Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
slnhd_Panoramabwlrcrpsm.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242101
Numar de utilizatori inregistrati: 2940
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ionuț Claudiu Po
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Revue des constellations

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iun 2026 12:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseara, Vineri 26 Iunie, am incheiat cu T CrB observarea obiectelor listate in Corona Borealis de Revue des constellations. Ora a fost aprox. 23:30 ODV si va asigur ca nu izbucnise nici o nova in acea zona.

Echipamentul folosit a fost telescopul standard si setul de oculare Plossl de la 49x la 308x. Telescopul meu este standard doar ca parametrii optici deoarece are D= 200mm si F/6.16.
De la Texereau citire , un asemenea telescop se numeste standard si in ziua de azi printre astronomii amatori francofoni.
Pentru rasfatul vizual, atasez imaginea unui telescop francez standard propriu-zis. Acela are o montura Couder care are puncte comune importante cu montura Dobson: este de tip azimutal si are si acesta cuple cinematice cu joc zero.

Am continuat calatoria mea astrala in Bootes.

- Am inceput prin cautarea variabilei V Boo. Mi-a luat ceva timp pana ne-am imprietenit, am facut fotometrie vizuala folosind harta de la pag. 75. Am evaluat V Boo = 8,6mv.

- Variabila R Boo stiu unde domiciliaza dar totusi a fost greu de vazut. La 49x era aproape invizibila, abia observabila la 123x, dimpreuna cu stelele de comparatie invecinate ''114'' si ''117''. A fost musai sa folosesc marirea de 205x la care a evaluat-o la 12,1mv.
R Boo este una dintre favoritele haremului meu de stele variabile. Am observat-o prima data in 17 Martie 2024 si de atunci am trimis 19 observatii pana in 23 Mai 2026. Acum vor fi 20.

Am continuat cu dublele si multiplele din Bootis. Am reusit sa observ sapte asemenea stele: STF 1785, STF 1793, STF 1821= Kappa2 Boo, STFA 26= Iota Boo, STF 1850, STF 1854= Pi Boo, STF 1877= Epsilon Boo.

Kappa2 si Iota se vedeau, rezolvate si separate, in acelasi camp la 49x, formand o aparenta ''alta dubla-dubla'' delicioasa. Obiect foarte potrivit pentru observarea cu binoclurile gigant, din fericire tot mai multe prezente la noi pe forum.

La Izar, desi a fost complet rezolvata si separata la 123x, contrastul de culoare era inobservabil. Acesta, abia la 205x incepea sa se vada. Autorii mentioneaza contrastul de culoare ravasitor al acestei duble, asa cum s-a vazut la 600x prin telescopul cu diametru de 1930mm de la Haute Provence.

Mi-au ramas opt stele duble si obiectele cerului profund din aceasta constelatie.

(va urma)

Cer senin, Mircea

PS: Daca doriti sa faceti asemenea observatii, aproximativ 80% dintre hartile Revue des constellations sunt disponibile pentru descarcare pe situl ADS. Dimpreuna cu articolele aferente. Dau ca exemplu chiar constelatia Bootes care ''este in lucru'' la mine.

Texereau.coperta.png
 Descriere:
 Marime fisier:  582.62 kb
 Vizualizat:  de 84 ori

Texereau.coperta.png

Boo.harta.CVn.1954LAstr.0.68..jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  181.69 kb

Boo.harta.CVn.1954LAstr.0.68..jpg

Boo.harta.CVn.1954LAstr.1.68..jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  240.49 kb

Boo.harta.CVn.1954LAstr.1.68..jpg

Boo.harta.CVn.1954LAstr..68..jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  145.81 kb

Boo.harta.CVn.1954LAstr..68..jpg

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Iun 2026 14:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sambata 27 Iunie a.c. am continuat studierea stelelor duble-multiple din constelatia Bootes, dupa Revue des constellations. Echipamentul folosit a fost reflectorul standard 200mm F/6.16 dar in montura Dobson si setul de oculare Plossl 49x - 308x.

Am rezolvat si separat cele opt stele duble care au ramas neobservate in sesiunea trecuta. Astfel, am rezolvat si separat STF 1835, STF 1884, STF 1890 = 39 Boo, STF 1909 = 44 Boo, STF 1888 = Xi Boo, STT 288, STF 1938 si STF 1910.

Pentru STF 1884 , Revue da o separatie de 1,95''. Mie mi s-a parut mai mare, pe la 2,4''. StelleDoppie mi-a dat dreptate, afisand o separatie de 2,44'' masurata in anul 2023.
39 Boo a fost rezolvata la 123x, stele galbene cu puntita de cer negru intre ele.
La 44 Boo insa, la 123x se vedea doar o imagine astigmatica, un fel de liniuta animata de seeing si dandu-i aspectul unei furnicute alergand pe inexistenta sfera cereasca spre niciunde. Abia la 205x, s-au vazut discurile Airy ale celor doua stele, separate printr-o puntita infima de cer negru. 44 Boo este o stea subarc, cu o separatie de 0,84''. Numai buna pentru belferii care folosesc lunetele ED de 130mm pe post de perna.
STF 1888 este o alta ''bunatate'' pentru binoclurile mari.
Iar STT 288 este inca si mai dificila ca 44 Boo, desi are o separatie tot de 0,84'' iar componentele diferite ''doar'' prin 0,7 magnitudini. Deci companionul este cam de doua ori mai slab luminos ca primara.

Pentru obiectele de cer profund, cerul era prea luminos de la Luna si prea paclos. Aici am aruncat ancora in acest proiect.

Am incheiat sesiunea prin reobservarea roiului NGC 5910 ''Rocking Horse''. Am rezolvat si separat Fawaris/ Delta Cyg si am admirat o splendida panorama: la mica inaltime deasupra cosurilor si acoperisurilor, Luna la Est de Antares. Splendid !

Cer senin, Mircea

Piscina pensionarului.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  75.7 kb
 Vizualizat:  de 8 ori

Piscina pensionarului.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact