Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SHA_05-05-26.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241486
Numar de utilizatori inregistrati: 2932
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Skywatcher 120 EDX ED/APO

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Super Mario
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Iul 2024

MesajTrimis: 23 Mai 2026 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Skywatcher 120 EDX ED/APO
Raspunde cu citat (quote)

Salut prieteni,

relativ recent am achizitionat un Skywatcher 120 EDX, prețul (5400 lei) a fost pur și simplu prea tentant.
Telescopul are 86 cm lungime și cântărește 6,3 kg fără mânerul superior și fără diagonală. Aș spune că e relativ scurt și ușor pentru un ED/APO de 120 mm, ceea ce e evident foarte bine.

Îl dețin de mai bine de o lună și am avut deja ocazia să-l testez de mai multe ori pe Jupiter și pe obiecte deep-sky.

Optica este cu adevărat remarcabilă. Imaginea prin ocular e extrem de clară și nu am putut detecta aberații cromatice, nici pe Jupiter, nici în timpul observațiilor pe timpul zilei. Poate că exista o nuanță gălbuie pe marginea lui Jupiter, dar nu știu dacă era vorba de aberație cromatică sau pur și simplu de turbulențe. Nu am putut detecta violet în jurul lui Jupiter, planeta arăta impresionant la o magnificatie de 225x (ocular 4 mm), cu multe detalii și un contrast excelent. Nu am folosit magnificatii mai mari de 225x pt ca nu detin momentan un ocular cu distanta focala mai mica de 4 mm si un barlow ieftin (si de calitate slaba) nu vreau sa folosesc - cele de calitate inalta sunt mult prea scumpe din pacate.

Comparativ cu Svbony 102 ED pe care il detin deja de cativa ani, SW 120 EDX este superior din punct de vedere optic, așa cum era de așteptat are luminozitate și rezoluție mai ridicate iar aberațiea cromatica e practic absenta. Cu Svbony 102 ED se vede putina aberatie cromatica pe cele mai luminoase obiecte ceresti, cu Skywatcher 120 EDX nu se vede.

M-am uitat si la 40-50 de galaxii cu cele doua refractoare, cu Skywatcher 120 EDX le-am putut detecta mai ușor fiind ceva mai luminoase și mai extinse. Diferenta dintre ele la deep-sky e totusi relativ mica, 102 vs 120 mm nu e mare lucru.

Calitatea construcției tubului in schimb este inferioară Svbony 102 ED. Focalizatorul este punctul slab al SW 120 EDX; funcționează dar destul de dur / deloc fin și nu e foarte plăcut de utilizat. Rotita pentru microfocalizare, pe de altă parte, functioneaza foarte fin.

Surprinzator capacul anti-praf nu se potrivea pe parasolar / capacul de rouă; era pur și simplu prea ingust. Când am deschis ambalajul, capacul anti-praf era pe parasolar, dar nu era impins pana in capat ci doar aproximativ 2-3 milimetri. Nici capacul de plastic pentru rotita de microfocalizare nu se potriveste deoarece materialul din burete din interior e mult prea gros si efectiv nu poate fi impins peste rotita de microfocalizare. După ce am încercat de câteva ori să împing capacul anti-praf pe parasolar, materialul din interior a început să se desprindă, făcând imposibilă utilizarea sau glisarea acestuia peste parasolar. Am contactat Astroshop și le-am trimis poze la doar cateva zile după ce am primit telescopul, iar răspunsul pe care l-am primit a fost asta:

'' Buna ziua,
Ne pare rau pentru problema aparuta
Capacele se livreaza gata montate pe telescop si nu difera in marime.
Probabil ati intampinat probleme in montare deoarece ati deteriorat captuseala interioara a capacului.
Va recomandam indepartarea captuselii deteriorate sau inlocuirea acesteia.
Aceste aspecte nu tin din pacate de garantia produsului.
Cu stima''

Mi se pare o bataie de joc că Astroshop nu mi-a oferit o soluție și pur și simplu au dat vina pe mine... si cu asta basta, descurcate clientule ! Chiar nu mă așteptam să fiu tratat așa. M-am gândit că îmi vor trimite un capac ieftin de schimb din plastic sau chiar sa contacteze Skywatcher si sa imi trimita altul. Si de mi-ar fi oferit să cumpăr unul de la ei, aș fi plătit 10-15-20 de euro cat ar fi fost sa nu mai am treaba cu el. Capacul anti-praf era pur și simplu inutilizabil. A fost livrat din fabrică în așa fel încât nu se potrivea pe parasolar / capacul de roua.

Asta a fost cu siguranță ultima data cand am cumparat ceva de la Astroshop.

Mi-a luat 2-3 zile să înlocuiesc materialul din interiorul capacului anti-praf... până când am găsit materialul potrivit - leocoplast de la farmacie și am încercat diverse metode pentru a-l face să se potrivească pe parasolar \ capaul de roua. Autocolant velur care ar fi fost mai potrivit nu am gasit decat la 5 metrii patrati, in dimensiuni foarte mari, asa ca am fost nevoit sa folosesc leocoplast.

Aș fi putut returna telescopul dar am decis să nu o fac pentru că am asteptat o lună pana l-am primit și apoi ar fi trebuit să aștept inca mult si bine pana l-as fi returnat in Germania unde Astroshop isi are sediul, pana as fi primit banii inapoi și as fi comandat altul la un alt magazin, apoi inca cateva saptamani sau chiar o luna pana se livreaza. Ar fi durat pur si simplu mult prea mult asa ca am incercat sa rezolv eu singur problema cu materialul dezlipit din interiorul capacului anti-praf.

Per total, sunt foarte mulțumit de Skywatcher 120 EDX, in special de performanta optica, mai ales având în vedere prețul mic 5400 lei pentru un ED\APO de 120 mm. Singurul lucru pe care l-aș fi facut diferit ar fi să-l comand de la Teleskop Spezialisten din Germania (în loc de Astroshop.ro). Teleskop Spezialisten nu doar ca testează si regleaza toate telescoapele înainte de a le expedia clienților dar pretul cu tot cu livrare din Germania in Romania ar fi fost 5300 lei, ceva mai mic decat cumparat la reducere de la Astroshop.ro. M-ar fi scutit de o gramada de timp pierdut si de multe batai de cap.
Si Astroshop.ro oricum nu are sediu si nici depozit in Romania, toate produsele sunt trimise din Germania.

La Teleskop Spezialisten in Germania Skywatcher 120 EDX se vinde cu doar 1000 euro, in Franta unele magazine de telescoape l-au vandut chiar si cu mai putin pentru o vreme. La noi in schimb e 5900-6000 lei / 1150 euro peste tot, comerciantii de la noi prefera sa vanda se pare putin si scump de iesi mai ieftin cu ele cumparate de la 2000 km distanta din Germania si Franta cu tot cu livrare decat daca le cumperi din orasul tau din Romania de la o strada distanta... ce sa mai zici...

1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  440.01 kb
 Vizualizat:  de 249 ori

1.jpg

2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  414.87 kb
 Vizualizat:  de 248 ori

2.jpg

3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  432.11 kb
 Vizualizat:  de 247 ori

3.jpg

4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  276.68 kb
 Vizualizat:  de 246 ori

4.jpg

5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  641.71 kb
 Vizualizat:  de 245 ori

5.jpg

Sus
Bivanus
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2023

Motto: Dintre sute de catarge intrebarea nu e cate se vor sparge ci cate au asigurarea la zi...

MesajTrimis: 23 Mai 2026 14:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări pentru achiziție, arată bine și din tot ce am citit până acum se și vede prin el bine. Ma tentează tare și pe mine un refractor de 5" , sunt mai multe posibilități inclusiv cel care l-ai luat, momentan pescuiesc informații și strâng fonduri Very Happy
Despre relația cu magazinele de specialitate, câte mai sunt, nici nu vreau sa încep discuția că mă 'nervez.
Să-l stăpânești cu drag și să ai cer negru și limpede.
Ce oculare ai pus pe el?

Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Mai 2026 18:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Bivanus. Noile serii EDX de la Skywatcher folosesc din cate am inteles aceasi celula a lentilelor ca si vechile serii Evostar si Black Diamond cu FPL53, au primit in schimb parasolar glisant si focuser rotativ de 2.8 inch. Daca poti trai cu un focuser mai putin fin, mai dur nu e de ratat ocazia, optica e de inalta calitate iar pretul imbatabil. La Luna si planete as zice ca se poate lua lejer la tranta cu un reflector de 200 mm. In plus nu e gigantic, e relativ usor la doar 6.3 kg tubul fara manerul superior si are doar 86 cm lungime sau 88 cm cu adaptorul pt 1.25 inch.

Ocularele pe care le folosesc sunt:
Svbony Planetary 58 grade de 4 si 7.5 mm
SvBony 68 grade 6 si 20 mm
Svbony Plossl de 32 mm 48 grade
Seriile astea se gasesc in cam toate magazinele sub diferite marci - Svbony, TS Optics, Skywatcher, etc.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 23 Mai 2026 21:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Să-l stăpânești sănătos și să te bucuri de el, Mario. Eram puțin curios să văd cum au reușit să coboare prețul față de vechea generație, mă bucur să aflu că nu le-au făcut mai proaste. Optica ED vine de la Kunming United Optics, ca și cea de la alte branduri dar restul componentelor sunt făcute de alți contractori, d-aia mecanica e diferită. Aberația cromatică e mai bine corectată ca la Svbony pentru că folosește sticlă mai bună (și mai scumpă); ar trebui totuși să fie decelabilă la testul pe stea. Altminteri, ar trebui să fie la limita de difracție în cea mai mare parte din spectrul vizibil.
Se poate, desigur, lua la trântă cu un reflector de 200mm, nu e însă obligatoriu să și câștige

Mare Serenitas1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  697.22 kb
 Vizualizat:  de 156 ori

Mare Serenitas1.jpg

Sus
Super Mario
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Mai 2026 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mmarin. Skywatcher is facute de Synta si din cate stiu eu nu au nici o treaba cu KUO - Kunming United Optics. Svbony 102 ED in schimb e facut de KUO. In legatura cu sticla folosita, Skywatcher 120 EDX foloseste FPL53 iar Svbony 102 ED doar FPL51.
Frumoasa poza.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 23 Mai 2026 22:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Synta nu fabrică nimic, ei doar contractează și comercializează. Primele lunete ED vândute de ei, Eqinox. erau făcute de Founders Optics din Taiwan. Refractoarele non ED și reflectoarele sunt fabricate în China de Jinghua Optic Corporation. Ocularele: JOC alea proaste, KUO alea bune.
De fapt, aproape niciun brand nu FABRICA telescoape sau accesorii, nici măcar Vixen. Takahashi fabrică o parte din componente, altele sunt comandate la alte manufacturi, optica e Canon. Astro-Physics comandă lentilele în China, le verifică și retușează în atelier apoi le trimite înapoi pentru acoperiri anti-reflex, părțile mecanice sunt făcute de alții. Tele Vue contractează marfa în Taiwan. CFF poate că mai șlefuiește lentilele din blancuri dar focuserele sunt Moonlite...
Poate greșesc cu dubletele, poate gama Evostar e JOC dar știu din surse sigure că obiectivele Esprit sunt făcute de KUO.
Sus
Super Mario
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Mai 2026 00:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am verificat din nou:

Synta: Skywatcher, Celestron, Orion
JOC: Explore Scientific, Bresser
KUO: Astro-Tech, William Optics, Sky Rover, Tecnosky, etc

Svbony si TS Optics vand telescoape produse atat de Synta cat si de KUO. In cazul Svbony de ex ED/APO sunt produse de KUO dar acromatul Svbony 90/800 mm e produs de Synta.

JOC produce achromatele Explore Scientific si Bresser dar cele Skywatcher, Celestron nu sunt produse de JOC ci de Synta - Suzhou Synta Optical Technology. Chiar am un acromat Skywatcher (Synta) si am avut in trecut si Bresser (JOC) si e evident ca sunt produse total diferite, facute in fabrici diferite - focalizatoare total diferite, celula lentilelor e diferita, capacul de roua si cel alti-praf total diferite, inelele pt tub total diferite. In cazul acromatelor, cel mai usor le recunosti si deosebesti dupa focalizator, cele produse de Synta au suportul pentru cautator pe focalizator iar cele produse de JOC pe tub (nu pe focalizator).
Synta / Suzhou Synta Optical Technology Co., Ltd. isi produc singuri telescoapele dar folosesc si sticla FPL53 din Japonia pe refractoarele ED/APO.

Despre seria Skywatcher ED/EDX putem gasi la descriere - “Elementul lentilei ED este fabricat din sticlă japoneză premium Ohara FPL53 ED, în timp ce sticla crown este fabricată de Schott.”
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum