Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2285
|
Trimis: 16 Noi 2007 21:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: Moda toamna-iarna 2007 |
|
|
|
Va prezint ultima creatie in domeniu. A vazut lumina stelelor doar odata si bine a mai fost. Detalii tehnice: 150mm, f=1219mm, F/8, focuser crayford din Al productie proprie, cautator home made, montura dobson. Las imaginile sa vorbeasca singure http://s29.photobucket.com/albums/c256/sarpe1985/150mm%20F8/
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Fus Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2007 Mesaje: 183
|
Trimis: 17 Noi 2007 01:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bravo Cata!!
ma bucur ca ai dat o intrebuintare opticii de 150mm iar telescopul arata foarte familiar
Sa ai parte de cer senin si negru!
Alt Cata
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 17 Noi 2007 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Catalin pentru ajutorul cu oglinzile si pentru ganduri. Sincer mai vreau sa ii fac un lucru doua la telescop. Unul dintre ele este sa ii pun un maner si la montura ca sa o car mai usor, sa ii pun un suport pentru oculare pe montura iar tubului sa ii pun o coada de randunica ca sa pot sa il montez si pe montura EQ5 pe care o detin. In rest nu as mai modifica nimic la el.
Prima observatie am facuta pe cometa Holmes si se vedea superb. Pot sa zic ca sunt multumit de constructia lui si mai ales de cum functioneaza.
Cam atat pentru moment, dupa mai multe observatii o sa revin cu mai multe impresii.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 12 Iul 2008 08:46 Download mesaj |
|
|
|
Dupa ceva timp am reusit sa termin telescopul.
Ca si caracteristici avem:
- 150mm, F/8, lambda/8
- 40mm axa mica, lambda/8
- focalizator crayford din aluminiu de 2" cu reductie la 1.25", cu filet pentru montat aparat foto pe el si cu surub de blocare in pozitia dorita
- cautator 6X30 cu reticul
- bariletul secundarei curbat sa nu dea ace de difractie
- montura dobson
- miscare se face pe teflon in ambele axe
Poze cu el puteti vedea aici: http://s29.photobucket.com/albums/c256/sarpe1985/150mm%20F8/
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6888
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iul 2008 14:24 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pt constructie. Am insa doua intrebari.
Din cate stiu eu, picioarele paianjenului ar fi fost mai bine sa se intersecteze cu suportul secundarei la un unghi de 60 grade. Tu ai alte informatii despre asta?
Ce material ai folosit la picioarele spider-ului, ca vad ca este destul de subtire. Eu la newtonul meu am pus otel de 2mm, ca sa fiu sigur ca nu va vibra si nu se va flexa.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
613.01 kb |
Vizualizat: |
de 6744 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 12 Iul 2008 15:01 Download mesaj |
|
|
|
De faza cu 60 grade nu stiu ce sa iti spun. Eu stiu ca daca sunt indoite atunci totul este ok. Cat de indoite? Asta nu stiu sa iti spun
Picioarele sunt facute din tabla de inox de 0.5 sau 1mm grosime (nu mai stiu din memorie). Nu am oglinda prea grea ca sa folosesc tabla mai groasa.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9520
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Iul 2008 19:23 Download mesaj |
|
|
|
Catalin
Primeste te rog si felicitarile mele,foarte fain telescopul tau,sa-l folosesti sanatos.
M-am uitat cu mare placere la pozele telescopului tau si deoarece nu am vazut urmele unei operatii importante da-mi voie te rog sa te intreb daca ai folosit tipli de lemn la asamblarea placilor de lemn ale monturii.Acesti tipli se asambleaza nedemontabil prin lipire cu aracet in piesa montata in amontele procesului si prin presare (se bate usor cu ciocanul de cauciuc) in cealalta piesa,atentie la diametrul burghiului cu care se da gaura.Apoi se reteaza la lungime.Daca te uiti la mobila,vei vedea ca este o metoda folosita pe larg in industria lemnului deoarece confera o rigiditate mult marita fata de asamblarea doar cu holzsuruburi.
@dragos.n
Despre bratele paianjenului,eu sunt de acord cu Catalin.Inclusiv telescopul meu de 245mm va avea bratele din tabla de 0,5mm,rigiditatea fiind asigurata de tensionare mult mai mult decat de masa/grosime.Care oricum nu are voie sa depaseasca 1/100 din diametrul oglinzii principale.Mircea
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 12 Iul 2008 19:36 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, nu am folosit tipli de lemn si aracet ci doar holsuruburi.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iul 2008 20:01 Download mesaj |
|
|
|
Mircea, eu am construit acest paianjen influentat de tarantula pe care am vazut-o la Takahashi Epsilon 180. Mareste te rog poza pe care o voi atasa, si spune-mi cat de groase sunt lamelele, avand in vedere ca oglinda primara are 190mm.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
38.68 kb |
Vizualizat: |
de 6664 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9520
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Iul 2008 20:31 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n
oglinda ta este de 200mm ,nu-i asa ,deci respecta raportul indicat de Sky&Telescope intr-un articol.Telescoapele din gama epsilon ,din cate stiu eu, sunt telescoape dedicate astrofotografiei,unde cerintele de rigiditate sunt foarte riguroase.Cel putin asa am priceput din singura revista de astronomie japoneza ''Ten Mon Gaido'' pe care o am de la amicul meu nipon Kazuo Watanabe (vorbesc si citesc curent in patru limbi straine dar japoneza ne este printre ele,deci poate n-am priceput bine). De aici bratele de grosime uriasa ale paianjenului.Pentru un telescop vizual insa,tocmai acest parametru nu l-as copia.Ca si cotirea si obstructionarea la fel de importante.
Apoi la oglinzi mici (72mm si 90mm),cu tuburi de diametru incomod de mic,de pilda,noi folosim suporti cu un singur brat pentru asezarea prismelor, (single stalk),confectionate din electrod de sudura de 4mm diametru.Deci raport foarte indepartat de 1/100 dar executie usoara:indoit ,taiat la dimensiune,filetare cu filiera,brunat-eloxat ( metoda aragazului si a uleiului ''obosit ''),montat=telescop folosit.Dar nu am de ce sa ma plang.
Doar schimbam opinii si experienta,nu atentam la realizarile foarte frumoase sau interesante ale nimanui,nu-i asa ?Mircea
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 12 Iul 2008 21:28 Download mesaj |
|
|
|
Interesanta metoda cu electrozi de sudura, si mai ales usor de realizat. Cat priveste dimensiunea lamelelor de la spider, este alegerea fiecaruia. Eu raman fan Takahashi. Cu atat mai mult cu cat am reusit performanta de a scapa pe jos newtonul de trei sau patru ori, si abundenta de metal si-a spus cuvantul. Nu am avut nevoie sa fac vreo reparatie, ci doar colimare.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 13 Iul 2008 08:21 Download mesaj |
|
|
|
E o intreaga poveste cu "paianjenul" asta. Un singur brat e la fel de bun ca si doua brate deoarece amandoua fac fac doua "spike"-uri (sau raze) la stelele luminoase. Trei brate simetrice nu sunt recomandate deoarece fac 6 raze (cele trei de la brate plus alte trei simetrice) imaginea pierzand din contrast. Mai este si varianta cu trei brate puse in unghi drept care este la fel de buna ca si cea cu patru brate, varianta "clasica" care formeaza cele patru raze obisnuite ce apar in majoritatea imaginilor foto astronomice. Curbarea bratelor duce la o atenuare (sau raspandire uniforma) a razelor astfel incat se da senzatia de refractor.
|
|
Sus |
|
 |
|