Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180921_001602_225x_sud_pol_clavius.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242864
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: CosminXF
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop neterminnat

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 28 Aug 2026 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Telescop neterminnat
Raspunde cu citat (quote)

In urma cu multi ani, mi-am propus sa fac un telescop Newton portabil intr-o geanta, care sa se monteze usor, si care sa fie destul de rigid pentru a fi folosit si pentru astrofoto de timp lung. Am studiat tot ce am gasit pe net, am facut si eu cateva proiecte, ulterior abandonate, si in urma cu 3 ani, am gasit proiectul ideal, dupa opinia mea. Am strans material cu greu, ca nu prea aveam bani, iar unele erau chiar scumpe. Bare de aluminiu si fibra de carbon de 15mm cu pereti de minim 2mm, Cleme simple si duble pentru prindere de structura, de tipul folosit la rack-urile video, cu desprindere simpla si rapida. Plus placaj de mesteacan, de 0,5mm stratul, si altele. Placajull insa s-a dovedit a fi veriga slaba. Ar fi trebuit sa iau placi de FC, de 4mm grosime. care sunt mult mai rigide, mai tari, si raman drepte in timp. Dar si mult mai scumpe. Si cu cateva erori reparate cu multa munca, am reusit sa construiesc structura. Aceasta ar fi permis ca focuserul obisnuit sa fie inlocuit cu unul glisant in lungimea telescopului, si astfel sa se reduca inaltimea flansei de prindere a ocularelor sau camerei, cu cativa centimetri chiar si fata de cele mai scunde focusere. Care intre noi fie vorba, costa mult prea mult. Acest sistem ar fi circulat pe niste roti intre doua tevi, si ar fi fost antrenat de un filet trapezoidal de 8mm cu pas de 2mm, suficient pentru a nu fi deplasat la impingere. Ar fi permis o mai completa iluminare a ocularului si mai ales a senzorului foto, dar si folosirea unui Newton pe timp de zi, terestru, cu o diagonala, cat si folosirea unui binocular fara accesoriul de extensie. Conditia singura fiind ca surubul trapezoidal sa fie destul de lung. Eu luasem de 300mm, plus accesoriile de prindere. Evident, exista insa nevoia prinderii oglinzii secumdare de sania care tine tubul portocular, astfel incat sa ramana fixata rigid. Dar asta se putea rezolva. A doua idee care mi-a venit, a fost ca de focalizarea sa se faca prin deplasarea in mod identic a oglinzii primare in lungul telescopului, cu ajutorul a 4 suruburi trapezoidale antrenate sincron printr-o curea dintata.
Nici una dintre idei nu am putut sa o pun in practica din cauza mai multor imprejurari care au determinat plecarea mea din acea locuinta.

Greutatea totala a structurii fara oglinzi, dar cu sina Vixen era de 5,5kg. Dar daca inelele, si toate tevile ar fi fost facute din fibra de carbon, probabil ar fi scazut sub 4kg. Iar cu eliminarea inelului 4, cel de jos af fi fost si mai mica, acest inel fiind de fapt inutil.

Acum insa e prea tarziu. In final, structura telescopului de 200mm/1000, a fost vazuta de cativa membri atunci cand am vandut multe materiale, dar nimeni nu a fost interesat de ea. Acum probabil ca este aruncata pe undeva, la gunoi.

IMG_9750.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  524.9 kb
 Vizualizat:  de 138 ori

IMG_9750.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024

MesajTrimis: 29 Aug 2026 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Orice proiect de acest tip presupune resurse considerabile (timp, finanțe, stare) ce nu pot fi anticipate/soluționate întotdeauna. Cadrul telescopului arată bine, rigid. (un telescop fără oglindă este precum un autoturism fără motor).

Dacă oglinda de 300mm mai există, m-aș gândi la un sistem dobson cu un singur braț.

(știu, luminile parazite sunt dăunătoare, însă din deltă, spre exemplu, nu)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum