Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax16.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234014
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Fotografie astronomica pt incepatori


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 04 Iun 2006 16:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca mi se spune ca de 2 saptamani se asteapta marea sinteza a maretzului articol. Nu prea am ce sinteza sa fac.. Si de ce e nevoie de o sinteza cand articolul e disponibil in respectiva revista? Se ia revista, se citeste apoi se discuta. Dupa cum am zis, articolul nu-l mai scriu inca o data..
Pe scurt in articol se trateaza mai toate aspectele astrofotografiei pe film de la alegerea aparatului, a filmului si a obiectivelor pana la tehnici de fotografiere in care folosim doar aparatul foto sau aparatul foto in combinatie cu instrumente astronomice. De asemenea se discuta despre fotografie astronomica ghidata si neghidata si se prezinta tehnicile utilizate in realizarea imaginilor cu diverse subiecte astronomice. So.. lectura placuta! si eu inca astept intrebari.. si bine.. ce-i drept astept sa vad si imagini sau observatii..dar aici cred ca astept de mai mult de cele 2 saptamani :p
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5879

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Iun 2006 18:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

rectific perioada de asteptare la 1 saptamana cu scuzele de rigoare Very Happy

revenind la articolul vostru, faci pe la inceputul lui o enumerare a unor marci de camere potrivite pentru fotografia astronomica. ce au aceste camere special si de ce sunt preferate pentru astfel de fotografii?
in ce priveste obiectivele cred ca e clar ca trebuie sa aiba optica de calitate ca si la instrumente, de ce totusi sunt de evitat obiectivele zoom, din cauza numarului mai mare de lentile sau mai sunt si alte considerente?
ce inseamna obiectivele mai luminoase?
este adevarat ca obiectivele Zuiko sunt cele mai bune?(aceasta intrebare nu se refera la articolul vostru)
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 04 Iun 2006 18:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sunt enumerate la inceput cateva tipuri de camere foto potrivite pentru astronomie. Pe ce baza sunt alese ele? Sunt mecanice 100%, adica nu au nevoie de baterii pentru a mentine obturatorul deschis, au vizorul mare, unele au mirror lock-up sau ecrane de focus interschimbabile.. Pe scurt acele aparate respecta toate cerintele unui fotograf de cer; inainte de a enumera camerele stiu ca am enumerat si conditiile astea.
Obiectivele zoom ofera o calitate a imaginii mai slaba decat obiectivele cu focala fixa tocmai datorita numarului mai mare de lentile, dupa cum bine ai intuit. De asemenea sunt mai slab corectate la diverse aberatii decat obiectivele cu focala fixa.
Obiective luminoase inseamana obiective cu deschidere cat mai mare a diafragmei; un obiectiv luminos este de exemplu unul cu o deschidere maxima a difragmei de 1,8; si mai bine 1,4 si mai rar 1,2.
Nu cred ca poate cineva sa spuna care e cel mai bun obiectiv. Intr-adevar obiectivele Zuiko sunt niste obiective foarte bune si intreg sistemul meu de fotografiat stele se bazeaza pe ele Very Happy
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5879

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Iun 2006 19:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

am inteles acum ce e ala un obiectiv luminos si de ce se evita obiectivele zoom. stiu de asemeni ca ai enumerat si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca acele camere foto folosite la astrofotografie dar imi sunt termeni straini. poti da ceva detalii despre mirror lock-up, pentaprisme, ecrane de focus interschimbabile?
ce accesorii se folosesc concret pentru marirea imaginii in vizor?
despre obiectivele Zuiko cred ca nu am pus intrebarea bine, nu ca ar fi cele mai bune ci ca am auzit ca sunt cele mai bine cotate.
daca folosesti obiective Zuiko inseamna ca mergi pe Olympus, da?
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 04 Iun 2006 19:35 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mirror lock-up inseamna posibilitatea de a ridica oglinda aparatului SLR inainte de a face expunerea. In mod normal la actionarea butonului declansator, mai intai se ridica oglinda, apoi se deschide obturatorul. La terminarea expunerii se inchide obturatorul si oglinda revine (cade) in pozitia initiala. Toata miscarea asta a oglinzii induce vibratii serioase in sistem. Mai ales cand se fac fotografii prin telescop vibratiile sunt foarte deranjante. De aceea, la unele aparate dupa ce se incadreaza, se focalizeaza si se regleaza parametrii expunerii, oglinda poate fi ridicata manual. Dupa terminarea expunerii oglinda va fi coborata tot manual pentru a putea incadra urmatoarea imagine.
Pentaprisma e componenta optica cu ajutorul careia imaginea reflectata in oglnda aparatului SLR este trimisa catre vizor. Pentaprisma practic schimba directia luminii si o face sa iasa prin vizorul aflat in spatele aparatului. Dimensiunea oglinzii si cea a pentaprismei face ca imaginea vazuta in vizor sa fie mai mutl sau mai putin identica cu cea inregistrata pe film. Daca cele doua componente sunt de dimeniuni mai mici in vizor nu vom vedea toata imaginea care se inregistreaza pe film. De exemplu intr-un aparat Zenit E vedem in jur de 83% din imagine, pe cand intr-un olympus om-1 se vede in jur de 98%.
Ecranele de focus sunt niste placute de sticla care se monteaza inainte de pentaprisma. Fizic vorbind aici se formeaza imaginea pe care noi o vedem in vizor si aceasta imagine este cea marita de vizor. In mod normal ecranul de focus este usor matuit pentru ca e gandit pentru fotografia normala in care avem lumina multa si suntem interesati si de vizualizarea profunzimii de camp. In astronomie ne incurca acest ecran mat de focus. La unele camere ecranul se poate schimba. Astfel, il putem inlocui cu un ecran clar pe toata suprafata sa, de mare ajutor in focalizarea din astrofotografie. Un ecran de focus clar este deosebit de greu de utilizat in fotografia normala.
Ce accesorii se folosesc pentru marirea imaginii din vizor. pai sunt diverse oculare, diferite de la un tip de camera la alta care pot mari in general de maxim 2 ori imaginea din vizor. Asta este un alt ajutor in focalizare mai ales atunci cand vorbim de fotografie lunara, solara sau planetara la focale lungi. Unele oculare au puterea de marire variabila. Un exemplu de ocular de-asta ar fi Varimagni de la Olympus.
Intr-adevar Zuiko sunt obiective cotate foarte bine (evident nu toate; sunt si unele destul de slabute). Dar la fel sunt si obiective extraordinare facute de alti producatori.
Eu intr-adevar acum sunt pe Olympus si probabil asa voi ramane pentru totdeauna in fotografia astronomica. A se retine: doar in astrofotografie! In rest Canon uber alles si Mamyia la format lat Very Happy De ce am ales Olympus pentru fotografie astronomica? Simplu.. Pentru ca aparatul Olympus OM-1 este cotat ca fiind cel mai bun aparat pentru astrofotografie. De putina vreme am inceput constructia sistemului Olympus, dar cam in 2 luni cred ca imi voi lua absolut tot ce-mi trebuie in domeniu.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5879

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Iun 2006 20:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Alex, iti multumesc pentru aceste raspunsuri detaliate si clare si sper ca ele sa fie utile si altor curiosi incepatori in ale astrofotografiei.
deasemeni voi reveni in aproximativ 1 saptamana cu alte intrebari despre articolul vostru in masura in care rabdarea ta mai permite lucrul asta.
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 04 Iun 2006 20:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ma bucur ca am clarificat anumite chestii. Oricand apar intrebari, o sa raspund in cel mai scurt timp in masura in care ma pricep.
Sus
sky
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Noi 2005
Mesaje: 442



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Iun 2006 00:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu inca nu am un slr la care sa se ridice inainte oglinda si pe urma sa se deschida perdeaua sau obturatorul si as vrea sa stiu cum anume se ridica oglinda? Are un buton special care face acest lucru sau functia e valabila doar pe modul bulb.
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 06 Iun 2006 00:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da. exista un buton special destinat pentru asta. Se poate utiliza pentru absolut orice timp de expunere.
Sus
sky
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Noi 2005
Mesaje: 442



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Iun 2006 01:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ai mentionat Alex ca folosesti Om-1 pentru fotografii astronomice si esti foarte multumit. Ce are asa de special Olimpus fata de Canon, chiar sunt curios, poate imi iau si eu un OM1 ca a sosit vremea cand trebuie sa-mi schimb Zenitul Laughing
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 06 Iun 2006 01:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ce asa special OM-1? Pai nu-i trebuie baterii pentru a deschide obturatorul, e mic, e usor, are declansarea foarte fina (la fel si armarea), are mirror lock-up, are ecrane de focus interschimbabile, e deosebit de fiabil, obiectivele dedicate sunt foarte bune optic... just everybody's dream Very Happy
Sus
sky
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Noi 2005
Mesaje: 442



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Iun 2006 01:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

ihi. Nu stii cumva si la ce pret ar ajunge unul la second in Bucuresti?
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 06 Iun 2006 01:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Hmmm.. in general peste 3,5 milioane. ieri vazusem o super oferta pe okazii.ro.. ceva in jur de 1,8 milioane parca.
Sus
sky
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Noi 2005
Mesaje: 442



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 10 Iun 2006 01:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dar de la Canon chiar nu este vreo varianta care are sistemul Mirror lock-up ?sau de alte aparate ce mai stii?
Sus
alexconu
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Mai 2005
Mesaje: 610



Localitate: Reine

MesajTrimis: 10 Iun 2006 01:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Canon F-1 are mirror lock-up. Canon F-1 e o camera foarte buna, dar e destul de scumpa. La Nikon gasesti asta la seria F, F2 fiind un aparat de asemenea foarte bun pentru astrofotografie.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 5 din 7
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact