Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_011009_07_st240_pts7.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234013
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Astrophoto cu Canon350D

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
florin_astro
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006

MesajTrimis: 14 Iul 2008 20:43 Download mesaj
Titlul subiectului: Astrophoto cu Canon350D
Raspunde cu citat (quote)

Va atasez o prima imagine realizata in noaptea de vineri spre sambata.
Detalii: Canon 350D, obiectiv Tamron 70-300 la focala de 180mm, F4.5 mediere 4 imagini de 4 minute ISO800 (timp total de expunere 16minute). Soft: iris-scadere dark, separare canale CFA, suprapunere individuala cu ajutorul functiei Drizzle, recompunere canale RGB, dynamic stretching, postprocesare in Photoshop. Camera a fost fixata pe un telescop de 25cm prin care s-a facut ghidare manuala cu ajutorul unei platforme ecuatoriale dual axis home made. Imaginea prezinta nebuloasele Trifid si Lagoon la un crop 70% din original. La acest tip de fotografii se observa dezavantajul unei camere nemodificate.

70_crop.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  174.18 kb
 Vizualizat:  de 4066 ori

70_crop.jpg

Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 14 Iul 2008 20:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumos.
Parca nu a mai fost pe forum vreo poza cu ambele obiecte.

KLK
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 14 Iul 2008 21:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoasa imagine. Profit de ocazie ca sa intreb ceva care are legatura mai mult cu Astronomia practica pentru incepatori : am vazut obiectele si prin binoclu, deci cea de jos e M8 (Lagoon nebula), cea de sus dreapta M20 (Trifid nebula). Atunci M21 e roiul de stele de deasupra lui M20 putin in stanga? folosesc Stellarium pentru orientare, si nu sunt sigur ce am vazut cu binoclul. E plina constelatia Sagetatorul de obiecte frumoase, am vazut mai multe, daca as putea sa vad si o imagine(poate si si un link catre) cu M24,M18, Omega nebula si Eagle nebula (ultima e cam departe sa intre cu celelalte) impreuna pentru ca sunt apropiate ca sa fiu sigur ca le-am indentificat corect. Va multumesc!
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Iul 2008 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imaginea e frumoasa.

In schimb textul, parca vorbesti chineza: separare canale CFA, Drizzle, dynamic stretching, auuuu!!

Lasand gluma la o parte, nu te-ai gandit sa ii inveti si pe altii toate chestiile astea. Cred ca si Admin, si ceilalti ar fi incantati sa scrii un articol sau mai multe despre tehnicile de astrofoto, si mai ales, prelucrare.
Sus
florin_astro
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Iul 2008 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Frumoasa imagine. Profit de ocazie ca sa intreb ceva care are legatura mai mult cu Astronomia practica pentru incepatori : am vazut obiectele si prin binoclu, deci cea de jos e M8 (Lagoon nebula), cea de sus dreapta M20 (Trifid nebula). Atunci M21 e roiul de stele de deasupra lui M20 putin in stanga

Da, asa e, M21 e roiul din stanga lui Trifid (M20). Din pacate nu am o poza care sa cuprinda toate obiectele amintite de tine dar am sa caut pe net si am sa iti dau un link.

Citat:

Lasand gluma la o parte, nu te-ai gandit sa ii inveti si pe altii toate chestiile astea. Cred ca si Admin, si ceilalti ar fi incantati sa scrii un articol sau mai multe despre tehnicile de astrofoto, si mai ales, prelucrare.

Mai am si eu inca multe de invatat, dar am sa revin cu un articol referitor la prelucrarea cu iris, pe pagina www.astroclubul.org/mures. Desi pare greu la prima vedere, iris este un program excelent, inca ma mir de multe ori de ceea ce e in stare sa faca. Referitor la prelucrare, dupa ce am convertit imaginile raw in cfa (color filter array), am scazut darkurile (4 la numar) si apoi am despartit fiecare canal CFA in culorile de baza (2 canale verzi, unul rosu si unul albastru) cu ajutorul functiei split_cfa2. Canalele de culoare sunt in ordine astfel green blue red green (vezi matricea Bayer). In continuare am folosit functia drizzle (renumita pentru faptul ca imbunatateste foarte bine rezolutia imaginii) pentru a suprapune imaginile din fiecare canal de culoare (am uitat sa precizez ca am avut 4 imagini cu expunere de 4 minute fiecare), deci 4 imagini x4 canale de culoare. Apoi am combinat cele doua canale verzi pentru a obtine canalul verde final. La sfarsit am ramas cu 3 fisiere, pentru cele 3 canale de culoare, rosu, verde si albastru pe care le-am combinat cu functia (L)RGB din meniul View. Au urmat apoi elemente de corectie a balansului de culori, contrast, luminozitate, etc. Pentru a vedea castigul obtinut din punct de vedere al rezolutiei, am atasat o imagine care prezinta 4 imagini suprapuse cu sigma median (dreapta) si drizzle (stanga). Asupra celor 2 imagini nu am intervenit deca cu corectie pentru aberatia cromatica in jurul stelelor stralucitoare si putin la saturatia culorilor.

norma-drizzle.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  148.16 kb
 Vizualizat:  de 3992 ori

norma-drizzle.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 15 Iul 2008 01:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scurt ca sunt foarte obosit.

Iris. Parca am citit ceva pe undeva. E frantuzesc? De unde l-ai luat. E free?

Drizzle. Stiu ca e folosit, sau produs de NASA. De unde?

Am o tona de telescoape, iar vara asta vreau sa iau si un DSRL, sa fac astrofoto, ca pt din celelalte am un ''megazoom'', care nu vrea sa focalizeze pe stele nici batut. Dar sunt afon la prelucrari, si probabil la fel sunt multi. Ori una din caile prin care putem sa facem educatie astro, si in acelasi timp sa demonstram ca existam pe planeta, este astrofoto. E viitorul nostru, sau mai exact al vostru, astia tineri, in joc. Puteti sa va faceti din hobby o profesie. Dar nu cu o floare se face primavara. De aceea revin cu propunerea de a scrie niste articole pe tema.

Chiar daca, zici tu, nu stii prea multe, poate in felul asta ii provoci pe cei care stiu dar stau mai feriti sa te combata. Si asa inveti si tu si noi.

Mult cer senin, si astept.

Dragos
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 15 Iul 2008 07:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nici eu nu sunt expert in prelucrari foto dar din cate stiu, e foarte mult de invatat Smile Si pare destul de complicat. Sfatul meu pentru incepatori este (ca deobicei) s-o ia usor. Eu am invatat cate ceva utilizand un program care pe timpuri era shareware, PaintShop iar acum am impresia ca a fost cumparat de Corel. Recomand utilizarea lui, a unor versiuni mai vechi (4,5,6,7) pentru invatare. Are niste help-uri foarte bune. Poate si mai bine ar fi sa incepeti cu programul FastStone ( http://www.faststone.org/ ) care e complet gratuit. Are niste functii de prelucrare simple si foarte usor de utilizat. Cand o sa intelegeti ce e aia brightness, contrast, gamma, saturation, hue atunci veti putea merge mai departe la drizzle, dark/flat/bias, canale CFA, histograme etc. Nu e chiar simplu dar nici imposibil.
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

MesajTrimis: 15 Iul 2008 08:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va recomand Gimp-ul ca pe un program ce este foarte aproape ca facilitati si functii de Photoshop. Iar GimpShop-ul care e un [censored] al Gimp-ului ofera o interfata si aranjament al functiilor similar photoshopului special pentru a fi Photoshop like. Am inteles ca pana si integrarea CYMK s-a facut printr-un plugin asa ca acum ofera 99% din Photoshop si este FREE. Cine vrea o varianta free a unui program de 1000$ sa incerce Gimp-ul.

http://www.gimp.org/
http://www.gimpshop.com/

Am corectat cuvantul, ca santem oficiali si nu este voie a da sfaturi de a manuvra alte programe
HoO Mod
Sus
florin_astro
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2008 09:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Adresa de unde se poate descarca IRIS este http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm . Gasiti acolo si o serie de tutoriale. Pentru a invata programul e bine sa luati tutorialele pe rand si sa exersati cu fisierele prezente in program.
Pentru functia drizzle, apelabila din acelasi program se poate consulta tutorialul de la aceasta adresa http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial2/doc12_us.htm , sau http://www.astrosurf.com/~buil/us/spe9/lrgb22.htm , sau http://msfastro.net/m11_drizzle.html .
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 15 Iul 2008 20:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumos a iesit si prelucrarea. Platforma nu a putut fi facuta sa aibe o miscare motorizata controlata sa tina cateva minute avand in vedere ca focarul de 180mm nu e foarte pretentios?
Cum mai stati cu Og din Quart?
Sus
florin_astro
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Iul 2008 20:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Frumos a iesit si prelucrarea. Platforma nu a putut fi facuta sa aibe o miscare motorizata controlata sa tina cateva minute avand in vedere ca focarul de 180mm nu e foarte pretentios?
Cum mai stati cu Og din Quart?

Platforma are motorase pas cu pas si pe axa orara si pentru declinatie, insa am vrut sa fiu sigur ca stelele raman punctiforme si ca nu stricam nici o imagine, avand in vedere faptul ca noptile de vara sunt scurte si ca orice imagine pierduta inseamna timp pierdut. Si la cat de "des" ne permitem sa iesim, nu ne-am permis "luxul" de a pati asa ceva Smile Very Happy .

Proiectul oglinzii din cuartz merge deocamdata bine, problema e cu noi, stam foarte prost cu timpul liber, si mai tot timpul suntem obositi dupa ce venim de la munca, asa ca singura scapare este weekendul care uneori il folosim pentru astronomie/astrofotografie. Am ajuns la finisare cu abraziv nr.120, insa trebuie sa mai insist deorece la o privire foarte atenta se mai observa mici urme de la generarea curburii.
Sus
florin_astro
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Iul 2008 21:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Barnard 142/3 (E'ul lui Barnard).
Canon 350D, obiectiv Tamron 70-300 la focala de 180mm, F4.5 mediere 3 imagini de 4 minute ISO800 (timp total de expunere 12minute). Soft: IRIS & Photoshop.

white-copy-2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  273.37 kb
 Vizualizat:  de 3700 ori

white-copy-2.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum