Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236007 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Roman Emil Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009 Mesaje: 62
|
Trimis: 02 Mar 2009 20:15 Download mesaj |
Titlul subiectului: Se pot folosi 2 oculare? |
|
|
|
Buna,
Am o intrebare referitor la portocular. Am gasit pe internet poza atasata si as vrea sa va intreb daca se poate monta o astfel de extensie la portocularul oricarui telescop? Eu am un reflector newtonian de 130mm. Daca da credeti ca la observatii se obtine o calitate mai buna a imaginii daca privim cu ambii ochi prin cele 2 oculare? (nu ma refer la calitatea redata de telescop, ci la capacitatea noastra de a interpreta imaginea).
Va multumesc
|
|
Sus |
|
 |
octopus Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2009 Mesaje: 223
Motto: Carpe diem! Localitate: Targoviste
|
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 02 Mar 2009 20:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Vezi la Observatii Astronomice, unde am descris eu cateva observatii facute printr-un binocular. Pe scurt: mareste asa de mult, incat singurele obiecte pe care le vezi bine sunt Luna, planetele, Nebuloasa din Orion, si eventual cateva roiuri.
Poate de pe un cer negru sa ofere imagini bune si la alte obiecte.
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Roman Emil Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009 Mesaje: 62
|
Trimis: 02 Mar 2009 23:28 Download mesaj |
|
|
|
Mersi mult de tot. Am citit acum ce ai scris pe topicul deschis de tine Forever_man si am gasit acolo raspunsuri si la alte intrebari care urma sa le pun . Pacat totusi daca zici ca mareste asa de mult pentru ca banuiesc ca ar fi super sa privesti cu ambii ochi si la nebuloase (ma refer atat la confort cat si la adancimea imaginii care ai zis ca o ofera). Oricum preturile care le-am gasit pentru binocular mi se par cam mari dat fiind faptul ca telescopul din dotare este doar un reflector de 130 mm asa ca banii respectivi mai bine ii pun deoparte si achizitionez un telescop mai bun pentru inceput nu?
Si multumesc si octopus pentru link.
Imi cer scuze moderatorului poate trebuia sa postez la rubrica accesorii. Inca sunt nou pe forum si nu mi-am dat seama decat acum.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9591
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 04 Mar 2009 18:30 Download mesaj |
|
|
|
Daca obiectivul are un F/D mare,deci tronconul este de sectiuni adecvate la intrarea in vizorul binocular si in planul focal final,adica se evita vignetarea agresiva si se pastreaza campul de plina lumina dorit,ei bine atunci poti evita grosismentul excesiv.Nu ai nevoie de lentila Barlow.Marirea este oricum majorata de valoarea mare a F/D.
Ex. numeric:
la oglinda mea de 125mm F/D=14 as avea nevoie de un/doua ocular/e cu distanta focala de 95mm pentru grosismentul echipuplilar.Un asemenea ocular insa,in format 1,25 inch,si care sa asigure un camp rezonabil,de minim 30 grade,inca nu s-a nascut.Asadar ,folosind ocularele disponibile,perechea cu focal cel mai lung pe care o am,2xPlossl militare f=31mm, obtin ''volens-nolens'' o marire de 58x.Dar cu vignetare,au diafragma de diametru prea mare fata de prisma vizorului binocular.Singura solutie aplicabila la cazul meu o reprezinta perechea de oculare Erfle 15mm /60 grade,care deja ma arunca la 113x.Cum zic americanii,''there is no free lunch''.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|