Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
6.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234014
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop astro-fotografie

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
andyDavids
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Aug 2008

MesajTrimis: 18 Aug 2008 18:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop astro-fotografie
Raspunde cu citat (quote)

salut,

primul meu topic pe forum si din pacate va fi o rugaminte si nu o contributie.

planuiesc sa ma joc mai mult sau mai putin cu aparatul foto pentru a capta imagini spatiale Razz momentan am un compact mega-zoom (10x) care imi permite sa ma "apropii" de luna ... ce gluma buna Rolling Eyes

vreau sa trec mai departe, pasul 1 un telescop capabil si ieftin, reteta de succes si pasul 2 un dslr (cel mai probabil un 450d).

rugamintea mea este sa ma ghidati macar catre un telescop potrivit pentru fotografierea atat a planetelor cat si a corpurilor foarte fade si indepartate.

andy
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 18 Aug 2008 18:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca principiu ar trebui ceva pe montura EQ. Mai ieftin iesi cu un Newton + EQ5 de exemplu, doar ca cei mai experimentati vor spune ca montura nu e cea mai buna si ca vei avea miscari/tremuraturi la expuneri lungi. Depinde acum cati bani vrei sa bagi in montura si telescop. Daca vrei foto la planete iti trebuie ceva cu focala lunga. daca vrei foto la obiecte deep sky (galaxii, nebuloase, etc) iti trebuie unul wide. Deci oarecum trebuie sa te decizi.
Recomand un aparat cu live view si lupa 10x in modul live view. Se pare ca canon 450 e solutia optima (cmos): are si live view si zgomot mai mic la expuneri si iso mari (cred). Cred ca il poti controla si din soft (preview, setari expunere) daca ai laptop prin preajma cu care sa te conectezi la aparat.
Sper ca sti la ce te bagi, nu e ieftin deloc sportul...
Sus
andyDavids
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Aug 2008 21:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

cand e facut din placere banii si timpul nu mai conteaza. adevarul e ca timpul e singurul care conteaza, banii vin si pleaca.

de ce canon eos 450d? din toate motivele enumerate de tine, pe care le-ai punctat bine plus inca cateva Smile (am comparat indelung 2 dslr-uri si canon-ul deocamdata e fruntas, doar daca nu mai apare ceva nou la photokina din septembrie de la nemti ... eu sper la un canon cu un life view de generatia a doua, cum e cel de la sony alpha 350).

legat de subiectul discutiei noastre, telescopul :

1. multumesc ca mi-ai raspuns la rugaminte
2. nu vreau doar planete, o sa ma plictisesc repede de ele, si toate arata la fel Rolling Eyes
3. as prefera ceva axat mai mult pe deep-sky, de aceea o sa cumpar un dslr, si sa pot sa fotografiez si planete. in concluzie prioritatile sunt galaxiile, apoi planetele.
4. din cele citite de mine pentru astrofotografie sunt recomandate cele cu refractie in detrimentul celor cu reflexie pentru ca ofera imagini cu contraste mai bune etc... dar asta nu inseamna ca nu am citit eu ce trebuia, sau ca nu am interpretat eu gresit ...
5. suma alocata telescopului plus accesoriilor necesare ma gandeam sa o limitez intre 5-600 si 8-900e. dar pentru calitate as fi dispus la sacrificii mai mari.
6. care e toata "filosofia" din spatele monturilor ? aici nu mi-am insusit notiunile cum ar fi trebuit Embarassed

orice parere e bine venita, atata timp cat are in spate un argument rational Razz
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 18 Aug 2008 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cele mai plictisitoare sunt deepsky-urile. Vei vedea aceeasi imagine si azi si maine si saptamana viitoare si luna viitoare si anul viitor si peste o suta de ani. Planeta Jupiter cu cei patru sateliti ofera in fiecare seara o alta configuratie. Luna ofera detalii impresionante iar uneori apar asa numitele fenomene tranziente. Asteroizii se misca, oculteaza stele. Soarele e un spectacol continuu. Deepsky-urile asa cum le vezi tu asa le vede toata lumea si ori te uiti prin ocular ori te uiti pe o poza din revista sau internet, cam tot aia.
Sus
andyDavids
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Aug 2008 21:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu te pot contrazice, insa ma gandesc din punct de vedere economic care dintre variante (planete sau galaxii) este mai potrivita pentru inceput, si daca trecerea de la un domeniu la altul implica o noua investitie in echipament de la 0. ce parere ai ?
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 18 Aug 2008 22:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine venit pe Forum.

Intentia data este buna, dar pentru un incepator, nu este usor a ajunge la rezultate bune imediat. Chiar o camera EOS450 D nu este totul ce-ti trebue, a putea face poze frumoase deepsky.
Sigur ca fiecare mester a fost si el un incepator, asa ca si tu ai putea sa devii mester, dar ca sa te franez putin, asta dureaza mult si o sa te arunce in spate de multe ori Smile .
Totusi cu budget-ul planat nu poti rezolva problema.
Iti trebue ca prima o montura paralactica motorizata in ambele axe cu o electronica fina, care da posibilitate a ghida si manuvra expunirele lungi.
Aici trebue sa calculezi cam vreo 1400 Euro.
Al doilea iti trebue un instrument astronomic, cel mai ieftin si totusi o foarte buna solutie este un Newton f/5 (sa zicem unul cu 8" / 1000mm), sau tot adecvat un ED80 (luneta scurta).
Aceste instrumente costa circa la cam 280- 370 Euro.
Instrumentariu ar fii dat (mai trebue sa cumperi EOS450) si acum tu tragi primele poze.
Aceste poze nu ies imediat cum le vezi postate, ele trebue prelucrate. Aici tecnica este mai usor de apreciat, multe programe sant freeware din Net, dar totusi iti mai trebue si cunostinta CUM a prelucra pozele si cum sa le tragi inainte, a le putea prelucra. Asta este cel mai sensiblu punct si cel mai greu de realizat.... DAR TOTUL ESTE DE REZOLVAT Smile

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
andyDavids
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Aug 2008 22:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

partea cu expunerile lungi este perfect adevarata pentru deep-sky, sunt constient de asta, si odata cu expunerile lungi e nevoie de sistemul de care spui pentru a contracara miscarea pamantului. aceleasi principii se aplica si in cazul fotografiilor planetare, deoarece aici timpii sunt mult mai rapizi!? un telescop refractor (e si mai usor de intretinut decat unul newtonian Razz ) nu ar fi suficient ? ce investitii ar mai implica acest setup ?

Ps: multumesc pentru reply Smile
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 18 Aug 2008 23:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Montura e cea mai importanta piesa in astrofoto. Trebuie sa fie solida, sa tina fara vibratii instrumentul cu toate accesoriile pe el, si sa urmareasca cat mai precis. Cum nici o montura nu e suficient de precisa, pentru expuneri lungi trebuie facut ghidaj manual sau mai bine automat printr-o luneta secundara si calculator. Fotografia deepsky prin telescop e mult mai dificila decat pare si necesita scule adecvate, cunostinte de prelucrare software si rabdare pentru a obtine rezultate cat de cat ok.

In bugetul tau intra:

1. Fotografie: un refractor apocromat de 80-100mm pe o montura ecuatoriala cu motoare de urmarire sau mai bine cu goto (mai precisa urmarirea si permite pec). Exemple: a) un ED80 sau ED100 de la Sky-Watcher pe o montura EQ5 cu motoare sau cu goto sau pe o montura CG5 Celestron sau HEQ5 Pro; b) un ED80AS, ED80AS-GT sau ED100AS, ED100AS-GT de la Celestron

2. Observatii vizuale, plus fotografie din cand in cand: un reflector newtonian sau schmidt-cassegrain de 150 sau 200mm pe o montura ecuatoriala cu motoare de urmarire sau goto. Exemple: reflector 2001PEQ5 de la Sky-Watcher, reflector 25012PEQ6, Omni 150XLT Celestron, C8-N AS-GT Celestron, C6-N AS-GT Celestron, C6S-GT, NexStar 5SE, C8S-GT.

Pentru detalii trimite-mi un PM.

In linkurile din semnatura gasesti toate detaliile instrumentelor mentionate.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 19 Aug 2008 07:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fotografia planetara e mult mai pretentioasa decat cea deepsky. Din punctul asta de vedere pentru incepatori sunt mai indicate deepsky-urile.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2008 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

andyDavids a scris:

de ce canon eos 450d? din toate motivele enumerate de tine, pe care le-ai punctat bine plus inca cateva Smile (am comparat indelung 2 dslr-uri si canon-ul deocamdata e fruntas, doar daca nu mai apare ceva nou la photokina din septembrie de la nemti ... eu sper la un canon cu un life view de generatia a doua, cum e cel de la sony alpha 350).

