Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234715 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ionut Dohotariu Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008 Mesaje: 310
Motto: Ad augusta per angusta Localitate: Iasi
|
Trimis: 17 Ian 2009 17:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Thanks blakut!!!
|
|
Sus |
|
 |
mihail iulian Membru

Data inscrierii: 12 Ian 2009 Mesaje: 67
Motto: Ave Caesar ! morituri te salutam ! Localitate: iasi
|
Trimis: 18 Ian 2009 00:40 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pt. sfaturi,nu pot face stilpul propus de tine,din considerente arhitecturale.Casa a fost desenata asa cum este si asa trebuie sa ramina.Pe tot parcursul proiectului m-am tinut cu dintii ca acesta sa fie ad literam.
Voi avea mare grija cu vremea,iar loc in camera aferenta terasei este mai mult decit suficient.
Interesant Tic-tac-ul !
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6900
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Ian 2009 03:43 Download mesaj |
|
|
|
Exista pentru ce vrei tu si urmatoarea solutie.
Iei intai un Dobson de 200 sau cat de mare iti permiti. Ulterior, cand mai stringi ceva bani, cumperi o montura ecuatoriala pe masura lui, doua inele pt tubul optic si o sina de prindere. Scoti tubul optic din montura Dobson (ii mai spune si rack, asa o sa o gasesti numita pe site-uri straine), pui inelele pe tub, le legi de sina de prindere, si pui tubul pe ecuatoriala.
In felul asta vei avea un telescop cu posibilitate de a urmarire fina a obiectelor, si de astrofoto.
Cat priveste noutati, pe blog sunt postate cateva, iar incepand de azi, 18, ma voi straduii sa scriu zilnic cate un articol, pentru ca in ultimul timp au aparut destul de multe. Unele sunt mai accesibile, altele sunt varf de gama, dar ca idee asupra a ce ne rezerva viitorul, si, poate a ce vom avea si noi odata, sunt interesante.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
mihail iulian Membru

|
Trimis: 18 Ian 2009 18:53 Download mesaj |
|
|
|
Buna Dragos,
iti multumesc mult pt. sfaturi.Stiu eu ce sa zic ?
Mai toti spune-ti ca e bine pt. inceput un Dobson,din diferite cauze pe care le inteleg.Mai ales ca montura ecuatoriala cere ceva deprinderi.Ok-ei n-am nimic impotriva lui...doar o "apucatura"de moment,de neinteles.Mi se pare uritzel,grosier,imi da senzatia ca ma uit prin anusul unei balene.Scuze!
Sint sigur ca nu-i un argument deloc serios.
Dar daca tu spui ca suporta modificari,apdatari, atunci este excelent.Cu atit mai mult cu cit inteleg ca virgula calitatea "imaginii"este impecabila(asa-i ?)
Nu cred ca ma va tenta astrografia.Imi doresc un telescop pt. a ma putea deconecta noaptea,pt. a "scormoni".Am un baietel de 7 ani,sper ca si pe el sa-l intereseze.Si sotia spune ca-i incintata,dar ea n-q aflat ca nu-i deloc simplu.Crede ca se uita prin el si gata,vede tot universul.Dar n-are rost s-o dezumflu acum.
Astep cu mult interes postarile/articolele tale dar si a unui domn de la SKYWATCHER (parca) care a promis multe-multe articole pe site-ul lui pt de alde astia ca mine.
Apoi voi reveni cu un topic nou,daca va mai fi cazul.
Multumesc inca o data.
By.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Ian 2009 20:03 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie sa iti spun ca eu nu sunt adeptul Dobson, mai mult, sunt sustinatorul telescoapelor montate ecuatorial, dar nu asta e important pt tine.
Important este sa faci fata cerintelor unui reflector. Colimarea - adica alinierea elementelor, care iti cere rabdare, ceva accesorii si ceva studiu pana capeti experienta. Experienta in manevrarea fina pe directie, care la dobson se face tragand de tub, lucru destul de migalos, mai ales cand ai imaginea rasturnata - de asta eu nu am nici un dob, si daca voi reusi totusi sa imi iau unul de 400mm, asa cum vreau, o sa il transform rapid.
Cat priveste imaginea impecabila, asta e... dependenta de multi factori si mai ales de bani. Se pot folosi termeni de genul frumos, spectaculos, dar impecabil, cel putin la categoria sub 1 000 euro, mai greu.
|
Sus |
|
 |
mihail iulian Membru

|
Trimis: 18 Ian 2009 20:42 Download mesaj |
|
|
|
Dragos,
multumesc pt raspuns.Am inteles,gat,pe viitor voi fi mult mai grijuliu cu alegerea cuvintelor "definitorii"
Laurentiu mi-a spus ca pot folosi la Dobson un "erecting eyepiece" si astfel voi obtine o imagine ne-rasturnata.Stiu ca atunci cind te zgiiesti pe cerul patriei nu are nicio importanta,dar eu ,vai,vreau sa fac si ceva observatii tereste.ESTE UN SACRILEGIU,stiu...dar stau intr-o zona relativ frumoasa,vis a vis de mine,pe un deal, la vreo 500 m este o statie radar a armatei,apoi prin fata casei au trecut:iepuri,caprioare,cerbi,vulpi,mai am,tot in fata,o padure,etc
Apoape ca mai convins cu dob-ul,este numai o singura firma care-l produce ?
|
|
Sus |
|
 |
moni Membru exclus

Data inscrierii: 24 Oct 2007 Mesaje: 25
|
Trimis: 18 Ian 2009 21:18 Download mesaj |
|
|
|
Dobsonul nu il poti folosi pentru observatii terestre, decat daca iti place sa stai intins cu burta pe pamant. Ocularele erectoare am vazut doar 1 model, de 10mm, care intr-un dobson cu focala de 1200mm da 120X, ceea ce pentru observatii terestre este foarte mult, dincolo de ce permite atmosfera in 99% din zile.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 18 Ian 2009 21:46 Download mesaj |
|
|
|
Mihail, eu nu vreau sa te conving pt dobson. Chiar mai sus am spus ca nu imi plac.
Este adevarat ca dob-ul are trei avantaje:
1. Are cel mai bun raport lumina adunata/pret.
2. Cand te uiti la vecine, ele nu isi vor da seama ca le spionezi, ci vor crede ca sufli in butoiul cu varza.
3. imaginea fiind rasturnata, le vei vedea cu picioarele in sus.
In rest numai dezavantaje. Dar nu vreau sa continui, ca ii starnesc pe cei care cred ca inafara de Dobson nu mai exista altceva pe lume.
Foarte serios, ce iti trebuie tie este un refractor pe montura azimutala, nu ecuatoriala, plus o prisma roof - care corecteaza imaginea, si un ocular zoom - iti recomand Hyperion, nu altceva mai ieftin. Cu astea, vei putea sa-l folosesti asa cum vrei tu. Pentru astro, vei inlocuii prisma roof, cu o diagonala normala, si eventual ocularul zoom cu unele cu focala fixa.
|
Sus |
|
 |
mihail iulian Membru

|
Trimis: 18 Ian 2009 22:04 Download mesaj |
|
|
|
HA-HA-HA....chestia cu butoiul de varza este o ipoteza stiintifica interesanta...dar chiar asa... e pe burta !
Acum te rog sa-mi ierti vorbaria, ca ,poate,tot pedalez pe o chestie,dar am primit sfaturi destul de precise:[b]"esti incepator incepi cu butoiul".
L-am vazut,l-am inteles,da'i...urit.Parca-i soacra-mea !
Am inteels ca va fi cumplit de greu la-nceput,dar nu vreau sa fiu boboc o viata-ntreaga.Sint dispus sa ma chinui cit o trebui.Indefinitiv,daca m-am descurcat cu aeroplanele..cit poate fi de dificil ?
O sa-ti spun miine la ce m-am gindit.
By !
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 19 Ian 2009 01:55 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | In rest numai dezavantaje. Dar nu vreau sa continui, ca ii starnesc pe cei care cred ca inafara de Dobson nu mai exista altceva pe lume. |
Noroc ca nu sunt americani pe forum (cred) ca la ei Dobsonul e religie de-acuma
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 19 Ian 2009 02:16 Download mesaj |
|
|
|
De asta am si scris in limba romana
Evident, preferintele difera. Eu, ca posesor de newton pus pe ecuatoriala, si de mak de asemeni, pus pe EQ. consider Dob-ul un instrument limitat. Iar cand vara trecuta, am pus prima oara mana pe un Dob si am vazut cat de greu e sa il orientezi cu precizie, m-am convins.
Cat ii priveste pe americani, poate ca Stellar Cat, Sky Commander, Argonavis, JMI, si alte sisteme de motorizare si GoTo speciale pentru Dobson-uri fac dintr-un instrument greu de folosit, unul care sa si merite o asemenea "religie".
Si recunosc deschis ca un Obsession motorizat, si cu GoTo, chiar mi-ar place.
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Ian 2009 10:18 Download mesaj |
|
|
|
Pentru mine, care am inceput cu un Dobsonian si acum am trecut la ecuatoriala, utilizarea unui telescop pe montura alt-azimutala (asa cum e Dobsonul) imi pare intuitiva si, prin urmare, usoara - spre deosebire de ecuatoriala cu care inca "ma invat" si care inca imi pare dificil de folosit.
Nu este deloc exclus ca toata aceasta treaba sa tina, pur si simplu, de obisnuinta iar toata discutia Dobsonian/ecuatoriala sa nu aiba prea mare relevanta pentru un incepator care nu a folosit nici una, nici alta.
Nu in ultimul rand merita, poate, sa ne amintim ca, la origine, montura Dobson a fost conceputa pentru telescoape Newton de mari dimensiuni (30 cm si peste). Motivatia principala a fost usurinta constructiei. Practic oricine poate construi cu unelte foarte simple si nu multa indemanare o montura care seamana, grosier, cu un afet de tun.
Sa nu uitam si faptul ca, la acea vreme, nu prea erau multe monturi ecuatoriale capabile sa duca un telescop cu adevarat mare. Nici acum nu sunt prea multe de acest gen la categoria "amator" - ma refer la pret, evident - ceea ce face ca montura Dobson sa ramana, in continuare, extrem de populara.
Si nu numai la americani.
In contextul acesta, sa spunem si ca pretul este un factor demn de luat in seama in compararea unui telescop pe montura dobsoniana cu cel pe ecuatoriala. La o examinare rapida veti observa ca pretul unui Dobson este mult mai mic decat cel al unui telescop de acelasi diametru dar pe montura ecuatoriala.
Dar, pentru cine are multi bani, fie el si incepator, probabil ca acest ultim argument nu este foarte important
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 19 Ian 2009 12:47 Download mesaj |
|
|
|
Sa nu se inteleaga ca daca sunt adeptul monturii ecuatoriale, inseamna ca ma dau banii afara din casa. E adevarat ca in ultimii ani am dat vreo cateva mii de euro pe telescoape si accesorii, dar in acelasi timp nu am dat o mie sa imi iau o masina, macar la second hand, desi mi-ar trebuii una. Fiecare cu boala lui.
Dar atata timp cat coordonatele ceresti sunt in RA si Dec, si obiectele se misca pe cer asa cum o fac, trecerea la ecuatoriala imi pare obligatorie la un la un moment dat. Si eu am inceput cu o montura azimutala facuta de mine. O puteti vedea in fotografia de mai jos. Dar avea posibilitatea de reglaj fin pe directie. Ori lipsa acestor reglaje, este lucrul care mie nu imi place la bod-uri. Cel putin la cele de la noi din tara
Descriere: |
|
Marime fisier: |
249.25 kb |
Vizualizat: |
de 6871 ori |

|
|
Sus |
|
 |
mihail iulian Membru

|
Trimis: 19 Ian 2009 13:20 Download mesaj |
|
|
|
@Dragos,
ai avut dreptate...acuma,na !,poarta-ti crucea,eu daca pot sa te ajut..as face-o dar nu prea stiu cum.Iar pe Mircea Badea nu-l cunosc.
In rest,pe mine m-ai lamurit,fapt pt. care iti multumesc din inima.Era cit pe ce sa "cad in pacat "
Iti doresc o saptamina frumoasa si nu uiat de postarile alea.(promise)
|
|
Sus |
|
 |
mihail iulian Membru

|
Trimis: 19 Ian 2009 14:39 Download mesaj |
|
|
|
@neox,
nu ma pricep deloc in acest domeniu,dar oare nu tot la ei masinile alea mari,peste 5000 cilindree,este tot "religie" ???
La ei "marimea"conteaza !
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|