Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
sol-sp1_0_a590is.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242374
Numar de utilizatori inregistrati: 2822
Cel mai nou utilizator inregistrat: EdiB
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (II)

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 49, 50, 51
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Andrei Ionescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2020

Motto: Memories under the nightsky last forever

MesajTrimis: 14 Iul 2026 12:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc, Armand! Intr-adevar, sunt constient ca la un moment dat va trebui sa fac macar 2-3 expeditii in emisfera sudica pentru completarea acestui proiect. Totusi, dat fiind ca latitudinea Romaniei e una medie in emisfera nordica, lucrurile sunt ceva mai optimiste dpdv al obiectelor sudice vizibile din tara noastra. Cred ca, in momentul in care tragem linie, doar vreo 1000 de bucati sunt inaccesibile latitudinii tarii noastre. Dar da, dintre cele aproximativ 6000 si ceva ramase, destul de multe vor fi jos la orizont, deci dificultatea observarii lor va fi destul de mare. Pentru acelea, fie ma deplasez in zone de munte si ma rog sa fie transparenta buna deasupra orizontului cu pricina, fie aloc expeditii in plus la latitudini sudice sau poate tot nordice, dar mai aproape de ecuator. Pana una-alta, mai am destule nordice de observat, dar da, sunt foarte multumit cu progresul.
Sper sa prind cat mai multe nopti senine in tabara de anul acesta, pentru ca imi propun sa trec prin 1000 de ngc-uri noi in perioada respectiva. Ar fi chiar cireasa de pe tortul observatiilor de anul acesta. Ramane de vazut daca vor coopera vremea si organismul meu supus unei astfel de incercari obositoare Smile

EP: TeleVue Ethos 10mm,13mm, 21mm100 grade.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 23 Iul 2026 14:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Andrei

Vad ca inaintezi furtunos in proiectul tau, bravo !

Despre expeditiile sudice, hm, va urez amandurora succes in realizarea lor !
Numai sa fiti atenti unde veti merge in Africa. Am mai povestit asta dar Ioan Dragescu, cunoscut pe plan mondial drept Jean Dragesco, a povestit o patanie africana de-a lui. S-a dus entuziasmat sa faca astrofoto undeva prin Namibia ( parca). Seara, fara a se sfatui cu nimeni, a iesit din cabana si si-a instalat montura ecuatoriala si apoi dai si dai la poze pe cerul austral mult dorit.
Dimineata, l-au cautat gazdele ingrozite si i-au aratat. Fusese pandit timp indelungat , de la vreo 12 metri, de un leu. Totusi leul nu l-a servit la o cina tarzie sau mic-dejun anticipat deoarece nu a priceput cu ce bazdaganie are a face, care umbla pe neasteptate cu lanterne si scartaie din angrenaje.

Uite cu cine veti respira acelasi aer ... ingrozitor dar foarte misto in acelasi timp !

https://www.youtube.com/watch?v=hoT2gNErwP0

Deci fiti cherfuli si aici la noi ca ursii mioritici se pare ca au rabdare tot mai putina.

Cer senin, Mircea

Sus
Armand Popa
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 30 Mar 2017

MesajTrimis: 25 Iul 2026 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alaltăieri am încercat să observ cometa 10P/Tempel de acasă, într-un exces de optimism. Pe internet apărea că are magnitudinea în jur de 7 și am sperat că o voi putea vedea și din Arad. Din păcate, în locul unde ar fi trebuit să fie nu am reușit să văd absolut nimic.
Aseară am decis să merg la Șiria, la aproximativ 18 km de Arad, cu luneta Celestron 102/500, să-mi încerc din nou norocul.
Cometa s-a dovedit a fi mult mai greu de observat decât mă așteptam. După ceva timp petrecut căutând-o, am reușit să o identific la ora 01:30 TLR, când era încă destul de jos pe cer. Se vedea ca un mic norișor difuz între stelele HD 206273 și HD 206497, iar coma părea ușor alungită.

Prima dată am observat-o cu ocularul Lacerta de 7 mm, la un grosisment de aproximativ 71×. Pe măsură ce a urcat mai sus pe cer, a devenit vizibilă și în ocularul de 25 mm (20×), deși rămânea un obiect destul de discret.
Am încercat să o observ și cu binoclul 8×42, însă fără succes.

Per total, 10P/Tempel mi s-a părut mult mai dificilă decât lăsau să se înțeleagă valorile de magnitudine publicate pe internet. Dacă aș fi rămas acasă, cu siguranță nu aș fi reușit să o observ. Ieșirea la Șiria și cerul mai întunecat au făcut diferența.
Cu această observație, 10P/Tempel devine a 26-a cometă pe care am reușit să o observ vizual. Deși nu este o cometă spectaculoasă, satisfacția de a identifica încă un astfel de obiect și de a-l adăuga pe lista observațiilor personale a făcut ca deplasarea să merite pe deplin.

T Newton Omegon 203/1000
T Newton Orion 305/1500
L Bresser Skylux 70/700
L Celestron 102/500
B 10x50, 8x40, 8x30, 15x50, 20x80
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 25 Iul 2026 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Armand Popa a scris:
Per total, 10P/Tempel mi s-a părut mult mai dificilă decât lăsau să se înțeleagă valorile de magnitudine publicate pe internet.

Felicitări pentru observarea cometei!
Din cauza gradului mic de condensare - în jur de 3 - și a magnitudinii totale de circa 8, cred că ar fi trebuit să vezi stele de minim magnitudinea 10 cu vedere directă ca s-o poți distinge cu greu...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 49, 50, 51

Download topic
Pagina 51 din 51

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact