,1-3mm din capacelul de centrare care de fapt materializeaza locul prin care vrei tu sa treaca axa optica la iesirea din instrument si,nu-i asa,la intrarea in ochi-asta chiar ca te intereseaza.
5. Cum putem să măsurăm această distanță dacă ea contează în calitatea observațiilor
Distanta focala a unui telescop Newton,noi am vorbit implicit despre acesta,la observatii astronomice ramane constanta-hm,ma rog-nu ai nici un motiv sa masori distanta focala,tre sa te asiguri ca imaginile elementelor optice sunt concentrice iar punctul negru de pe oglinda primara(imaginea lui) se vede prin mijlocul capacului de centrare.Aceasta se numeste colimare.Mircea |
|
Sus |
|
 |
SDM Membru

|
Trimis: 25 Apr 2009 21:18 Download mesaj |
|
|
|
O. Stănescu, dragos.n, octopus, DaJackal, M. Pteancu mulțumesc.
,,Cele mai simple lucruri sunt cele înțelese...!"
Acum CRED că am înțeles.
Mă preocupa colimarea și am ajuns la un blocaj în înțelegerea ,,funcționării" telescoapelor Newton. Nu am știut că distanța dintre centrul secundarei și centrul principalei poate fi modificată între limite rezonabile impuse cel puțin de mărimea secundarei (imaginea pe care dorim să o vedem, să se formeze integral pe secundară ... OK ?). Posibilele modificări ale distanței de mai sus, se compensează prin modificarea lungimii focuserului în timp ce focalizăm.
Am fost stresat de distanța dintre cele două oglinzi; nu am găsit informații despre măsurarea acestei distanțe pentru că (am înțeles acum) nu este extrem de importantă.
Pentru că am ajuns aici: ar fi util sau interesant un telescop la care distanța dintre cele două oglinzi să poată fi modificată (gen tuburi concentrice culisabile fără jocuri radiale) compensarea să se facă prin alungirea focuserului ?
Realizarea fără jocuri, nu este o problemă pentru că în tehnică există rulmenți liniari cu precizie ridicată, în combinație cu un focuser de 2" sau mai mare.
Ar ajuta asta la observații planetare și/sau deep-sky ?
Nu uitați, nu vreau să inventez roata pentru că deja se rotește de prea mult timp...!
eventual ,,...las-o așa...!"
O duminică plăcută cu ochii la cer și nu la pământ...!
Mulțumesc tuturor.
SDM |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|