Strict legat de aparat, am observat din auzite ca un canon cu senzor CMOS e mai indicat. Nu stiu Sony cum e, o fi mai fitzos (live view sau stabilizare) dar asta nu te ajuta. M-am oprit la canon 450 pt. ca stiu ca are live view si ca are senzor CMOS. Nu sunt expert in ultimile noutati aparute dar regret ca la vremea cand mi-am luat eu aparat nu era live view si nici nu ma gandeam la astrofoto. Daca ai bani poti incerca un Nikon D300/Canon 40D care pare mai bun la expuneri lungi si ISO mare sau chiar un senzor fullframe dar sa ai neaparat live view (Nikon D700). Poti incerca si un second hand Canon 20D/30D de exemplu.
Live view-ul nu prea conteaza la ce generatie e pt ca daca are lupa 10x in timp real e arhisuficient. Ce au mai imbunatatit baietii in domeniul asta este fie autofocusul, fie au mai pus un senzor separat, fie au optimizat ridicarea oglinzii, adica chesti neesentiale, zic eu, in domeniul astrofoto. Poate ca cel mai bun live view il are Sony sau Olympus dar din pacate sta mai prost la senzor si la zgomot.
Sus
andyDavids
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2008 14:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

dupa o analiza a diferitor setup-uri si a celor recomandate am realizat ca bugetul de 8-9oo euro este mult sub suma necesara pentru ceea ce aveam eu de gand sa fac, pentru care mi-ar trebui 2ooo euro.

sunt un pic descurajat dar mai caut alternative. In cel mai rau caz aman proiectul pentru primavara ...

alta solutie nu vad acum, asa ca orice parere complementara e bine venita.
Sus
andyDavids
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2008 14:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
andyDavids a scris:

Strict legat de aparat, am observat din auzite ca un canon cu senzor CMOS e mai indicat. Nu stiu Sony cum e, o fi mai fitzos (live view sau stabilizare) dar asta nu te ajuta. M-am oprit la canon 450 pt. ca stiu ca are live view si ca are senzor CMOS. Nu sunt expert in ultimile noutati aparute dar regret ca la vremea cand mi-am luat eu aparat nu era live view si nici nu ma gandeam la astrofoto. Daca ai bani poti incerca un Nikon D300/Canon 40D care pare mai bun la expuneri lungi si ISO mare sau chiar un senzor fullframe dar sa ai neaparat live view (Nikon D700). Poti incerca si un second hand Canon 20D/30D de exemplu.
Live view-ul nu prea conteaza la ce generatie e pt ca daca are lupa 10x in timp real e arhisuficient. Ce au mai imbunatatit baietii in domeniul asta este fie autofocusul, fie au mai pus un senzor separat, fie au optimizat ridicarea oglinzii, adica chesti neesentiale, zic eu, in domeniul astrofoto. Poate ca cel mai bun live view il are Sony sau Olympus dar din pacate sta mai prost la senzor si la zgomot.

ai perfecta dreptate, dar aparatul asta costa totusi putin sub 1ooo euro cu kit complet si alte brizbrizuri, asa ca nu-l voi folosi doar la astro-foto. ar fi fost util live-view-ul de la sony, stabilizatorul incorporat tot de a sony, ecranul rebatabil, iar de la sony, senzorul de canon si sistemul de curatare de la olympus, toate astea intr-un singur aparat Rolling Eyes

un dslr sunt hotarat sa-mi cumpar in urmatoarele 2 luni. e o invetitie destul de mare totusi (sunt inca student Cool ).
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2008 14:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vrabia malai viseaza. Cum nu exista un astfel de aparat, compromisuri tot trebuie sa faci. Si daca e vorba de compromisuri, ce alegi? Ecran rabatabil partial sau imagine mai buna la iso mare? Question. As zice canon totusi. Stabilizare exista si la Canon cu obiectivele IS destul de ieftine unele, care cred ca sunt si in kit in anumite oferte. Cel putin in astrofoto nu iti trebuie stabilizarea sau ecranul rabatabil dar iso mare si zgomot mai mic sunt esentiale. Dust removal are si canon. Pana la urma tu decizi ce vrei sau ce feature iti place sa ai si la care trebuie sa renunti.
Sus
andyDavids
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2008 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy, in privinta aparatului foto sunt hotarat, e canon eos 450d pentru ca are remote control din PC si sta foarte bine la capitolul expuneri lungi, deci nu despre asta e vorba in acest topic.

Subiectul unde nu sunt hotarat, decis, sau oarecum depasit de cifre e echipamentul complementar camerei foto, si anume telescopul si cele aferente.

pe partea asta tu ce folosesti ? sau mai bine, ce mi-ai recomanda ?
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2008 17:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok, daca te-ai hotarat e bine. Aveam impresia ca esti in cumpana.

Am un newton 200x1000mm cu eq5. De recomandat ceva e complicat. Adica e simplu sa-ti zic ia aia sau ailalta dar din pacate nu exista o solutie universal valabila si trebuie sa faci compromisuri. Ideal ar fi un refractor apo pentru campuri largi + o luneta de ghidaj la o focala mai mare si un "ceva" pe la 3000-5000mm pt. observatii planetare. La toate astea o montura solida. Dar eterna problema: toate costa, fiecare componenta fiind de la 1000E in sus.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact